Nokipannukahvin keittotapoja on lukuisia ja jokaisen pitkänlinjan eränkävijän mielestä oma tapa on tietenkin se paras. Itselle mieluisin ja maistuvin tapa löytyy vain kokeilemalla. Jostain on kuitenkin aloitettava, joten tästä artikkelista löydät yksinkertaisen perusohjeen, jolla saat takuulla maistuvat kahvit retkelläsi. Jos perusohje on jo hallussa, artikkelin lopusta löydät muutaman vinkin kahvisi tuunaamiseen.
Tarvittavat välineet
- Nokipannu
- Kahvi pannujauhatuksella
- Vettä
Nokipannu
Pannuja on erikokoisia ja erimallisia. Mitoita koko tarpeidesi mukaan, sillä liian isoa pannua on turha kantaa vaelluksilla mukana. Yhden kupillisen tai kuksallisen voi laskea olevan noin 1,25dl. Tämän lisäksi täytyy ottaa huomioon, että pannun pohjalle jää kahvinkeiton jälkeen vähintäänkin kupillisen verran kahvia, jota et pysty hyödyntämään, mikäli et halua syljeskellä kahvinpuruja suustasi.
Tärkeä ominaisuus pannussa on kahva, josta sen saa nostettua esimerkiksi kepin avulla pois nuotiolta. Kahva nimittäin on polttavan kuuma veden kiehuessa! Ennen kahvinkeittoa, varmista että pannu on puhdistettu aiemmista rasva- ja kahvijäämistä.
Jos keittelet kahvisi retkikeittimellä, alumiiniset pannut ovat hyvä valinta keveytensä puolesta. Nuotiokäyttöön suositellaan vain teräksisiä pannuja, sillä alumiiniset eivät välttämättä kestä suurella liekillä palavan nuotion kuumuutta. Muurikalta löytyy klassisen tyylikkäät teräksiset nokapannut nuotiolle.
Nokipannukahvin valmistus
Kaada vesi pannuun ja aseta pannu *retkikeittimelle tai nuotion yläpuolelle. Jos tulentekopaikalta ei löydy ritilää tai kattilakoukkua, pannun voi asettaa suoraan nuotioon esimerkiksi kahden vierekkäin asetetun puuklapin päälle. Kun vesi kiehuu, nosta pannu hetkeksi pois. Kaada joukkoon kahvinpurut.
Kahvin annostelu
Yhteen litraan vettä laitetaan 1,5dl kahvinpuruja.
Toisin sanoen yhteen litraan vettä tulee 9 kahvimitallista tai reilua ruokalusikallista kahvia.
Siirrä pannu takaisin tulien päälle hetkeksi kuumenemaan. Odota kunnes kahvi pulpahtaa ja ikäänkuin pyörähtää ympäri. Älä kuitenkaan keitä enää! Optimaalinen lämpötila kahvin uuttumiseen on 92–98 astetta. Alhaisemmassa lämpötilassa kahvin aromit eivät irtoa riittävästi ja korkeammassa kahvista tulee kitkerää.
Isoa kahvimäärää keittäessä, kun puruja on paljon, olen joskus päätynyt oksalla pyöräyttämällä avustamaan purujen sekoittumista. Pienemmissä määrissä tämä on yleensä tarpeetonta.
Purujen laskeutuessa aseta pannu tasaiselle alustalle selkenemään noin viideksi minuutiksi. Selkeneminen on tärkeä vaihe, jota ei kannata ohittaa. Purut laskeutuvat pohjalle ja kahvin maku tekeytyy.
Nokkaan jää monesti puruja ja tapanani onkin kaataa ensin tilkka kahvia omaan kuksaan ja tämän jälkeen takaisin pannuun. Jos kahvi on sameaa, anna sen seistä vielä hetki. Kun kahvi on kirkasta eikä puruja tule sen mukana, on se valmis nautittavaksi!
Nokipannun puhdistus
Nokipannun puhdistus on tärkeää, jotta kahvi maistuu seuraavallakin keittokerralla maukkaalta. Pannuun kertyy kahvista rasvajäämiä ja pinttynyt rasva pilaa kahvin maun. Puhdista siis pannu sisäpuolelta astianpesuaineelle aina kotiin päästyäsi ja pidemmillä vaelluksilla myös retken aikana. Ulkopinnalle kertyvä nokisuus sen sijaa kuuluu asiaan!
Nokipannukahvin tuunaus
Yllä esitelty perusohje riittää erinomaisesti, mutta jos haluat kokeilla uusia kikkoja tässä sinulle muutama:
- ”Säikäytä” kahvi purujen lisäämisen jälkeen. Säikäyttäminen tapahtuu joko kaatamalla tilkka kylmää vettä pannuun tai kopauttamalla vaikkapa puukolla pannun kylkeen. Näin pyritään nopeuttamaan kahvinpurujen laskeutumista pohjaan.
- Vesijohtoveden sijaan, monen mielestä se paras kahvi syntyy raikkaasta lähdevedestä – suosittelen kokeilemaan, jos mahdollista!
- Aseta pieni kuusen tai katajan oksa pannun nokkaan, ennen kuin kaadat kahvia. Se toimii suodattimena poroille ja voi antaa ripauksen metsän makua kahviisi.
- Kahvin perinteisiin lisukkeisiin kuuluu maito tai sokeri, mutta kokeile lisätä kahviisi pieni voi nokare tai hyppysellinen suolaa.
- Kokeile eri kahvilaatuja. Mitä tuoreempaa kahvi on, sitä paremmalta se maistuu. Säilytä avattu kahvi ilmatiiviisti pakattuna ja mielellään kuivassa ja viileässä paikassa.
Lopuksi…
Vaikka nokipannukahvin keittotapoja on lähes yhtä monta, kuin keittäjääkin, ei valmistuksesta kannata tehdä rakettitiedettä. Pakkaa siis mukaan pannu, kahvi, vesi ja tulentekovälineet ja lähde rohkeasti kokeilemaan. Vaikka maku ei ensimmäisellä kerralla osuisi nappiin, kahvin valmistus luonnon keskellä tulilla on elämys jo itsessään!
Jos haluat retkellä nauttia kahviasi hitaaseen tahtiin maisemien samalla vaihtuessa, termosmuki on hyvä vaihtoehto. Artikkelistani Paras termosmuki 2023 – Vertailussa TOP 5 termosmukit löydät vinkkejä termosmukin valintaan.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraava artikkelini: