Paras rinkka viikon vaellukselle – Esittelyssä Fjällräven Keb 72

Millainen on paras rinkka viikon vaellukselle? Kuinka iso rinkan ylipäätänsä pitäisi olla? Näitä kysymyksiä pohdin uutta rinkkaa hankkiessani ja ehkä samaa pohdit sinäkin parhaillaan. Useaa rinkkaa sovitettuani valintani oli *Fjällrävenin Keb 72. Enkä ole katunut!

Fjällräven Keb 72 on monipuolinen rinkka, jonka kanssa voi lähteä yhtä hyvin viikonloppuretkelle, kuin viikon vaelluksellekin. Kohta kuulet miksi.

Tässä postauksessa esittelen sinulle rinkkani, sen ominaisuudet ja parhaat puolet. Kerron myös, mitä pidin miinuspuolena ja kenelle en rinkkaa suosittelisi. Lue ajatuksella loppuun asti, jos suunnittelet Kebin hankkimista.

 

Rinkan koko – kuinka monta litraa riittää?

Sinulle sopivan rinkan tilavuuteen vaikuttaa vaelluksen kesto, pakkaustottumuksesi ja mihin vuodenaikaan retkeilet. Loppusyksystä ja talvella varusteet ja vaatteet vievät enemmän tilaa, kuin kesällä.

Viikon vaelluksille sopiva rinkan koko on 60 – 85 litraa riippuen varusteistasi ja retkeilytottumuksistasi. Kevytretkeilijä panostaa minimalistisiin varusteisiin ja karsii mukavuuksista, jotta saa varusteensa mahtumaan 60 litraan. Perinteisemmän linjan vaeltaja ei halua niin sanotusti viilata jokaista grammaa. Hän valitsee viikon vaellukselle vähintään 70 litraisen rinkan.

Rinkan tilavuus ja rakenne määrittävät minkä painoisen kuorman kanssa rinkka toimii optimaalisesti. 60 litraisen rinkan kanssa sopiva kuorma on noin 15-20kg, kun taas 80 litraisen rinkan kanssa voit kantaa jopa 30kg.

 

Fjällräven Keb 72

Fjällräven Keb 72 on nimensä mukaisesti 72 litrainen vaellusrinkka. Tämän kokoiseen rinkkaan saat halutessasi mahtumaan sisään kaiken mitä viikon aikana tarvitset. 72 litrainen rinkka ei kuitenkaan ole vielä valtavan suuri, joten hieman joudut miettimään mitä kaikkea voit mukaan pakata.

Toisaalta, jos viikon varusteet eivät mahdu 72 litraiseen rinkkaan, on ehkäpä syytä olla huolissaan kantamustensa painosta. Kuten minun kohdalla…. Viime vaellukselle (joka kesti kahdeksan yötä) lähtiessäni en saanut enää telttaa mahtumaan rinkan sisään. Ja painoakin rinkalla oli 24 kiloa.

Iso kokoiselle miehelle tämä ei olisi ongelma, mutta minun kohdalla se tarkoitti jo yli kolmasosaa omasta painosta. Eli teoriassa hieman liikaa…

fjallraven keb 72 metsässä

 

Painosta huolimatta Kebin kantaminen tuollakin reissulla oli miellyttävää. Vaikka teltta jäi rinkan ulkopuolelle, sain kokonaisuudesta ryhdikkään paketin, joka ei kallistanut minua suuntaan eikä toiseen. Reilu säätövara remmeissä mahdollisti teltan asettamisen poikittain yläläpän alle. Siinä se kulki näppärästi koko reissun.

Olen tehnyt Keb 72:n kanssa myös viikonloppureissuja. Kahden yön vaellukselle tavarat saa pakattua mukavan väljästi. Rinkan omilla remmeillä tyhjän tilan saa kiristettyä napakaksi paketiksi, jolloin rinkka ei tunnu yhtään liian suurelta. Tämä tekee rinkasta monipuolisen, sillä et tarvitse useaa kantolaitetta eri mittaisia vaelluksia varten.

Itse tykästyin Keb 72:n ryhdikkääseen olemukseen. Rinkan selkäosassa kulkee puukehikko, joka tekee rinkasta jämäkän tuntuisen. Vaikka rinkka olisi pakattu puolilleen, se seisoo tukevasti pystyssä.

Rinkan taskut ja säilytystila

Fjällräven Keb 72:ssa taskujen koko ja sijoittelu on mietitty tarkkaan. Itse päälokero on yksi iso tila, joka ulottuu yläosan suuaukosta pohjaan asti. Tämä sopii minulle hyvin, sillä haluan pakata retkeilyvarusteeni erillisiin kuivasäkkeihin. Kuivasäkit ovat helppo mahduttaa rinkkaan, kun sisäosastoa ei ole jaettu useampaan osaan.

Päälokeroon pääsee käsiksi rinkan yläosasta, toiselta sivulta sekä pohjasta. Pidin aluksi miinuksena, että vain rinkan toisella sivulla on vetoketju, eikä etuläppää saa siis edestä kokonaan auki, kuten esimerkiksi Fjällrävenin Kajkassa. Tämän oppi kuitenkin ottamaan huomioon pakkauksessa, enkä enää ensimmäisen reissun jälkeen kaivannut vetoketjua toiselle puolelle.

Päälokeron lisäksi rinkassa on suuri etutasku, jonka sisällä on pienempi osio. Etutaskun sisältä löytyy myös pieni vetoketjullinen tasku esimerkiksi pankkikorttia tai avaimia varten.

Etutaskuun voit laittaa vaikkapa kuorivaatteet sateen varalle sekä muuta päivän aikana tarvittavaa tavaraa. Minulla siellä on kulkenut kuorivaatteiden lisäksi päivän lounas ja taukotakki.

Yläosan läpässä on kaksi tilavaa taskua. Läpän ulkopuolella olevassa taskussa on rinkan mukana tuleva sadesuoja. Lisäksi sinne mahtuu hyvin vaikkapa ensiapupakkaus ja aurinkolasit. Läpän sisäpuolella olevaan taskuun voit laittaa muuta pientä tavaraa, jota et jatkuvasti tarvitse.

Rinkan molemmilla sivuilla on tilavat joustavat taskut, joihin sopii isommatkin vesipullot. Kuivalla ilmalla sivutaskuun voi sujauttaa myös esimerkiksi taukotakin.

Minun tarpeisiini Kebin taskut ovat toimineet loistavasti! Hyväksi todettu käytäntö on pakata joka reissu varusteet suunnilleen samalla tavalla ja samoihin taskuihin. Opit nopeasti muistamaan mistä löytyy mikäkin. Näin varusteet on helposti etsittävissä, vaikka olisi pimeää.

 

Minkä kokoiselle Fjällräven Keb 72 sopii?

Kebiä on saatavilla kahdella eri mitoituksella. Minulla on lyhyemmällä selkäpaneelilla varustettu niin kutsuttu *naisten malli, jonka löydät täältä. Olen 168cm pitkä ja selkäpaneeli on nyt säädettynä melkoisen alas. Jos olet 160cm tai alle, on mahdollista ettei säätömahdollisuudet riitä sinulle. Kannattaa kuitenkin käydä kokeilemassa!

*Pidemmällä selkäpaneelilla olevaan malliin pääset tutustumaan täällä.

Keb 72 on malliltaan kapea rinkka. Koska en itsekään ole leveä, halusin valita rinkan joka ei ole huomattavasti minua leveämpi. Kapeasta rinkasta on etua risukoissa ja hankalissa maastoissa. Mikäli haluat kiinnittää ylimääräistä tavaraa rinkan sivuille, koko kantamuksen leveys pysyy edelleen kohtuullisena.

Kannaatto rinkasta maksaa 300€?

Vai saisiko ihan kohtuullisen rinkan satasella, jos tekee vain pari reissua vuodessa? Ei saa. Tätä ei oikeastaan pysty juuri kaunistelemaan. Joissakin retkeilyvarusteissa on mahdollista tinkiä hinnasta, huomaamatta selvää eroa laadussa.

Rinkan kohdalla laatu näkyy kestävissä kankaissa ja vetoketjuissa, monipuolisissa säätömahdollisuuksissa ja viimeisen päälle hiotussa istuvuudessa. Tottakai kalliskin rinkka voi hajota vaelluksen aikana, ainakin jos käyttövuosia on useita. Halvan rinkan kohdalla se saattaa tapahtua jo ensimmäiselle kerralla.

Fjällräven Keb 72 ovat valmistettu äärimmäisen kestävästä G-1000 kankaasta. Myös vetoketjut ja klipsit tuntuvat lujatekoisilta ja niitä on helppo käyttää hanskat kädessä. Fjällrävenin rinkat ovat tunnettuja laadusta ja pitkäikäisyydestä ja sen aistii jo uutta rinkkaa hipelöidessä.

 

Rinkan paino viikon vaelluksella

Fjällräven Keb 72 painaa itsessään 2750g. Se ei ole kaikista kevyin, mutta ei raskainkaan. Vertailun vuoksi, toinen Fjällrävenin suosittu malli eli Kajka 75 painaa 3530g. Omaa rinkkaa valitessani sovitin useita malleja. Myös malleja, jotka painoivat selvästi alle kaksi kiloa.

Sovittaessani rinkkoja, niihin pakattiin kaikkiin saman verran painoa. Yllätyksekseni Keb 72 tuntui selässä huomattavasti köykäisemmältä, kuin kaksi kevyempää malli. Tämä johtui vain siitä, että Keb sopi minun kehoni mittasuhteisiin paremmin. Älä siis tuijota liikaa itse rinkan painoa.

Hyvä nyrkkisääntö on, että rinkan paino vaelluksella saisi olla korkeintaan kolmasosan retkeilijän painosta. 75 kiloisen retkeilijän kohdalla tämä tarkoittaa korkeintaan 25 kiloa painavaa rinkkaa. Jos henkilön fyysinen kunto on vain kohtalainen (eikä liikunnan harrastaminen ole tuttua), on parempi ohjenuora laskea rinkan painoksi neljäsosa kantajan painosta. Tällöin 75 kiloisen retkeilijän rinkan maksimipainoksi tulee noin 19 kiloa.

Aloittelijan tyypillisiä virheitä on pakata liian paljon tavaraa mukaan, jolloin ylimääräistä taakkaa kertyy kannettavaksi monta kiloa. Kokemuksen kautta oppii valitsemaan ne välttämättömimmät tavarat ja vähitellen turhat varusteet karsiutuvat.

Rinkan jälkeen raskaimpiin varusteisiin kuuluu teltta ja makuupussi. Jos pyrit mahdollisimman kevyeen rinkkaan, kiinnitä huomiota erityisesti näiden painoon. Vaihtovaatteiden määrää rajoittamalla saadaan myös hivutettua rinkan painoa alaspäin.

Pitkällä vaelluksella ruoka painaa vähintään muutamia kiloja siitäkin huolimatta, että lähes kaikki olisi kuivattua. Saati sitten, jos pakkaisit mukaan tuoretta ruokaa… Jos kuivaaminen ei ole tuttua, täältä pääset lukemaan siitä lisää.

 

Rinkan sadesuoja

On äärimmäisen tärkeää pyrkiä pitämään varusteet kuivina vaelluksen ajan. Suosittelenkin pakkaamaan jo rinkan sisälle varusteet vesitiiviisti esimerkiksi kuivasäkkeihin. Sen lisäksi sateella rinkan päälle kannattaa laittaa sadesuoja.

Fjällräven Keb 72:ssa sadesuoja on omassa pakkauksessaan yläläpän taskussa. Joskus näkee, että rinkkojen oma sadesuoja ei meinaa mahtua päälle, kun rinkka on äärimmilleen täytettynä. Kebissä olen saanut sadesuojan hyvin riittämään, vaikka koko sisätila on ollut täynnä tavaraa ja teltta ulkopuolella.

Sadesuojan saa kuminauhan avulla kiristettyä tiiviisti rinkan ympärille. Lisäksi Kebissä sen saa pienellä klipsillä kiinni rinkan selkäosan takaa, jolloin se pysyy paikallaan vaikka tuulisi kovaa.

 

Fjällräven Keb 72, kokemuksia (muidenkin kuin minun)

Kebillä on monia tyytyväisiä omistajia. Alla muiden kokemuksia rinkasta.

”Rinkassa laadukas ja kestävän tuntuinen kangas. Retken jälkeen pintaan jäänyt lika ja pöly lähti helposti pyyhkaisemällä. Lantiovyö ja olkaimet ovat jämäkät, mutta hyvin pehmustetut. Tukevaa rinkkaa oli helppo kantaa, vaikka painoa oli lähemmäs 20 kg.

Naposteltavat kulkee näppärästi hyvän kokoisissa vetoketjutaskuissa lantiovyöllä ja pullotaskuihin mahtuu isompikin juomapullo. Iso alas asti aukeava etutasku on todella kätevä ja siinä kiva säilyttää tavaraa, jotka pitää tauoilla olla nopeasti saatavilla.” -Varpu A. (Lähde: Skandinavian Outdoor)

”Istuu erittäin hyvin ja on mukava kantaa myös maastossa. Hyvin säätömahdollisuuksia ja paljon erilaisia taskuja. Monet moittivat Fjällrävenin rinkkoja painosta mutta itse en ole tätä huomannut.” -Tuntematon (Lähde: Skandinavian Outdoor)

”Erittäin hyvä rinkka kantojärjestelmä on täydellinen ja jakaa painon erittäin hyvin. Rinkka on todella tilava ja ulkopuolen läppä tasku erittäin kätevä saada tavaraa nopeasti esille mukana tuli sadehuppu.” -Sami V. (Lähde: Skandinavian Outdoor)

 

Rinkan valinta – ota huomioon ainakin nämä!

Rinkan valintaan vaikuttavia ominaisuuksia ovat tilavuus, kantomukavuus, kestävyys, riittävät säätömahdollisuudet ja taskujen määrä.

Kantomukavuuteen vaikuttavat ennen kaikkea rinkan säätömahdollisuudet. Myös rinkan mallin tulee olla juuri sinun vartalolle sopiva. Kantomukavuuteen kannattaa panostaa, jotta jaksat kantaa rinkkaa useita kilometrejä matkanteosta nauttien.

Taskujen määrä ja sijoittelu vaihtelevat rinkkojen välillä. Joissakin malleissa päälokero on jaettu kahteen osaan, joissakin se on yksi yhtenäinen tila. Molemmilla on kannattajansa. Rinkkaa valitessa kannattaa tarkastella myös taskujen määrää ja miten se palvelee omia tarpeita.

Viime kädessä sopivan rinkan löytää vain kokeilemalla. Monissa liikkeissä rinkkaan on mahdollista pakata painoa, jolloin saat aidon tuntuman siitä, miltä rinkka selässäsi tuntuu. Suosittelen aina sovittamaan muutamaa rinkkaa ennen lopullista päätöstä.