Hyvä kahden hengen teltta – TOP 6 teltat ja vinkkejä valintaan 

Kahden hengen teltta sopii parhaiten retkeilevälle pariskunnalle tai kaveruksille parin kolmen yön reissulle. Se on myös paras ratkaisu yhdelle hengelle pidemmälle vaellukselle, kun varusteita on paljon mukana. Lisäksi kahden hengen teltta toimii hyvin koiran kanssa vaeltavalle.

Jos olet lähdössä kaksin pidemmälle vaellukselle, suosittelen suuntaamaan katseen vähintään kolmen hengen telttoihin. Tämä siksi, että kahden hengen teltoissa makuuosa tulee yleensä täyteen kahden makuualustan ja makuupussin myötä. Jos kuitenkin olet aikeissa hankkia kahden hengen teltan sinulle ja kaverillesi pitkille reissuille, suosittelen mallia, jossa on suuri eteistila.


Kahden hengen telttoja löytyy eri mallisia, monessa painoluokassa ja eri hintaluokissa. Perehdyn tässä artikkelissa oleellisimpiin eroihin ja ominaisuuksiin, jotka kannattaa huomioida valintaa tehdessä. Näitä ovat muun muassa teltan tilavuus, vesipilariarvot, maasto ja vuodenajat, jolloin retkeilet.

 

Jos et kaipaa lisätietoa teltan valinnasta, voit hypätä alla olevien linkkien avulla suoraan artikkelin loppuun. Sieltä löydät esittelyn teltoista, jaoteltuna kolmenvuodenajan telttoihin ja talvitelttoihin. Esittelyssä on kuusi laadukasta ja suosittua vaelluskäyttöön soveltuvaa telttaa eri hintaluokissa.

Tutustu telttoihin!

Tunneliteltat ja kupoliteltat 

 Mieti ensin kumpi malli palvelee parhaiten tarpeitasi. Sekä tunneli-, että kupoliteltaissa on omat etunsa. Valintaan vaikuttaa mieltymysten lisäksi retkeilymaasto.


Tunneliteltoissa merkittävä plussa on usein tilava eteistila eli absidi, jossa saa säilytettyä tavaroita sateelta suojassa ja tarvittaessa kokkailtua huonolla ilmalla. Tunneliteltat ovat monesti kokoon nähden hieman kevyempiä, kuin kupoliteltat. Miinuspuolena tunneleissa sen sijaan on matalampi korkeus.

Tunneliteltat ovat omiaan varsinkin pidemmille vaelluksille, kun teltan päätarkoitus on majoittaa öisin eikä siellä välttämättä muuten oleskella pitkiä aikoja. Oikein pystytettynä tunnelin mallinen majoite kestää hyvin tuulen ja lumimyrskyn ja onkin paras valinta avotuntureille.

Hyva kahden hengen teltta

 

Kupoliteltat ovat helppoja pystyttää ja ne pysyvät pystyssä melkeinpä missä vaan, sillä ylhäällä ristiin menevät telttakaaret tekevät teltasta tukevan jo ilman naruilla pingottamista. Kupoleista löytyy myös varsin korkeita telttoja, joissa pystyy ojentamaan selkänsä suoraksi polviseisonnassa.

Kupolitelttojen rakenne on helposti raskaampi, kuin tunnelitelttojen ja ultrakevyistä teltoista joutuu maksamaan enemmän. Kupolinmallinen teltta sopii hyvin myös lasten teltaksi partio- tai kesäleirille, sillä sen pystyttäminen on helppoa.


Lisäksi on olemassa näiden kahden mallin risteytyksiä niin sanottuja hybriditelttoja, joissa on sekä ristikkäin meneviä kaaria, kuten kupoliteltoissa, mutta teltta vaatii myös narut pysyäkseen pystyssä tunneliteltan tapaan. Hybriditeltoissa tarkoituksena on ollut saada yhdistettyä kupoliteltan vakautta samalla painoa keventäen. 

 

Vedenpitävä teltta 

Vesipilariarvo kertoo telttakankaan vedenpitävyydestä. Arvo ilmaistaan millimetreinä ja se kertoo miten korkean vesipatsaan paineen kangas kestää ilman veden vuotamista sisälle telttaan. Pohjakankaalta vaaditaan päälliskangasta suurempaa vesipilariarvoa, sillä pohjakankaan ollessa tiiviisti maata vasten, siihen kohdistuu suurempi kosteuden paine. 3000mm on pohjakankaassa hyvä vedenpitävä arvo normaalioloissa, jos ei maaperä ole poikkeuksellisen märkä. Päälliskankaissa 1500mm on vedenpitävyyden raja. Rankkasateeseen vaaditaan tästä korkeampaa vesipilariarvoa.

Vedenpitävyyteen vaikuttaa myös teltan oikeaoppinen pystytys. Opettele pingottamaan telttakangas kiinnitysnaruilla niin, että vesi valuu teltan päältä pois. Mikään teltta ei kestä loputtomiin katon päällä makaavaa vesilammikkoa. Kastuessaan telttakangas venyy hieman, minkä vuoksi naruja tulee kiristää hetken kuluttua kankaan kastumisesta.

Talviteltta vai kolmen vuodenajan teltta 

Kolmen vuoden ajan teltassa nukut mukavasti varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Näitä telttoja löytyy laaja valikoima sekä kupoli–, että tunnelimallisina. Laadukkaalla kolmen vuodenajan teltalla voi hyvin nukkua satunnaisesti myös eteläisen Suomen talvissa, mutta hiihtovaellukselle Lappiin hankkisin kunnollisen talviteltan.

Talvikäyttöön tarkoitetuissa teltoissa kangas on vahvempaa ja kestävämpää. Tämän vuoksi talviteltta monesti painaa enemmän. Myös teltan kaaret ovat useimmiten raskaampaa tekoa, jotta ne kestävät lumikuormia. Talvella teltan painolla ei ole suurta merkitystä, sillä teltta kulkee yleensä mukana ahkiossa. 

Hyvän talviteltan tärkein ominaisuus on tehokas tuuletus. Kosteuden pitää päästä ulos teltasta, jotta se ei tiivisty kattoon ja vähitellen kastele varusteitasi. Tuuletusaukoissa tulisi olla lumilukot, jotta lumi ei pääse sisälle mutta tuuletus toimii. 

Teltan paino ja tilavuus 

Kahden hengen telttojen paino vaihtelee muutamasta sadasta grammasta useaan kiloon. Jos toiveissa on kevyt teltta tai niin kutsuttu ultrakevyt teltta, varaudu maksamaan teltastasi enemmän. Lisäksi kevyt paino saattaa näkyä kankaan kestävyydessä. Mitä kevyempi kangas, sitä helpommin se yleensä rikkoontuu. Repeämätön ripstop neulos on hyvä materiaali telttakankaana.

 

Teltan painon merkitys korostuu pidemmillä vaelluksilla. Jos rinkkaan on jo muutenkin ahdattu 18kg edestä tavaraa, jokainen lisäkilo hidastaa vauhtia. Vaellusteltan valinnassa joutuu monesti puntaroimaan tilavuuden, painon ja hinnan välillä. Pohdi ennen valintaa, mistä olen valmis tinkimään ja mihin haluat erityisesti kiinnittää huomiota.

Pääsääntöjä vaellusteltoissa voidaan pitää, että kahden hengen teltta on toimiva yhdelle hengelle, kolmen hengen teltta kahdelle jne. Kaksi kevytretkeilijää, joilla varusteita on mukana lähtökohtaisesti vähän, mahtuvat kuitenkin monesti majoittumaan kahden hengen teltassa. Toisaalta myös lyhyemmillä retkillä, teltan ilmoitettu henkilömäärä voi vastata todellisuutta, kun kaikki varusteet saattavat mahtua teltan eteistilaan.

Kolmen vuodenajan teltat

Alla esiteltynä kolme laadukasta ja hyväksi todettua telttaa, jotka ovat suunniteltu käytettäväksi keväästä syksyyn. Teltat ovat järjestettynä edullisimmasta kalliimpaan.

Marmot Limelight 2P on pienempään budjettiin sopiva kahden hengen kupoliteltta. Teltta on varsin helppo koota värikoodattujen kaarien ja itsestään seisovan mallin ansiosta. Tässä mallissa on kaksi ovea molemmin puolin, mikä helpottaa teltan tuulettamista ja kuivumista. Painokin on varsin maltillinen!

  • Paino: 2720g

Tästä Vaude teltasta on jätetty kaikki ylimääräinen pois, jotta paino on saatu minimoitua. Teltta on yhden kaaren tunneliteltta, kuitenkin vakaa ja vedenpitävä. Kangas on kestävää ripstop– polyesteriä ja vesipilariarvo on 3000mm.

  • Paino 1090 – 1290g 

Hillerberg Niak on kompakti ja helposti pystytettävä teltta kahdelle keskikokoiselle aikuiselle tai vaikka yhdelle aikuiselle ja koiralle. Teltta on taatusti vedenpitävä ja siihen on kevyestä koosta huolimatta saatu mahdutettua pieni eteistila. Erittäin laadukas teltta, kuten Hillerberg aina!

  • Paino 1700g

Neljän vuodenajan teltat eli talviteltat

Alla esitellyt neljän vuodenajan teltat ovat taatusti laadukkaita, toimivat erinomaisesti ympärivuoden ja ovat talviteltoiksi kevyitä. Teltat ovat järjestyksessä edullisimmasta kalliimpaan.

Tämä teltta on sinulle, joka välillä retkeilet yksin, mutta toisinaan teltan tulee palvella kahta pitkiä matkoja vaeltavaa. Varsin tilava eteistila mahdollistaa kahden hengen varusteiden säilyttämisen, niin että makuutila jää kokonaan majoittumiseen. Toisaalta Abisko Shape 2 ei ole kohtuuttuman raskas yhden henkilön kannettavaksi. Teltta on ominaisuuksiinsa nähden kevyt, helppo pystyttää ja taattua Fjällrävenin laatua. Voin suositella!

 

  • Paino: 2590g

Fjällrävenin laatua oleva neljän vuodenajan teltta kestää tuntureiden tuulet ja lumimyräkät. Kokoon ja kestävyyteen nähden tämä on kohtalaisen kevyt teltta. Plussana on iso eteinen kahdella ovi aukolla. 

  • Paino 3690g 

Tämä laadukas teltta on varustettu runsaalla säilytystilalla ja rankkasadettakin kestävillä materiaaleilla. Teltta soveltuu neljän vuodenajan käyttöön ja sen tuuletus ominaisuudet ovat erinomaiset. Talviteltaksi Hilleberg Kaitum on varsin kevyt. Retki-lehden testivoittaja!

  • Paino 3100g

Lopuksi…

Telttaa valitessa tärkeintä on ensin kartoittaa omat tarpeesi. Minkä verran tilaa tarvitset, missä ja milloin retkeilet ja mikä on budjettisi. Kun nämä ovat selvillä, on helpompi rajata vaihtoehtoja ja löytää suuresta valikoimasta itselle mieluinen. Yhdestä asiasta neuvon kuitenkin pitämään kiinni oli käyttötarkoitus mikä tahansa. Tarkista telttakankaiden vesipilariarvo ja valitse vedenkestävä teltta! Mikään ei tapa tehokkaammin retkifiilistä, kuin märissä varusteissa värjöttely. Onneksi suurin osa tämän päivän teltoista onkin vedenpitäviä.