Ensimmäinen vaellus edessä? Nappaa talteen pakkauslista yhden yön retkelle.

Suunnitteletko lähteväsi ensimmäistä kertaa yön yli luontoon, mutta aloittelijana mietityttää mitä kannattaisi pakata mukaan? Ylimääräistä kuormaa ei kukaan haluaisi kantaa, mutta entä jos joku välttämättömyys unohtuu? Tämä on tuttu tunne kaikille ensikertalaisille tai harvoin luonnossa yöpyville. Senpä takia kokosimme oppaan, jonka luettuasi tiedät mitä pakata mukaan.

Teltta ja makuupussi

Kun tarkoituksena on yöpyä luonnossa yön yli, tulee mukana luonnollisestikin olla jonkinlainen majoite. Majoite voi olla esimerkiksi teltta tai riippumatto. Valintaan vaikuttaa muun muassa vuodenaika ja retkeilijöiden määrä. Muista aina varautua sääolosuhteiden muutoksiin ja huolehdi majoitteesi vedenpitävyydestä. Vaikka suunnittelisit yöpyväsi autiotuvassa, suosittelen lämpimästä miettimään myös toisen vaihtoehdon siltä varalta, että tuvissa on ruuhkaa tai syystä tai toisesta reitti tai aikataulu muuttuu.

Teltta ja makuupussi

Teltan tai muun vastaavan lisäksi sinulla tulee olla vuodenajan mukaan valittu makuupussi ja makuualusta. Tarvittaessa voit ottaa mukaan retkityynyn, mutta tyynyn voit tehdä myös täyttämällä makuupussin suojapussin vaatteilla. Kantovälineeksi yhden yön retkille soveltuu noin 30–40 litrainen reppu tai rinkka. Jos haluat apua reppuvalintaan, tutustu artikkeliini päivärepuista.


Retkivaatteet ja vaelluskengät

Vaatteissa ja kengissä tärkeintä on niiden sopivuus vuodenaikaan ja sääolosuhteisiin. Sääolosuhteiden muutoksiin tulisi aina muistaa varautua. Panosta hyviin vaelluskenkiin, sillä huonosti istuvilla tai vettäpitämättömillä kengillä saat vain hiertymiä ja varpaat paleltumaan. Toki ensimmäisen reissun pärjäät vaikka hyvillä lenkkareilla, jos ei ole tarkoitus kovin pitkälle vaeltaa. Lue millaiset ovat mielestäni parhaat vaelluskengät!

Kevyet kengät, esim. lipokkaat sopivat leirikengiksi ja ovat kätevät mukana, jos tarvitsee vaikkapa puro ylittää. Hyvät vaellussukat pysyvät napakasti paikallaan ja siirtävät kosteutta tehokkaasti iholta, jolloin jalat tuntuvat kuivilta myös hikoillessa. Rinkkaan pakataan vaihtosukat ja kylmemmillä keleillä myös villasukat ovat hyvä idea.

hyvat-vaelluskengat

Päällä olevien alusvaatteiden lisäksi voi rinkkaan halutessaan ottaa mukaan vaihtoalusvaatekerran. Alusvaatekerralla tarkoitetaan tässä tapauksessa alushousujen (ja naisilla urheiluliivien) lisäksi pitkähihaista paitaa ja pitkiä legginsejä tai kalsareita.

Aluskerrastossa merinovilla on erinomainen materiaali ympärivuoden käytettäväksi, sillä se siirtää kosteutta iholta, hengittää hyvin ja lämmittää. Kesällä lyhythihainen paita voi olla miellyttävämpi, kunhan muistaa ottaa mukaan myös aurinkorasvan ja hyttysmyrkyn.

Jos välikerrastoa ei lähtiessä pue päälle, se kannattaa vähintäänkin pakata rinkkaan. Välikerrasto voi olla materiaaliltaan fleeceä tai villaa. Päällimmäinen kerros on niin kutsuttu kuorikerros eli vedenpitävä hupullinen takki ja housut.

Viileämmillä keleillä suosittelen näiden lisäksi ottamaan mukaan ”taukotakin” esim. kevyen untuvatakin tai –liivin, jonka voi pukea päälle taukopaikoilla. Päähine ja käsineet valitaan vuodenajan mukaan. Jos käsineet eivät ole täysin vedenpitävät, kannattaa myös varahanskat ottaa mukaan. Tuubihuivit ovat monikäyttöisiä retkillä, sillä ne voi kiepauttaa päähineeksi, kaulaa suojaamaan tai kesällä hikipannaksi.

Muut varusteet

Muista varusteita tärkeimpiä ovat puukko ja retkikirves, tulentekovälineet (tulitikut vesitiiviisti pakattuna) ja ensiapulaukku. Ensiapulaukun sisältöä kannattaa muokata omien tarpeiden mukaan, mutta alla esimerkkejä mitä laukusta voi löytyä:

  • Rakkolaastareita ja tavallisia laastareita
  • Sideharsoa
  • Kreppisiderulla
  • Sidetaitos
  • Särkylääkettä, muut henkilökohtaiset lääkkeet
  • Kyypakkaus
  • Desinfiointipyyhkeitä
  • Pienet sakset
  • Punkkipihdit ja pinsetit
  • Avaruuslakana
  • Voiteita (esim. kortisonivoide, pihkasalva, huulirasva ja aurinkosuojavoide)
  • Hyttysmyrkky

Vaihtoehtoisesti voit ostaa valmiin ensiapupakkauksen, *joita löydät vaikka täältä. Lisäksi mukana tulee olla suunnistusvälineet eli vähintäänkin kartta (kosteudelta suojattuna) ja kompassi. Puhelin kannattaa säilyttää vesitiiviissä taskussa ja retken kestäessä yhtä yötä kauemmin, voi varavirtalähde olla tarpeen. Otsalamppu on monesti taskulamppua kätevämpi, mutta ota mukaan ainakin jompikumpi sekä varaparistot.

Vaelluksella tarvittavat tarvikkeet

Henkilökohtaisen hygienian välineistä haluat ehkä mukaan hammasharjan ja –tahnan, pienen pyyhkeen, joka kuivuu nopeasti sekä vessanpaperia. Pieni rätti on kätevä, jos tarvitsee pyyhkiä kosteutta teltasta. Pakkaa mukaan myös muutama muovipussi ja halutessasi istuinalusta. Korjausvälineitä (neula, lanka, ilmastointiteippi, narua, hakuneuloja ja nippusiteitä), et välttämättä tarvitse lyhyellä yhden yön retkellä, mutta retkien pituuden kasvaessa ne voivatkin olla korvaamaton apu yllättävässä tilanteessa. Mieltymysten mukaan rinkkaan voi pakata lisäksi kameran, kiikarit ja muistiinpanovälineet. Äläkä unohda aurinkolaseja kevään ja kesän retkiltä!

Retkiruokailu

 Luonnossa liikkuessa sekä energiankulutus, että nesteentarve kasvaa selvästi. Otathan tämän huomioon ruokailuja suunnitellessa. Energiavaje heikentää kylmänsietokykyä, ajattelukykyä ja voi pilata koko retkifiiliksen. Varaa siis aina mukaan myös hieman ylimääräisiä energiapitoisia välipaloja, kuten pähkinöitä, myslipatukoita tai suklaata, joita et usko tarvitsevasi. Jos oletkin arvioinut energiankulutuksesi väärin, varavälipalat pelastavat tilanteet.

Nesteen tarve vaelluksilla on vuodenajasta ja henkilöstä riippuen noin 3-5 litraa vuorokautta kohden. Vielä energiansaantiakin tärkeämpää on varmistaa riittävä nesteiden nauttiminen retken aikana. Lyhyille yöretkille vedet kannetaan usein mukana. Voit kuitenkin kartoittaa ennen lähtöä löytyykö reitiltä lähdevedenottopaikkoja tai kaivoja, joiden veden laatu on todettu hyväksi. Lapin erämaissa ja tuntureissa on järvien ja jokien vesi pääosin sellaisenaan juotavaksi kelpaavaa, mutta etelämpänä luonnosta otettu vesi on useimmiten syytä keittää tai desinfioida esimerkiksi tableteilla ennen juomista.

Vaelluksen ateriarytmi kannattaa suunnitella normaaliin tapaan; aamupala, lounas, illallinen, iltapala ja  pieniä välipaloja tarpeen mukaan. Muista, että energiankulutus on suurempaan, kuin arkielämässä yleensä  eli annoskoko kannattaa mitoittaa suuremmaksi. Helpoimmalla pääset varustautumalla valmiilla retkiruoka-aterioilla, *kuten näillä Summit to Eat-aterioilla, mutta halutessasi voit suunnitella itse ateriasi alusta alkaen.

Retkikeitin vai nuotio?

Ruoanvalmistus onnistuu avotulella, jos reitiltä löytyy tulentekopaikkoja eikä metsäpalovaroitus ole voimassa. Varman päälle pelaava retkeilijä varustautuu retkikeittimellä, jolloin ei ole riippuvainen edellä mainituista tekijöistä.

Nuotion käyttöön päätyvät kahvinystävät nappaavat mukaansa myös *nokipannun ja kahvia. Miten hyvältä maistuukaan leiriytymisen jälkeen nokipannussa keitetty tuore kahvi!

Ruokailuvälineiden osalta suosittelen ottamaan mukaan ainakin lautasen, mukin tai kuksan, vesipullon ja lusikan sekä haarukan. Näitä löytyy myös yhdistettynä lusikkahaarukkana, joista retkeilijä käyttävä nimeä ”luha”. *Täältä löydät retkiateriamia ja -astioita. Lisäksi tarvitset tiskiharjanpään ja biohajoavaa tiskiainetta.

Retkiruokailu vaelluksella


Lopuksi…

Kokeneelle retkeilijälle rinkan pakkaus käy rutiinilla, mutta aloittelijan kannattaa tovi käyttää aikaa sopivaa varustusta miettiessä. Pakkauksen avuksi voit tulostaa näppärän pakkauslistan täältä. Jos olet vielä vailla makuupussia, riippumattoa tai telttaa, suosittelen tutustumaan seuraaviin artikkeleihin: