Kevytretkeilyllä tarkoitetaan vaelluksella tarvittavien varusteiden järkeistämistä niin, että kantamus olisi mahdollisimman kevyt. Kevyt rinkka tai reppu mahdollistaa pidempien päivämatkojen kulkemisen tai vaikka matka ei pitenisi, on vaeltaminen varmasti miellyttävämpää kevyemmän repun kanssa.
Suomessa kevytretkeily, toiselta nimeltään grammanviilaus, on vielä melko uusi ilmiö. Yhdysvalloissa sitä on harjoitettu jo pidempään. Kevytretkeilyä voi toteuttaa monella tasolla ja vaikka et haluaisikaan viedä sitä äärimmäisyyksiin, on jokaisen retkeilijän järkevä käyttää muutama tovi varusteidensa painon pohtimiseen ja punnitsemiseen.
Aloittelijalla kevytretkeilyn maailmaan hyppääminen on helppoa, sillä voi alusta asti varusteita hankkiessaan kiinnittää huomiota niiden painoon. Jos jo omistat rinkan, teltan ja muut tarvittavat kamppeet, suosittelen kertaalleen punnitsemaan kaikki normaalisti rinkkaan sujahtavat varusteet ja pohtimaan minkä vaihtaminen kevyempään toisi suurimman hyödyn ja minkä voisi jättää kokonaan pois.
Kevytretkeilyn periaatteet
Varusteissa huomioidaan niiden monikäyttöisyys. Tästä esimerkkinä ovat vaellussauvat, joita voit käyttää myös kevyen tarpin tai yhden hengen teltan pystyttämiseen, jolloin jää telttakaaret kokonaan pois painoa kerryttämästä. Tuubihuivi taas toimii niin huivina, päähineenä, kuin valoisassa nukkuessa silmälappuna.
Suunniteltaessa ruoka- ja juomahuoltoa hyödynnetään reitin varrelta löytyvät palvelut. Jos matkan varrella on runsaasti tulentekopaikkoja, voi jopa olla mahdollista jättää retkikeitin kokonaan pois matkasta. Vettä ei kanneta mukana turhaan, vaan hyödynnetään matkan varrelta löytyvät juomakelpoiset kaivot ja vedenottopaikat.
Isommassa seurueessa retkeiltäessä, varusteiden jakaminen kuuluu asiaan. Seuruetta kohden voi esimerkiksi riittää vain yksi vedenpuhdistin ja yksi retkikeitin, jos sellainen ylipäätänsä tarvitaan. Teltoissa kannattaa käyttää niiden koko kapasiteetti eikä varata itselleen ylimääräistä tilaa.
Materiaaleissa suositaan ohuempia ja moderneja vaihtoehtoja. Nämä eivät välttämättä ole niitä kymmenen vuotta kestäviä, mutta ajavat oikein hyvin asiansa. Esimerkiksi teltoissa ja tarpeissa käytetty dyneema on todella kevyttä, joskin myös kalliimpi materiaali. Raskaan villapaidan vaihtaminen kevyempään fleecepaitaan voi sekin tulla eteen.
Kaikki tarpeeton karsitaan! Monitoimityökalun sijasta saatatkin pärjätä pelkästään kevyellä puukolla ja lukuisia taskuja sisältävän repun tai rinkan sijasta yksinkertaisempi malli voi hyvin riittää. Teltoissa kevytretkeilijä suosii yksi kerroksisiamalleja.
Näin pääset alkuun
Jos sinulta jo löytyy retkeilyvarusteita ja rinkan pakkaaminen on tuttua, voit aloittaa grammanviilauksen karsimalla nykyisistä varusteista tarpeettomat pois. Jos et ole aiemmin kiinnittänyt huomiota varusteidesi painoon, seuraavat asiat eivät ehkä ole tulleet mieleen, vaikka ne nyt sanottuani kuulostavatkin itsestäänselvyyksiltä.
Jos tiedät, että joka reissulta kotiin palatessa on jäänyt yksi paita tai alusvaatekerta käyttämättä, mitäpä jos jättäisit ne ensi kerralla kotiin. Mieti myös vaatteiden monikäyttöisyyttä. Voisiko esimerkiksi taukotakkia käyttää lisälämmikkeenä makuupussissa. Omien jo olemassa olevien vaatteiden punnitseminen auttaa hahmottamaan millainen kokonaisuus olisi painon kannalta järkevintä valita mukaan. Kaksi samaa vaatekappaletta, eri materiaalista valmistettuna, voi olla keskenään kovinkin eri painoisia.
Nestemäisiä aineita, kuten kosteusvoidetta, pesuainetta tai öljyä kannattaa ottaa vain juuri se määrä, kuin uskoo tarvitsevansa. Hanki siis pieniä kevyitä muovipulloja, joita saa esimerkiksi retkeilykaupoista ja isommista marketeista, ja pakkaa aineet uudelleen näihin.
Vedeltä suojattavat tarvikkeet sen sijaan kannattaa pakata uudelleen suljettaviin muovipusseihin, jotka ovat monesti kevyempiä kuin kuivapussit tai paksummasta muovista valmistetut muovikipat.
Ruoanvalmistuksessa pärjää yllättävän vähillä varusteilla. Retkikeittimen kaveriksi voi hyvinkin riittää yksi kattila ja lusikka-haarukka. Tällöin kattila toimii samalla lautasena. Mukiksi hyvä valinta on kevyt kokoontaittuva malli, joka menee pieneen tilaan ja vesipullona tavallinen puolen litran muovipullo on yksi kevyimmistä vaihtoehdoista.
Kuivattu retkiruoka on ehdottomasti kevyintä kantaa mukana. Vaikka sitä on saatavilla valmiiksi annospusseihin pakattuna, iso osa kevytretkeilijöitä harrastaa myös ruokien kuivaamista. Itse kuivaamalla saa vaihtelua ja monipuolisuutta retkiruokailuihin. Keveyden kannalta tärkeintä on jättää säilykepurkit ja nestemäiset ruokatarvikkeet kotiin.
Retkeilijän raskaimmat varusteet
Retkeilijän raskaimmat ja toisaalta myös kalleimmat varusteet ovat rinkka, majoite, makuupussi ja makuualusta. Kun olet karsinut muista varusteista kaiken ylimääräisen pois ja olet valmis satsaamaan euroja painon keventämiseen, käännä katse näihin neljään.
Kevyt teltta retkeilyyn – Esittelyssä 1-2 hengen ultralight teltat
Erityisesti teltan painoissa voi olla valtavia eroja ja kevyimmillään kevytretkeilijä voi löytää reilusti alle kilon painavan teltan. Makuupussista kevyimmät löytyvät useimmiten untuvapusseista ja rinkan kohdalla voi joutua tinkimään taskujen ja klipsujen määrästä, mutta halutessaan ilman niitä pärjää mainiosti.
Kevytretkeilyn eri tasot
Kevyt retkeilijöiden keskuudessa puhutaan kolmesta eri painoluokasta. Nämä painot ovat niin kutsuttuja peruspainoja eli repun paino ilman ruokaa ja polttoainetta.
Kevyt varustus (lightweight) tarkoittaa, että peruspaino on 7– 9 kg. Tämä vaatii yleensä jonkin verran varusteiden karsimista ja kevyempien valintojen tekemistä. Kuitenkin melko helposti saavutettavissa.
Ultrakevyt varustus (ultralight) määritellään noin alle 5 kg:n peruspainoksi. Tähän luokkaan pääseminen on jo hyvä saavutus ja mukavuuksistakin on jouduttu jonkin verran tinkimään.
Superkevyt varustus (super ultralight) on kyseessä kun repun paino on alle 2,3 kg. Tätä en ainakaan talvella Suomen oloissa lähtisi kokeilemaan ja kesälläkin se on melko hardcore vaellusta!
Lopuksi…
Jos haluat lähteä sukeltamaan kevytretkeilyn maailmaan on ensimmäinen askel selvittää mitä nykyiset varusteesi painavat. Kun punnitset ensin kaikki ja kirjaat ne ylös, on helpompi arvioida mitä kannattaisi jättää kokonaan pois ja mitä korvata kevyemmillä vaihtoehdoilla.
Kevytretkeilyn ei tarvitse olla mukavuuksista tinkimistä, vaan sen tarkoitus voi olla nimenomaan mukavampi matkanteko kevyemmän kantamuksen kanssa!