Riippumatot ovat nousseet uudeksi hitiksi retkeilijöiden parissa. Riippumattoja löytyy tiukempaankin budjettiin ja riipparit pakkautuvat pienempään tilaan telttoihin verrattuna. Riippumatolle ei tarvitse etsiä tasaista paikkaa ja sen kanssa pääsee yöpymään myös upeille näköalapaikoille, joihin ei välttämättä teltta istuisi. Retkeilykäyttöön suunniteltu riippumatto poikkeaa mökeillä loikoiluun tarkoitetusta riippumatoista malliltaan ja materiaaliltaan.
Moni kokee riipumatossa makoilun miellyttävänä ja mikäs sen kauniimpaa, kuin katsella auringonlaskua tai tummuvaa tähtitaivasta viimeiseksi ennen nukahtamista. Tähän artikkeliin kokosin kaiken mitä sinun tulee tietää, jos olet aikeissa lähteä yön yli reissulle riippumatto mukanasi. Jos mietit millainen riippumatto juuri sinulle olisi sopiva, lue myös artikkelini:
Kahden hengen riippumatto edellytys levollisiin yöuniin
Hyvä riippumatto on ennen kaikkea riittävän iso. Vaikka päivätorkut onnistuvat hyvin yhden hengen riippumatolla, yökäyttöön suosittelen ostamaan leveämmän kahdelle hengelle tarkoitetun majoitteen.
Riippumatossa nukutaan hieman viistosti, jolloin nukkujaan kohdistuva paine lantion ja hartiarenkaan alueella on pienempi. Jos yrität nukkua yhden hengen riippumatossa täysin kankaan suuntaisesti, vartalo vääntyy banaanin muotoon eikä nukkumisergonomia ole optimaalinen. Jotta viistottain nukkuminen onnistuu, tulisi riippumaton olla vähintään metrin nukkujaa pidempi, mieluummin vielä enemmän.
Onko riippumatossa mukava nukkua?
Kyllä on! Kunhan riippumatto on riittävän leveä ja pitkä. En toki väitä, että jokainen meistä nukkuisi omaa sänkyä paremmin riippumatosta, mutta monen retkeilijän sydämen se on vienyt. Toisin kuin luullaan, riippumatossa pystyy vallan mainiosti nukkumaan myös kyljellään ja jossakin mallissa jopa vatsallaan.
Riippumaton kiinnitys
Riippumatto ripustetaan aina terveisiin ja hyväkuntoisiin puihin, jotka eivät riippumaton painosta taivu. Tarkista, että puun rungon ympärysmitta on vähintään 15cm. Suosittelen myös nostamaan katseen hetkeksi ylöspäin ja tarkistamaan, ettei yläpuolella näy kuolleita oksia, jotka voisivat tuulen puuskan mukana tipahtaa riippumaton päälle. Talvella tulee pitää silmällä puiden oksilta mahdollisesti putoavaa lunta. Riippumaton alapuolella ei saisi olla teräviä kiviä tai muuta minkä päälle et haluaisi tipahtaa.
Sopiva puiden etäisyys löytyy kokeilemalla. Kun kerran olet sen löytänyt, voit mitata etäisyyden esimerkiksi omilla askeleilla. Vähitellen silmä harjaantuu löytämään sopivat puut.
Riippumattoa ei kannata ripustaa liian kireälle, jotta matossa viistosti nukkuminen onnistuu. Mattoon kohdistuva rasitus on suurempi, jos se on kovin tiukalla. Jos taas riippumatto on turhan löysä, nukkumismukavuus kärsii.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ripustusnarut olisivat 30 asteen kulmassa puuhun nähden. Jalkopäädyn remmit kiinnitetään puussa noin parikymmentä senttiä pääpuolta ylemmäs, jolloin lantio ei valu nukkuessa alaspäin ja selän asento on neutraalimpi. Riippumatto on hyvällä korkeudella, kun istuessasi maton reunalla, jalkasi yltävät maahan.
Riippumaton päädyt ovat joko köydellä kiedottu tiukaksi mytyksi tai vaihtoehtoisesti maton päissä on tunneli, jossa kiinnitysnaru kulkee. Ripustusjärjestelmiä, joilla narut kiinnitetään puuhun, on useita erilaisia. Joissakin malleissa on pelkkä kestävä naru tai köysi, joka kiepautetaan puun ympäri, pujotetaan itsensä läpi ja esimerkiksi koukun välityksellä takaisin matosta lähtevään naruun. Joissakin malleissa on solkikiinnitys, joita niitäkin on muutamia erilaisia. Kaikki soljet kuitenkin toimivat samalla periaatteella ja niiden käyttäminen on helppo oppia.
Mikä ihme puunhalaaja?
Retkeilijän ei kuulu jättää puihin jälkiä ja tämän vuoksi suosittelen käyttämään aina puunhalaajia! Puunhalaaja on puuystävällinen kiinnitysratkaisu, joka suojelee puuta köysien jättämiltä jäljiltä. Varsinkin ohuet kiinnitysnarut voivat upota kaarnaan tehden syvät jäljet. Suosituilla alueilla, jossa useat retkeilijät toinen toisensa jälkeen kiinnittävät riippumattomansa samoihin puihin haitta kertaantuu ja voi koitua puun kohtaloksi. Puunhalaajat ovat yleensä tehty noin 2-5 cm levyisestä hihnasta ja ne kiinnitetään varsinaiseen ripustukseen esimerkiksi karabiineilla.
Puunhalaajia on saatavilla valmiina ratkaisuina, mutta vaihtoehtoisesti voit tehdä itse vanhasta solumuovisesta makuualustasta suojan rungolle tai jos puunhalaajat ovat epähuomiossa unohtuneet kotiin, laita vähintäänkin puun ja narujen väliin oksia tai tikkuja vähentämään puuhun kohdistuvaa painetta.
*Ticket To The Moonin Moon Strap on varsin käytännöllinen ja puuystävällinen kiinnitysratkaisu. Moon Strapin avulla riipparille sopivan kireyden hakeminen helpottuu sillä nauhassa on valmiina yhdeksän lenkkiä, joihin karabiinin voi kiinnittää.
Riippumaton hyttysverkko
Hyttysverkko on ehdoton, mikäli et kaipaa yöllä ininää korvien juuressa tai paukamia pitkin kehoa. Hyttysverkkojen kiinnitys vaihtelee mallista riippuen. Joissakin malleissa, kuten kaikissa tässä artikkelissa esitellyissä riippareissa, hyttysverkko on ommeltu riippumattoon kiinni. Osassa malleista se kiinnitetään riippumaton ympärille erikseen. Aloittelijalle helpompi ratkaisu on mattoon integroitu hyttysverkko, mutta osa kokeneemmista retkeilijöistä suosii erillistä hyttysverkkoa.
Hyttysverkossa on vetoketju joko toisella tai molemmilla puolilla. Värejä on saatavilla useita, mutta yleisesti käytetty väri hyttysverkoissa on musta, sillä siitä näkyy parhaiten läpi ulkopuolinen maailma. Verkoissa on eroa myös silmäkoossa, joten jos olet kovin herkkä hyönteisten pistoksille, tarkistele verkkoa tätä silmällä pitäen.
Sadesuoja eli tarppi riippumattoon
Tarppi on sateelta suojaava kangas, joka viritetään riippumaton päälle. Samalla se suojaa myös puista tippuilevilta kävyiltä ja neulasilta. Tarppeja on useamman mallisia, eri laatuisia ja eri painoisia. Hintahaitarikin on laaja. Kestävimmästä kankaasta valmistetut pitkäikäisimmät sadesuojat monesti painavat enemmän. Joskus kuitenkin keveys on kovaa kulutuksen kestoa tärkeämpi ominaisuus.
Yleinen malli tarpeissa on neliö, joka viritetään riippumaton päälle timantin muotoon. Tällöin pitkä lävistäjä on riippumaton päällä antaen hyvän suojan sateelta. Tarppien kiinnityksissä on eroja. Osassa malleista sadesuoja kiinnittyy samaan naruun, jolla riippumatto roikkuu puussa. Monissa malleissa tarppi kuitenkin kiinnitetään omalla narullaan puihin riippumaton yläpuolelle.
Tarpista huolimatta sateella vettä saattaa valua alaspäin aina riippumattoon asti. Hyvä niksi tämän estämiseen on sitoa tarpin alle kiinnitysnaruihin tiukasti narun pätkä, joka roikkuu maata kohti. Naru johtaa valuvan veden maahan ja nukut yösi kuivana.
Alushuopa eli underquilt
Makuupussi painuu selän alla kasaan, jolloin sen lämmöneristys heikkenee. Myös kesällä riippumatossa tulee suojautua maasta hohkaavalta kylmyydeltä. Alushuopa, toiselta nimeltään underquilt, on ratkaisu alapuolelta tulevalta kylmältä suojautumiseen ja suojaa makuualustaa paremmin myös riippumaton sivuilta. Alushuopa kiinnitetään riippumaton alle sukkamaisesti. Sen voi kiinnittää ennen erillistä hyttysverkkoa. Makuupussien tapaan alushuopien eristävyys ilmoitetaan comfort-arvolla. Vaikka lämpimänä kesäyönä voi pelkkä makuualustakin riittää, on alushuopa suositeltava hankinta jokaisella riippumattoilijalle.
Tarvitsenko makuualustaa?
Alapuolelta hohkaavalta kylmyydeltä suojaa myös makuualusta, mutta mikäli käytät alushuopaa, et välttämättä kesällä tarvitse ollenkaan makuualustaa. Viileimmillä keleillä on sekä underquilt, että alusta tarpeen. Makuualusta voi olla joka ilmatäytteinen tai perinteisempi solumuovinen. Riippumatossa voi siis käyttää aivan tavallisia makuualustoja, mutta saatavilla on myös varta vasten riippumattoihin suunniteltuja alustoja.
Ilmatäytteistä patjaa käyttäessä ei alustaa kannata täyttää aivan täyteen, jotta se muotoutuu paremmin riippumaton muotoon. Makuualusta asetetaan joko suoraan makuupussin sisään tai kaksikerroksisen riippumaton kerrosten väliin. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa alusta pysyy huomattavasti paremmin paikallaan. Alustan ollessa riippumaton sisällä, voi sen valuminen ja liikkuminen haitata yöunia.
Makuupussi vai topquilt
Riippumatossa tarvitset lämmikseeksi vielä sään mukaan valitun makuupussin tai top-quiltin eli retkipeiton. Top-quilt on kuin makuupussi, joka on jätetty selästä auki. Sen edut ovat kevyempi paino ja helpompi käyttö riippumatossa maatessa. Jos jo omistat makuupussin tai aiot nukkua riippumaton lisäksi esimerkiksi teltassa, on makuupussi hyvä valinta ja toimii kyllä riipparissakin. Kylmemmillä ilmoilla makuupusin etuna on huppu, jonka saa kiristettyä pään ympärille suojaamaan ja lämmittämään.
Jos makuupussin hankinta edessä suosittelen lukemaan vertailuni kolmen vuoden ajan makuupusseista täältä.
Lopuksi…
Riippumattoilun alkuun pääset jo melko kohtuullisilla kustannuksilla. Muista aina harjoitella riippumaton ja lisävarusteiden kiinnittämistä omassa pihassa tai lähimetsissä, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Jos kiinnittäminen tuntuu aluksi hankalalta, älä lannistu. Kerta kerran jälkeen se sujuu näppärämmin. Toivotan sinulle rentouttavia öitä riippumatossa köllötellen!