Hyvä rinkka viikon vaellukselle – Suuri rinkkavertailu!

Rinkan pakkaaminen

Rinkan valinta


Vaelluksille tarkoitetun rinkan tärkeimmät ominaisuudet ovat kantomukavuus ja istuvuus. Niiden on oltava kunnossa, jotta jaksaa kantaa rinkkaa useita kilometrejä matkanteosta nauttien. Kantomukavuuteen vaikuttavat selkämyksen pituus, olkaviilekkeiden etäisyys, lantiovyö ja olkahihna sekä näiden säätömahdollisuudet. Kantajan oma koko ja selän pituus on otettava huomioon rinkan valinnassa.

Oleellisia valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat myös rinkan tilavuus ja muut ominaisuudet. Viikon vaelluksille sopiva rinkan koko on yleensä tilavuudeltaan 55 – 85 litraa. Muilla ominaisuuksilla tarkoitan muun muassa taskujen määrää, avataanko rinkka päältä vai edestä ja onko rinkassa integroitu sadesuoja. Vertailin puolestasi kymmentä suosittua rinkkaa, jotka ovat alla listattuna tilavuudeltaan pienimmästä suurimpaan.

 

Rinkan koko

Sinulle sopivan rinkan tilavuuteen vaikuttaa vaellusten kesto, kannatko myös muiden tavaroita mukanasi ja vuodenaika. Talvella varusteet ja vaatteet vievät enemmän tilaa. Nykyaikaiset anatomiset rinkat pääsevät kantomukavuuksien suhteen oikeuksiinsa, kun kaikki tavarat on pakattu rinkan sisään. Jos tähän pyritään, tulisi rinkan siis olla niin suuri, että kaikki varusteesi mahtuvat sen sisään.

Rinkan tilavuus ja rakenne määrittävät minkä painoisen kuorman kanssa rinkka toimii optimaalisesti. 60 litraisen rinkan kanssa sopiva kuorma on noin 15-20kg, kun taas 80 litraisen rinkan kanssa voit kantaa jopa 30kg. Jos omistat jo muut vaellukselle tarvittavat varusteet, voit punnita ne, lisätä summaan arvioitu ruokien paino ja miettiä sen mukaan minkä kokoinen rinkka palvelee parhaiten tarpeitasi.

 

Rinkka 55l

 

Osprey Talon 55 – Rinkka yksityiskohtia kaipaavalle

Ospreyn rinkoissa on miellyttävä ja hengittävä selkämys sekä todella monipuoliset taskut ja kiinnitysmahdollisuudet. Rinkkaa on saatavilla kahdella eri selän mitalla ja lisäksi selkäpaneeli on säädettävä. Vetoketjullisesta taskusta löytyy säädettävä suojahuppu. Rinkan sisältöön pääsee helposti käsiksi sekä päältä, että sivuvetoketjun kautta. Tämä malli on suunnattu miehille. Naisten vartalolle kehitelty vastaava malli on Osprey Tempest 50. Mainio rinkka, joskin viikon vaellusta ajatellen varusteita joutuu tämän kokoisen rinkan kanssa karsimaan.

 • Koko 55l
 • Paino 1550g

Savotan laadukkaat Jääkäri reput ovat varsin tukevarakenteisia ja lujatekoisia, ne kestävät vaativankin käytön! Rinkan sisällä on putkirunko, jonka saa halutessaan irrotettua. Rinkan päällä kulkee Molle/PALS-nauhakujasto, johon saa näppärästi kiinnitettyä erilaisia lisätaskuja. Lantiovyö riittää jopa 140cm asti. Selän pituutta saa muutettua nostamalla tai laskelmalla lantiovyötä. Suuaukko on rullattava, joten rinkan kokoa ja korkeutta saa hyvin säädettyä tarpeen mukaan. Tämä toimittaa tarvittaessa myös pienemmän päivärepun virkaa! Tässä rinkassa päälokeroon pääsee käsiksi vain yläkautta, mikä vaatii enemmän suunnitelmallisuutta pakkausvaiheessa.

 • Koko 60l
 • Paino 2340g

Tässä Haglöfs rinkassa on taskuja varmasti riittävästi! Päälokeroon pääsee helposti käsiksi pitkän vetoketju ansiosta. Rinkkaa on saatavilla kahdella eripituisella selkäpaneelilla. Kanto-ominaisuuksiin on kiinnitetty huomiota ja hyvin pehmustetut hartiaviilekkeet tekevät kantamisesta mukavaa. Miinuksena tässä rinkassa on tilavuuteen nähden hieman suurehko paino.

 • Koko 60l
 • Paino 2500g

Tämän alumiinirunkoisen rinkan kantojärjestelmä on säädettävissä kantajan pituuden mukaan. Anatomisesti muotoillut lantiovyö ja olkahihnat tuntuvat miellyttäviltä patikoidessa. Rinkassa on useita pieniä taskuja ja bonuksena rinkan sisällä pakkauspussi, joka toimii myös päiväreppuna. Hyvän säädettävyyden ansiosta sopii monenkokoisille käyttäjille.

 • Koko 65l
 • Paino 2400g

Kajka 65l on laadukas ja kestävä naisille suunnattu rinkka. Perinteisen alumiinirungon sijasta, Kajkan runko on FSC-sertifioitua koivua. Selkäosa on näppärästi säädettävissä 44-61cm välillä. Rinkan yläläpästä saa tehtyä olkalaukun, jota voi käyttää vaikka pikkutavaroiden kantamiseen leiripaikalla. Rinkasta löytyy vakiovarusteena sadesuoja ja kivana lisänä päälokerossa wet/dry-osasto, johon voi sujauttaa märät vaatteet erilleen kuivista tavaroista. Tämä laadukas rinkka on monen naisen suosikki!

 • Koko 65l
 • Paino 3200g

Ospreyn Kestrel sopii viikonloppuretkille tai muutaman yön vaelluksille kevyiden kantamusten kanssa. Selkäpaneelia on saatavilla kahdessa koossa ja sen lisäksi kantojärjestelmä on säädettävissä. Selkämys on hyvin hengittävä. Taskuja ja erilaisia kiinnitysmahdollisuuksia löytyy paljon eli esimerkiksi vaellussauvat ja kypärän saa näppärästi mukaan. Rinkka on tilavuuteensa varsin kevyt, mikä tarkoittaa, että raskaiden varusteiden kantamiseen tämä ei välttämättä ole paras mahdollinen.

 • Koko 68l
 • Paino 1630-1780g

Pieneen budjettiin sopiva rinkka, josta löytyy kuitenkin paljon ominaisuuksia. Rinkassa on säädettävä selkämys (10cm säätövara), pehmustettu lantiovyö ja hengittävät olkaviilekkeet. Taskuja löytyy muutama ja lisänä kiinnityspaikat kävelysauvoilla ja hätäpillille. Tässä rinkassa on myös irrotettava sadesuoja. Halpa rinkka pidemmällekin reissulle!

 • Koko 70l
 • Paino 2300g

Tämä miehille suunnattu vaellusrinkka sopii hyvin ympärivuorokautiseen käyttöön ja vaativiin olosuhteisiin kuten vapaalaskun harrastajille tuntureihin. Runko on kapea ja valmistettu korkealaatuisesta sertifioidusta koivusta. Laadukkaat kulutusta kestävät ja vettähylkivät kankaat, päälokeron yläosan lumilukko ja yksityiskohdat, joiden käyttö onnistuu hanskat kädessä, tekevät tästä hyvin talvikäyttöön soveltuvan. Plussana lantiovyössä olevat kiinnityslenkit ahkiolle! Miinuksena tässä rinkassa on tosin hieman muita kalliimpi hinta.

 • Koko 72l
 • Paino 2750g

Kajka on suosituin Fjällräven rinkka, enkä ihmettele! Lantiovyö on viimeisen päälle istuva ja selkäosa helposti säädettävissä. Rinkan sisältöön pääsee vaivatta käsiksi koko matkalta aukeavan etupaneelin kautta. Taskuja on sopivasti ja ne ovat käytännölliset. Erikoisuutena tässä rinkassa on päälokeron wet/dry-osasto, jonka avulla pystyt pitämään kastuneet vaatteet erillään kuivista varusteista. Yläläpän saa irrotettua, jolloin sitä voi käyttää olkalaukkuna. Tämä rinkka on monen kestosuosikki!

 • Koko 75l
 • Paino 3300g

Tämä naisten mitoitukselle suunniteltu laaturinkka kestää käyttöä ja kantaa isommankin kuorman. Perusmuodossaan rinkka on 65 litrainen, mutta suurimmillaan sinne mahtuu varusteita 80l edestä. Kantojärjestelmä on tukeva, mutta joustavan rakenteen ansiosta lantiovyö mukailee askelia eikä rinkka keinu selässä. Päälokeroon pääsee käsiksi sekä ylhäältä, että etupaneelin vetoketjun kautta. Selkäpaneelissa on portaaton säätö. Deuter Aircontact Pro 65+15 on Retki-lehden testivoittaja. Tämä on myös hyvä rinkka aloittelijalle, joka ei vielä osaa täysin arvioida tarvitsemaansa rinkan tilavuutta.  

 • Koko 65+15l
 • Paino 3002g

Rinkan paino

Rinkan paino ei saisi ylittää kolmasosaa kantajan painosta. Aloittelijan tyypillisiä virheitä on pakata liian paljon tavaraa mukaan, jolloin ylimääräistä taakkaa kertyy äkkiä monta kiloa kannettavaksi. Kokemuksen kautta oppii valitsemaan ne välttämättömimmät tavarat ja turhat varusteet karsiutuvat.

Rinkan jälkeen raskaimpiin varusteisiin kuuluu käytettävä majoite ja makuupussi. Jos pyrit mahdollisimman kevyeen rinkkaan, kiinnitä huomiota erityisesti näiden painoon.

Vaihtovaatteiden määrää rajoittamalla saadaan myös hivutettua rinkan painoa hieman alaspäin. Merinovilla on luonnostaan antibakteerista ja raikastuu jo pelkällä tuuletuksella. Senpä takia se onkin hyvä materiaali vaeltajalle, joka aikoo käyttää samoja vaatteita useamman päivän.

 

Lopuksi…

Hyvän rinkan kantomukavuuden viimeistelee oikeat säädöt. Valittuasi rinkan, tutustu sen säätömahdollisuuksiin kaikessa rauhassa ennen reissua. Hyvin säädetyssä rinkassa paino jakautuu tasaisesti ja kantaminen on ergonomisempaa. Kantomukavuuteen vaikuttaa myös oleellisesti se miten rinkka on pakattu. Toivottavasti vertailustani oli apua rinkan valintaan!