Miten kompassi toimii? Kompassin ja kartan käytön perusteet

Kompassin ja kartan käyttö tulisi olla hallussa jokaisella retkeilijällä, varsinkin jos liikut merkittyjen reittien ulkopuolella. Moni luottaa tänä päivänä puhelimen navigointiin, mutta mitäpä jos akku loppuu tai puhelin ei muusta syystä toimikaan? Kartta ja kompassi ovat halpa hankinta ja tuovat paljon turvaa retkeilyyn. Entä millainen sitten on hyvä kompassi aloittelijalle tai vaikka suunnistukseen? Nämä kerron vastauksen artikkelissani.

 

Suunto kompassin osat

Suunto kompassi

Yllä olevasta kuvasta voit etsiä seuraavat osat:

  • Kulkusuuntanuoli (pohjalevyssä oleva punainen kolmio aivan yläreunassa)
  • Neularasia (pyöreä kehikko, jonka sisällä on neula)
  • Astelukemat (neularasian ympärillä)
  • Pohjoishaarukka (neularasian sisällä oleva punainen nuoli, joka osoittaa ylöspäin)
  • Pohjoisneula (neulan puna-valkoinen pää)
  • Pohjaviivat (neularasian sisällä olevat pystysuorat viivat)
  • Suurennuslasi (pohjalevyn yläosassa oleva ympyrä)
  • Viivoittimet (pohjalevyn reunoilla matkan mittaamista varten)

 

Suunnan ottaminen


Voit aloittaa harjoittelun vaikka jo kotona asettamalla kartan pöydälle eteesi, niin että kartan pohjoinen on ylhäällä. Retkeilykartoissa pohjoinen on lähes aina ylhäällä ja monesti kartassa on samansuuntainen musta viivoitus. Käännä sitten kartan pohjoinen niin, että se on samansuuntaisesti kompassin pohjoisneulan kanssa. Nyt edessä olevassa kartassa vasemmalla näkyvät asiat ovat myös oikeasti vasemmallasi ja oikealla olevat oikealla.

Huomaa, että kompassia tulee pitää vaakatasossa suuntaa ottaessa ja lähellä ei saa olla muita magneettisia asioita, kuten puhelinta tai toista kompassia, jotka häiritsisivät kompassin magneettista neulaa.

Suuntaaminen paikasta A paikkaan B


Kun olet lähtenyt kompassin kanssa luontoon ja tiedät sijaintisi, voit suunnistaa haluamaasi paikkaan kompassin ja kartan avulla. Kompassi näyttää suoraviivaisen reitin, mikä ei aina kuitenkaan ole luonnossa mahdollista. Jos joudut poikkeamaan kompassin näyttämältä suunnalta, muista tarkistaa uusi suunta joka kerta mutkan jälkeen. Muutenkin aloittelijan on hyvä tarkistaa aika ajoin onko askeltanut oikeaan suuntaan.

 Aseta kompassi kartalle niin, että sen pitkä sivu on lähtöpisteestä tavoitepisteeseen. Seuraavaksi käännä kompassin neularasiaa niin, että sen pohjaviivat osoittavat samansuuntaisesti kartan pohjaviivojen kanssa ja kohti kartan pohjoista. 

Seuraavaksi sinun tulee huomioida eranto. Erantoluku kertoo, kuinka paljon magneettinen pohjoinen eli kompassin näyttämä suunta eroaa kartalla esitetystä maantieteellisestä pohjoisesta. Kun yhdistetään eranto eli neulaluvun korjaus (NEK) ja napaluvun korjaus (NAK) saadaan kokonaiskorjaus (KOK). Kun olet ottanut kartasta suunnan kohteesta A kohteeseen B, kompassin näyttämä suunta on kokonaiskorjauksen verran oikealle kartan osoittamasta suunnasta. Ennen kuin voit lähteä liikkeelle, on sinun vähennettävä saamastasi asteluvusta kartassasi ilmoitettava kokonaiskorjaus (KOK).

Nyt voit ottaa kompassin irti kartasta ja asettaa sen eteesi vaakasuoraan. Sitten käännyt sen verran, että pohjoisneula osuu pohjoishaarukkaan. Nyt kompassin suuntanuoli näyttää sinulle suunnan mihin lähdet kulkemaan. Muista silti aina kulkiessasi tarkkailla myös ympäröivää maastoa ja tehdä havaintoja sen perusteella.

Retkeilykartat

Ennen retkelle lähtöä kannattaa jo tutustua alueen karttaan. Voit alustavasti suunnitella reittiä ja tarkastella millaista maastoa osuu matkasi varrelle. Tarkista kartan mittasuhteet ja onko kartan kattama alue riittävä. Kartalla olevia etäisyyksiä pystyy hyvin arvioimaan, kun tietää kuinka monta kilometriä yksi karttaruutu on. 

Retkeilykartoissa yleinen mittakaava on 1:50 000, mikä on useimmiten varsin riittävä. Hankalissa maastoissa tai olosuhteissa voi kuitenkin olla tarpeen tarkempi kartta, esimerkiksi mittakaavassa 1: 25 000. Karttojen on hyvä olla vedenpitäviä ja kulutusta kestäviä tai vaihtoehtoisesti voit hankkia karttalaukun karttojesi suojaksi.

 

Hyvä kompassi aloittelijalle

Yleisin kompassityyppi on levy kompassi ja se sopii hyvin aloittelijalle ja vaikka lasten kompassiksi. Ne ovat edullisia ja yksinkertaisia käyttää.

Peilikompassit

Peilikompassi on samantyyppinen, kuin levykompassi, mutta siinä on kääntyvä peilillä varustettu kansi. Tämän ansiosta neularasia ja suunta luonnossa voidaan nähdä samanaikaisesti nostamatta katsetta kartasta. Peilikompassilla saa hieman tarkemmin suunnattua kiintopisteeseen, kuin levykompassilla.

Suunnistaminen kartan avulla

Kompassi suunnistukseen

Monet suunnistajat ovat siirtyneet levykompasseista peukalokompassiin, joka nimensä mukaisesti kiinnitetään peukaloon. Peukalokompassi mahdollistaa kartan ja kompassin pitämisen samassa kädessä, jolloin molempien seuraaminen juostessa helpottuu. Suunnistuksessa kompassin tarvitsee olla nopeakäyttöinen ja selkeä ja tähän on tässäkin Suunnon peukalokompassissa panostettu.

Lopuksi…

En vielä maininnut erannosta eli magneettisesta deglinaatiosta. Tämä tarkoittaa, että kartan maantieteellinen pohjoinen ja kompassin magneettinen pohjoinen eivät ole täysin samassa suunnassa. Ero johtuu maapallon magneettikentän vaihteluista. Suomessa eranto vaihtelee muutamasta asteesta noin 14 asteeseen, riippuen missä päin Suomea ollaan. Tarkan erannon määrän voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta ja suunnistaessa tehdä kompassisuuntaan korjauksen sen mukaan.

Muista, että muut magneettiset asiat, kuten vieressä oleva puhelin aiheuttaa häiriötä kompassin toimintaan. Suosittelen pitämään kartan aina samansuuntaisesti, kuin ympäröivä maasto. Näin pystyt helpommin seuraamaan karttaa.

Käytä vedenpitäviä karttoja tai päällystä tulostetut kartat kontaktimuovilla. Voit myös pujottaa kartan kulmaan narun tai kuminauhan, jonka saat esimerkiksi ranteeseen kiinni. Näin kartta ei pääse karkuun tuulisella säällä. Kompassin käyttöä oppii vain kokeilemalla. Aloita harjoittelu tutussa maastossa, jossa ei ole eksymisen vaaraa.

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraava artikkelini: