Kevyt teltta retkeilyyn – Esittelyssä 1-2 hengen ultralight teltat

Hyva makuualusta

Kiinnostus kevytkeilyyn on vähitellen lisääntynyt ja kevyempien retkeilytarvikkeiden saatavuus parantunut. Kevytretkeilyllä tarkoitetaan tarpeettomien varusteiden karsimista ja mahdollisimman kevyiden materiaalien suosimista välttämättömissä retkeilytarvikkeissa. Muutaman sadan gramman erot varusteissa voi tuntua aloittelevasta retkeilijästä yhdentekeviltä, mutta viimeistään parin vaelluksen jälkeen ymmärtää miksi painolla on väliä.

Painon keventämisen eli grammanviilauksen voi aloittaa ylimääräisten tavaroiden karsimisella. Viimeistään tämän jälkeen on syytä kiinnittää katse niihin kaikkein raskaimpiin varusteisiin, eli telttaan, rinkkaan ja nukkumasysteemiin, mikäli tavoitteena on retkeily mahdollisimman kevyiden kantamusten kera.

Tässä artikkelissa esittelen yhden ja kahden hengen ultralight telttoja. Loppupäästä artikkelia löydät lyhyen katsauksen teltoissa yleisesti käytettyihin materiaaleihin. 

 

Kevyet teltat yhdelle

 

Big Agnes Fly Creek – 3 vuodenajan ultralight teltta

Big Agnesin kupoliteltta painaa vain noin puoli kiloa ja sopii yhden hengen majoittumiseen. Kestävä Dyneema-kangas tekee tästä kevytteltasta vedenpitävän. Teltta on helppo pystyttää ja se pakkautuu varsin pieneen tilaan. Kuivalla kelillä on mahdollista käyttää pelkkää sisätelttaa.

 • Paino 595g
 • Pakkauskoko 13 x 46cm

Big Agnes Tiger Wall – 2 vuoden ajan teltta absidilla

Tässä yhden hengen ultralight teltassa on nukkumatilan lisäksi pieni absidi eli eteistila tavaroiden säilyttämiseen. Teltta on helppo pystyttää ja rakenteensa ansiosta sekä sisä- että ulkotelttaa voi halutessaa käyttää myös yksinään. Tämä Big Agnesin malli on edellä esiteltyä painavampi, mutta myös selvästi edullisempi vaihtoehto!

 • Paino 964g
 • Pakkauskoko 14 x 43cm

Terra Nova Solar Photon 2 – Tilava teltta yhdelle

Tämä teltta on luokiteltu 1-2 hengen teltaksi eli yhden hengen teltaksi aiemmin esiteltyjä tilavampi. Kaksi isokokoista aikuista tänne tuskin mahtuu, mutta vaikkapa aikuisen ja lapsen ultrakevyeksi majoitteeksi tämä voisi sopia. Ulkoteltan vesipilariarvo on 3000mm ja pohjan 5000mm, eli teltta kestää kunnon sateen. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa vielä tiivistää teltan saumat saumasilikonilla, sillä sitä ei ole valmiiksi tehty.

 • Paino 849g
 • Pakkauskoko 15 x 40cm

Terra Nova Laser Compact – 3 vuoden ajan tunneliteltta

Terra Novan yhden hengen tunneliteltta on varmasti vedenpitävä ja myös pystyttäminen sateella onnistuu mukavasti sillä sisäteltta on napitettu ulkotelttaan kiinni ja nousee pystyy samassa ulkoteltan kanssa. Tämä teltta pakkautuu todella pieneen lyhyihin paloihin pätkityn kaaren ansiosta.

 • Paino 970g
 • Pakkauspituus 30cm

Kevyet teltat kahdelle

 

Big Agnes Tiger Wall 2 – Kahden hengen ultrakevyt kupoliteltta

Tämä itsestään seisova täysin vedenpitävä kupoliteltta sopii kahden hengen majoitteeksi kevytretkeilyyn tai yhdelle enemmän tilaa kaipaavalle reissaajalle. Teltta on vaivaton pystyttää ja sekä sisä- että ulkotelttaa pystyy käyttämään myös yksinään. Teltassa on kaksi sisäänkäyntiä ja absidia, mikä on plussaa kahden hengen käytössä. Mainio valinta lumettomille kuukausille!

 • Paino 765g
 • Pakkauskoko 15 x 44cm

Durston Gear X-mid 2 teltta – edullisempi vaihtoehto kahdelle

X-Mid 2 P on kahden vaellussauvan varaan pystytettävä yllättävän tilava ja kevyt teltta kahden hengen käyttöön. Teltassa on kaksi ovea helpottamassa käyttöä. Ulkoteltan voi sateella pystyttää ensin, jolloin sisempi teltta säilyy kuivana. Valitettavasti tätä majoitetta ei toistaiseksi ole saatavilla Suomen markkinoilta.

 • Paino 1085g
 • Pakkauskoko 17 x 30cm

 

Telttojen materiaalit

Paras telttamateriaali on kestävä, kevyt, hyvin hengittävä ja tietenkin vedenpitävä. Teltoissa käytetään yleisesti nailonkankaita, dyneemaa ja myös polyesteria. Kevyt telttojen materiaalit ovat lähes poikkeuksetta ohuempia ja näin ollen herkempiä rikkoutumaan esimerkiksi terävistä kivistä tai oksista. Valmistajat suosittelevatkin usein erillisen maavaatteen käyttöä pohjan alla käyttöiän pidentämiseksi.

 

Nailon 

Yleisin telttakankaissa käytettävä materiaali on nailon. Nailon itsessäänkin kestää jonkin verran vettä, mutta ollakseen täysin vesitiivis, sen pinta tulee käsitellä. Kastuessaan nailonista valmistettu teltta hieman löystyy, joten sitä voi joutua kiristämään uudelleen sateen sattuessa. Nailonteltan pystyttäminen esimerkiksi dyneemasta valmistettuun majoitteeseen verrattuna on helpompaa nailonin joustavan rakenteen ansiosta. Nailonteltat kestävät hyvin kulutusta ja hankausta.

 

Polyuretaanilla käsitelty nailon 

Jotta nailonista saadaan vedenpitävä, se voidaan pinnoittaa polyuretaanilla tai silikonilla. Polyuretaania (PU) käytetään paljon edullisimmissa teltoissa. Lähtötilanteessa polyuretaanitelttojen vesipilariarvo on korkea, mutta huonona puolena polyuretaanissa on, että se hajoaa vähitellen, jolloin vedenpitävyys heikkenee.

 

Silnylon 

Silnylon on nailonkangasta, joka on kyllästetty silikonilla vedenpitäväksi. Silikonilla ei saavuteta yhtä korkeaa vesipilariarvoa kuin polyuretaanilla, mutta kuitenkin täysin riittävä. Silnylon on vahvaa ja joustavaa ja siksi erittäin toimiva materiaali teltoissa. Silikonilla kyllästettyyn telttaan ei voi lisätä palonestoainetta, toisin kuin polyuretaaniin. Tämän vuoksi osa valmistajista käyttää ulkopuolella silikonia ja sisäpuolella polyuretaania, jotta saa teltasta paloturvallisemman.

 

Ripstop-nylon 

Ripstop-nylon eroaa tavallisesta nailon kankaasta niin, että tietyin väliajoin siihen on ommeltu vahvempaa kudosta. Jos kankaaseen tulee repeämä, se pysähtyy näihin vahvennettuihin kohtiin. Tämä tietenkin lisää myös hieman kankaan painoa.

 

Kevyt teltta on usein valmistetty Dyneemasta

Dyneema eli Dyneema Composite Fabric (DCF) on yksi kevyimmistä teltoissa käytetyistä materiaaleista. Valitettavasti se on myös selvästi nailonia hintavampaa. Dyneemakomposiitteja on monenlaisia, mutta teltoissa käytetyssä kankaassa dyneemakuitu on laminoitu kahden mylar-kalvon väliin.

Dyneemakangas ei juurikaan veny, mikä tuo hieman lisähaastetta telttaa pystyttäessä. Koska kangas ei veny, kovalla tuulella dyneemateltan kanssa maakiiloihin kohdistuvat suuremmat voimat. Dyneeman etuja on keveys ja kastumattomuus. Koska kangas ei ime kosteutta itseensä, se pysyy kireänä myös sateella.  

Hankauksen kesto on dyneema-teltoissa heikompi, kuin esimerkiksi silnylon-teltoissa. Jos haluaa pelata varman päälle, voi käyttää erillistä maavaatetta teltan alla. Tämä toki lisää hieman painoa. Silnylon pakkautuu hieman pienempään tilaan, kuin dyneema, joskaan ero ei ole suuri.

 

Lopuksi… 

Kuten kaikkien retkeilytarvikkeiden kanssa, myös telttaa hankkiessa tulisi ensin miettiä käyttötarkoitus mahdollisimman tarkkaan. Kevyiden telttojen kanssa voi joutua tekemään kompromisseja esimerkiksi teltan vakauden kanssa. Jos kuitenkin pääosin yövyt metsän siimeksessä, ei teltalta todennäköisesti vaadita äärimmäistä myrskyn kestoa. Mikäli aiot yöpyä teltassa välillä yksin, mutta mahdollisesti joskus myös kaverin kanssa, suosittelen lämpimästi ostamaan heti kahden hengen teltan. Painoa ei mahdottomasti tule lisää, mutta lisätila tuo mukavuutta myös yksin retkeillessä.