TOP 6 kolmen vuodenajan makuupussia + vinkit palelun välttämiseksi

Kolmenvuodenajan makuupussi on retkeilijän tärkeimpiä varusteita, kun yöpymisiä kertyy keväästä myöhäiseen syksyyn. Oikein valittu makuupussi tarjoaa riittävän lämmöneristyksen viileissä oloissa, mutta on miellyttävä käyttää myös lämpimämpinä öinä. Hyvän makuupussin käyttöikä on oikein huollettuna pitkä. Makuupussin löytämiseen kannattaa siis käyttää hetki aikaa.

 

Suomen sääolosuhteet voivat vaihdella suuresti jopa yhden retken aikana, mikä asettaa makuupussille erityisiä vaatimuksia. Tässä artikkelissa esittelen kuusi suosituinta kolmenvuodenajan makuupussia ja annan käytännönläheiset vinkit siihen, miten voit ehkäistä palelua yöllä – olitpa sitten yöpymässä tunturissa, laavulla tai metsäleirissä. Oppaan avulla voit vertailla ominaisuuksia ja löytää omaan käyttöösi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

 

Makuupussin valinta

Kolmenvuodenajan makuupussin valinnassa kannattaa huomioida käyttöolosuhteet, oma kylmänsietokyky sekä muiden varusteiden, kuten makuualustan lämpöarvot.  Makuupussia valittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota ominaisuuksiin, jotka vaikuttavat suoraan nukkumismukavuuteen ja turvallisuuteen ulkona yöpyessä. Kolmenvuodenajan makuupussin kohdalla keskeisiä valintakriteereitä ovat lämpöluokitus, täytemateriaali, pakkauskoko, paino ja muotoilu. Perehdyn näihin tarkemmin myöhempänä, mutta tässä tiivistetysti:

 

Lämpöluokitus ilmoitetaan usein EN ISO 23537 -standardin mukaisesti. Siinä esitetään kolme arvoa: comfort, limit ja extreme. Retkeilijän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota comfort-lämpötiloihin. Unisex-makuupusseissa comfort-arvo kuvaa lämpötilaa, jossa keskiverto nainen nukkuu mukavasti. Jos kyseessä on miehille suunnattu makuupussi, comfort-arvo vastaa lämpötilaa, jossa keskiverto mies nukkuu palelematta.

Täytemateriaali vaikuttaa sekä lämmöneristykseen että pakkausominaisuuksiin. Untuva on erittäin kevyt ja eristävä vaihtoehto, mutta kestää yleensä kosteutta huonommin, kuin keinokuitu. Keinokuitutäytteet toimivat paremmin kosteissa olosuhteissa ja kuivuvat nopeammin, mutta ovat hieman painavampia ja tilaa vievämpiä.

Pakkauskoko ja paino korostuvat erityisesti vaelluksilla, jolloin varusteiden kokonaispaino on kriittinen. Kevyt ja kompakti makuupussi helpottaa kantamista ja säästää tilaa repussa tai rinkassa.

Muotoilu, kuten muumio- tai suoramallinen leikkaus, vaikuttaa sekä mukavuuteen että lämpötehokkuuteen. Muumiomalli minimoi hukkalämmön, ja monissa malleissa on lisäksi eristetty lämpökaulus ja lämpöläppä vetoketjun kohdalla.

 

Paras kolmen vuodenajan makuupussi

Kevyt kolmen vuodenajan untuvamakuupussi

Arvosana: 5 / 5

Rab Alpine 400

Rab Alpine 400 on laadukas untuvamakuupussi, jonka paino ja pakkauskoko ovat kevytretkeilijän unelma! Untuva on kyllästetty kosteutta hylkiväksi ja tiivis lämpökaulus lisää makuupussin lämmittävyyttä. 

  • Paino: 840g
  • Käyttäjän pituus: max 185cm
  • Comfort-arvo: -1 astetta
  • Pakkauskoko: 35 x 20cm

Kevyt makuupussi kylmiin öihin

Arvosana: 5 / 5

Marmot Helium

Marmotin Helium-untuvamakuupussilla pärjää mainiosti pienellä pakkasellakin, mutta siitä huolimatta se on äärimmäisen kevyt ja pakkautuu pieneen. Pussia on saatavilla kolmessa eri koossa. 

  • Paino: 984 – 1077g
  • Käyttäjän pituus: 183-198cm
  • Comfort-arvo: -5 astetta
  • Pakkauskoko: 36x18cm

Paras kuitumakuupussi monessa eri koossa

Arvosana: 4,5 / 5

Trestles Elite Eco 30

Trestles Elite Eco-  kuitutäytteiset makuupussit ovat olleet suosittuja jo vuosia! Sarjasta löytyy useaa eri kokoa; eri pituuksilla ja myös erikseen extraleveät mallit sekä lasten malli. Hinta on edullinen verrattuna untuvapusseihin ja silti paino pysyy maltillisena.

  • Paino: 999g – 1200g
  • Käyttäjän pituus: 168cm – 198cm
  • Comfort-arvo: -1 – +3 astetta (huomaa naisten ja miesten eri arvot)
  • Pakkauskoko: 23-48 tai 46-22cm

Naisten kolmen vuodenajan makuupussi

Arvosana: 4,5 / 5

Fjällräven Keb Three Season W

Tämä kolmen vuodenajan tekninen untuvapussi on suunniteltu erityisesti naisille. Pussin rakenteessa on huomioitu naisten anatomia. Makuupussi on hieman lyhyempi ja se on lantion kohdalta leveämpi, mutta hartioista hieman kapeampi.  Keb Three Seasonissa on neppareita vetoketjun lisäksi. Tämä mahdollistaa monipuolisen tuuletuksen lämpimällä säällä.

  • Paino: 1230g
  • Käyttäjän pituus: max 175cm
  • Comfort-arvo: -3 astetta
  • Pakkauskoko: 21 x 38cm

Iso makuupussi keväästä syksyyn

Arvosana: 5 / 5

Warmpeace Viking 600 Wide

Tähän makuupussiin mahtuu isompikin mies. Pituttaa on yli kaksimetrisen tarpeisiin ja malli on myös keskivertoa leveämpi. Näistä huolimatta paino ja pakkauskoko ei ole noussut kohtuuttomaksi untuvatäytteen ansiosta.

 

  • Paino: 1390g
  • Käyttäjän pituus: max 210cm
  • Comfort-arvo: -3 astetta
  • Pakkauskoko: 23 x 41cm

Hyvä ja edullinen makuupussi

Arvosana: 3 / 5

Deuter Orbit -5

Deuterin Orbit -5 kuitutäytteinen makuupussi on edullinen, mutta ajaa asiansa hyvin! Makuupussista on saatavilla eri mittaisia malleja. Koska hinnasta on tingitty, näkyy se tämän pussin kohdalla suurempana painona.

 

  • Paino: 1700g- 1850g
  • Käyttäjän pituus: 175-200cm
  • Comfort-arvo: 0 astetta
  • Pakkauskoko: 25 x 42cm ja 28 x 48cm

Mikä on kolmenvuodenajan makuupussi ja kenelle se sopii?

On mahdotonta löytää yhtä makuupussia, joka toimisi jokaisena neljänä vuodenaikana. Vaatimukset talven koviin pakkasiin ovat täysin erilaiset, kuin heinäkuun helteille. Kolmenvuodenajan makuupussi on suunniteltu kattamaan retkeilykausi varhaiskeväästä myöhäiseen syksyyn. Sen lämpöluokka asettuu tyypillisesti +5 °C ja -5 °C välille, mikä tekee siitä monipuolisen valinnan vaihteleviin sääolosuhteisiin.

 

Toisin kuin kesämakuupussit, kolmenvuodenajan vaihtoehdot tarjoavat hyvää eristystä viileissä öissä, mutta ovat silti riittävän kevyitä ja kompakteja pidemmillekin vaelluksille. Tämäntyyppinen makuupussi sopii erityisesti aktiivisille retkeilijöille, jotka liikkuvat luonnossa säännöllisesti keväästä syksyyn, eikä käytössä ole aina varmaa sääsuojaa tai mahdollisuutta nukkua suojaisassa rakennuksessa. Se on erinomainen valinta esimerkiksi vaelluksille Lappiin, yöpymisiin riippumatossa tai laavuilla.

 

Jos retkeilet säännöllisesti talvelle, on järkevää ostaa talvimakuupussi erikseen. Mikäli haluat satunnaisesti yöpyä maastossa myös talvella, on olemassa toinenkin vaihtoehto. Moni käyttää talvella kahden makuupussin taktiikkaa eli kahta kolmen vuodenajan makuupussia päällekkäin. Jos nyt ostat esimerkiksi hyvän kolmen vuodenajan untuvamakuupussin, voit myöhemmin hankkia sen kaveriksi vaikkapa edullisemman kuitupussin. Kaksi makuupussia päällekkäin lisää lämmöneristystä selkeästi ja voi riittää talviolosuhteissa, paukkupakkasia lukuunottamatta.

 

Makuupussin lämpöarvot


Makuupussien lämmöneristävyydestä kertoo EN 13537- standardi. Se antaa viitteellisen arvon, missä lämpötilassa makuupussissa on mukava nukkua ja mikä on alin lämpötila, jotta säästyy hypotermialta. EN 13537 –standardissa keskivertomiehen oletetaan olevan 173 cm pitkä ja painavan 73 kg. Naisen taas oletetaan olevan 160 cm pitkä ja painavan 60 kg. Molempien iäksi on oletettu 25 vuotta.

 

Jotta standardin ilmoittamat arvot pitävät paikkansa, tulee makuupussin lisäksi olla käytössä säähän sopiva makuualusta, kuiva aluskerrasto ja makuupussi huppu kiristettynä tiiviiksi. Tämä kannattaa pitää mielessä. Minulla kesti aikansa totutella nukkumaan niin, että kädet ovat makuupussin sisällä ja huppu melko tiiviisti kasvojen ympärillä. Jos rehellisiä ollaan, ei se vieläkään aina onnistu.

 

Ja totta tosiaan, ilmoitetut lämpöarvot eivät ainakaan kohdallani pidä paikkaansa, jos makuupussin jättää yläpäästä raolleen. Jos epäilet, ettet pysty nukkumaan ylös asti suljetussa makuupussissa, valitse arvoiltaan lämpimämpi pussi, kuin mitä muuten ajattelet tarvitsevasi.

 

Näin tulkitset ilmoitettuja lämpöarvoja:

  • ”Comfort”-arvo tarkoittaa lämpötilaa, jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti ja palelematta. Keskivertonaisen lisäksi tästä arvosta voi ottaa vinkkiä herkästi palelevat.
  • ”Limit” on lämpötila, jossa keskivertomies nukkuu yön kylmyyttä kokematta. Tämä voisi olla ohjeellinen lämpötila henkilöille, jotka ei herkästi palele.
  • ”Extreme” on alin lämpötila, jossa selviää yön ilman hypotermiaa.

 

Untuvamakuupussi vai keinokuituinen makuupussi

Sekä untuvamakuupusseista, että keinokuituisista malleista löytyy laadukkaita ja hyviä vaihtoehtoja. Muutama oleellinen ero näissä kahdessa materiaalissa kuitenkin on. Untuvan lämmöneristyskyky on parempi, joten sitä tarvitaan täytteenä määrällisesti vähemmän, kuin keinokuituja. Untuvapussit ovat keinokuituisia kevyempiä ja pakkautuvat pieneen tilaan.

 

Untuvamakuupussien miinuksena mainittakoon kalliimpi hinta. Untuva menettää lämmöneristyskykyään kostuessaan, tosin laadukkaissa untuvamakuupusseissa on materiaalit käsitelty kosteutta hylkiväksi. Untuvamakuupussi on pitkäikäinen valinta, mikäli sitä käsitellään ja huolletaan oikein.

 

Keinokuituiset makuupussit ovat yleensä edullisempia, mutta myös painavampia. Keinokuitu ei pakkaudu yhtä pieneen, kuin untuva ja keinokuitupussit vievät enemmän tilaa. Niiden lämmöneristyskyky kostuessaan on parempi, sillä keinokuitujen rakenne ei muutu. Keinokuitupussit ovat todella tulenarkoja, mikä tulee ottaa huomioon lähellä tulipesää tai nuotiota nukkuessa.

 

Makuupussin suojapussi

Retkeillessä makuupussi tulee suojata kosteudelta hyvin. Kastunut pussi ei ole miellyttävä eikä lämmin käyttää. Viileällä ilmalla makuupussin kastuminen on jopa turvallisuusriski. Makuupussin suojapussin tulee siis olla tiiviisti suljettava ja vedenkestävä.

Osa makuupusseista on jo ostaessa pakattu vedenkestävään suojapussiin. Jos näin ei ole, hanki sopivan kokoinen *kuivasäkki tai vedenkestävä kompressiopussi erikseen.

 

Vinkit palelun välttämiseksi

Vaikka käytössä olisi laadukas kolmenvuodenajan makuupussi, kokonaisuus ratkaisee: makuualusta, pukeutuminen, ravinto ja nukkumisympäristö vaikuttavat merkittävästi siihen, pysyykö keho lämpimänä yön yli. Alle luetellut keinot kannattaa ottaa käyttöön, jos olet taipuvainen palelemaan.

 

Yksi yleisimmistä syistä palelemiseen on riittämätön eristys maata vasten. Maasta hohkaa kylmää ja vartalon alla litistyneenä oleva makuupussi ei suojaa alla riittävästi. Hyvä peukalosääntö on valita makuualusta, jonka R-arvo on vähintään 3 kevät–syyskaudella.

 

Hyviä eritysmateriaaleja ovat foliopintaiset alustat (*esim. tällainen koko teltan levyinen ohut alusta) sekä solumuovialustat. Näitä voi käyttää myös lisäeristeenä ilmapatjan kanssa, jolloin ne samalla suojaava ilmapatjaa teräviltä kiviltä tai oksilta.

 

Myös pukeutumisella on iso merkitys. Hengittävät, kuivat aluskerrokset sekä esimerkiksi merinovillaiset sukat ja pipo voivat ehkäistä tehokkaasti lämmönhukkaa. Liiallinen pukeutuminen tai kosteiden vaatteiden jättäminen päälle voi kuitenkin johtaa siihen, että keho ei pääse haihduttamaan kosteutta, mikä pahentaa kylmän tunnetta.

 

Makuupussin lämpöarvoa pystyy nostamaa noin 3-6 astetta sisälakanan avulla. Makuupussin *sisälakanoita on saatavilla merinovillaisena, silkkisenä, puuvillaisena ym. Samalla sisälakana suojaa makuupussia likaantumiselta.

 

Riittämätön energiansaanti lisää palelua. Pidä huoli, että syöt päivän aikana riittävästi. Illalla kannattaa vielä syödä tukeva ateria, jotta kylmyys ei iske yöllä verensokerin laskettua kovin alas. Makuupussiin mennessä ei saisi koskaan olla kylmä. Tee vielä juuri ennen nukkumaanmenoa kävelylenkki tai pieni ”taukojumppa”, jotta saat verenkierron vilkastettua. Makuupussiin mennessäsi kehosi haihduttaa lämpöä ulospäin, jolloin makuupussikin lämpenee nopeasti. 

 

Viimeinen niksi on lämminvesipullo. On olemassa vesipulloja, jotka kestävät kiehuvaa vettä. Esimerkiksi *Nalgenen pullot ovat tällaisia. Voit keitellä illalla veden kuumaksi, kaataa pulloon ja heittää pullon makuupussiin. Tämä todella nostaa lämpötilaa pussin sisällä!  Huomioi kuitenkin, ettei pullo ole paljasta ihoa vasten palovamman välttämiseksi. Jos päälläsi ei ole kerrastoa suojaamassa, sujauta pullo vaikkapa sukan sisälle. 

Teltta ja makuupussi

Makuupussin säilytys

Oikea säilytys on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa makuupussin käyttöikään ja eristyskykyyn. Käytön jälkeen makuupussi tulee tuulettaa ja kuivata ilmavassa paikassa. Makuupussia ei saa säilyttää pieneen suojapussiin pakattuna. Erityisesti untuva kärsii tästä, eikä pitkän säilytyksen jälkeen välttämättä palaudu ennalleen. Säilytä makuupussi avattuna esimerkiksi henkarissa roikkumassa. Moniin uusiin pusseihin tulee mukaan säilytyspussi, jossa makuupussi mahtuu olemaan riittävän ilmavasti. 

 

Sen sijaan makuupussi tulisi säilyttää väljästi ja kuivassa paikassa. Jos käytät untuvatäytteistä makuupussia, säilytä sitä mukana tulevassa säilytyspussissa tai muussa isossa, ilmavassa pussissa, jotta täyte ei mene kasaan. Makuupussi tulisi säilyttää suunnilleen huoneenlämmössä, eikä sitä tulisi jättää pitkiksi ajoiksi erittäin kuumiin tai kylmiin olosuhteisiin, kuten autotalliin tai varastoon.

 

Makuupussin pesu

Makuupussin peseminen on tärkeä osa sen huoltoa, mutta väärin tehtynä se voi vahingoittaa materiaalia ja heikentää pussiin lämpöominaisuuksia. Ennen pesemistä kannattaa tarkistaa makuupussin hoito-ohjeet valmistajan verkkosivuilta tai tuotteen mukana tulleista ohjeista, sillä eri täytemateriaalit (untuva vs. keinokuitu) vaativat erilaisen pesun.

 

Makuupussin voi pestä joko pesulassa tai isossa kotikoneessa. Untuvatäytteisten makuupussien pesu on erityisen tarkkaa. Älä pese niitä perinteisessä pesukoneessa tavallisella pesuaineella, vaan käytä erityisesti untuvatuotteille suunniteltuja pesuaineita. Pesun jälkeen untuvan kuivatus on erittäin tärkeää – käytä matalalämpöistä kuivausrumpua ja lisää sinne muutama tarkoitukseen soveltuva pallo, jotka estävät untuvan takertumisen ja auttavat sitä palautumaan alkuperäiseen muotoonsa.

 

Keinokuituisten makuupussien pesu on helpompaa, mutta nekin tulee pestä hellävaraisesti. Keinomateriaalit kestävät pesua paremmin, mutta nekin tarvitsevat huolellista kuivausta, jotta ne eivät jää kosteiksi, mikä voi johtaa homeen tai hajujen kehittymiseen.

 

Pesuväliä voi pidentää käyttämällä makuupussissa nukkuessa erillistä sisälakanaa. Retkellä makuupussi kannattaa tuulettaa päivittäin, jos sää sen sallii. Näin yön aikana pussin pinnalle kertynyt kosteus pääsee haihtumaan.

Löydä tarpeisiisi paras kolmenvuodenajan makuupussi

Makuupusseja on markkinoilla paljon erilaisia ja moneen lähtöön. Laadukkaalla kolmen vuodenajan makuupussilla pärjäät keväästä syksyyn. Pussia ostaessa kannattaa ensimmäisenä miettiä haluatko keinokuituisen vai untuvamakuupussin.

 

Tämän jälkeen kiinnitä huomio lämmöneristävyyteen ja miten se vastaa tarpeisiisi. Tarkista suuaukon kiristysmahdollisuudet, sillä lämpö karkaa helposti suuaukon kautta, jos ei pussissa ole asianmukaista lämpökaulusta tai lämpölistaa.

 

Muista myös, että makuupussin eristyskykyä voi parantaa lisävarusteilla, kuten linerilla tai paksummalla makuualustalla. Näillä voit varmistaa, että lämpö pysyy makuupussissa ja estät palelun myös kylmemmillä öillä.

 

Vetoketjun kätisyydellä ei kaikille ole suurta merkitystä, mutta useimmiten vasemman puoleinen vetoketju on käytännöllisempi oikeakätisille ja toisinpäin. Muista myös katsoa pussin mitat ja arvioida tai testata tuntuuko pussi itselle sopivalta. 

 

Usein kysytyt kysymykset

Jos makuupussin lämpöarvo on mitoitettu oikein sää huomioiden, pussissa voi nukkua pelkällä kerrastolla. Merinovillainen kerrasto on mielestäni tähän paras valinta. Se hengittää hyvin ja tuntuu lämpimältä, vaikka vähän kostuisi. Toisena vaihtoehtona on tekninen kerrasto. Vältä kuitenkin puuvillaa, sillä se kostuu herkästi, jos hikoilet ja tuntuu kylmältä kostuttuaan. 

Yölämpötilan laskettua alle kymmenen asteen, on ohut pipo tai kypärämyssy paikallaan. Merinovilla on tässäkin ykkönen! Pään kautta haihtuu paljon lämpöä, joten pipo vähentää riskiä palelulle. Jos taas heräät yöllä kuumuuteen, pelkkä pipon riisuminen saattaa auttaa. 

Kaikki eivät tarvitse makuupussissa sukkia ollenkaan. Herkästi palelevilla varpaille suosittelen joko villasukkia pelkästään tai kahden sukan taktiikkaa: alle ohuemmat villasekoitesukat ja päälle perinteiset villasukat. 

 

 

Makuupusseista löytyy usein erikseen niin sanottu naisten ja miesten malli, joista jälkimmäinen on pidempi. Makuupussin pituus on aina ilmoitettu myyntiteksteissä. Makuupussi ei luonnollisestikaan saisi olla lyhyempi, kuin käyttäjänsä. Tällöin huppu ei mahdu pään ympärille ja lämmöneristys kärsii merkittävästi.

Ylimääräinen pituus makuupussissa ei ole yhtä suuri ongelma, joskin se tuo ylimääräistä painoa. Jos makuupussi on merkittävästi käyttäjäänsä pidempi, voi se vaikuttaa lämmittävyyteen. Kehosta hohkaava lämpö leviää turhaan tyhjään tilaan eikä ole lämmittämässä nukkujaa. Liian pitkän pussin saa kuitenkin väliaikaisesti ”lyhennettyä” sujauttamalla kuminauhan jalkopään ympäri.

Makuupussin lämpöluokitus määräytyy sen mukaan, kuinka kylmille lämpötiloille pussi on suunniteltu. Valitse makuupussi, jonka lämpötilarajoitus on hieman alhaisempi kuin ennakoitavat yölämpötilat. Esimerkiksi, jos retkeilet alueella, jossa yölliset lämpötilat voivat laskea noin 5°C:een, valitse makuupussi, jonka comfort-lämpötila on -1°C tai -3°C. Tämä takaa, että pysyt lämpimänä myös kylmempinä öinä.

Lämpöluokituksessa kannattaa huomioida myös oma kylmänsietokyky – jos tiedät, että palelet helposti, voi olla hyvä idea valita hieman lämpimämpi makuupussi.

Makuupussin huolto on tärkeää, jotta se säilyttää eristyskykynsä ja pitkäikäisyytensä. Tärkeimmät huolto-ohjeet ovat:

  • Pesu: Pese makuupussi vain silloin, kun se on todella tarpeellista. Noudata pesuohjeita, ja huomaa, että untuvalle on oma pesuaineensa.

  • Kuivatus: Kuivaa makuupussi huolellisesti, mielellään matalalla lämpötilalla kuivausrummussa pallojen kanssa.

  • Säilytys: Säilytä makuupussia ilmavasti ja avattuna. Erityisesti untuvamakuupussi kannattaa säilyttää varastossa avarassa säilytyspussissa, jotta täyte ei mene kasaan ja pussi pysyy ilmavana.

Ei tarvitse, eikä useimmissa tilanteissa kannatakaan. Ohut, hengittävä aluskerrasto parantaa lämmöneristystä ja auttaa pitämään makuupussin sisäpuolen puhtaampana.

Kerrospukeutuminen toimii myös makuupussin sisällä. Kylmissä oloissa esimerkiksi merinovillainen kerrasto, sen päällä tarvittaessa fleece- tai villa-asu, sukat ja pipo auttavat pysymään lämpimänä.

Makuupussi pakataan yleensä mukana tulevaan suojapussiin työntämällä tai sullomalla, ei rullaamalla tai taittelemalla. Sullomalla pussi kasaan vältetään kuitujen tai untuvan litistymistä aina samasta kohdasta, mikä pidentää makuupussin käyttöikää ja säilyttää sen lämmöneristyskyvyn paremmin. Retken jälkeen makuupussi kannattaa säilyttää kotona väljästi esimerkiksi isossa säilytyspussissa tai ripustettuna, jotta se palautuu täyteen muotoonsa.