Hyvä rinkka viikon vaellukselle – Esittelyssä kestosuosikit

Hyvä rinkka viikon vaellukselle on ennen kaikkea hyvin istuva, kulutusta kestävä ja varustettu juuri niillä ominaisuuksilla, joita sinä tarvitset! Kokosin tähän artikkeliin vinkkini rinkan valintaan ja valitsin esittelyyn seitsemän suosittua rinkkaa. Esiteltävät rinkat ovat kooltaan 60-100 litraa ja ne on järjestyksessä pienimmästä suurimpaan.

Esittelyssä olevat rinkat

Rinkan valinta

Rinkan valinta voi tuntua vaikealta, sillä valinnan varaa riittää. Kyseessä on tärkeä päätös, onhan rinkka yksi retkeilijän oleellisimmista varusteista. Rinkkaa valitessa on ensimmäisenä päätettävä rinkan koko.

Rinkan tilavuus ilmoitetaan litroina. Viikon vaelluksille sopivien rinkkojen koko sijoittuu noin 65 ja 85 litran väliin. Haitarin alapäässä olevat rinkat sopivat kevytretkeilijöille, jotka ovat karsineet varusteensa hyvin minimiin.

Jos tunnistat olevasi perinteisemmän tyylin vaeltaja, joka ei halua kaikista mukavuuksista luopua, on parempi pysytellä yli 70 litran rinkoissa. Laadukkaat rinkat ovat suunniteltu niin, että isonkin rinkan saa halutessaan kiristettyä pienemmäksi. Voit siis käyttää samaa rinkkaa niin viikonloppuretkellä, kuin viikon vaelluksellakin.

Tämän vuoksi suosittelen aina mieluummin valitsemaan hieman liian suuren, kuin liian pienen rinkan. Jos rinkka osoittautuu käytössä tilavuudeltaan liian pieneksi, joudut pakkaamaan osan tavaroista rinkan ulkopuolelle. Tämä tekee rinkasta huonommin istuvan ja helposti myös raskaamman tuntuisen.

Koon jälkeen tärkeimmäksi ominaisuudeksi nousee kantomukavuus, eli se miltä rinkka tuntuu selässäsi. Kantomukavuuden on oltava kunnossa, jotta jaksat kantaa rinkkaa useita kilometrejä. Toki tähän vaikuttaa myös rinkan kokonaispaino.

Muita valinnassa huomioon otettavia ominaisuuksia on muun muassa taskujen määrä, miten rinkan sisältöön pääsee käsiksi ja miten hyvin rinkka on säädettävissä. Myös kantajan oma koko ja selän pituus on otettava huomioon.

Suosittelen sovittamaan muutamaa rinkkaa ennen lopullista päätöstä, sillä viime kädessä se on ainoa tapa selvittää itsellesi sopiva malli.

 

Rinkka 60l

 

Ultrakevyt rinkka viikon vaellukselle – Lundhags Padje Light

Lundgahs Pagde Light 60 rinkassa pääosaston tilavuus on 60 litraa. Tämän lisäksi rinkassa on kolme isoa joustavaa stretch-taskua, joiden koko on valmistajan mukaan jopa 14 litraa. Kokonaistilavuudeksi tulee siis 74 litraa. Siitä huolimatta rinkka on todella kevyt, vain reilun kilon!

Verrattuna muihin yhtä kevyisiin rinkkoihin, Padje Light on varsin tukeva. Rinkassa on kehämäinen alumiinista tehty runko, joka tekee kantamisesta vakaata, vaikka rinkkaan olisi lastattu 15 kiloa painoa. Tämä rinkka on loistava valinta kevytretkeilijälle jopa viikon vaellukselle.

 • Koko 60+14l
 • Paino 1100g

Rinkka 65l


Osprey Ariel 65 & Osprey Aether 65

Osprey Ariel on naisten mitoituksella suunniteltu rinkka, Aether samasta rinkasta miesten malli. Molemmat ovat olleet myynnissä jo pitkään ja säilyttäneet paikkansa suosituimpien rinkkojen kärkikahinoissa.

Ospreyn kantojärjestelmä on joustava, mutta rinkka on tästä huolimatta tukeva kantaa. Kehuja nämä rinkat saavat hyvistä säätömahdollisuuksista ja laadukkaista materiaaleista. Rinkan etupaneelin saa kokonaan auki, mitä moni pitää tärkeänä ominaisuutena. Päälokerossa on irrotettava välipohja. Saat siis halutessasi sisätilan jaettua kahteen osioon tai käytettyä yhtenä isona tilana.

Arielia ja Astheria on saatavilla kahdella eri selän pituudella, minkä lisäksi selkäpaneelit ovat säädettävät. Lisäksi rinkasta löytyy monia näppäriä yksityiskohtia ja riittävästi taskuja, jotta saat tavarasi pakattua käytännöllisesti.

 • Koko 65l
 • Paino 2200g

Rinkka 70l


Osprey Kestrel 68 & Kyte 68

Ospreyn Kestrel (miesten mitoitus) ja Osprey Kyte (naisten) ovat molemmat tilavuudeltaan 68 litraa. Ospreyn rinkat ovat täynnä lukuisia näppäriä yksityiskohtia. Vaellussavuoille ja jäähakuille on omat pidikkeet, rintaremmistä löytyy hätäpilli ja makuualustalle on rinkan alaosassa irrotettavat hihnat. Rinkassa on lisäksi useita kiinnityspaikkoja irtoremmeille, joita aina tarvitaan.

Selkäpaneelia on saatavilla kahdessa koossa ja sen lisäksi kantojärjestelmä on säädettävissä. Selkämys on hyvin hengittävä. Päälokeron lisäksi taskuja löytyy rinkan yläläpästä, vesipullotaskut sivuilta ja iso joustava kengurutasku edestä. 

 • Koko 68l
 • Paino 2150-2200g

Fjällräven Keb 72  – Paras rinkka, jos minulta kysytään!

Kebin rinkat lukeutuvat Kajkan ohella Fjällrävenin suosikkimalleihin. Keb 72 rinkkaa on saatavilla kahden mallisena (naisille ja miehille suunniteltuna). Rinkan puinen kehikko tekee Kebistä todella ryhdikkään ja monipuoliset säätömahdollisuudet mahdollistavat hyvän istuvuuden.

Taskuja on riittävästi ja ne ovat sijoiteltu järkevästi. Tämä rinkka on malliltaan kapea, joten kulkeminen hankalissa risukoissa tai ahtaissa paikoissa onnistuu.

Rinkassa on laadukkaat, kulutusta kestävät ja vettähylkivät kankaat. Päälokeron yläosassa on lumilukko ja vetoketjujen käyttö onnistuu myös hanskat kädessä. Lisäksi lantiovyössä on kiinnityslenkit ahkiolle. Näistä syistä Keb 72 sopii mainiosti myös talvivaelluksille.

Jos haluat lukea lisää minun kokemuksia Fjällräven Keb 72:sta, lue myös tämä postaukseni.

 • Koko 72l
 • Paino 2750g

Rinkka 75l

 

Fjällräven Kaijka 75 – Fjällrävenin suosituin malli

Kajka on toinen Fjällrävenin suosikkimalleista. Lantiovyö on viimeisen päälle istuva ja selkäosa helposti säädettävissä. Rinkan sisältöön pääsee vaivatta käsiksi koko matkalta aukeavan etupaneelin kautta. Taskuja on sopivasti ja ne ovat käytännölliset.

Erikoisuutena tässä rinkassa on päälokeron wet/dry-osasto, jonka avulla pystyt pitämään kastuneet vaatteet erillään kuivista varusteista. Yläläpän saa irrotettua, jolloin sitä voi käyttää olkalaukkuna esimerkiksi tunturien huiputuksissa. Tämä laadukas rinkka on vuodesta toiseen monen retkeilijän suosikki!

 • Koko 75l
 • Paino 3300g

Rinkka 80l

 

Deuter Aircontact Core 65+15 – Testivoittaja!

Tämä naisten mitoitukselle suunniteltu laaturinkka kestää käyttöä ja kantaa isommankin kuorman. Perusmuodossaan rinkka on 65 litrainen, mutta suurimmillaan sinne mahtuu varusteita 80l edestä. Kantojärjestelmä on tukeva, mutta joustavan rakenteen ansiosta lantiovyö mukailee askelia eikä rinkka keinu selässä.

Päälokeroon pääsee käsiksi sekä ylhäältä, että etupaneelin J-mallisen vetoketjun kautta. Selkäpaneelissa on portaaton säätö. Tämä on  hyvä rinkka myös sinulle, joka vasta aloittelet retkeilyä etkä täysin osaa arvioida tarvitsemaasi rinkan tilavuutta.  

 • Koko 65+15l
 • Paino 2330g

Savotta Jääkäri XL – Iso ja tukeva putkirinkka

Savotta rinkat ovat valmistettu äärimmäisen kestäviksi ja jämäköiksi. Niin myös tämä! Rinkassa on suuri ylipakkaamiskapasiteetti. Rinkan tilavuus on pienimmillään noin 70 litraa, mutta rullattava suuaukko mahdollistaa kapasiteetin nostamisen jopa 100 litraan.

Toisin kuin aiemmin esitellyt anatomiset rinkat, Jääkäri XL on putkirinkka. Putkirunko rinkan selkäosassa tekee rinkasta äärimmäisen tukevan.

Jos etsit pitkäaikaista kumppania, jonka kanssa voi kantaa raskaita kuormia, se on tämä! Mikäli haluat tietää Jääkäri rinkoista lisää, lue myös postaukseni Savotta rinkka on viiden tähden valinta (lue miksi!)

 • Koko: 70-100l
 • Paino: 3680g

Rinkan paino

Rinkan paino ei saisi ylittää kolmasosaa kantajan painosta. Aloittelijan tyypillisiä virheitä on pakata liian paljon tavaraa mukaan, jolloin ylimääräistä taakkaa kertyy äkkiä monta kiloa kannettavaksi. Kokemuksen kautta oppii valitsemaan ne välttämättömimmät tavarat ja turhat varusteet karsiutuvat.

Rinkan jälkeen raskaimpiin varusteisiin kuuluu käytettävä majoite ja makuupussi. Jos pyrit mahdollisimman kevyeen rinkkaan, kiinnitä huomiota erityisesti näiden painoon.

Vaihtovaatteiden määrää rajoittamalla saadaan myös hivutettua rinkan painoa hieman alaspäin. Merinovilla on luonnostaan antibakteerista ja raikastuu jo pelkällä tuuletuksella. Senpä takia se onkin hyvä materiaali vaeltajalle, joka aikoo käyttää samoja vaatteita useamman päivän.

 

Lopuksi…

Hyvän rinkan kantomukavuuden viimeistelee oikeat säädöt. Valittuasi rinkan, tutustu sen säätömahdollisuuksiin kaikessa rauhassa ennen reissua. Hyvin säädetyssä rinkassa paino jakautuu tasaisesti ja kantaminen on ergonomisempaa.

Kantomukavuuteen vaikuttaa myös oleellisesti se miten rinkka on pakattu. Raskaimmat tavarat tulisi olla lähellä yläselkää ja kevyimmät näiden ympärillä sekä uloimmissa taskuissa. Kokeilemalla eri tapoja pakata, huomaat miten painon jakautuminen vaikuttaa tuntumaan. Vaikka kantapään kautta oppiikin hyvin, voit halutessasi lukea pakkaamisesta lisää täältä.

Toivottavasti vertailustani oli apua rinkan valintaan. Nähdään poluilla!