Makuupussin valinta
Kolmen vuodenajan makuupussi vai talvipussi? Untuvamakuupussi vai keinokuituinen? Entäpä makuupussin lämpöarvot, mitä niistä tulisi tietää?
Näitä kysymyksiä pyörittelee päässään moni makuupussin ostoa suunnitteleva. Jos olet ensimmäistä makuupussia hankkimassa, valinnanvaikeus ja vieraat termit saattavat tuskastuttaa.
Makuupussi on teltan ja rinkan jälkeen yksi retkeilijän kalliimmista hankinnoista. Hyvän makuupussin käyttöikä on oikein huollettuna pitkä. Makuupussin löytämiseen kannattaa siis käyttää hetki aikaa.
Keräsin tähän postaukseen valintaan vaikuttavat faktat, jotka on hyvä tietää ennen ostopäätöstä. Lopusta löydät tärkeitä vinkkejä, miten pystyt välttämään palelun makuupussissa nukkuessa!
Lisäksi valitsin esittelyyn viisi kolmen vuodenajan makuupussia eri ominaisuuksilla. Esittelyssä on kaksi untuvamakuupussia ja kolme keinokuituista. Makuupussit ovat listattu kalliimmasta halvimpaan. Valitsemieni makuupussien paino on alle kilosta noin 1,7 kiloon.
Mitä tarkoittaa kolmen vuodenajan makuupussi?
On mahdotonta löytää yhtä makuupussia, joka toimisi jokaisena neljänä vuodenaikana. Vaatimukset talven koviin pakkasiin ovat täysin erilaiset, kuin heinäkuun helteille. Kolmen vuodenajan makuupussi on tarkoitettu käytettäväksi keväästä syksyyn.
Kolmen vuodenajan makuupusseissa on kuitenkin suurta vaihtelua lämpöarvoissa. Jos yövyt makuupussin kanssa ulkona vielä kun ensimmäiset yöpakkaset saapuvat, tulisi makuupussin lämpöarvon olla vähintään -5 astetta.
Jos retkeilet säännöllisesti talvelle, on järkevää ostaa talvimakuupussi erikseen. Mikäli haluat satunnaisesti yöpyä maastossa myös talvella, on olemassa toinenkin vaihtoehto.
Moni käyttää talvella kahden makuupussin taktiikkaa eli kahta kolmen vuodenajan makuupussia päällekkäin. Jos nyt ostat esimerkiksi hyvän kolmen vuodenajan untuvamakuupussin, voit myöhemmin hankkia sen kaveriksi vaikkapa edullisemman kuitupussin. Kaksi makuupussia päällekkäin lisää lämmöneristystä selkeästi.
Makuupussin lämpöarvot
Makuupussien lämmöneristävyydestä kertoo EN 13537- standardi. Se antaa viitteellisen arvon, missä lämpötilassa makuupussissa on mukava nukkua ja mikä on alin lämpötila, jotta säästyy hypotermialta.
EN 13537 –standardissa keskivertomiehen oletetaan olevan 173 cm pitkä ja painavan 73 kg. Naisen taas oletetaan olevan 160 cm pitkä ja painavan 60 kg. Molempien iäksi on oletettu 25 vuotta. Jotta standardin ilmoittamat arvot pitävät paikkansa, tulee makuupussin lisäksi olla käytössä säähän sopiva makuualusta, kuiva aluskerrasto ja makuupussi huppu kiristettynä tiiviiksi.
Viimeiseksi mainitsemani asia kannattaa pitää mielessä. Minulla kesti aikansa totutella nukkumaan niin, että kädet ovat makuupussin sisällä ja huppu melko tiiviisti kasvojen ympärillä. Jos rehellisiä ollaan, ei se vieläkään aina onnistu.
Ja totta tosiaan, ilmoitetut lämpöarvot eivät ainakaan kohdallani pidä paikkaansa, jos makuupussin jättää yläpäästä raolleen. Jos epäilet, ettet pysty nukkumaan ylös asti suljetussa makuupussissa, valitse arvoiltaan lämpimämpi pussi, kuin mitä muuten ajattelet tarvitsevasi.
Näin tulkitset ilmoitettuja lämpöarvoja:
- ”Comfort”-arvo tarkoittaa lämpötilaa, jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti ja palelematta. Keskivertonaisen lisäksi tästä arvosta voi ottaa vinkkiä herkästi palelevat.
- ”Limit” on lämpötila, jossa keskivertomies nukkuu yön kylmyyttä kokematta. Tämä voisi olla ohjeellinen lämpötila henkilöille, jotka ei herkästi palele.
- ”Extreme” on alin lämpötila, jossa selviää yön ilman hypotermiaa.
Untuvamakuupussi vai keinokuituinen makuupussi
Sekä untuvamakuupusseista, että keinokuituisista malleista löytyy laadukkaita ja hyviä vaihtoehtoja. Muutama oleellinen ero näissä kahdessa materiaalissa kuitenkin on. Untuvan lämmöneristyskyky on parempi, joten sitä tarvitaan täytteenä määrällisesti vähemmän, kuin keinokuituja. Untuvapussit ovat keinokuituisia kevyempiä ja pakkautuvat pieneen tilaan.
Untuvamakuupussien miinuksena mainittakoon kalliimpi hinta. Untuva menettää lämmöneristyskykyään kostuessaan, tosin laadukkaissa untuvamakuupusseissa on materiaalit käsitelty kosteutta hylkiväksi. Untuvamakuupussi on pitkäikäinen valinta, mikäli sitä käsitellään ja huolletaan oikein.
Keinokuituiset makuupussit ovat yleensä edullisempia, mutta myös painavampia. Keinokuitu ei pakkaudu yhtä pieneen, kuin untuva ja keinokuitupussit vievät enemmän tilaa. Niiden lämmöneristyskyky kostuessaan on parempi, sillä keinokuitujen rakenne ei muutu. Keinokuitupussit ovat todella tulenarkoja, mikä tulee ottaa huomioon lähellä tulipesää tai nuotiota nukkuessa.
Kevyt untuvamakuupussi - Marmot Helium regular
Marmot Helium Regular on huippulaadukas kolmen vuodenajan untuvapussi, jolla pärjäät vaikka lämpötila yllättäen tippuisi pakkasen puolelle. Makuupussin nimi viittaa kevyeen painoon ja pussi onkin lämpötilarajoihin nähden laadukkaan untuvan ansiosta pieneen pakkautuva ja todella kevyt!
Untuva on käsitelty vettähylkiväksi. Huppu asettuu tiiviisti pään ympärille ja kaarretut untuvaosastot vähentävät untuvan liikkumista osastojen sisällä. Kevyt makuupussi, jolla pärjäät monta kuukautta vuodesta.
- Comfort: -3˚C
- Limit: -9˚C
- Extreme: -28˚C
- Paino: 965g
- Mitat: Max. 183cm pitkälle käyttäjälle
Leveä makuupussi untuvalla - Marmot Sawtooth Long X-wide
Marmot Sawtooth Long X-Wide on untuvatäytteinen malli, joka sopii myös pidemmälle käyttäjälle. Lisäksi makuupussi on keskivertoa leveämpi. Lämpöarvot tässä pussissa riittävät pikkupakkasille asti. Pussin untuva on käsitelty kosteutta hylkiväksi, joten se ei painu heti kasaan kostuessaan.
Tässä makuupussissa on kaksi lyhyttä vetoketjua molemmin puolin, joten voit pitää kädet pussin ulkopuolella pysyen edelleen lämpimänä. Myös jaloissa on lisävetoketju. Sen avaamalla saat lisätilaa jaloille. Laadukas pitkäikäinen valinta, joka sopii erinomaisesti myös isommille käyttäjille.
- Comfort: -3˚C
- Limit: -9˚C
- Extreme: -28˚C
- Paino: 1435g
- Mitat: Max. 198cm pitkälle käyttäjälle, hartianympärys 178cm
Makuupussin suojapussi
Retkeillessä makuupussi tulee suojata kosteudelta hyvin. Kastunut pussi ei ole miellyttävä eikä lämmin käyttää. Viileällä ilmalla makuupussin kastuminen on jopa turvallisuusriski. Makuupussin suojapussin tulee siis olla tiiviisti suljettava ja vedenkestävä.
Osa makuupusseista on jo ostaessa pakattu vedenkestävään suojapussiin. Jos näin ei ole, hanki sopivan kokoinen *kuivasäkki tai vedenkestävä kompressiopussi erikseen.
Makuupussin säilytys
Käytön jälkeen makuupussi tulee tuulettaa ja kuivata ilmavassa paikassa. Makuupussia ei saa säilyttää pieneen suojapussiin pakattuna. Erityisesti untuva kärsii tästä, eikä pitkän säilytyksen jälkeen välttämättä palaudu ennalleen. Säilytä makuupussi avattuna esimerkiksi henkarissa roikkumassa. Moniin uusiin pusseihin tulee mukaan säilytyspussi, jossa makuupussi mahtuu olemaan riittävän ilmavasti.
Fjällräven makuupussi hyvällä hinta-laatusuhteella
Fjällrävenin ABISKO THREE SEASON REG Unisex on polyesterinen kevyt kolmen vuodenajan makuupussi, jonka eristemateriaalina on käytetty Fjällrävenin omaa Supreme MicroLoft-vanutäytettä. Täyte on kehitetty lämmittämään myös kosteissa olosuhteissa. Huppuosassa on lämpökaulus ja kiristysnyörit, joiden ansionsa lämpö ei pääse karkaamaan pois. Kesäkäytössä tai vaikka lämpimässä tuvassa nukkuessa makuupussin jalkopään saa avattua ilmanvaihtoa varten.
- Comfort: +2˚C
- Limit: -4˚C
- Extreme: -20˚C
- Paino: 1300g
- Mitat: Käyttäjän max. pituus 180cm, leveys olkapään kohdalta 80cm
Fjällräven SKULE THREE SEASON LONG on hieman tilavampi kolmen vuoden ajan makuupussi, jonka täytteenä on käytetty Supreme Microloft-kuitua. Tämä makuupussi sopii myös pitkälle käyttäjälle ja vartalonmukaisen muotoilun ansiosta kangasta ei ole liikaa. Pääosassa on helppokäyttöinen nyörisäätö ja lämpökaulus, mikä estää lämpöä karkaamasta.
- Comfort: -2˚C
- Limit: -4˚C
- Extreme: -20˚C
- Paino: 1680g
- Mitat: Käyttäjän max. pituus 195cm, leveys olkapään kohdalta 80cm
Makuupussin pesu
Oikeaoppinen huolto pidentää makuupussin käyttöikää. Ota siis talteen pussin mukana tulevat käyttö- ja pesuohjeet. Jos ne ovat päässeet hukkumaan, valmistajien sivuilta löytyy ohjeita.
Makuupussin voi pestä joko pesulassa tai isossa kotikoneessa. Untuvapusseille on oma untuvalle tarkoitettu pesuaineensa. Pesuväliä voi pidentää käyttämällä makuupussissa nukkuessa erillistä sisälakanaa. Retkellä makuupussi kannattaa tuulettaa päivittäin, jos sää sen sallii. Näin yön aikana pussin pinnalle kertynyt kosteus pääsee haihtumaan.
Edullinen kolmen vuodenajan makuupussi
Deuter Orbit O L on pienempään budjettiin sopiva kolmen vuoden ajan keinokuituinen makuupussi. Myynnissä sekä oikean- että vasemmanpuoleisella vetoketjulla. Ostamalla molemmat ja liittämällä pussit yhteen saat tehtyä parimakuupussin tai isommalle käyttäjälle yhden ison pussin.
Pussissa käytetty kuitu sietää hyvin kosteutta. Tämä malli on esittelemistäni malleista pisin ja edullisin, mutta ei sovellu enää syksyn pakkasöihin.
- Comfort: + 5˚C
- Limit: 0˚C
- Extreme: -14˚C
- Paino: 1450g
- Mitat: Käyttäjän max. pituus 200cm, leveys olkapään kohdalta 79cm
Minkä pituinen makuupussi?
Makuupusseista löytyy usein erikseen niin sanottu naisten ja miesten malli, joista jälkimmäinen on pidempi. Makuupussin pituus on aina ilmoitettu myyntiteksteissä. Makuupussi ei luonnollisestikaan saisi olla lyhyempi, kuin käyttäjänsä. Tällöin huppu ei mahdu pään ympärille ja lämmöneristys kärsii merkittävästi.
Ylimääräinen pituus makuupussissa ei ole yhtä suuri ongelma, joskin se tuo ylimääräistä painoa. Jos makuupussi on merkittävästi käyttäjäänsä pidempi, voi se vaikuttaa lämpimyyteen. Kehosta hohkaava lämpö leviää turhaan tyhjään tilaan eikä ole lämmittämässä nukkujaa. Liian pitkän pussin saa kuitenkin väliaikaisesti ”lyhennettyä” sujauttamalla kuminauhan jalkopään ympäri.
Miten pukuetua makuupussiin?
Jos makuupussin lämpöarvo on mitoitettu oikein sää huomioiden, pussissa voi nukkua pelkällä kerrastolla. Merinovillainen kerrasto on mielestäni tähän paras valinta. Se hengittää hyvin ja tuntuu lämpimältä, vaikka vähän kostuisi. Toisena vaihtoehtona on tekninen kerrasto. Vältä kuitenkin puuvillaa, sillä se kostuu herkästi, jos hikoilet ja tuntuu kylmältä kostuttuaan.
Yölämpötilan laskettua alle kymmenen asteen, on ohut pipo tai kypärämyssy paikallaan. Merinovilla on tässäkin ykkönen! Pään kautta haihtuu paljon lämpöä, joten pipo vähentää riskiä palelulle. Jos taas heräät yöllä kuumuuteen, pelkkä pipon riisuminen saattaa auttaa.
Kaikki eivät tarvitse makuupussissa sukkia ollenkaan. Herkästi palelevilla varpaille suosittelen joko villasukkia pelkästään tai kahden sukan taktiikkaa: alle ohuemmat villasekoitesukat ja päälle perinteiset villasukat.
Vinkit palelun välttämiseksi
Makuupussin valinta ei suinkaan ole ainoa lämpimänä pysymiseen vaikuttava asia. Teltassa nukkuessa maan kautta hohkaa kylmää ilmaa kehoamme kohti myös kesällä. Riittävä eristys maan ja teltan välissä vaikuttaa merkittävästi yön aikana koettuun lämpötilaan. Alle luetellut keinot kannattaa ottaa käyttöön, jos epäilet makuupussin lämpöarvojen riittävyyttä.
Hyviä eritysmateriaaleja ovat foliopintaiset alustat (*esim. tällainen koko teltan levyinen ohut alusta) sekä solumuovialustat. Ilmapatja yksinään ei kovin tehokkaasti eristä maan kylmyydeltä. Solumuovialustat ovat onneksi varsin kevyitä, joten ei ole suuri vaiva ottaa sellaista mukaan ilmapatjan kaveriksi. Samaa solumuovimakuualustaa voit käyttää retkellä istuinalustana.
Makuupussin lämpöarvoa pystyy nostamaa noin 3-6 astetta sisälakanan avulla. Makuupussin *sisälakanoita on saatavilla merinovillaisena, silkkisenä, puuvillaisena ym. Samalla sisälakana suojaa makuupussia likaantumiselta.
Riittämätön energiansaanti lisää palelua. Pidä huoli, että syöt päivän aikana riittävästi. Illalla kannattaa vielä syödä tukeva ateria, jotta kylmyys ei iske yöllä verensokerin laskettua kovin alas.
Makuupussiin mennessä ei saisi koskaan olla kylmä. Tee vielä juuri ennen nukkumaanmenoa kävelylenkki tai pieni ”taukojumppa”, jotta saat verenkierron vilkastettua. Makuupussiin mennessäsi kehosi haihduttaa lämpöä ulospäin, jolloin makuupussikin lämpenee nopeasti.
Viimeinen niksi on lämminvesipullo. On olemassa vesipulloja, jotka kestävät kiehuvaa vettä. Esimerkiksi *Nalgenen pullot ovat tällaisia. Voit keitellä illalla veden kuumaksi, kaataa pulloon ja heittää pullon makuupussiin. Tämä todella nostaa lämpötilaa pussin sisällä!
Huomioi kuitenkin, ettei pullo ole paljasta ihoa vasten palovamman välttämiseksi. Jos päälläsi ei ole kerrastoa suojaamassa, sujauta pullo vaikkapa sukan sisälle.
Lopuksi…
Makuupusseja on markkinoilla paljon erilaisia ja moneen lähtöön. Laadukkaalla kolmen vuodenajan makuupussilla pärjäät keväästä syksyyn. Pussia ostaessa kannattaa ensimmäisenä miettiä haluatko keinokuituisen vai untuvamakuupussin.
Tämän jälkeen kiinnitä huomio lämmöneristävyyteen ja miten se vastaa tarpeisiisi. Tarkista suuaukon kiristysmahdollisuudet, sillä lämpö karkaa helposti suuaukon kautta, jos ei pussissa ole asianmukaista lämpökaulusta tai lämpölistaa.
Vetoketjun kätisyydellä ei kaikille ole suurta merkitystä, mutta useimmiten vasemman puoleinen vetoketju on käytännöllisempi oikeakätisille ja toisinpäin. Muista myös katsoa pussin mitat ja arvioida tai testata tuntuuko pussi itselle sopivalta.
Toivottavasti vinkeistäni oli sinulle apua!