Hyvä rinkka viikon vaellukselle – Suuri rinkkavertailu!

Rinkan pakkaaminen

Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit ovat merkitty *-merkillä tai erillisillä painikkeilla.

 

Rinkan valinta


Vaelluksille tarkoitetun rinkan tärkein ominaisuus tilavuuden ohella on kantomukavuus. Sen on oltava kunnossa, jotta jaksaa kantaa rinkkaa useita kilometrejä matkanteosta nauttien. Kantomukavuuteen vaikuttavat selkämyksen pituus, olkaviilekkeiden etäisyys, lantiovyö ja olkahihna sekä näiden säätömahdollisuudet. Kantajan oma koko ja selän pituus on otettava huomioon rinkan valinnassa. Suosittelen sovittamaan muutamaa rinkkaa ennen lopullista päätöstä, sillä viime kädessä se on ainoa tapa selvittää itsellesi sopiva malli.

Muita tärkeitä rinkan valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat rinkan tilavuus ja muut ominaisuudet. Viikon vaelluksille sopiva rinkan koko on yleensä tilavuudeltaan 55 – 85 litraa. Muilla ominaisuuksilla tarkoitan muun muassa taskujen määrää, rinkan painoa, avataanko rinkka päältä vai edestä ja onko rinkassa integroitu sadesuoja. Vertailin puolestasi yhdeksää suosittua rinkkaa, jotka ovat alla listattuna tilavuudeltaan pienimmästä suurimpaan.

 

Rinkan koko

Sinulle sopivan rinkan tilavuuteen vaikuttaa vaellusten kesto, kannatko myös muiden tavaroita mukanasi ja vuodenaika. Talvella varusteet ja vaatteet vievät enemmän tilaa. Nykyaikaiset anatomiset rinkat pääsevät kantomukavuuksien suhteen oikeuksiinsa, kun kaikki tavarat on pakattu rinkan sisään. Jos tähän pyritään, tulisi rinkan siis olla niin suuri, että kaikki varusteesi mahtuvat sen sisälle.

Rinkan tilavuus ja rakenne määrittävät minkä painoisen kuorman kanssa rinkka toimii optimaalisesti. 60 litraisen rinkan kanssa sopiva kuorma on noin 15-20kg, kun taas 80 litraisen rinkan kanssa voit kantaa jopa 30kg. Jos omistat jo muut vaellukselle tarvittavat varusteet, voit punnita ne, lisätä summaan arvioitu ruokien paino ja miettiä sen mukaan minkä kokoinen rinkka palvelee parhaiten tarpeitasi.

 

Rinkka 55l

 

Osprey Talon 55 – Kevyt rinkka kesävaelluksille

Ospreyn rinkoissa on miellyttävä ja hengittävä selkämys sekä todella monipuoliset taskut ja kiinnitysmahdollisuudet kävelysauvoille ym. Rinkkaa on saatavilla kahdella eri selän mitalla ja lisäksi selkäpaneeli on säädettävä. Vetoketjullisesta taskusta löytyy säädettävä suojahuppu. Rinkan sisältöön pääsee helposti käsiksi sekä päältä, että sivuvetoketjun kautta. Tämä malli on suunnattu miehille. Naisten vartalolle kehitelty vastaava malli on *Osprey Tempest 50. Mainio rinkka aktiivisen menoon, joskin viikon vaellusta ajatellen varusteita joutuu tämän kokoisen rinkan kanssa karsimaan.

  • Koko 55l
  • Paino 1550g

 Rinkka 60l

 

Savotta Jääkäri L – Jämäkkä ja kestävä rinkka

Savotan laadukkaat Jääkäri reput ovat varsin tukevarakenteisia ja lujatekoisia, ne kestävät vaativankin käytön! Rinkan sisällä on putkirunko, jonka saa halutessaan irrotettua. Rinkan päällä kulkee Molle/PALS-nauhakujasto, johon saa näppärästi kiinnitettyä erilaisia lisätaskuja. Lantiovyö riittää jopa 140cm asti. Selän pituutta saa muutettua nostamalla tai laskelmalla lantiovyötä. Suuaukko on rullattava, joten rinkan kokoa ja korkeutta saa hyvin säädettyä tarpeen mukaan. Tämä toimittaa tarvittaessa myös pienemmän päivärepun virkaa! Tässä rinkassa päälokeroon pääsee käsiksi vain yläkautta, mikä vaatii enemmän suunnitelmallisuutta pakkausvaiheessa.

  • Koko 60l
  • Paino 2340g

Haglöfs Ängd 60 W – Rinkka, jossa tavarat pysyvät järjestyksessä

Tässä Haglöfs rinkassa on taskuja varmasti riittävästi! Päälokeroon pääsee helposti käsiksi pitkän vetoketju ansiosta. Rinkkaa on saatavilla kahdella eripituisella selkäpaneelilla. ja lisäksi selänpituus on toki säädettävissä. Kanto-ominaisuuksiin on kiinnitetty huomiota ja hyvin pehmustetut hartiaviilekkeet tekevät kantamisesta mukavaa. Miinuksena tässä rinkassa on tilavuuteen nähden hieman suurehko paino.

  • Koko 60l
  • Paino 2530g

Rinkka 65l


Halti Inari 65 rinkka

Haltin Inarissa on kestävä alumiinirunko ja säädettävä selkäpaneeli. Anatomisesti muotoillut lantiovyö ja olkahihnat tuntuvat miellyttäviltä patikoidessa. Rinkassa on useita pieniä taskuja ja bonuksena rinkan sisällä pakkauspussi, joka toimii myös päiväreppuna. Materiaalina tässä rinkassa on käytetty kierrätettyä polyesteriä.

  • Koko 65l
  • Paino 2400g

Fjällräven Kajka 65l – Hyvä rinkka naiselle

Kajka 65l on laadukas ja kestävä rinkka, josta löytyy oma malli naisille ja miehille. Perinteisen alumiinirungon sijasta, Kajkan runko on FSC-sertifioitua koivua. Selkäosa on näppärästi säädettävissä 44-61cm välillä. Rinkan yläläpästä saa tehtyä olkalaukun, jota voi käyttää vaikka pikkutavaroiden kantamiseen leiripaikalla.

Rinkasta löytyy vakiovarusteena sadesuoja ja kivana lisänä päälokerossa wet/dry-osasto, johon voi sujauttaa märät vaatteet erilleen kuivista tavaroista. Tämä laadukas rinkka on monen naisen suosikki!

  • Koko 65l
  • Paino 3200g

Rinkka 70l


Osprey Kestrel 68 – Hyvä ultrakevyt rinkka miehelle

Ospreyn Kestrel sopii sinulle, joka haluat taivaltaa pitkiä matkoja ilman suurta kuormaa. Selkäpaneelia on saatavilla kahdessa koossa ja sen lisäksi kantojärjestelmä on säädettävissä. Selkämys on hyvin hengittävä. Taskuja ja erilaisia kiinnitysmahdollisuuksia löytyy paljon eli esimerkiksi vaellussauvat ja kypärän saa näppärästi mukaan. Rinkka on tilavuuteensa nähden varsin kevyt, mikä tarkoittaa, että raskaiden varusteiden kantamiseen tämä ei välttämättä ole paras mahdollinen.

  • Koko 68l
  • Paino 1780g

Fjällräven Keb 72 W – Rinkka vaativiinkin olosuhteisiin

Kebin rinkat lukeutuvat Kajkan ohella Fjällrävenin suosikkimalleihin, joista löytyy omansa sekä naisille, että miehille. Taskuja on riittävästi ja ne ovat sijoiteltu järkevästi. Tämä rinkka on malliltaan kapea ja runko on valmistettu korkealaatuisesta sertifioidusta koivusta.

Laadukkaat kulutusta kestävät ja vettähylkivät kankaat, päälokeron yläosan lumilukko ja yksityiskohdat, joiden käyttö onnistuu hanskat kädessä, tekevät tästä hyvin myös talvikäyttöön soveltuvan. Plussana lantiovyössä olevat kiinnityslenkit ahkiolle! Miinuksena tässä rinkassa on tosin hieman muita kalliimpi hinta.

  • Koko 72l
  • Paino 2750g

Rinkka 75l

 


Fjällräven Kaijka 75 – Fjällrävenin suosituin malli

Kajka on suosituin Fjällräven rinkka, enkä ihmettele! Lantiovyö on viimeisen päälle istuva ja selkäosa helposti säädettävissä. Rinkan sisältöön pääsee vaivatta käsiksi koko matkalta aukeavan etupaneelin kautta. Taskuja on sopivasti ja ne ovat käytännölliset. Erikoisuutena tässä rinkassa on päälokeron wet/dry-osasto, jonka avulla pystyt pitämään kastuneet vaatteet erillään kuivista varusteista. Yläläpän saa irrotettua, jolloin sitä voi käyttää olkalaukkuna. Tämä rinkka on monen kestosuosikki!

  • Koko 75l
  • Paino 3300g

Rinkka 80l

 

Deuter Aircontact Core 65+15 – Testivoittaja!

Tämä naisten mitoitukselle suunniteltu laaturinkka kestää käyttöä ja kantaa isommankin kuorman. Perusmuodossaan rinkka on 65 litrainen, mutta suurimmillaan sinne mahtuu varusteita 80l edestä. Kantojärjestelmä on tukeva, mutta joustavan rakenteen ansiosta lantiovyö mukailee askelia eikä rinkka keinu selässä. Päälokeroon pääsee käsiksi sekä ylhäältä, että etupaneelin J-mallisen vetoketjun kautta. Selkäpaneelissa on portaaton säätö. Tämä on myös hyvä rinkka aloittelijalle, joka ei vielä osaa täysin arvioida tarvitsemaansa rinkan tilavuutta.  

  • Koko 65+15l
  • Paino 2330g

Rinkan paino

Rinkan paino ei saisi ylittää kolmasosaa kantajan painosta. Aloittelijan tyypillisiä virheitä on pakata liian paljon tavaraa mukaan, jolloin ylimääräistä taakkaa kertyy äkkiä monta kiloa kannettavaksi. Kokemuksen kautta oppii valitsemaan ne välttämättömimmät tavarat ja turhat varusteet karsiutuvat.

Rinkan jälkeen raskaimpiin varusteisiin kuuluu käytettävä majoite ja makuupussi. Jos pyrit mahdollisimman kevyeen rinkkaan, kiinnitä huomiota erityisesti näiden painoon.

Vaihtovaatteiden määrää rajoittamalla saadaan myös hivutettua rinkan painoa hieman alaspäin. Merinovilla on luonnostaan antibakteerista ja raikastuu jo pelkällä tuuletuksella. Senpä takia se onkin hyvä materiaali vaeltajalle, joka aikoo käyttää samoja vaatteita useamman päivän.

 

Lopuksi…

Hyvän rinkan kantomukavuuden viimeistelee oikeat säädöt. Valittuasi rinkan, tutustu sen säätömahdollisuuksiin kaikessa rauhassa ennen reissua. Hyvin säädetyssä rinkassa paino jakautuu tasaisesti ja kantaminen on ergonomisempaa. Kantomukavuuteen vaikuttaa myös oleellisesti se miten rinkka on pakattu. Toivottavasti vertailustani oli apua rinkan valintaan!