Metsäsukset vai vaellussukset?

Parhaat metsasukset

Mitä eroa on metsäsuksilla ja vaellussuksilla? Entä mitkä ovat eräsukset? Näihin kysymyksiin löydät vastauksen alla olevasta artikkelista. Esittelyssä Karhun ja Peltosen metsäsukset sekä laadukkaat Madhusin tunturisukset.

Metsäsukset

Pitkät ja leveät metsäsukset ovat parhaimmillaan, kun vaaditaan hyvää kantavuutta pehmeässä lumessa. Niiden pituudet vaihtelevat kahden ja kolmen metrin välillä ja leveys on tyypillisesti noin 7cm. Metsäsukset soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi metsästykseen ja umpihankihiihtoon. Myös aavoilla soilla tai järven jäällä metsäsukset toimivat mainiosti.

Metsäsuksia valmistetaan suomupohjalla, voideltavalla pohjalla, nanopitopohjalla ja pitkokarvapohjalla. Suomupitopohjassa on hyvä pito, eikä se vaadi voitelua. Nanopitopohja on suomukuvioitua pohjaa selvästi äänettömämpi, eikä myöskään vaadi voitelua. Nanopitopohja toimii parhaiten nollakelillä. Jos siis arvostat huollon suhteen vaivatonta ratkaisua, valitse suomu- tai nanopitopohja. Voideltavaan pohjaan saadaan oikeanlaisella voitelulla paras luisto, mutta suksi vaatii säännöllistä huoltoa eikä ole tämän vuoksi suositeltavin valinta pitkille talvivaelluksille. Pitokarvapohja tarjoaa hyvän pidon, mutta vaatii sekin enemmän huoltoa, kuin suomu- tai nanopitopohja. Kaikkien suksien kohdalla luistoon vaikuttaa myös siteen sijainti.

Metsäsuksien siteet

Metsäsuksissa käytetään tavallisesti perinteisiä retki- tai eräsiteitä, joihin sopii saapas. Myös muunlaisia siteitä on nykyään saatavilla niin saappaiden, kuin vaelluskenkien kanssa käytettäväksi. Osassa saapas kiilataan painamalla se suoraan siteeseen, mutta löytyy myös siteitä, joissa kenkä sidotaan nilkka- ja varvasremmillä. Jälkimmäinen vaihtoehto sopii paremmin epätasaisempaan tai mäkiseen maastoon. Pääosin tasamaalla hiihdellessä eräsiteiden kanssa pärjää hyvin.

Karhu metsäsukset

Karhu Erä Bear Claw – Karhun kevyt ja kestävä metsäsuksi, joka toimii sekä umpihangessa, että kovapohjaisilla alustoilla. Suomupitopohja on huoltovapaa ja takaa hyvän pidon. Leveyttä näillä suksilla on 7cm ja pituuden saa valita 210cm ja 250cm väliltä. Mitä pidempi suksi, sen parempi kantavuus. Toisaalta lisäpituus on pois ketteryydestä ja vaatii laajemman kääntösäteen.

Peltonen metsäsukset

Peltosen Metsä Skin metsäsuksissa on pitokarvapohja, jonka ansiosta suksi ei lipsu. Kärkiosa on erittäin joustava ja kavennettu edesauttamaan suksen nousua hangen pinnalle syvässäkin lumessa. Leveyttä Peltosen Metsä Skineissä on 7cm ja pituus valittavissa 210cm ja 270cm välillä. Pisimmät sukset pitävät raskaimmankin hiihtäjän lumen pinnalla. Nämä klassikot ovat valmistettu Suomessa ja suunniteltu Suomen oloihin!

Vaellussukset

Vaellussukset, muilta nimiltään eräsukset tai tunturisukset ovat metsäsuksia kapeampia, lyhyempiä ja teräskantilla varustettuja. Pituudeltaan eräsukset ovat 160cm – 200cm eli metsäsuksia lyhyempiä. Leveysprofiililtaan ne ovat tiimalasin muotoisia. Jos tykkäät hiihdellä keväisillä hangilla tuntureissa, vaellussukset on sinua varten. Eräsuksien teräskantti pureutuu erinomaisesti kaltevaan rinteeseen ja kevätauringon kovettamaan lumeen.

Sukset, joissa leveysprofiili on 83-62-70cm (tiimalasi) ovat omiaan hiihtämiseen. Tätä leveämmällä profiililla varustetut ovat tarkoitettu lasketteluun pehmeässä lumessa ja soveltuvat huonommin hiihtämiseen. Tunturisuksia on saatavilla voideltavalla pohjalla, suomupohjalla ja karvapitopohjalla eli skineinä. Voideltava pohja tarjoaa parhaan luiston, ainakin oikein voideltuna ja skinien avulla taas pito-ominaisuudet saa viritettyä huippuunsa. Tunturisuksissa käytetään joko maastohiihtositeitä ja niihin soveltuvia monoja tai telemark-siteitä, joihin sopii monot tai kengät.

Madhus tunturisukset

Pitkän linjan luotettavan suksivalmistajan MadhusinPanorama M62 Intelligrip Transition tunturisuksissa on  pitokarvat, jotka istuvat sulavasti suksen pohjaan ilman lumessa jarruttavia portaita. Nämä sukset ovat suunniteltu toimimaan säässä, kuin säässä. Pituus on valittavissa 195cm ja 205cm välillä. Tunturisuksissa suositellaan valitsemaan noin 15-20cm itseäsi pidemmät sukset. Suksien leveysprofiili on 83-62-70 mm eli soveltuvat laskettelua paremmin hiihtämiseen.

 

Erasukset talvivaellus


Lopuksi

Yhteenvetona todettakoon, että pehmeässä lumessa, latujen ulkopuolella ja pääosin tasaisessa maastossa hiihteleville metsäsukset ovat oikea valinta. Tunturisuksien teräskantit taas pureutuvat paremmin kevätauringon kovettamiin rinteisiin ja toimivat nekin umpihangessa. Jos maasto on epätasaista, kasvustoltaan tiheää tai muuten vaikeakulkuista voi lumikengät tai liukulumikengät olla paras valinta.