Meindl vaelluskengät – Suosituimmat mallit ja hoito-ohjeet

Meindl on saksalainen yritys, jolla on pitkät perinteet ulkoilujalkineiden valmistamisessa. Meindl vaelluskengät ovat tunnettuja laadusta ja toiminnallisuudesta. Ne kestävät kulutusta, pitävät varpaat kuivina ja istuvat erinomaisesti monen retkeilijän jalkaan!

Retkeilykenkien edelläkävijänä Meindl on voittanut useita testejä maailmalla. Useimpien Meindl kenkien päämateriaali on nahka ja valtaosa jalkineista valmistetataan edelleen Saksassa. Gore-Tex vaelluskengät sopivat erinomaisesti pohjoisiin olosuhteisiin, jossa reitit ovat usein märkiä tai loskaisia.

 

Vaelluskenkien jäykkyysluokitus

Vaelluskenkien jäykkyysluokitus on apuna valittaessa sopivaa kenkää tietynlaiseen maastoon. Kenkien valmistajat muokkaavat kenkien ominaisuuksia sen mukaan millaiseen maastoon ne ovat suunniteltu. Meindl käyttää vaelluskengissä luokitusta A-D. 

A-luokan kengät ovat suunniteltu jokapäiväiseen käyttöön ja tasaisessa maastossa kevyen kantamuksen kanssa liikkumiseen. Ne ovat joustavia ja kevyitä. A-luokan vaelluskengät antavat kuitenkin enemmän suojaa kovalta maalta, kuin tavalliset juoksukengät. Tämän luokan kengät ovat tarkoitettu lähinnä kesäaikaan. 

B–luokan vaelluskengillä voi lähteä myös tasaisten polkujen ulkopuolelle. Kengissä on joustoa vähemmän kuin A–luokan kengissä, mutta B-luokan kengät eivät kuitenkaan ole täysin jäykät. Tämän luokan kengät sopivat hyvin muutaman päivän vaelluksille helpohkoissa retkeilyolosuhteissa. 

vaelluskenka

Jäykkyysluokan C vaelluskengät ovat tarkoitettu haastavammissa maastoissa, esimerkiksi kivikoissa, painava rinkka selässä, kulkemiseen. C-luokan kenkien pohja on todella jämäkkä ja iskunvaimennusominaisuudet ovat hyvät kovillakin alustoilla.

D-luokka pitää sisältää kaikkein jykevimmät ja jäykimmät kengät ja ne ovatkin tarkoitettu muun muassa jäätiköillä liikkumiseen sekä vuori- että jääkiipeilyyn. D-luokan vaelluskenkiin saa kiinnitettyä jääraudat. Käyttötarkoituksensa vuoksi tämän luokan kengät ovat usein hyvin vuoratut ja lämpimät. D-luokan kengillä ei kannata lähteä vaelluksille, jossa kävellään paljon, sillä tähän ei todella jäykkä pohja sovi.

Meindl Matrei GTX – Leveälestiset vaelluskengät

Tämä leveälestinen A/B-jäykkyysluokkaan lukeutuva vaelluskenkä sopii monenlaiseen menoon miehille ja naisille. Pohja on vaelluskengäksi notkea ja varsi hyvin nilkkaa tukeva. Matrei GTX sopii myös leveämpään jalkaan lestinsä puolesta. Pintamateriaalina on nupukki– ja mokkanahkaa ja tässäkin mallissa on hengittävä ja vedenpitävä Gore-Tex laminointi, joka takaa jalkojen kuivana pysymisen. 

Meindl Vakuum GTX – Hyvä vaelluskenkä miehille ja naisille

Vakuum GTX on yksi suosituimmista Meindl vaelluskengistä! Edellä esiteltyä mallia jäykempi, B-jäykkyysluokan kenkä, sopii myös tasaisten polkujen ulkopuolella vaeltamiseen. Muotoutuva Air active vakuum – pohjallinen tuo lisämukavuutta ja Vibram ulkopohja parantaa pito-ominaisuuksia. Kengän ympäri kiertää suojaava kivireunus. Päällinen on nupukkinahkaa ja Gore-Tex-kalvo tekee kengästä vedenpitävän.

Meindl Kansas GTX – Matalavartiset vaelluskengät

Meindl Kansas on erittäin monikäyttöinen vaelluskenkä ja sopii niin päiväretkille sienimetsään, kuin vaelluksille rinkan kanssa. Kansas näyttää äkkiseltään hyvin samankaltaiselta, kuin Vakuum, mutta yhtenä erona on varren mitta. Kansas on siis hieman lyhyempivartinen. Lyhyt varsi on aavistuksen ketterämpi, mutta toisaalta jalan lipsahtaessa ojaan, vesi tulee nopemmin kengän sisään. Molemmat kuitenkin tukevat nilkkaa hyvin. Toisena erona edelliseen malliin on kivireunus, joka tässä mallissa on kärjen kohdalla ja Vakuumissa kiertää koko kengän.

Vaelluskenkien valinta

 Kengät tulee valita aina käyttötarkoituksen mukaan. Tasaisessa maastossa kevyen kantamuksen kanssa voi pärjätä ohutpohjaisilla kengillä, joissa ei ole erityistä tukea nilkalle. Sen sijaan esimerkiksi kivikkoisessa maastossa raskaan rinkan kanssa kulkiessa suosittelen tukevaa vaelluskenkää. Jäykkäpohjainen ja nilkkaa tukeva vaelluskenkä ottaa paremmin vastaan maaston epätasaisuudet ja nilkan nyrjähdysten riski pienenee. 

Kuten jo mainitsin, kannettava taakka vaikuttaa myös kengän valintaan. Kaksikymmentä kiloa painavan rinkan kanssa on syytä valita hyvin nilkkaa tukeva ja pohjastaan jäykempi kenkä. Kevytretkeilijä tai pienen päivärepun kanssa kulkeva voi harkita myös vaellukseen tarkoitettuja paljasjalkakenkiä. 

Oikea koko on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Kengät kannattaa koesovittaa sellaisten sukkien kanssa, joita vaelluksillakin käyttää. Varpaille on jäätävä liikkumatilaa ja lisäksi on hyvä huomioida, että jalat turpoavat päivän mittaan. Jos ostat retkeilykengät verkkokaupasta, mittaa jalkasi ja vertaa sitä koko-oppaaseen. Verkkokauppaostoksilla on aina vähintään neljäntoista vuorokauden palautusoikeus, jos kengät eivät sovikaan jalkaan. 

Korkeavartiset vaelluskengät – Meindl Taiga XTG & Meindl Dovre Extreme

Nämä ensisijaisesti metsästykseen suunnitellut korkeavartiset kengät ovat todella tukevat myös kivikkoisessa ja epätasaisessa maastossa kulkiessa, mikä onkin tärkeä ominaisuus aseen kanssa liikuttaessa. Kengissä on vedenpitävä Gore-Tex-kalvo ja kuminen suojaava kivireunus kulkee koko kengän ympäri. Nämä ovat todelliset laatujalkineet vaativaan käyttöön.

Vaelluskenkien hoito

Oikein huollettu vaelluskenkä kestää jopa vuosien säännöllisen käytön. Kenkien huolto pitää sisällään puhdistusta, vahausta ja kyllästystä. Huoltotarve on yksilöllinen ja riippuu luonnollisestikin käyttökertojen määrästä. Lyhyesti sanottuna joka käyttökerran jälkeen on hyvä pyyhkäistä irtolika pois, kyllästystä kenkä tarvitsee, kun vesi imeytyy pinnasta läpi ja vahaus on paikallaan nahan näyttäessä kuivalta.

 

Vaelluskenkien pesu

Kevyesti likaiset kengät voi pyyhkäistä rätillä tai pehmeällä harjalla puhtaaksi. Jos kengät ovat kovin kuraiset, on ne syytä ensin suihkuttaa tai huuhdella vedellä. Mikäli joudut kastelemaan kengät kokonaan, ota ensin pohjalliset ja nauhat pois ja aseta vaelluskengät pesun jälkeen ulos varjoon tai sisälle kuivaan tilaan, ei kuitenkaan kovaan lämpöön. Märkä nahka vioittuu nopeasti kovassa lämmössä!

Aika ajoin on syytä puhdistaa kengät myös sisältä. Tähän voi käyttää lämmintä vettä ja esimerkiksi Meindl Cleaner In & Out –pesuainetta. Myös pohjalliset voi pestä lämpimässä vedessä ja miedossa pesuaineessa. Aika ajoin pohjalliset on syytä vaihtaa uusiin.

vaelluskenkien hoito

Vaelluskenkien vahaus

Luonnonmateriaalina nahka tarvitsee ravinteita, jotta se pysyisi joustavana ja kestävänä. Vaelluskengissä usein käytetty nupukkinahka on käsittelyn jälkeen sileää ja tummempaa, kuin ennen vahausta. Kenkävaha levitetään puhtaan kengän pintaan kankaan palalla tai sienellä. Samalla kannattaa sipaista vahaa myös kengän hakasiin ruostumisen ehkäisemiseksi. Opit nopeasi huomaamaan milloin kenkiesi pinta alkaa näyttää kuivalta.

 

Vaelluskenkien kyllästys

Kun huomaat, että kenkiesi pinta imee vettä itseensä, on aika kyllästää ne. Kyllästettä suihkutetaan tasaisesti kuivan kengän pintaan. Kyllästeenä ei kannata käyttää silikonisuihkeita, sillä ne heikentävät kengän hengittävyyttä. Kylläste lisää retkeilykenkien ikää, sillä usein kastuva ja pitkiä aikoja märkänä oleva nahka haurastuu vähitellen. Märkänä kenkä myös painaa enemmän, mikä ei tietenkään ole toivottavaa vaelluksilla.

 

Lopuksi…

Meindl lukeutuu maailman johtaviin vaelluskenkien valmistajiin, mikä on helppo ymmärtää. Kengät ovat laadukkaita ja karuihinkin sääolosuhteisiin sopivia. Yhtä tärkeää, kuin oikean kengän valinta, on muistaa huoltaa vaelluskenkiä säännöllisesti. Näin saat lisättyä kengillesi monia antoisia retkeilypolkukilometrejä!