Päivärepun valinta
Millainen on paras päiväreppu? Tähän on tietenkin lukuisia mielipiteitä eikä sama reppu toimi kaikilla. Valinnanvaraa on paljon ja kokemuksesta tiedän miten tuskaista on alkaa tekemään taustatyötä ennen ostopäätöstä. Siksipä tein oppaan, jonka luettuasi tiedät, mihin sinun on hyvä kiinnittää huomiota.
Luettuasi tiedät miten valintaan vaikuttaa…
- Repun koko
- Repun paino
- Repun säätäminen
- Repun vedenpitävyys
- Repun lisäominaisuudet
- Repun materiaalit
- Repun hinta
Repun koko ja tilavuus
Haluat tietenkin, että kaikki tarvittava mahtuu mukaan. Ja aina parempi, jos tyhjää tilaa ei tarvi liiaksi remmeillä kiristellä. Vuorokauden retkiin soveltuvien päiväreppujen koot vaihtelevat noin 20 litrasta 40 litraan.
Mieti millainen pakkaaja olet ja mihin vuodenaikaan reppua käytät. Talvella tavarat vievät enemmän tilaa. Jos vanhempana kannat osan lasten tavaroista, kannattaa lisätä muutama ylimääräinen litra. Jos taas liikut kaverin tai puolison kanssa, jaatte ehkä osan tavaroista. Molemmilla ei välttämättä tarvitse olla mukana retkikeitintä, ensiapupakkausta tai kirvestä.
Koon kanssa ei kannata liioitella, sillä tilavuudeltaan isommat reput myös painavat enemmän. Repun koko monesti ilmoitetaan litroina, mutta myös mitat on ilmoitettu. Jos et osaa arvioida sopivaa tilavuutta litroina, voit vaikka mittailla jo jonkun kotoa löytyvän repun. Seuraavaksi voit kokeilla pakata reppuun retkillä tarvitsemasi varustuksen ja arvioida tämän perusteella tarvitsetko mitoiltasi suuremman vai pienemmän päivärepun.
Repun paino
Reppujen painoissa on hurjaa vaihtelua! Siinä missä kevyin painaa vain sata grammaa, voi raskain ja tukevin olla lähemmäs kaksi kiloa. Kevyt päiväreppu on omiaan urheilulliseen menoon. Painavammat reput sen sijaan tuntuvat tukevammilta selässä.
Päiväretkillä varustemäärä pysyy yleensä sen verran maltillisena, ettei repun painolla välttämättä ole suurta merkitystä. Jos kuitenkin ostat reppua lapselle tai olet kovin hento rakenteinen, kannattaa tähänkin kiinnittää huomiota.
Repun käyttötarkoitus vaikuttaa myös repun valintaan ja siihen onko painolla merkitystä. Polkujuoksijat suosivat mahdollisimman kevyitä kantamuksia. Sama juttu, jos tavoitteena on mahdollisimman pitkä päivämatka.
Jos taas retkeilet lasten kanssa lähimmälle laavulle, et välttämättä huomaa onko selässä viisi vai seitsemän kiloa. Mieti siis tässäkin, mihin tarkoitukseen ja kenelle reppu tulee.
Repun painoon vaikuttaa kankaan materiaali (esim. täysin vedenpitävä kangas saattaa painaa enemmän), taskujen ja lisäominaisuuksien määrä sekä rakenne muutenkin. Mitä tukevampi, sitä painavampi.
Repun säätäminen
Hyvä reppu on ergonominen ja tuntuu selässä mukavalta. Repun selkämyksen pituus on oltava kohdillaan, jotta reppu asettuu oikein selkään. Monissa malleissa on säädettävä selkäpituus.
Olkahihnojen tulee olla sopivalla etäisyydellä toisistaan ja mielellään pehmustetut. Pehmustetut olkahihnat tai toiselta nimeltä olkaviilekkeet tuntuvat mukavilta eivätkä aiheuta hiertymiä kaulaan. Jos reppu ei istu hyvin ja jo sovitusvaiheessa säätöjen ollessa kohdillaan jokin asia epäilyttää, käsissäsi ei ole paras päiväreppu sinulle.
Lantiovyö tekee kantamisesta vakaampaa. Jos aiot kulkea reppusi kanssa pidempiäkin matkoja, suosittelen hankkimaan lantiovyöllisen repun. Sen avulla saat jaettua painoa hartioilta. Näin riski selän ja niskan ylikuormittumiselle pienenee.
Lantiovyön pehmusteet lisäävät kantomukavuutta. Lantiovyön tulisi olla lisäksi säädettävä. Pienissä ja kevyissä malleissa saattaa riittää niin sanottu lantiohihna.
Lisäksi on olemassa malleja, joissa lantiovyö on irrotettava ja piilotettava. Tämä on hyvä ominaisuus, jos reppua käytetään myös arjessa tai matkustellessa.
Repun pakkaaminen
Repun pakkaamisessa kannattaa ottaa muutama asia huomioon. Pienemmässä repussa kaikki tavarat ovat tietenkin melko lähekkäin, mutta jo 40 litraisten päiväreppujen kanssa kannattaa käyttää hieman suunnitelmallisuutta. Raskaimmat esineet tulisi sijoittaa lähelle yläselkää. Tämä saa repun tuntumaan kevyemmältä.
Vaatteet ja muut kevyemmät esineet voi sijoittaa repun alaosiin ja muualle mihin tilaa jää. Tällä tavoin pakattu reppu on tasapainoinen eikä kallista sinua taaksepäin.
Usein esille otettavat tavarat, kuten juomapullo, puhelin tai kamera kannattaa sijoittaa repun ulkopuolella oleviin pikkutaskuihin. Suosittelen aina kantamaan mukana pientä ensiapulaukku ja se tulisi myös olla helposti saatavilla.
Mieti reppua ostaessa tarvitsetko paljon yksittäisiä pikkutaskuja tavaroille vai riittääkö isompi yhtenäinen tavaratila. Yhtäkkiseltään voisi ajatella, että yksi iso tasku on epäkäytännöllinen. Ei välttämättä!
Rinkassani minulla on tapana säilöä kaikki erillisiin säilytys- tai kuivapusseihin. Eri välineitä varten minulla on käytössä eri värisiä pusseja. Näin löydän nopeasti oikeat tavarat. Samaa menetelmää voi hyvin käyttää päivärepun kanssa.
Vedenkestävä reppu vai repun sadesuoja erikseen?
Luontoon lähtiessä on aina hyvä varautua säätilan vaihteluihin. Vaikka aamulla sääennuste näyttää aurinkoiselta, voit iltapäivällä olla keskellä kaatosadetta. Etkä varmasti halua, että päälle olevien vaatteiden lisäksi myös vaihtovaatteet ovat läpimärät.
Joissakin päivärepuista on valmiina sadesuoja. Se on yleensä pakattuna pieneen pussukkaan omassa taskussaan. Jos sadesuojaa ei valmiina löydy (eikä reppu ole täysin vedenpitävä), sadesuoja kannattaa hankkia hankkia erikseen. Sopiva sadesuoja valitaan repun koon mukaan. Tässä tapauksessa koko ilmoitetaan litroina.
Vedenkestävässä repussa kangas itsessään on täysin vedenpitävä, saumat ovat teipattu ja myös vetoketju on vesitiivis. Vedenpitävässä repussa kangas on usein vahvempi ja näin ollen kestävämpi. Toisaalta vedenpitävät reput saattavat kuitenkin olla painavampia. Koska saumat ovat kriittinen kohta vedenpitävyyttä ajatellen, ulkoisia taskuja ei näissä repuissa välttämättä ole.
Repun lisäominaisuudet
Joissakin malleissa on otettu huomioon kävelysauvojen, kypärän tai kiipeilyvälineiden kiinnittäminen reppuun. Tällaiset kiinnitysklipsit ovat käteviä, jos kannat välineitä mukanasi.
Rintaremmi taas mahdollistaa vakaamman menon. Erityisesti juostessa rintaremmi auttaa olkapehmusteita pysymään paikallaan. Rintaremmi on hyvä lisä myös kapeaharteiselle, etteivät hartiaviilekkeet valu alas.
Monissa repuissa on nykyään erillinen juomarakko. Juomarakko on ikään kuin kestävästä muovista tehty pussi, jonka saa täytettyä vedellä ja sujautettua sille tarkoitettuun taskuun. Juomarakosta lähtee letku, jota varten repuissa on läpivienti.
Pystyt siis vaikkapa pyörälenkillä hörppimään vettä kätevästi letkun kautta pysähtymättä välillä. Kuumalla ilmalla tästä on eniten hyötyä! Juomarakko rinkkaan tai reppuun täytyy useimmiten ostaa erikseen ja niitä löytyy monessa koossa useilta valmistajilta.
Repun materiaali
Hengittävä materiaali selkäosassa on tärkeää repussa, jonka kanssa urheillaan. Myös kesällä hengittävä selkämys ja ilmakanavat ovat mukava lisä, jotta hiki ja liika lämpö pääsevät haihtumaan. Selkään liimautuva reppu on epämiellyttävän tuntuinen.
Retkeilyyn tarkoitetuissa repuissa materiaalit ovat valittu kosteutta ja kulutusta kestäväksi. Osa repuista on myös täysin vedenpitäviä.
Repun hinta
Jos retkeilet säännöllisesti, päivärepun tai päivärinkan hinnassa ei kannata tinkiä. Käyttömukavuus ja laatu kulkevat tässä asiassa käsi kädessä ja laadukas valinta näkyy myös tuotteen käyttöiässä. Panostamalla hyvään päiväreppuun lisäät retkeilyn nautinnollisuutta!
Nyt tiedät miten valitset juuri sinulle sopivan päivärepun. Vertailin taannoin yhdeksää eri tarkoituksiin suunniteltua päiväreppua. Jos haluat, käy tutustumassa vertailuun täältä.
Jos taas isompi rinkka kiinnostaa, lukaisepa artikkelini: