Kenelle paljasjalkakengät sopivat?

Paljasjalkakengät eli barefoot-kengät ovat viime vuosina lisääntyneet niin katukuvassa, kuin työkenkinäkin. Niiden erinomaisuutta hehkutetaan naistenlehdissä ja sosiaalisessa mediassa. Paljasjalkakenkien sanotaan olevan ratkaisu moneen vaivaan ja tukevan jalan luonnollista toimintaa.

Paljasjalkakengät ovat jalkaterän muotoiset eli levenevät kärkeä kohti, jolloin jalka pääsee työskentelemään luonnollisella tavalla. Kenkien pohja on ohut ja taipuisa eikä niissä ole kantakorotuksia tai ylimääräisiä tukia

Moni kuitenkin miettii sopivatko barefootkengät omaan jalkaan vai voiko käytöstä olla enemmän haittaa, kuin hyötyä. Maltillisesti totuteltuna paljasjalkakengät sopivat suurimmalle osalle meistä. Jos kuitenkin nilkoissasi on ylipronaatiota tai olet kärsinyt plantaarifaskiitiksi kutsutusta kantapääkivusta saatat  ajatella, ettei paljasjalkakengät ole sinua varten.

Tästä artikkelissa löydät vastauksen kenelle paljasjalkakengät sopii ja mitä on hyvä tietää etukäteen ennen käytön aloittamista. Asiantuntijana on toiminut jalkavaivoja hoitanut fysioterapeutti.

 

Ylipronaatio ja paljasjalkakengät

Ylipronaatio kulkee usein käsi kädessä lattajalkaisuuden kanssa. Latuska- tai lattajalkaisuus tarkoittaa, että jalkaterän kaaret ovat laskeutuneet ja jalkapohja osuu kokonaisuudessaan alustaan. Tämä altistaa ylipronaatiolle eli nilkan kääntymiselle sisäänpäin.

Suurin osa lattajaloista on toiminnallisia, toisin sanoen kehittyneet vähitellen jalkaterän puutteellisen lihastyön seurauksena. Lattajalkaisuus altistaa myös isovarpaan kääntymiselle kohti muita varpaita ja tätä kautta vaivaisenluun kehittymiselle.

Fysioterapeutit ohjaavat tällaisissa tapauksissa harjoitteita, joilla vahvistetaan jalkapohjan ja jalkaterän lihaksia. Jotta harjoitteista olisi hyötyä, tulisi toistomäärien olla suuria ja harvalla riittää motivaatiota riittävän aktiiviseen harjoitteluun. Toiminnallisella lattajalalle paljasjalkakävely on hyvää treeniä, kunhan sen aloittaa maltillisesti. 

Ylipronaatio voi olla myös seurausta esimerkiksi pakaran puutteellisesta toiminnasta. Siinä tapauksessa paljasjalkakenkien lisäksi on hyvä saada ohjausta erilaisiin alaraajojen linjausta tukeviin harjoitteisiin.

 

Paljasjalkakengät plantaarifaskiitin hoitona

Plantaarinen kantapääkipu, kansankielisesti myös luupiikiksi kutsuttu, on kivulias kantapään vaiva. Se on seurausta plantaarifaskian muuttuneesta toiminnasta ja/tai vääränlaisesta kuormituksesta. Vaivalle altistaa ylipaino, jalkaterän asentovirheet ja äkillisesti muuttunut kuormitus (esim. juoksuharrastuksen liian nopea aloitus).

Joskus plantaarifaskiitti alkaa äkisti ja syy sille on helposti löydettävissä lähimenneisyydestä. Monesti kuitenkin vaiva kehittyy vähitellen kuukausien ja vuosien kuluessa. Tällöin taustalla ovat jalkojen virheasennot ja esimerkiksi muuttunut tapa kävellä. 

Paljasjalkakenkien käyttöä ei ole suotavaa aloittaa, kun plantaarifaskiitti on pahimmillaan, sillä se voi pahimmillaan lisätä oireita. Kun vaiva alkaa helpottamaan, voi varovaisesti lähteä totuttelemaan paljasjalkakenkiin. Jalkaterän lihaksien vahvistuminen ja kävelyn muuttuminen luonnollisempaan suuntaan paljasjalkakenkiä käyttämällä on auttanut monia ennaltaehkäisemään kantapään kiputiloja.

 

Paljasjalkakengät juoksussa

Jos haaveilet paljasjalkakenkien käyttämisestä juoksulenkeillä, etkä ole ennen ohutpohjaisilla kengillä liikkunut, aloita kenkien totuttelu pienissä erissä arkikäytössä. Vähitellen voit pidentää käyttöaikaa ja kun huomaat kehosi tottuneen uudenlaisiin kenkiin, voit kokeilla lyhyitä juoksulenkkejä pehmeällä alustalla. Jos käyttö aiheuttaa kipuja, pidä parin päivän tauko ja jatka aiempaa maltillisemmin totuttelua.

Merinovilla paita

Paljasjalkakengät vaelluskäytössä

Ostaessasi paljasjalkakenkiä retkeilykäyttöön, huomioi pohjan materiaali ja kuviointi. Metsässä kengissä tulisi olla hyvät pito ominaisuudet, jotta liikkuminen on turvallista myös märässä maastossa ja juurakkoisilla poluilla. Paljasjalkakenkien ohuen pohjan ansiosta maaston muodot on helpompi aistia jalkaterien kautta. Tämä vahvistaa jalan ja nilkan proprioseptiikkaa eli asentotuntoa ja kehittää tasapainoa.

 

Paljasjalkakengät työkenkinä

Paljasjalkakengät sopivat hyvin myös työkengiksi monille eri aloille. Sisätyössä on hyvä miettiä ennen ostoa alustan kovuutta ja miten paljon olet jalkojen päällä päivän aikana. Jos alusta on esimerkiksi kova betoni ja seisot tai kävelet siinä suurimman osan päivästä, voi olla hyvä käyttää paljasjalkakenkien rinnalla työkenkiä, joissa on pohjassa enemmän iskunvaimennusta. 

Jos taas saat työssäsi vaihtelevasti istua ja olla liikkeellä ja alusta on asfalttia tai betonia pehmeämpi, paljasjalkakengät voivat olla nappivalinta! Ne myös hengittävät paremmin, kuin esimeriksi umpinaiset nahkakengät.

 

Sopiiko paljasjalkakengät lapsille?

Paljasjalkakengat lapselle

Paljasjalkakengät sopivat lapsille erinomaisesti, mikäli lapsen jaloissa ei ole synnynnäistä rakenteellista poikkeamaa. Paljasjalkakenkiä käyttämällä jalkapohjan ja nilkan lihakset vahvistuvat pienestä pitäen ja puristavien kenkien aiheuttamia virheasentoja ei pääse syntymään. Kuitenkaan kovalla asfaltilla lenkkeilymielessä juoksemiseen ei paljasjalkakengät jalassa ole lapsellekaan paras vaihtoehto. 
 
Jos on kyseessä taapero iän ylittänyt lapsi, jolla on toiminnalliset latuskajalat, barefoot kengät voivat korjata tilanteen lihasten vahvistuessa.

 

Paljasjalkakenkien haitat

Jos paljasjalkakenkien käyttöön hyppää kertaheitolla, voi seurauksena olla rasitusvammat. Niiden käyttöön on suositeltavaa totutella vähitellen. Barefoot kengät ovat parhaimmillaan pehmeällä alustalla, soratiellä, metsäpoluilla tai esimerkiksi kumimatolla. En lähtisi ensimmäiseksi kokeilemaan juoksua asfaltilla kaikista ohuimmilla pohjilla, sillä ihmisen oman jalan iskunvaimennus ei välttämättä ole riittävä modernin maailman koviin alustoihin.

Paljasjalkakenkiä ei myöskään automaattisesti suositella henkilöille, joilla on jaloissa synnynnäisiä vaikeita epämuodostumia tai toiminnallisia jo pitkälle kehittyneitä ongelmia. Jos kärsit edellä mainituista, on hyvä kääntyä ensin esimerkiksi alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin puoleen, joka osaa arvioida onko paljasjalkakenkien käytön aloittaminen mahdollista.