Oikeanlainen pukeutuminen retkeillessä on toki matkan mielekkyyteen vaikuttava tekijä, mutta ennen kaikkea se on turvallisuustekijä. Kylmillä keleillä väärin valitut varusteet voivat johtaa paleltumiin ja pahimmillaan hypotermiaa
Kerrospukeutuminen muodostuu useimmiten kolmesta kerroksesta, talvella jopa neljästä. Aluskerros on ensimmäisenä ihoa vasten ja sen tehtävänä on siirtää kehosta haihtuvaa kosteutta ulospäin. Huokoisen välikerroksen tehtävänä on eristää ja lämmittää. Päällimmäinen kuorikerros sen sijaan pitää ulkopuolelta tulevan kosteuden loitolla ja suojaa tuulelta.
Aluskerros – villakerrasto vai tekniset alusvaatteet?
Liikkuessa iholta haihtuvan kosteuden tulee päästä alusvaatteiden läpi, jotta pysymme kuivana ja lämpimänä. Aluskerraston tulee olla ihoa myötäilevä, sillä myös tämä edistää kosteuden etenemistä ulompiin kerroksiin. Kerrastot ovat tyypillisesti joko keinokuituisia tai merinovillasta valmistettuja. Molemmilla on omat etunsa. Keinokuituiset sekä niin kutsutut tekniset vaatteet siirtävät kosteutta varsin tehokkaasti. Ne ovatkin parempi valinta esimerkiksi hiihtolenkille tai muuhun hikiliikuntaan. Ne kuitenkin alkavat haista nopeasti ja tästä syystä eivät ole välttämättä pitkille vaelluksille hyvä valinta. Keinokuitujen toisena huonona puolena on tulenarkuus.
Merinovillakerrastot ovat luonnostaan antibakteerisia, joten ne pysyvät raikkaampina kauemmin. Villavaatteiden pesuvälit ovat yleensä harvempia, sillä pelkkä hyvä tuuletus riittää pitkälle. Merinovillakerrasto ei siirrä kosteutta aivan yhtä tehokkaasti, kuin tekninen vaate, mutta toisaalta merinovilla tuntuu lämpimältä kosteanakin. Villasta valmistetut kerrastot ovat omiaan rauhallisempaan liikuntaan ja pitkille vaelluksille.
Välikerros – ihanan huokeaa villaa tai fleece väliasu
Lyhyelle hikilenkille tai lämpimässä säässä liikkuessa ei välikerrastoa useinkaan tarvitse, mutta rauhallisille syysretkille tai talvella patikoidessa se on välttämätön. Ilman lämpötila ja oma aktiivisuustaso määrittää miten monta välikerrosta tarvitaan. Hyvät välikerroksen vaatteet ovat ilmavia ja huokoisia. Ne sitovat itseensä paljon ilmaa ja kuivuvat nopeasti.
Pitkille vaelluksille suosittelen villaisia vaatteita niiden helpon huollon vuoksi. Kunnon tuuletus aika ajoin auttaa pitämään villapaidan raikkaana. Kovassa pakkasessa hikilenkille sen sijaan valitsisin teknisen kerraston päälle fleece takin. Väliasuksi voi valita koon suuremman, kuin aluskerros, jotta kerrosten väliin jää ilmaa eristeeksi.
Uloin kerros – kuorivaatteet suojaavat säältä
Uloimman kerroksen tehtävä on suojata tuulelta ja pitää käyttäjänsä kuivana myös sateella. Kuorikerrokseksi tulee valita riittävän suuret vaatteet, jotta alle mahtuu kaksi tai kolme muuta kerrosta. Laadukkaat kuorivaatteet ovat täysin vedenpitäviä, mutta samalla niiden hengittävyys on melko huono. Todellisia kuorivaatteita ei välttämättä kannata käyttää, jos ei ole sadetta luvassa. Jos sateen uhka ei ole ilmeinen, hengittävämpi ja vain hieman kosteutta hylkivä vaate toimii paremmin liikkuessa. Tällöin mukaan voi pakata varmuuden vuoksi esimerkiksi sadeviitan. Pidemmillä vaelluksilla on kuitenkin aina muistettava varata myös sadetta pitävät vaatteet, sillä märät vaatteet ovat turvallisuusriski.
Kun olet ostamassa uloimman kerroksen vaatteita, mieti tarvitsetko tuuletusaukkoja. Erityisesti kuorivaatteissa on monesti kainaloissa tai housujen lahkeiden sivulla vetoketjut, joiden kautta pystyy vaatteen hengittävyyttä lisäämään kuivemmalla kelillä. Mikäli kannat rinkkaa tai reppua, voi olla järkevää testata pystyykö takin taskuja käyttämään rinkan ollessa selässä. Kuoritakissa hupulla on tärkeä tehtävä. Varmista että hupussa on hyvät kiristysmahdollisuudet ja että se on riittävän tilava. Jos harrastat lajia, jossa käytetään kypärää, tulisi myös sen mahtua hupun sisään.
Taukotakki – mikä se on?
Mikäli retkesi aikana pysähtelet, on monesti tarpeen varata lisävaatetta tauoille. Kylmä yllättää äkkiä, kun liike loppuu. Taukovaatteet voi vähimmillään olla kuivalla kelillä pieneen pakkautuva untuvatakki. Sateen uhatessa tekninen talvitakki on varmempi valinta. Pidemmille talviretkille kannattaa varata myös jalkoja varten lisälämmikettä kuten toppahousut tai polviin yltävä toppahame, joka on nopea pukea ilman kenkien riisumista. Ethän unohda taukovaatteita!
Puuvilla retkeilyvaatteissa?
Puuvilla tuntuu aluksi mukavalta päällä ja edullinen hinta miellyttää, mutta sen kosteudensiirtokyky ei riitä retkeilijän tai liikkujan tarpeisiin. Puuvillavaatteet kostuvat nopeasti ja kuivuvat hitaasti. Märkä selkä tai kosteat varpaat eivät ole hyvä yhdistelmä viileän ilman kanssa.
Kerrospukeutujan asusteet
Älä unohda asusteita suunnitellessasi pukeutumista retkille. Myös hanskojen ja päähineiden kanssa pätee samat kerrospukeutumisen periaatteet. Merinovillainen alushanska tai kypärämyssy siirtää kosteutta hyvin eteenpäin ja lämmittää ihanasti pakkaskeleillä. Villavaate ei kuitenkaan suojaa tuulelta ja ulkoa tulevalta kosteudelta, joten paksumpi pipo ja hanskat tai kuorikäsineet ovat tarpeen. Varaa retkelle aina vaihtoasusteita, jos satutkin hukkaamaan tai kastelemaan hanskasi. Tuubihuivit ovat monikäyttöinen lisävaruste suojaamaan kaulaa tai lämpimällä kelillä päähineeksi.
Lopuksi…
Kerrospukeutuminen ei ole rakettitiedettä ja suosittelenkin lämpimästi painamaan mieleen sen perusteet. Asianmukainen ja säähän sopiva varustus tekee matkanteosta mukavampaa ja suojaa sinua paleltumiselta. Vaikka laadukkaiden varusteiden hinta ostohetkellä kirpaisisi, hyvin valitut retkeilyvaatteet ovat monikäyttöisiä ja monesti todella pitkäikäisiä.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit: