Kiinnostus kevytretkeilyyn on vähitellen lisääntynyt ja kevyempien retkeilytarvikkeiden saatavuus parantunut. Kevytretkeilyllä tarkoitetaan tarpeettomien varusteiden karsimista ja mahdollisimman kevyiden materiaalien suosimista välttämättömissä retkeilytarvikkeissa. Muutaman sadan gramman erot varusteissa voi tuntua aloittelevasta retkeilijästä yhdentekeviltä, mutta viimeistään parin vaelluksen jälkeen ymmärtää miksi painolla on väliä.
Painon keventämisen eli grammanviilauksen voi aloittaa ylimääräisten tavaroiden karsimisella. Viimeistään tämän jälkeen on syytä kiinnittää katse niihin kaikkein raskaimpiin varusteisiin, eli telttaan, rinkkaan ja nukkumasysteemiin, mikäli tavoitteena on retkeily mahdollisimman kevyiden kantamusten kera.
Tässä artikkelissa esittelen yhden ja kahden hengen ultralight telttoja. Loppupäästä artikkelia löydät lyhyen katsauksen teltoissa yleisesti käytettyihin materiaaleihin.
Kevyet teltat yhdelle
Big Agnes Fly Creek – 3 vuodenajan ultralight teltta
Big Agnesin kupoliteltta painaa vain noin puoli kiloa ja sopii yhden hengen majoittumiseen. Kestävä Dyneema-kangas tekee tästä kevytteltasta vedenpitävän. Teltta on helppo pystyttää ja se pakkautuu varsin pieneen tilaan. Kuivalla kelillä on mahdollista käyttää pelkkää sisätelttaa.
- Paino 595g
- Pakkauskoko 13 x 46cm
Sea to Summit Alto TR 1 – kevyt teltta 3 vuodenajan käyttöön
Innovatiivinen muotoilu tekee teltasta tilavamman tuntuisen ja mahdollistaa istuen puuhailun ilman pään osumista kattoon. Suurikokoinen ovi helpottaa telttaan kulkua ja myös ilmanvaihto toimii tässä majoitteessa erinomaisesti. Voit käyttää telttaa tarpeidesi mukaan joko sisä- ja ulkoteltta yhdistettyinä, tai joko yksinään ulkotelttaa tai yksinään sisätelttaa.
- Paino 1110g
- Pakkauskoko 11 x 11 x 44cm
MSR Freelite 1 V3 – kevyt teltta yhdelle
MSR Freelite teltassa on itseseisova rakenne mikä helpottaa pystyttämistä hankalissakin maastoissa. Sisäteltta on pitkälti hyttysverkkoa, mikä takaa hyvän ilmanvaihdon. Tässäkin teltassa on myös pieni absidi johon mahtuu rinkka ja jalkineet.
- Paino 890g
- Pakkauspituus 46 x 10cm
Kevyet teltat kahdelle
Big Agnes Tiger Wall 2 Platinum – Kahden hengen tilava ultrakevyt kupoliteltta
Tämä itsestään seisova täysin vedenpitävä kupoliteltta sopii kahden hengen majoitteeksi kevytretkeilyyn tai tarvittaessa tässä pystyy yöpymään jopa kolme. Teltta on vaivaton pystyttää ja sekä sisä- että ulkotelttaa pystyy käyttämään myös yksinään. Teltassa on kaksi sisäänkäyntiä ja absidia, mikä on plussaa kahden hengen käytössä. Mainio valinta lumettomille kuukausille!
- Paino 1330g
- Pakkauskoko 14 x 48cm
Durston Gear X-mid 2 teltta – edullisempi vaihtoehto kahdelle
X-Mid 2 P on kahden vaellussauvan varaan pystytettävä yllättävän tilava ja kevyt teltta kahden hengen käyttöön. Teltassa on kaksi ovea helpottamassa käyttöä. Ulkoteltan voi sateella pystyttää ensin, jolloin sisempi teltta säilyy kuivana. Valitettavasti tätä majoitetta ei toistaiseksi ole saatavilla Suomen markkinoilta.
- Paino 1085g
- Pakkauskoko 17 x 30cm
Telttojen materiaalit
Paras telttamateriaali on kestävä, kevyt, hyvin hengittävä ja tietenkin vedenpitävä. Teltoissa käytetään yleisesti nailonkankaita, dyneemaa ja myös polyesteria. Kevyt telttojen materiaalit ovat lähes poikkeuksetta ohuempia ja näin ollen herkempiä rikkoutumaan esimerkiksi terävistä kivistä tai oksista. Valmistajat suosittelevatkin usein erillisen maavaatteen käyttöä pohjan alla käyttöiän pidentämiseksi.
Nailon
Yleisin telttakankaissa käytettävä materiaali on nailon. Nailon itsessäänkin kestää jonkin verran vettä, mutta ollakseen täysin vesitiivis, sen pinta tulee käsitellä. Kastuessaan nailonista valmistettu teltta hieman löystyy, joten sitä voi joutua kiristämään uudelleen sateen sattuessa. Nailonteltan pystyttäminen esimerkiksi dyneemasta valmistettuun majoitteeseen verrattuna on helpompaa nailonin joustavan rakenteen ansiosta. Nailonteltat kestävät hyvin kulutusta ja hankausta.
Polyuretaanilla käsitelty nailon
Jotta nailonista saadaan vedenpitävä, se voidaan pinnoittaa polyuretaanilla tai silikonilla. Polyuretaania (PU) käytetään paljon edullisimmissa teltoissa. Lähtötilanteessa polyuretaanitelttojen vesipilariarvo on korkea, mutta huonona puolena polyuretaanissa on, että se hajoaa vähitellen, jolloin vedenpitävyys heikkenee.
Silnylon
Silnylon on nailonkangasta, joka on kyllästetty silikonilla vedenpitäväksi. Silikonilla ei saavuteta yhtä korkeaa vesipilariarvoa kuin polyuretaanilla, mutta kuitenkin täysin riittävä. Silnylon on vahvaa ja joustavaa ja siksi erittäin toimiva materiaali teltoissa. Silikonilla kyllästettyyn telttaan ei voi lisätä palonestoainetta, toisin kuin polyuretaaniin. Tämän vuoksi osa valmistajista käyttää ulkopuolella silikonia ja sisäpuolella polyuretaania, jotta saa teltasta paloturvallisemman.
Ripstop-nylon
Ripstop-nylon eroaa tavallisesta nailon kankaasta niin, että tietyin väliajoin siihen on ommeltu vahvempaa kudosta. Jos kankaaseen tulee repeämä, se pysähtyy näihin vahvennettuihin kohtiin. Tämä tietenkin lisää myös hieman kankaan painoa.
Kevyt teltta on usein valmistetty Dyneemasta
Dyneema eli Dyneema Composite Fabric (DCF) on yksi kevyimmistä teltoissa käytetyistä materiaaleista. Valitettavasti se on myös selvästi nailonia hintavampaa. Dyneemakomposiitteja on monenlaisia, mutta teltoissa käytetyssä kankaassa dyneemakuitu on laminoitu kahden mylar-kalvon väliin.
Dyneemakangas ei juurikaan veny, mikä tuo hieman lisähaastetta telttaa pystyttäessä. Koska kangas ei veny, kovalla tuulella dyneemateltan kanssa maakiiloihin kohdistuvat suuremmat voimat. Dyneeman etuja on keveys ja kastumattomuus. Koska kangas ei ime kosteutta itseensä, se pysyy kireänä myös sateella.
Hankauksen kesto on dyneema-teltoissa heikompi, kuin esimerkiksi silnylon-teltoissa. Jos haluaa pelata varman päälle, voi käyttää erillistä maavaatetta teltan alla. Tämä toki lisää hieman painoa. Silnylon pakkautuu hieman pienempään tilaan, kuin dyneema, joskaan ero ei ole suuri.
Lopuksi…
Kuten kaikkien retkeilytarvikkeiden kanssa, myös telttaa hankkiessa tulisi ensin miettiä käyttötarkoitus mahdollisimman tarkkaan. Kevyiden telttojen kanssa voi joutua tekemään kompromisseja esimerkiksi teltan vakauden kanssa. Jos kuitenkin pääosin yövyt metsän siimeksessä, ei teltalta todennäköisesti vaadita äärimmäistä myrskyn kestoa. Mikäli aiot yöpyä teltassa välillä yksin, mutta mahdollisesti joskus myös kaverin kanssa, suosittelen lämpimästi ostamaan heti kahden hengen teltan. Painoa ei mahdottomasti tule lisää, mutta lisätila tuo mukavuutta myös yksin retkeillessä.