Parhaat ulkoiluhousut – Esittelyssä suositut vaellus- ja retkeilyhousut 2022

Vaellushousut tai retkeilyhousut kuuluvat monen retkeilijän vaatekaappiin. Retkeilyharrastusta aloittaessa pääset hyvin liikkeelle tuulihousuilla tai verkkareilla, mutta kokeiltuasi hyviä vaellushousuja, ei paluuta entiseen ole.

Nykypäivän retkeilyyn ja vaeltamiseen tarkoitetut ulkoiluhousut valmistetaan teknisistä materiaaleista ja ovat täynnä käytännöllisiä yksityiskohtia. Valinnan varaa löytyy, joten sinun on hyvä tietää, minkälaiseen käyttöön housuja olet ostamassa. Tässä artikkelissa avaan vaellushousujen terminologiaa, eri materiaaleja ja esittelen useita eri malleja.

 

Vedenpitävät kuorihousut vai puuvillapolyesteriset housut?

Molempi parempi. Jos säännöllisemmin retkeilet, on hyvä omistaa vähintään yhdet molempia. Kuorihousut ovat täysin vedenpitävät housut, joiden miinuksena on huono hengittävyys. Ne ovat kuitenkin ensisijainen valinta, jos tiedossa on runsaita sateita. Kuorihousut suojaavat lisäksi tuulelta.

Puuvillapolyesterisekoitteesta valmistetut housut ovat ne tyypilliset retkeilyhousut. Ne ovat suosittuja, koska tuntuvat miellyttäviltä liikkuessa ja kestävät oikein huollettuina vuosia! Monissa vaellushousuissa on stretch-kangasta kohdissa, jossa housulta vaaditaan suurempaa joustavuutta ja vastaavasti kulutukselle alttiita kohtia on vahvistettu.

Näiden lisäksi löytyy softshell-housuja, jotka ovat hengittäviä ja joustavia ja sopivat myös liikunnallisempiin lajeihin. Softshell-housut myös kuivuvat nopeasti kastuttuaan.

 

Naisten vaellushousut

 

Naisten retkeilyhousut

 

Naisten ulkoiluhousut Fjällräven Vidda Pro, lyhyt lahje

Näissä reisitaskuilla varustetuissa retkeilyhousuissa on hieman lyhyempi lahje. Materiaali on kestävää, tuulta pitävää ja vettä hylkivää Fjällrävenin lujatekoista G-1000® Eco-kangasta. Reisien ulkosyrjillä olevat vetoketjut takaavat hyvän ilmanvaihdon. Käyttömukavuutta lisää joustava stretch-osio haaroissa ja polvissa on lisävahvikkeet naarmuuntumista estämään. Laadukkaat retkeilyhousut lyhyemmälle naiselle!

Haglöfs ulkoiluhousut naisille

Haglöfs Rugged Flex Pants retkeilyhousut ovat valmistettu Climatic-kankaasta (95% polyamidi, 5% elastaani), minkä ansiosta joustoa riittää, mutta myös suojaa tuulelta ja jossain määrin sateelta! Suosittelen tarkastaman kokotaulukon, sillä pidempi jalkaisille mallissa saattaa olla liian lyhyet lahkeet. Saatavilla useissa eri väreissä.

Halti Pallas ulkoiluhousut


Haltin Pallas on suosittu retkeilyvaatteiden sarja, josta löytyy useampi erilainen housu naisille, miehille ja lapsille. Pallas ulkoiluhousut ovat ekologinen valinta, sillä ne ovat valmistettu tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaaleista. Pallas-sarjasta löytyy kolmenvuoden tekniset joustavat retkeilyhousut, jotka hylkivät tuulta ja kosteutta ja ovat todella hengittävät. Lisäksi saatavilla on kaksi lämpimämpää mallia talvikäyttöön ja naisille housut Plus-mitoituksella.

Naisten vaellushousut D-mitoituksella

Raiski Plus koon housut naiselle

Miesten vaellushousut

 

Rinkan saato

 

Fjällräven keb gaiter long – Parhaat retkeilyhousut kolmen vuodenajan käyttöön

Suositut Fjällrävenin Keb ulkoiluhousut, jotka saa lahkeet irrottamalla muutettua vaellusshortseiksi. Housuissa on käytetty kolmea eri kangasta parhaan lopputuloksen saamiseksi; löytyy joustoa siellä missä sitä tarvitaan ja kestävyyttä kulutukselle alttiimmissa kohdissa. Irrotetun lahkeen yläosan saa nyörillä kiristettyä ja lahkeen alaosassa on kenkäkoukku, joka kiinnittyy kengännauhoihin. Näin pystyt käyttämään lahkeita säärystiminä risukossa kulkiessa. Lisäksi housuissa on käsitaskujen lisäksi kaksi läpällistä reisitaskua ja vetoketjut reisien sivuilla ilmanvaihtoa tehostamaan.

Miesten Pinewood retkeilyhousut, D-mitoitus

Pinewoodin vaellushousut ovat D-mitoituksella ja hieman lyhyemmällä lahkeella varustetut. Materiaalina on puuvillan ja polyesterin seosta, joka kestää käyttöä ja suojaa tuulelta. Polvissa ja takamuksessa on käytetty joustokangasta. Käytännöllisyyttä lisää vetoketjulliset reisitaskut ja reisien sivuilla olevat vetoketjut, joiden ansiosta ilmanvaihto on lämpimillä keleillä parempi.

Vedenpitävät housut eli kuorihousut

Kuorihousut ovat kevyet housut, jotka voi pakata mukaan sateen varalle. Ne voi vetää toisten housujen päälle tai käyttää yksinään. Kuorihousuja on kolmenlaisia rakenteen mukaan jaoteltuna; kaksi-, 2,5- ja kolmekerrosrakenteella.

Kaksikerroshousuissa on erillinen kuorikerros ja kangas- tai verkkovuori. Ne ovat tästä syystä hieman lämpimämpiä, eivätkä hengitä aivan yhtä hyvin, kuin aktiivisempaan menoon suunnitellut hengittävämmät kolmikerroshousut. 2,5-kerroshousuissa ei ole lainkaan sisävuorta, vaan kalvon sisäpinnalla on tulostettu kuviointi tai hiilipitoinen materiaalikerros. 2,5-kerroshousut ovat todella kevyitä kuorihousuja, mutta eivät aivan yhtä kestäviä, kuin muut kuorihousut.

 

Fjällräven Keb Eco-Shell – Parhaat naisten vedenpitävät housut

Fjällrävenin Keb-Eco Shell kuorihousut ovat huippulaadukkaat, monikäyttöiset ja erittäin miellyttävät käyttää! Nämä kolmikerroshousut ovat valmistettu joustavasta ja kestävästä materiaalista ja muotoiltu polvien ja lantion osalta niin, etteivät ne häiritse liikkumista. Kuorihousuiksi näissä on hyvä hengittävyys. Lisäksi housujen sivuilla on kaksisuuntaiset vedenpitävät vetoketjut, jotka mahdollistavat tuulettamisen, kun sade taukoaa. Jos haluat panostaa pitkäikäisiin ja mukaviin retkeilyhousuihin, joilla voi ulkoilla säällä kuin säällä, suosittelen näitä!

Naisten kuorihousut plus-mitoituksella

Fjällräven Keb Eco-Shell – Vedenpitävät housut miehelle

Nämä Fjällrävenin vaellushousut ovat laatutietoiselle vaihtelevissa olosuhteissa vaeltelevalle miehelle loistovalinta. Keb-Eco Shell kuorihousut ovat joustavasta materiaalista valmistetut kolmikerroshousut, jotka mukailevat liikkeitä ja hengittävät paremmin, kuin monet muut vedenkestävät housut. Lahkeissa on pitkät kaksisuuntaiset vedenpitävät vetoketjut, joiden kautta saa ilmanvaihtoa parannettua, kun kastumisesta ei ole vaaraa. Sopivat ympärivuotiseen käyttöön, kunhan jätät tilaa esimerkiksi merinovillahousuille.

Haglöfs Astral GTX – hyvät vaellushousut kaikenpituisille

Haglöfsin täysin veden- ja tuulenpitävät miesten ulkoiluhousut, jotka sopivat niin rennompaan ulkoiluun, kuin pitkille vaelluksillekin. Kuorihousuiksi nämä ovat yllättävän hengittävät. Housuissa on kaksi vetoketjullista taskua ja lahkeissa sekä vetoketju, että säätönyörit. Mikä parasta Astral GTX housuja on saatavilla kolmella eri lahkeenmitalla.

Joustavat ulkoiluhousut softshell-materiaalista

Softshell-materiaalista valmistettuja teknisiä housuja valmistetaan sekä retkeilyn, että urheilun vaatimukset silmällä pitäen. Kalvottomat softshell-housut suojaavat jossain määrin tuulelta ja sateelta, kun taas kalvolliset mallit ovat täysin vedenpitäviä. Varmaan sanomattakin selvää, että kalvottomat softshell-housut hengittävät paremmin. Näissä housuissa sisäpinta on harjattu pehmeäksi, joten ne ovat miellytävät käyttää suoraa ihoa vasten. Joustavia soft-shell housuja valmistetaan erikseen myös talvikäyttöon.

 

Naisten joustavat ulkoiluhousut

Fjällrävenin G-1000® Eco-kangas

Fjällrävenin ulkoiluvaatteissa käytetään hyväksi havaittua G-1000® Eco-kangasta, joka on valmistettu 65% polyesteristä ja 35% puuvillasta. Se on todella lujatekoista, vettä hylkivää ja tuulta pitävää. Kangas hengittää hyvin ja kuivuu nopeasti. Nämä tekevät materiaalista erinomaisen retkeilytarkoitukseen.

 

Vahaus Greenland vahalla

Fjällrävenin Eco-kankaasta valmistetut tuotteet ovat jo valmiiksi vahattu ohuella kerroksella Greenland-vahaa. Vaha on mehiläisvahasta ja parafiinista valmistettu luonnontuote. Vahan tarkoituksena on antaa lisäsuojaa lialta, kosteudelta ja tuulelta.

Greenland vahaa voidaan lisätä, jos haluat tiiviimmän vaatteen, joka suojaa entistä paremmin vaativissa olosuhteissa. Lämpimällä säällä vahan voi pestä pois, jotta hengittävyys on parempi. Voit myös vahata vain tietyt kohdat ja jättää vahaamatta paikat, joissa toivot ilman vaihtuvan tehokkaasti.

Vahan lisääminen on helppoa. Sitä hangataan kankaaseen ohut, tasainen kerron. Kulutukselle alttiisiin kohtiin voi laittaa enemmän. Vaha sulatetaan retkeilyvaatteen kuituihin hiustenkuivaajalle tai vanhan silitysraudan avulla. Muistathan pyyhkiä raudan käytön jälkeen.

Jos vahaa on lisättävä vaelluksella, voit tehdä sulatuksen pitämällä vaatetta muutaman kymmenen senttiä vakaan liekin yläpuolella. Vie vaatetta vähitellen lähemmäs, kunnes näet vahan sulavan. Liikuta vaatetta edes takaisin, jotta vaha sulaa joka puolelta. Varo polttamasta vaatetta tai itseäsi!

 

Lopuksi…

Vaellus- ja retkeilyhousujen valikoima ja hintahaitari on laaja. Jos retkeilet paljon, on vaatekaapista hyvä löytyä sekä täysin vedenpitävät kuorihuousut, että hengittävämmät puuvillapolyesteri tai softshell-housut.

Vaikka talvikäyttöön markkinoidaan eri malleja, pärjää moni samoilla päällishousuilla kesät talvet, kunhan muistaa kerrospukeutumisen. Talvella voi vaikkapa käyttää tuulelta suojaavia kuorihousuja, joiden alle sujauttaa merinovillaiset legginsit ja vielä esimerkiksi fleece-housut. Jos meinaat käyttää samoja housuja läpi vuoden, muista valita vähintään yhtä kokoa suuremmat housut.