Paras rinkka päiväretkille – opas valintaan

Rinkan valintaopas

Minkä kokoinen rinkka sopii päiväretkille? Entä millainen on ominaisuuksiltaan paras päiväreppu? Laadukas lyhyille retkille tarkoitettu rinkka toiselta nimeltään päiväreppu mahdollistaa mukavan retkeilykokemuksen ja kestää käyttöä, mutta ennen repun ostoa on hyvä miettiä valmiiksi muutama asia. Kokosin kompaktin rinkan valintaoppaan, jonka lukemisen jälkeen tiedät, mihin sinun tulee kiinnittää huomiota reppua valitessa.

Rinkan koko

Ideaalitilanteessa kaikki tarvittava mahtuu mukaan, mutta tyhjää tilaa ei tarvitse remmeillä liiaksi kiristellä. Vuorokauden retkiin soveltuvien päiväreppujen koot vaihtelevat noin 20 litrasta 40 litraan. Mieti millainen pakkaaja olet ja mihin vuodenaikaan reppua käytät. Talvella tavarat vievät enemmän tilaa. Jos vanhempana kannat osan lasten tavaroista, kannattaa lisätä muutama ylimääräinen litra. Muista kuitenkin, että isommat reput useimmiten myös painavat enemmän, joten älä liioittele koon kanssa.

Rinkan paino

Kevyt päiväreppu on omiaan urheilulliseen menoon, mutta painavammat reput tuntuvat selässä tukevammilta. Polkujuoksija arvostaa kevyttä kantovälinettä, kun taas lyhyempiä matkoja epätasaisessa maastossa kulkeva mieltyy tukevampaan reppuun. Täysin vedenkestävät reput painavat yleensä hieman enemmän repussa käytettyjen materiaalien vuoksi. Siihen miten painavaa rinkkaa jaksat kantaa vaikuttaa tietenkin myös oma kuntotasosi ja kokosi. 

Rinkan säätö

Hyvä reppu on ergonominen ja tuntuu selässä mukavalta. Repun selkämyksen pituus on oltava kohdillaan, jotta reppu asettuu oikein selkään. Monissa malleissa on säädettävä selkäpituus. Olkahihnojen tulee olla sopivalla etäisyydellä toisistaan ja mielellään pehmustetut, jotta ne tuntuvat mukavilta eivätkä aiheuta hiertymiä kaulaan. Jos reppu ei istu hyvin ja sovitusvaiheessa säätöjen ollessa kohdillaan jokin asia epäilyttää, käsissäsi ei ole paras päiväreppu sinulle. Muista aina sovittaa reppua selkään myös painojen kanssa. Vasta silloin todella tunnet miten muun muassa olkaviilekkeet asettuvat.

Alle 30l repuissa olkaviilekkeet kantavat suurimman osan painosta, eikä lantiovyö ole välttämätön. Tästä eteenpäin lantiovyön merkitys korostuu. Se vakauttaa kantamista ja jos repun kanssa liikutaan enemmän, vahvasti suosittelen hankkimaan lantiovyöllisen repun. Sen avulla painoa saa jaettua hartioilta ja riski selän ja niskan ylikuormittumiselle pienenee.

Lantiovyön pehmusteet lisäävät kantomukavuutta ja lantiovyön tulee olla lisäksi säädettävä. Pienissä ja kevyissä malleissa saattaa riittää niin sanottu lantiohihna. Lisäksi on olemassa malleja, joissa lantiovyö on irrotettava ja piilotettava, mikä voi olla eduksi, jos reppua käytetään myös arjessa tai matkustellessa.

Vedenkestävä reppu vai reppu erillisellä sadesuojalla

Luontoon lähtiessä on aina hyvä varautua säätilan vaihteluihin. Osassa repuista on integroitu sadesuoja, mutta jos tällaista ei löydy, suosittelen tutustumaan materiaalin vedenpitävyyteen, saumojen teippauksiin ja vetoketjujen vesitiiviyteen. Vedenpitävässä repussa kangas on usein vahvempi ja näin ollen kestävämpi. Toisaalta vedenpitävät reput saattavat kuitenkin olla painavampia ja ulkoisia taskuja on vähemmän. Repun sadesuojia on saatavilla monenlaisia erikseen ostettuna. Sopiva sadesuoja valitaan muun muassa repun koon mukaan. Täältä pääset tutustumaan repun sadesuojiin.

Kiinnitysmahdollisuudet ja taskut

Jos mukaan on tarkoitus ottaa esimerkiksi kävelysauvat tai kiipeilyvälineitä, kannattaa näiden kiinnitysmahdollisuuksiin tutustua. Rintaremmi taas mahdollistaa vakaamman menon. Mieti tarvitsetko yksittäisiä pikkutaskuja tavaroille vai riittääkö isompi yhtenäinen tavaratila, jonka voi tarvittaessa jakaa muilla tavoin, esimerkiksi erillisillä pakkauspusseilla. Katso alta lyhyt video, miten Savotan reppuja saa vaivatta muokattua omien tarpeiden mukaisiksi lisäämällä erilaisia taskuja MOLLE- ja PALS-kiinnitysten avulla. 

Repun materiaali ja muut ominaisuudet

Selkäosan hengittävä materiaali ja mahdolliset ilmakanavat ovat tärkeä ominaisuus aktiivikäyttöön tulevassa päivärepussa, jotta hiki ja liika lämpö pääsevät haihtumaan. Selkään liimautuva reppu on epämiellyttävän tuntuinen. Joissakin malleissa on hengittävä verkkoselkämys. Huomaa kuitenkin, että tämä siirtää painopisteen hieman etäämmälle selästä, mistä voi olla haittaa kovin raskaiden kuormien kanssa.

Jos repun kanssa harrastetaan hikiliikuntaan, kannattaa harkita mallia, jossa on erillinen tila juomarakolle ja läpivienti juomarakosta lähtevälle letkulle. Juomarakko rinkkaan täytyy useimmiten ostaa erikseen ja niitä löytyy monessa koossa useilta valmistajilta.

Säännöllisesti retkeillessä päivärepun tai päivärinkan hinnassa ei kannata tinkiä. Käyttömukavuus ja laatu kulkevat tässä asiassa käsi kädessä ja laadukas valinta näkyy myös tuotteen käyttöiässä. Panostamalla hyvään päiväreppuun ennaltaehkäiset tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja lisäät retkeilyn nautinnollisuutta! Vertailin kymmentä eri tarkoituksiin suunniteltua päiväreppua. Vertailuun pääset tutustumaan täältä. 

Jos taas isompi rinkka kiinnostaa, lukaisepa artikkelini:

Hyvä rinkka viikon vaellukselle – Suuri rinkkavertailu