Tässä artikkelissani esittelen neljä Garmin gps-laitetta, joista on hyötyä jokaiselle retkeilijälle! GPS eli global positioning system on nykyaikainen satelliittipaikannusjärjestelmä. Satelliittipaikannukseen perustuu niin puhelimet, autojen navigaattorit, kuin kädessä pidettävät gps-laitteetkin. Satelliittisignaalien avulla paikannuslaitteet määrittävät sijaintinsa muutaman metrin tarkkuudella ja tekevät sen nopeasti.
Käsi gps vai puhelin?
Vaikka nykypäivänä lähes jokaisen taskussa kulkeekin yhdenlainen paikannin, älypuhelin, on gps-laitteilla paikkansa myös retkeilijöiden varusteissa. Puhelimen gps ja karttasovellukset toimivat varsin hyvin lyhyillä lähiretkillä, mutta siirryttäessä syvemmälle metsään karttojen paikannus ei enää onnistu ja jatkuva gps:n käyttö kuluttaa akun nopeasti tyhjäksi.
Varsinkin pakkasella tai sateessa gps-laite päihittää mennen tullen älypuhelimen, joka voi hyytyä ja lopettaa toimintansa sääolosuhteiden vuoksi. Maastokäyttöön tarkoitetut gps-paikantimet kestävät kolhuja, kosteutta ja kylmyyttä älypuhelinta paremmin. Ja toisaalta, jos olet tyhjentänyt puhelimesi akun navigoidessa, millä soitat tarpeen tullen puhelun?
Gps-paikannuslaite tuo turvaa retkeilijälle
Gps-laitetta voi käyttää retkeilyssä monella tavalla. Karttaan ja kompassiin vahvasti tukeutuva retkeilijä voi pitää gps-laitetta turvavarusteena ja ottaa sen käyttöön vain ollessaan epävarma sijainnistaan. Erityisesti yksin retkeillessä, erämaassa kulkiessa tai muuten vaativissa olosuhteissa vaeltaessa suosittelen pakkaamaan paikannuslaitteen rinkkaan mukaan.
Aloittelevalle retkeilijälle gps-laite madaltaa kynnystä lähteä kartan ja kompassin kera merkittyjen polkujen ulkopuolelle, kun tietää, että tiukan paikan tullen voi tarkistaa sijaintinsa. Gps-paikantimen kanssa uskaltaa lähteä luontoon myös silloin, kun näkyvyys on esimerkiksi sumun vuoksi heikko tai maastossa on vain vähän kiintopisteitä, joiden avulla itseään voisi kartalle sijoittaa.
Retkeilijä, joka haluaa kerätä tarkempaa dataa reiteistään, saa gps-laitteesta tiedot kuljetusta matkasta, nopeudesta, siihen käytetystä ajasta ja korkeuseroista.
Inreach mini 2 gps-paikannin – Pidä yhteyttä ja hälytä apua!
Satelliittipuhelinsopimuksen kanssa saat yhdistettyä Inreach minin puhelimeesi. Tämä näppärän kokoinen ja kevyt paikannuslaite tarjoaa tekstiviestien lähettämisen ja vastaantoton, sijainnin jaon läheistesi kesken, navigointiominaisuudet ja keskeiset SOS-toiminnot niin maalla, vesillä kuin taivaallakin ympäri maapallon! Mikäli joudut vaaraan, voit laukaista inReach-laitteella SOS-kutsun aina toiminnassa olevaan seurantakeskukseen, jolloin pystyt antamaan lisätietoja hätätilanteesta ja saat varmistuksen, kun apu on tulossa luoksesi. Paras gps-laite kevytretkeilyyn!
- Mitat: 5,2 x 9,9 x 2,6 cm, paino vain 100g
- Sisäinen ladattava litium-akku, akunkesto jopa 14 päivää (kun seurannan lähetysväli 10 min)
- Muisti: 1000 reittipistettä, 100 reittiä ja 200 suoritusta
- Tuetut satelliittijärjestelmät: GPS, Galileo, QZSS
- Iskunkestävä, vesitiivis
Garmin Etrex 22x – Varmakäyttöinen ja kompaktin kokoinen
Etrex22:ssa kartat näkyvät tarkalla värinäytöllä ja valokuvanavigointi sekä reititys onnistuu. Laitteet käyttö on pidetty simppelinä joystick-tyylisen ohjaimen ja muutaman napin avulla. Laitteessa on valmiina Länsi-Euroopan TopoActive kartta. Koska ominaisuudet on tässä mallissa pidetty yksinkertaisina, on akun kesto hyvä.
- Mitat: 10,3 x 5,4 x 3,3 cm
- 2 x AA-paristo (ei sisälly pakkaukseen), ladattavia NiMH-akkuja suositellaan (akunkesto 25h)
- 8GT muistitilaa, 200 reittiä ja 200 reittipistettä
- Tuetut satelliittijärjestelmät: GPS, Glonass
- Iskunkestävä, vesitiivis
Paikannuslaite suunnistuksessa
Jokaiselle luonnossa liikkuvalle kartan ja kompassin käyttö on taito, joka kannattaa ottaa haltuun. Gps-laitetta voi kuitenkin käyttää vaelluksilla myös suunnistuksessa, jos siihen tallennetaan reittipisteet, jonka kautta on tarkoitus kulkea. Paikantimeen voi esimerkiksi asettaa reitin kulkemaan taukopaikkojen, tai autiotupien kautta ja toki muistiin voi merkitä lähtöpisteensä, jos reitin on tarkoitus päättyä samaan paikkaan, josta se alkoi. Vaikka gps-laitteestasi löytyisi hyvät maastokartat, älä jätä kompassia ja karttaa kotiin. Tekniseen laitteeseen voi aina tulla tekninen vika!
Garmin ETrex10 – Simppeli gps-laite pienempään budjettiin
Gps-laitteiden edullinen perusmalli, jos et kaipaa suurta määrää ominaisuuksia. ETrex10 mittaa matkan, keskinopeuden ja piirtää kuljetun reitin. Voit tallentaa reittipisteet (autiotuvat, parkkipaikat ym) ja suuntia niihin. Tähän malliin ei pysty lataamaan karttoja ja malli itsessään sisältää vain pohjakartan, josta näet valtioiden rajat. Luotettava apuri esimerkiksi marja- ja sienimetsään, jotta varmasti löydät tiesi takaisin autolle.
- Mitat: 5,4 x 10,3 x 3,3 cm, 142g
- 2 x AA-paristo (ei sisälly pakkaukseen), ladattavia NiMH-akkuja suositellaan (akunkesto 25h)
- 50 reittiä ja 1000 reittipistettä
- Tuetut satelliittijärjestelmät: GPS
-
Iskunkestävä, vesitiivis
Garmin Montana 700 – Hyvä paikannuslaite pyöräilyyn tai metsästykseen
Montana 7-sarjan paikannuslaitteet saa näppärästi kiinni ohjaustankoon tai kojelautaan erilaisten pidikkeiden avulla ja suurta näyttöä pystyy mukavasti seuraamaan myös liikkeessä. Voit suunnitella reitit valmiiksi jo kotona ilmaisen BaseCamp-ohjelman avulla ja ladata ne Montanaan ennen reissuun lähtöä.
Ominaisuuksia löytyy muutenkin riittämiin; Barometrinen korkeusmittari, ilmapuntari ja sääpalvelu, microSD-korttipaikka, led-taskulamppu ja paljon muuta. Montana700 sopii myös metsästäjälle. Se on yhdistettävissä Garmin Astro- ja Alpha-laitteiden kanssa, jolloin se voi vastaanottaa tietoa metsästyskoirien sijainnista. Huonona puolena mainittakoon aiemmin esiteltjä malleja suurempi koko, ei siis kevytretkeilijän valinta.
- Mitat: 18,3 x 8,8 x 3,3 cm, 397g
- Sisäinen ladattava litium-akku, tarvittaessa AA-paristot. Akunkesto jopa 18h, virransäästötilassa laite voi jatkaa jäljitystä jopa viikon
- Muisti: 16GT muisti. 250 reittiä, 250 reittipistettä, 50 automaattisen reitityksen pistettä
- Tuetut satelliittijärjestelmät: GPS, Glonass, Galileo
- Iskunkestävä, pöly- ja vesitiivis
Gps-häirintä ja häiriöt
Aina paikannus ei onnistu tarkasti ja tähän voi olla muutamia syitä. Paikannuslaskut eivät onnistu, jos jokin ilmakehässä hidastaa satelliitin lähettämän radiosignaalin kulkua laitteeseen. Radiosignaali voi hidastua esimerkiksi suurien rakennusten vuoksi, minkä huomaat erityisesti kaupunkien keskustoissa. Toisaalta signaalia häiritsee myös seinät ollessasi itse paikannuslaitteen kanssa sisätiloissa. Lisäksi virheitä saattaa olla satelliitin lähettämässä signaalissa. Gps-signaalia voidaan myös tarkoituksella häiritä esimerkiksi sotilaallisista syistä.
Lopuksi…
Gps-laite on järkevät hankita sekä aloittelevalle retkeilijälle, että kokeneemmallekin vaeltajalle. Älä kuitenkaan unohda ottaa haltuusi suunnistuksen perustaitoja, kartan ja kompassin käyttöä. Teknologia kehittyy, mutta ei aina onneksi kokonaan syrjäytä vanhoja hyväksi todettuja menetelmiä. Molempi parempi!