Pakkauslista viikon vaellukselle (lue eräoppaan vinkit!)

Tämä varustelista sopii noin viikon vaellukselle keväällä, kesällä tai syksyllä. Lista on muovautunut nykyiseen muotoonsa kokemuksen kautta. Listan varusteilla pärjää hyvin viikon niin kansallispuistossa, kuin erämaassakin.

Varusteet on jaoteltu seuraaviin kategorioihin

 

Jos haluat pakkauslistan ilman lisävinkkejä, löydät sen tämän postauksen lopusta. Suosittelen kuitenkin kertaalleen lukemaan mitä tarkennuksia varusteita kerron.

 

Kantaminen

Rinkka

Vähintään 70l. Kevytretkeilijä pärjää pienemmällä, mutta tämä varustelista ei ole viimeisen päälle grammanviilaajalle.

 

Kevyt päiväreppu

 Jos haluat tehdä leiristä käsin retkiä lähimaastoon on pieni reppu/pussukka kätevä.

 

Majoittuminen

Teltta

Valitse teltta henkilömäärän ja vuodenajan mukaan. Tärkein ominaisuus teltassa on vedenpitävyys, joten tutustu teltan vesipilariarvoon.

 

Makuualusta

Kesällä pärjäät yhdellä makuualustalla, mutta syksyllä suosittelen käyttämään joko kahta solumuovialustaa tai ohutta solumuovialustaa ja sen päällä ilmapatjaa. Tämä eristää tehokkaasti maasta hohkaavalta kylmältä.

Vaihtoehtoisesti voit levittää koko teltan pohjalle eristävän foliopintaisen alustan ja tämän päälle solumuovialustan tai ilmapatjan.

 

Makuupussi

Valitse makuupussi vuodenajan ja lämpöasteiden mukaan. Jos olet epävarma, valitse mieluummin hieman liian lämmin pussi. Voit aina raottaa vetoketjua tai käyttää makuupussia vain peittona, jos tulee kuuma. Kylmästä ei ole kiva vaelluksella kärsiä!

 

Retkityyny

Ei ole välttämätön, sillä tyynynä voi käyttää myös vaatteilla täytettyä makuupussin pakkauspussia.

 

Ruoanlaittovälineet

Retkikeitin

Vaikka suunnittelisit käyttäväsi nuotiota ruoanlaittoon, on retkikeitin hyvä olla varalla. Metsäpalovaroitus tai rankkasade voi muuttaa suunnitelmia.

Valitse tarpeidesi mukaan joko kaasukeitin, spriikeitin tai bensakeitin (viimeinen ei ole aloittelijoille, ilman harjoittelua!)

 

Polttoaine

Valitse keittimeen sopiva polttoaine. Itse suosin kaasukeitintä ja viikon vaellukselle minulle riittäisi kaksi 230g kaasupulloa.

Ruoanlaittotapoja on kuitenkin monenlaisia. Jos jokaista ateriaa keittelee pidemmän kaavan mukaan ja vielä muutaman kerran päivässä kahvi-/teevedet, on kolmas kaasupullo tarpeen.

Huom! Muista testata kaasupullojen toimivuus kotona!

 

Kattila/pannu

Ota mukaan vähintään yksi kattila ja siihen sopiva kansi. Paistinpannu käy usein kantena kattilalle.

 

Lautanen

Tämä ei ole välttämätön, mikäli syöt suoraan kattilasta. Syvä lautanen on retkellä käytännöllisempi, kuin matala.

 

Muki / Kuksa

Jos päädyt muovimukiin ja aiot juoda kuumia juomia, varmista mukin kuumankesto.

 

Lusikka/lusikka-haarukka

Luha eli lusikka-haarukka on näppärä väline retkillä. Itse en veistä vaelluksilla tarvitse ja mukana onkin aina kaksi luhaa (toinen varalla). Jos käytät valmiita retkipussiruokia tai ruokatermosta, pitkä varsi on hyödyksi.

Mikäli et halua valmistusvaiheessa hämmennellä ruokaa luhalla, ota mukaan myös esim. puinen lasta (josta voi varren katkaista lyhyemmäksi)

 

Nuotiopannu/nuotiokattila

Tarpeellinen, jos valmistat myös nuotiolla ruokaa.

 

Ruokatermos

Tämä ei ole välttämätön, mutta itselläni on aina mukana. Tykkään jo aamupalalla laittaa ruokatermokseen lounaan kiehuvaan veteen hautumaan.

Näin säästyn keittimen esille ottamiselta lounaalla ja ateria on valmiina odottamassa, kun sen aika on. Mieti, mikä tapa sinulla on toimiva.

 

Vesipullo

Vesipullojen määrä ja koko määräytyvät sen mukaan, miten helposti vettä on saatavilla. Myös lämpötila tulee ottaa huomioon. Puolen litran vesipullo on liian pieni yksinään, 1-2 litraa kuulostaa jo paremmalta.

 

Tiskivälineet

Varaa mukaan biohajoavaa tiskiainetta (löytyy isommista marketeista) ja tiskirätti tai pieni tiskisieni.

 

Ruoka

Varaa jokaiselle päivälle ainakin aamupala, kaksi tukevaa ateriaa ja välipaloja. Energiantarve vaelluksella kasvaa helposti 2-3 kertaiseksi arkeen verrattuna (varsinkin kevyttä työtä tekevällä ja vain satunnaisesti liikuntaa harrastavalla henkilöllä).

Suunnittele siis annoskoot suuremmiksi, kuin arjessa. Varaa ylimääräistä ruokaa vähintään yhden vuorokauden verran, jos vaellus syystä tai toisesta venahtaa suunniteltua pidemmäksi.

 

Vaatetus ja jalkineet

Jalkineet

Suosituimmat jalkineet vaelluksille ovat vaelluskengät tai vaellussaappaat. Älä lähde vaellukselle uusilla kengillä!

Suurin osa vaeltajista käyttää vedenpitäviä jalkineita. Tiedän kuitenkin käytettävän myös kevyempiä lenkkareita. Ne varmasti kastuvat viikon aikana, mutta kuivuvat selvästi nopeammin, kuin gore-tex kengät. Yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei tässäkään ole.

Hyvät vaelluskengat
Leirikengät / Ylityskengät

Jos vaellat saappailla tai tukevilla vaelluskengillä, on leirissä mukava vaihtaa jalkaan kuivat ja kevyemmät jalkineet.

”Crocsit” tai vastaavat ovat monen suosima leirijalkine. Ne voi vaihtaa jalkaan myös silloin, jos joutuu kahlaamaan puron tai joen yli

 
Alusvaatteet

Merinovilla on näissä ykkönen! Merinovillaiset alusvaatteet pysyvät raikkaampana, tuntuvat lämpimältä myös kosteana ja kuivuvat nopeasti. Pikkuhousuja/kalsareita varaisin viikoksi 2-3kpl.

 

Sukissa suosittelen ”kahden sukan taktiikkaa”. Toisin sanoen, alle laitetaan ohut merinosekoitesukka tai hyvin hengittävä tekninen sukka. Tämän päälle hieman paksumpi merinosukka.

Jalat pysyvät kuivan tuntuisina ja tämä käytäntö ehkäisee myös rakkoja ja hiertymiä. Kitka ei kohdistu samalla tavalla jalan ihoa vasten. Sukissa kuitenkin tärkein ohje on: älä käytä puuvillasukkia retkeillessä!

 

Aluskerrasto

Merinovillaa nämäkin, jos minulta kysytään. Aluskerrastoja kesällä riittänee yksi, syksyllä kannattaa pakata mukaan kaksi (toinen päivä- ja toinen yökäyttöön).

 

Villasukat

Ne ovat mukavat laittaa jalkaan leirissä ja monesti yölläkin.

 

Välikerros

Välikerrokseksi kutsutaan aluskerraston päälle tulevaa kerrosta eli esimerkiksi fleece- tai villavaatteita. Lämpimällä ilmalla riittänee ohut villa- tai fleecepaita. Syysvaelluksella voit pakata mukaan myös fleecehousut.

 

Kuorikerros

Takki ja housut, jotka pitävät tuulta ja vettä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää esimerkiksi sadeviittaa ja sadesäärystimiä. Pääasia, että mukana on vaatteet, jotka suojaavat sinua sateelta ja viimalta.

 

Vaellustakki ja vaellushousut

Nämä eivät ole välttämättömät, jos haluat vaeltaa kuorivaatteilla. Ota kuitenkin huomioon, että kuorivaate hengittää huomattavasti huonommin, kuin vettäpitämätön asu.

 

Taukotakki

Esimerkiksi kevyt untuvatakki. Suosittelen pakkaamaan tämän jopa kesävaelluksille, varsinkin jos olet yhtään viluinen. Auringon laskiessa kylmä saattaa yllättää myös kesällä.

 

Pipo tai lippis

Varaa mukaan päähine päiväkäyttöön ja syysvaelluksilla myös yöksi.

Yöllä olen todennut mukavimmaksi merinovillaisen ohuen pipon tai kypärämyssyn. Yöllä pipo auttaa pysymään lämpimänä, sillä pään kautta ihminen haihduttaa paljon lämpöä pois kehosta.

 

Käsineet

Viileänä vuodenaikana on hyvä varata mukaan ohuempien hanskojen lisäksi vedenpitävät kuorihanskat tai kintaat.

 

Tuubihuivit

Tuubihuivit ovat varsin monikäyttöisiä. Sen voit pujottaa kaulalle, päähineeksi tai käyttää tyynyliinana. ”Tyynyliina” on mukava lisä, jos käytät tyynynä täytettyä makuupussin suojapussia.

Kesällä tuubihuivista voi tehdä silmälaput, jos valoisuus häiritsee yöunia. Pakkaa ainakin kaksi tuubihuivia. Näissäkin merinovilla on miellyttävä materiaali käyttää.

 

Varusteet

Kävelysauvat

Sauvat tukevoittat menoa rinkan kanssa ja ovat hyödyksi esimerkiksi purojen ylityksissä. Eivät kuitenkaan ole välttämättömät, jos maasto on helppokulkuista.

 

Otsalamppu ja vara-akku/varaparistot

Tarkista otsalampun valoteho. Halvinta mahdollista en ottaisi vaellukselle, sillä katuvalojen ulottumattomissa auringon laskettua ei heikkotehoisella lampulla juuri näe eteensä.

 

Varaotsalamppu

Ainakin yksi varaotsalammpu olisi hyvä olla retkiseurueessa. Varaotsalamppua voi käyttää myös vaikkapa telttavalona.

 

Sytytysvälineet

Tulitikut, sytkäri tai millä sitten olet tottunut tulet tekemään. Muista pakata tulitikut vesitiiviisti esim. minigrip-pussiin. Varaa mukaan myös varatulitikut tai sytkäri.

Halutessasi voit ottaa sytytyspaloja. Pakkaa nekin vesitiiviisti ja eri paikkaan, kuin sytytysväline.

 

Puukko

Vuolemiseen, mahdollisesti ruoanlaittoon ym.

 

Ensiaputarvikkeet

Nämä tulee olla aina mukana. Voit hankkia valmiin retkeilijän ea-laukun tai koota itse.

Ensiapulaukkuun suosittelen pakkaamaan ainakin nämä: Erilaisia idealsiteitä/joustositeitä (ja tarvikkeet painesiteen tekemiseen), avaruuslakana, desinfiointipyyhkeitä, laastareita ja rakkolaastareita, haavasidoksia, urheiluteippiä, yksittäispakatut kertakäyttökäsineet, pienet sakset ja pinsetit.

 

Korjaus- ja huoltotarvikkeet

Varaa mukaan ainakin neulaa, lankaa, nippusiteitä, rautalankaa ja ilmastointiteippiä. Monitoimityökalu on hyvä apu korjaushommissa.

Pyykkinaru

Kosteat varusteet on hyvä saada kuivumaan, aina kun mahdollista. Leirissä pyykkinarulle voi asetella niin vaatteet, kuin makuupussin yön jäljiltä. Pari pyykkipoikaa on avuksi tuulisella säällä.

Tarvittaessa pyykkinarusta voi leikata pätkän rikki menneen välineen korjausta varten.

Varavirtalähde ja johto

Jos haluat ladata puhelinta tai muita älylaitteita vaelluksen aikana, muista pakata myös varavirtapankki ja siihen sopiva johto.

Karabiinihaat

Minulla roikkuu rinkassani aina kaksi tai kolme karabiinia. Näihin voi kiinnittää vaikkapa juomapullon tai leirikengät.

Tuulisella säällä karabiineilla saa pidettyä esimerkiksi telttapussin tai karttalaukun tallessa leiriä pystyttäessä.

Nainen lukee karttaa

 
Kartta ja kompassi

Suunnistusvälineet, jotka on hyvä olla aina mukana. Myös silloin kun kuljet merkattuja reittejä pitkin. Opettele suunnistamaan kartan ja kompassin kanssa, ennen kuin lähdet vaelluksille.

 

Roskapusseja

Roskien keräämisen lisäksi roskapusseilla on muitakin käyttötarkoituksia. Jos kengät kastuvat läpimäriksi, voit laittaa jalkaan ensin kuivan sukan, sen jälkeen muovipussin ja tämän päälle vielä toisen sukan (ei haittaa vaikka päällimmäinen sukka olisi märkä). Näin jalat pysyvät kuivina.

Muovipusseja voi käyttää jaloissa myös leirissä leirikenkien kanssa. Näin sukat eivät kastu, vaikka maasto olisi kosteaa.

 

Tiskirätti

Ennen teltan purkamista ja pakkaamista, on mukava kuivata teltan pinnalle kertynyt vesi (syksyllä kosteus tiivistyy teltan pintaan myös ilman sadetta).

Tähän imukykyinen tiskirätti on näppärä apu. Lisäksi sen kanssa saa siivottua teltan sisälle kertyneet roskat tai kuivattua, jos vettä on päässyt teltan sisään.

 

Istuinalusta

Istuinalustana voi toki käyttää myös solumuovista makuualustaa, jos se kuuluu varustukseesi. Jos ei, pieni pala solumuovia suojaa housuja kastumiselta ja eristää kylmältä.

 

Hygienia ja terveys

Vessatarvikkeet

Wc-paperia (viikoksi riittää 1-1,5 rullaa), käsidesi ja halutessasi kosteuspyyhkeitä.

Hammasharja ja -tahna

Hammastahnoja löytyy kaupoista myös pienessä kätevässä retkikoossa.

Deodorantti ja saippuaa: Esimerkiksi pieni palasaippuan pala riittää hyvin.

Pyyhe

Suosi nopeasti kuivuvia materiaaleja. Retkipyyhkeitä myydään erikseen, mutta myös pieni hamam-pyyhe tai harsomainen materiaali sopii hyvin retkipyyhkeeksi.

Lääkkeet

Henkilökohtaisten lääkkeiden lisäksi vaellukselle suosittelen ottamaan särkylääkettä, nesteytystabletteja/-jauhetta, ripulilääkettä, kyypakkauksen ja mahdollisesti allergialääkettä.

Voiteet

Pieni perusvoide ja huulirasva. Muista pakata myös aurinkorasva kevään ja kesän retkille. Itselläni kulkee lisäksi minigrip-pusseissa mukana pieni määrä bepanthenia ja sinkkivoidetta.

Rakkolaastarit ja urheiluteippi

Vaelluksella hiertymiin kannattaa reagoida välittömästi sellaisen havaittuaan. Mikäli iho ei ole vielä mennyt rikki, pala urheiluteippiä suojaa ihoa ja estää rakon syntymisen. Urheiluteippi pysyy hyvin paikallaan useamman päivän.

Jos iho on jo hankautunut rikki, tulee puhdistuksen jälkeen ihorikon päälle laittaa ensin rakkolaastari. Rakkolaastari pysyy hyvin paikallaan, kun sen päälle laittaa palan urheiluteippiä.

Korvatulpat

Ulkona äänimaailma on aivan erilainen, mihin sisällä nukkuessa olemme tottuneet. Linnunlaulu, tuulen humina tai sade saattaa häiritä herkkäunista. Tällöin korvatulpista on apua.

 

Lisäksi…

Köysi ja retkikirves

Köysi on tärkeä apuväline, jos sinun tarvitsee ylittää voimakkaasti virtaavia jokia tai puroja kahlaten.

Retkikirves ei ole välttämätön, jos liikut esimerkiksi kansallispuistoissa. Niissä tulentekopaikoilta löytyy klapeja tai puiden pilkkomiseen tarvittavat välineet.

Merkittyjen reittien ulkopuolella liikkuessa suosittelen huolehtimaan, että ainakin yhdeltä retkiseurueen jäseneltä löytyy köyttä ja retkikirves.

Uskallan väittää, että pakattuasi tämän listan avulla, mitään olennaista ei jää rinkastasi puuttumaan. Täältä löydät saman listan ilman lisäkommentteja.

Jos koet, että pakkauslistastani viikon vaellukselle olisi hyödyllinen muillekin, voit jakaa sen alla olevien painikkeiden avulla.

Rentouttavia ja turvallisia vaelluksia!