Metsäsukset vai tunturisukset, mitkä valita talvivaellukselle?

Mitä eroa on metsäsuksilla ja tunturisuksilla? Entä mitkä ovat eräsukset? Näihin kysymyksiin löydät vastauksen alla olevasta artikkelista. Esittelyssä kahdet Peltosen metsäsukset sekä laadukkaat Madhusin tunturisukset.

Leveät metsäsukset

Pitkät ja leveät metsäsukset ovat parhaimmillaan, kun vaaditaan hyvää kantavuutta pehmeässä lumessa. Ne ovat tehty kantamaan hiihtäjä lumen päällä. Metsäsuksien pituudet vaihtelevat kahden ja kolmen metrin välillä ja leveys on tyypillisesti noin 7cm. Metsäsukset soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi metsästykseen ja umpihankihiihtoon. Myös aavoilla soilla tai järven jäällä metsäsukset toimivat mainiosti. Niiden joustava kärki nousee liikkuessa lumen päälle. 

Metsäsuksia valmistetaan suomupohjalla, voideltavalla pohjalla, nanopitopohjalla ja pitkokarvapohjalla. Suomupitopohjassa on hyvä pito, eikä se vaadi voitelua. Nanopitopohja on suomukuvioitua pohjaa selvästi äänettömämpi, eikä myöskään vaadi voitelua. Nanopitopohja toimii parhaiten nollakelillä. Jos siis arvostat huollon suhteen vaivatonta ratkaisua, valitse suomu- tai nanopitopohja. Voideltavaan pohjaan saadaan oikeanlaisella voitelulla paras luisto, mutta suksi vaatii säännöllistä huoltoa eikä ole tämän vuoksi suositeltavin valinta pitkille talvivaelluksille.

Pitokarvapohja tarjoaa hyvän pidon, mutta vaatii sekin enemmän huoltoa, kuin suomu- tai nanopitopohja. Kaikkien suksien kohdalla luistoon vaikuttaa myös siteen sijainti. Vedettäessä ahkiota, pito täytyy olla kunnossa ja erikseen kiinnitettävällä nousukarvalla on mahdollista parantaa pitoa mihin tahansa pohjaan.

Parhaat metsäsukset metsään ja umpihankeen – Peltonen Hunter

Peltosen Hunter metsäsuksissa on pitokarvapohja, jonka ansiosta suksi ei lipsu. Kärkiosa on erittäin joustava ja kavennettu edesauttamaan suksen nousua hangen pinnalle syvässäkin lumessa. Leveyttä Peltosen Metsä Skineissä on jopa 10cm ja pituutta 180cm. Leveyden ansiosta suksissa on pinta-alaa yhtä paljon, kuin 270cm pitkissä kapeissa suksissa. Toisin sanoen nämä kantavat hyvin, mutta ovat kuitenkin varsin ketterät kääntyä. Loistava valinta esimerkiksi metsästäjälle vaikeakulkuiseen maastoon ja syvään lumeen!

Eräsukset tunturiin tai avonaisilla alueille – Peltonen Metsä Step

Peltonen Metsä Step eräsukset ovat 7cm leveät ja pituus valittavissa 210-270cm välillä. Edelle esiteltyä mallia kapempana ja pidempänä tämä metsäsuksi sopii hyvin hiihtelyyn tuntureilla tai jään päällä. Suksen suomupohja on helppohoitoinen, eikä se vaadi ollenkaan pitovoitelua. Kotimainen suksi suomalaisen tarpeisiin!

Metsäsuksien siteet

Metsäsuksissa käytetään tavallisesti perinteisiä eräsiteitä, joihin sopii huopakumisaapas (esimerkkinä Nokian Naali tai Kaira). Saappaassa täytyy olla ura siteen vaijeria varten.

Myös muunlaisia siteitä on nykyään saatavilla niin saappaiden, kuin vaelluskenkien kanssa käytettäväksi. Osassa saapas kiilataan painamalla se suoraan siteeseen, mutta löytyy myös siteitä, joissa kenkä sidotaan nilkka- ja varvasremmillä. Jälkimmäinen vaihtoehto sopii paremmin epätasaisempaan tai mäkiseen maastoon. Pääosin tasamaalla hiihdellessä eräsiteiden kanssa pärjää hyvin.

 

Metsäsukset & oikea pituus

Metsäsuksien pituuden valintaan vaikuttaa niin maasto, käyttäjän pituus ja paino, kuin kantamuksenkin paino. Umpihangessa pöheikössä kulkiessa leveä, hieman lyhyempi metsäsuksi toimii monesti paremmin. Aukeilla alueilla sen sijaan pituudella saadaan hyvä kantavuus. Yksi tapa laskea oikea pituus noin 7cm leveälle metsäsukselle on lisätä käyttäjän pituuteen puolet käyttäjän painon ja kantamuksen yhteenlasketusta summasta. Eli 180cm pitkälle 90kg painavalle miehelle, joka kantaa 10kg reppua sopiva suksen pituus voisi tämän säännön mukaan olla 230cm.

 

Metsäsuksien voitelu

Suomupito- ja nanopitopohja eivät vaadi ollenkaan pitovoitelua, mikä tekee niistä helpompi hoitoisia. Suomupohjasukset pitävät lähes kelillä, kuin kelillä, mutta nanopitopohja sen sijaan on parhaimmillaan nollakelillä. Ylöspäin kiivetessä tai ahkiota vetäessä parhaimman pidon saa pitokarvoilla. Mikäli metsäsuksissa ei ole ollenkaan pitopohjaa, on voiteet tai pitokarva tarpeen. Pitovoitelu tehdään suksen keskelle.

Luistoa sen sijaan on syytä lisätä kaikkien suksien päihin. Metsäsuksien voitelussa pärjäät pitkälle perinteisten suksien voiteluohjeilla. Suksien voitelusta voit lukea lisää täältä.

 

Metsäsuksien sauvat

Retkihiihdossa sauvan pituutta säätelee pitkälti lumenpaksuus. Tämän vuoksi näppärin valinta on teleskooppisauvat, joiden pituutta voi säätää tarpeen mukaan. Sauvoissa tulee olla myös terävä piikki ja iso sompa, joka hidastaa sauvan uppoamista lumeen.

Tunturisukset

Tunturisukset toiselta nimeltään vaellussukset ovat metsäsuksia kapeampia, lyhyempiä ja teräskantilla varustettuja. Pituudeltaan tunturisukset ovat 160cm – 200cm eli metsäsuksia lyhyempiä. Leveysprofiililtaan ne ovat tiimalasin muotoisia.

Jos tykkäät hiihdellä keväisillä hangilla tuntureissa, nämä vaellussukset ovat sinua varten. Tunturisuksien teräskantti pureutuu erinomaisesti kaltevaan rinteeseen ja kevätauringon kovettamaan lumeen. Tunturisuksilla pärjää myös vallan mainiosti Etelä-Suomen talvivaelluksilla. Niiden kantavuus on jonkin verran metsäsuksia heikompi, mutta sen sijaan ovat huomattavasti ketterämmät!

Tunturisuksissa profiili on tiimalasin mallinen. Kaikkein leveimmällä profiililla (esimerkiksi 109/78/95cm) varustetut sopivat laskemiseen pehmeällä hangella ja sopivat huonommin hiihtämiseen. Kapeimmat mallit taas toimivat paremmin kovalla hangella hiihdellessä.

Tunturisuksia on saatavilla voideltavalla pohjalla, suomupohjalla ja karvapitopohjalla eli skineinä. Voideltava pohja tarjoaa parhaan luiston, ainakin oikein voideltuna ja skinien avulla taas pito-ominaisuudet saa viritettyä huippuunsa. Tunturisuksissa käytetään joko maastohiihtositeitä ja niihin soveltuvia monoja tai telemark-siteitä, joihin sopii monot tai kengät.

Madhus tunturisukset

Madhus on pitkänlinjan suksivalmistaja ja tunnettu hyvästä laadusta. Madhusin tunturisuksia on saatavilla eri profiileilla, riippuen käyttötarkoituksta. Kaikkein levein malli, Panorama M78, toimii myös pehmeällä lumella laskettaessa, kun taas kapeimman profiilin suksi, FjellTech M50, on enemmänkin suunnattu kovalle hyvin kantavalle hangelle. Madhusin valikoimasta löytyy sekä suomupitopohjalla, että pitokarvalla varustettuja vaellussuksia. Tunturisuksien pituus määräytyy käyttäjän pituuden mukaan. Yleensä suositellaan valitsemaan noin 15-20cm käyttäjää pidemmät sukset.

 

Erasukset talvivaellus


Lopuksi

Yhteenvetona todettakoon, että pehmeässä upottavassa lumessa, latujen ulkopuolella ja pääosin tasaisessa maastossa hiihteleville metsäsukset ovat oikea valinta. Tunturisuksien teräskantit taas pureutuvat paremmin kevätauringon kovettamiin rinteisiin ja toimivat nekin umpihangessa. Jos maasto on epätasaista, kasvustoltaan tiheää tai muuten vaikeakulkuista voi lumikengät tai liukulumikengät olla paras valinta.