Paras ruokatermos retkeilyyn – Esittelyssä seitsemän mallia

Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit ovat merkitty *-merkillä tai erillisillä painikkeilla.

Ruokatermos on tarkoitettu joko lämpimän ruoan säilyttämiseen lämpimänä tai kylmän kylmänä. Rakenteeltaan se on kuten muutkin termokset eli useimmiten ruostumatonta terästä ja valmistettu niin, että uloimman ja sisimmän kuoren väliin jää tyhjiö, joka parantaa lämmöneristystä. Ruokatermareita on saatavilla monen kokoisina. Tässä artikkelissa esittelen seitsemän eri ruokatermosta, tilavuudeltaan pienimmästä suurimpaan.

Millainen on hyvä ruokatermos?

Hyvä ruokatermari säilyttää ruoan toivotun lämpötilan mahdollisimman pitkään. Ruokaviraston mukaan ruoan säilymisen kannalta lämpimän ruoan säilyttäminen alle 60 asteen lämpötilassa voi saada aikaan bakteerien lisääntymisen, jolloin ruoka pilaantuu. Näin ollen ruokatermareiden yhtenä tavoitteena voidaan pitää lämpimän ruoan säilymistä yli 60 asteen lämpötilassa.

Toinen tärkeä ominaisuus ruoan säilyttämiseen tarkoitetuissa termoksissa on vuotamaton kansi. Kukapa haluaisi löytää keittonsa laukun pohjalta! Seuraavaksi esitellyissä malleissa ei ole vuotamisen vaaraa, mikäli korkki on kierretty huolella kiinni.

 

*Hydroflask ruokatermos 355ml – Hyvä ruokatermos lapselle

Tämä pieni ruokatermos on näppärä vaikkapa yhden hengen keitolle tai välipalajogurtille. Suuri suuaukko mahdollistaa syömisen suoraan kiposta ja helpottaa pesemistä. Materiaalina on ruostumaton teräs ja ulkopinta on mattamainen mahdollistaen hyvän otteen pienestä koosta huolimatta. Kivan kokoinen myös lapsen ruokatermokseksi!

  • Paino 340g

Laadukas Stanleyn ruokatermos yhden hengen aterioille! Kivana lisänä tässä termoksessa tulee mukana kulkeva luha eli lusikka-haarukka. Stanleyn ruokatermos pitää ruoan lämpimänä tai viileänä jopa seitsemän tunnin ajan. Suuri suuaukko helpottaa syömistä. Valmistettu kestävästä ruostumattomasta teräksestä ja kestää pesun tiskikoneessa.

  • Paino 340g

Primuksen ruokatermos on edellä esiteltyä Stanleytä aavistuksen kevyempi, joten tämä on grammanviilaajan valinta! Värivaihtoehtoja tästä mallista löytyy ilahduttavat neljä; keltainen, sininen, musta ja punainen. Sisäpuoli on ruostumatonta terästä. Tämä koko riittää yhden hengen keskikokoisiin aterioihin.

  • Paino 305g

Primuksen isompaan ruokatermokseen mahtuu jo varsin reilut eväät yhdelle. Suosittelen valitsemaan vähintään tämän kokoisen, jos valmistat vaelluksella kuivaruoista aterioita kuumaan veteen turvottamalla. Sisäpuoli on ruostumatonta terästä, mistä ei irtoa makuja tai hajua ruokaan. Tässäkin mallissa on iso suuaukko, eli syöminen onnistuu suoraan termoksesta. Kokoonsa nähden tämä ruokatermos on kevyt. Saatavilla eri väreissä.

  • Paino 360g

Huippu laadukas Thermos ruokatermari pitää ruoan kuumana jopa yhdeksän tuntia ja kylmänä peräti kaksitoista tuntia. Ison kokonsa vuoksi sopii koko perheen käyttöön. Näin isosta astiasta harva haluaa suoraan lusikoida, sen sijaan termarin kannesta saa erillisen ruokakipon. Tälle ruokatermokselle valmistaja lupaa jopa 10v takuun!

  • Paino 530g

Sigg Gemstone ruokatermoksen korkki kätkee sisäänsä taittuvan lusikka-haarukan, jolloin aterimet kulkee aina näppärästi mukana eivätkä pyöri laukun pohjalla. Tuote on valmistettu laadukkaasta ruostumattomasta teräksestä ja on kokoonsa nähden varsin kevyt. Saatavilla mustana ja teräksen värisenä.

  • Paino 446g

Tämä lähes litran verran sisälleen kätkevä ruokatermos pitää ruoan kuumana jopa 20h! Ison termarin ollessa täynnä ruokaa se jo jonkin verran painaa ja tässä mallissa onkin kahva helpottamassa termarin käsittelyä. Termoksen korkkia voi käyttää ruokailuastiana. Tuote on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja kestää konepesun. Ison porukan valinta!

  • Paino 730g

Kenelle ruokatermari sopii?

Ruokatermos sopii esimerkiksi tilanteisiin, joissa tulenteko mahdollisuutta ei ole, etkä halua kantaa retkikeitintä mukana. Se on hyvä valinta myös silloin, kun haluat päästä helpolla ja nauttia eväät lämpimänä juuri sillä sekunnilla, kun se mieleen pälkähtää. Pienten lasten kanssa voi retkellä olla vaikkapa sosekeitto ruokatermoksessa heti saatavilla ja sitä nauttiessa saa rauhassa valmistaa muut syötävät tai juotavat.

Ruokatermari toimii mainiosti myös lounasrasiana työmailla, joilla ruoan säilytys- tai lämmitysmahdollisuudet ovat rajalliset. Yhtä hyvin siellä voi kantaa mukanaan hedelmäsalaatin tai välipalarahkan, joiden haluaa säilyvän jonkin aikaa ilman jääkaappia.

Ruokatermokset ovat myös terveelliseen ruokavalioon panostavien suosiossa. Esimerkiksi tien päällä paljon aikaansa viettävät eivät aina halua tyytyä huoltoasemien tarjontaan. Ruokatermos mahdollistaa terveelliset ateriat olitpa missä tahansa!

Merinovilla paita

Käytännön vinkkejä ruokatermoksen käyttöön

Ruokatermosten käyttömahdollisuudet ovat laajat ja varmasti jokainen keksii arjestaan tilanteita, joissa voisi sellaista käyttää. Tämän vuoksi ruokatermos on myös mainio lahjaidea!

Ruokatermoksessa pysyy parhaiten lämpimänä nestemäiset ruoat, kuten keitot. Voit myös pakata termariin kuivattua ruokaa ja lisätä retkellä joukkoon kuuman veden. Termoksessa ruoka saa tekeytyä rauhassa ja on valmis nautittavaksi vaikkapa seuraavalla tauolla.

Jos haluat sisällön pysyvän mahdollisimman pitkään kylmänä, suosittelen viilentämään ruokatermoksen esimerkiksi jääkaapissa ennen täyttöä. Vastaavasti kuumien ruokien kanssa on hyvä lämmittää termosta kaatamalla sinne hetkeksi kuumaa vettä. Näillä nikseillä saat ruokasi säilymään vielä pidempään toivotun lämpöisenä. Maukkaita retkiä!