Oletko miettinyt miten pärjäisit, jos sähkökatko pitkittyisi tai puhtaan veden tulo keskeytyisi? Kotivaralla tarkoitetaan elintarvikkeita ja muita varusteita, jotka löytyvät kotoasi ja joiden avulla pärjäät muutaman päivän, vaikka yhteiskunnan palvelut häiriintyisivät tai kokonaan keskeytyisivät.
Viranomaiset suosittelevat, että jokaisesta taloudesta tulisi löytyä ainakin 72h kotivara. Toisin sanoen kotoa tulisi löytyä sellaiset ruoat ja varusteet että perheesi pärjäisi 3 vuorokautta ilman vettä, sähköä ja muita yhteiskunnan palveluita.
Jos et ole aiemmin miettinyt mitä tämä tarkoittaisi sinun kohdalla, jatka lukemista. Tähän artikkeliin kokosin vinkit oman kotivaran rakentamiseen.
Mitä jos sähköt katkeaa?
Sähkölämmitteinen asunto viilenee talvella nopeasti, mikäli sähköt katkeaa. Jos kodista ei löydy varaavaa takkaa, leivinuunia tms, tulee kotivarassa ottaa huomioon kylmässä asunnossa selviäminen.
Yleensä kotoa löytyy ylimääräisiä peittoja ja lämpimiä vaatteita, jotka voi ottaa käyttöön sisätiloissakin. Makuupussi kylmässä asunnossa nukkuessa on oiva apu. Myös teltan voi pystyttää sisälle. Ihmisistä haihtuva lämpö pysyy teltan sisällä, jolloin lämpimänä pysyminen on huomattavasti helpompaa, kuin avoimessa tilassa.
Energiavaje lisää palelua, joten riittävä syöminen on tärkeää. Sähkökatkon aikana tulisi pyrkiä avaamaan ulko-ovia mahdollisimman harvoin ja pitää väliovet eteisiin ja tuulikaappeihin kiinni.
Taskulampun, myrskylyhdyn ja kynttilöiden avulla pystyt valaisemaan kotia sähkökatkon aikana. Myrskylyhty on kaunis tunnelmanluoja, mutta myös luotettava valonlähde sähkökatkon aikana. Muista varata myös polttoöljyä myrskylyhtyä varten. Otsalamppu taas on siitä kätevä, että se vapauttaa kädet ja pystyt esimerkiksi paremmin kokkailemaan hämärässä.
Ruoan säilyttäminen sähkökatkon aikana
Pitkittynyt sähkökatko aiheuttaa haasteita ruoan säilytykseen ja valmistukseen. Sähkökatkon aikana jääkaappi vähitellen lämpenee ja pakastin alkaa sulaa. Talvella ruoat saa helposti säilymään ulkona, mutta miten toimisit kesähelteillä?
Ensimmäisenä kannattaa valmistaa helpoiten pilaantuvat ruoat. Jääkaapin ja pakastimen turhaa availua tulee välttää. Elintarvikkeita voi myös siirtää kylmäkallejen kanssa kylmälaukkuihin, jotka pysyvät jääkaappia pidempään kylmänä.
Ruoan valmistaminen sähkökatkon aikana
Retkeilijöiden varustukseen kuuluva retkikeitin on mainio apu sähkökatkon aikana. Retkikeitintä voi tarvittaessa käyttää sisällä palamattoman alustan (esim. uunipelti) päällä. Tällöin kannattaa huolehtia hyvästä tuuletuksesta. Ruoanvalmistus onnistuu myös puuhellan, takan tai grillin avulla sekä tietenkin ulkona avotulella.
Jos et ole vielä tutustunut retkikeittimiin, lue ensin artikkelini hyvän retkikeittimen valinnasta täältä.
Vesi
Vesi ja ruoka ovat tärkein osuus kotivarassa. Vettä ja muuta nestettä tulisi olla varattuna yhteensä noin 6 l henkilöä kohden. Juomisen lisäksi, vettä tarvitaan myös wc:n huuhteluun ja henkilökohtaiseen hygieniaan.
Isommassa perheessä voi olla hyvä pitää varalla puhdasta ja tiivistä vesikanisteria, jonka veden vaihtaa esimerkiksi kerran kuukaudessa. Vaihdettavan veden voi käyttää vaikkapa kukkien kasteluun tai ruoanlaitossa.
Mikäli vedenjakelu keskeytyisi esimerkiksi vesijohtoveden saastumisen vuoksi, viranomaiset perustavat veden jakelupisteitä. Tämän vuoksi kotona olisi hyvä olla puhtaita kannellisia astioita, joilla vettä saa haettua kotiin.
Ruoka
Pidä kotona aina kolmen päivän tarpeen verran sellaisia ruokia, joita taloudessasi muutenkin syödään. Kotivaran elintarvikkeet voivat olla jatkuvassa käytössä, jolloin ei tarvitse huolehtia niiden pilaantumisesta. Jos haluat pitää kotivaran kuivatarvikkeet erillään, muista aika ajoin ottaa elintarvikkeet käyttöön ja ostaa uudet tilalle.
Pakastin voi olla yksi osa kotivaraa. Huomioi kuitenkin, että sähkökatkon pitkittyessä pakastin alkaa sulaa. Säiliöpakastin pitää ruoat viileinä noin kahden vuorokauden ajan, muut pakastimet 12-24h.
Retkeilijöille tutut retkiruoat ja erilaiset kuivatut ruoat ovat helppoja valmistaa retkikeittimellä sähkökatkon aikana. Kuivatut hedelmät, pähkinät ja erilaiset energiapatukat voivat myös olla osa kotivaraasi.
Esimerkki yhden ihmisen 72h kotivaran elintarvikkeista
- vettä, juomia 6 l
- vihanneksia ja juureksia 600 g
- hedelmiä ja marjoja 400 g
- perunaa 200 g
- pastaa tai viljalisäkettä 200 g
- leipää ja viljatuotteita 550 g
- maitoa, piimää, jogurttia ja viiliä tai
- vastaavia kasvivalmisteita 1 l
- juustoa 60 g
- kalaa, munaa, lihaa,
- kasviproteiinia 400 g
- öljyä/rasvoja 150 g
- kuivattuja hedelmiä 100 g
- pähkinöitä/siemeniä 90 g
- makeisia/suklaata 100 g
- sokeria, hunajaa 100 g
Yhteensä noin 2 300 kcal/vuorokausi
Muut kotivaran tarvikkeet
72h kotivaraan kuuluu lisäksi lääkkeet vähintään kolmen päivän tarpeisiin, mielellään kuitenkin pidemmäksi aikaa. Yhteydenpitoa ja uutisia sekä tiedotuksia varten paristokäyttöinen radio, paristoja ja varavirtalähde puhelimeen ovat tärkeä lisä kotivaraan. Muistathan myös ottaa huomioon lemmikkien tarpeen kotivaraa suunnitellessasi. Kriisitilanteissa mieltä rauhoittaa, kun tietää varautuneensa hyvin.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita: