Onnistuneen hiihtolenkin edellytys on oikeanlainen voitelu. Voitelemattoman tai väärin voidellun suksen kanssa hiihtäminen on hankalaa ja raskasta. Säännöllinen huolto ja voitelu pidentävät suksen käyttöikää. Suksien voiteluun voi käyttää halutessaan paljon aikaa ja perehtymistä. On kuitenkin olemassa helppojakin ratkaisuja meille, jotka haluamme päästä ladulle ilman pitkiä esivalmisteluja. Nappaa talteen vinkit perinteisten suksien, luistelusuksien ja skinien voiteluun!
Suksien puhdistus – vanhat voiteet pois
Suksien puhtaana pito edellyttää aika ajoin tehtävää perusteellisempaa puhdistusta ja tämän lisäksi sukset suositellaan pyyhkäisemään tai harjaamaan aina käytön jälkeen. Keskiverto kuntohiihtäjälle riittää yleensä yksi perusteellisempi puhdistus kaudessa. Tämän voi hyvin teettää suksihuollossa, jos ei kotiin halua hankkia voitelutelinettä, rautaa, siklejä ja harjoja.
Voiteiden poistaminen onnistuu kuitenkin myös kotona. Tässä tapauksessa voiteluteline, johon suksen saa tiukasti kiinni, on melkeinpä välttämätön. Ensin voiteenpoistoaineella ja kuituliinalla pyyhkimällä poistetaan näkyvä lika. Tämän jälkeen pohjan puhdistusta jatketaan esimerkiksi pehmeän vahan kuten parafiinin avulla. Yksi tapa on levittää pehmeä vaha suksen pintaan ja asettaa päälle kerros wc-paperia. Tämän jälkeen vahaa lämmitetään voiteluraudalla tai vanhalla silitysraudalla, jolloin lika nousee huokosista ylöspäin. Vaha harjataan pois esimerkiksi messinkiharjalla.
Kauden aikana sukset kannattaa pitää puhtaana esimerkiksi harjaamalla ne joka lenkin jälkeen tarkoitukseen suunnitellulla nylon- tai sekoiteharjalla. Jos tuntuu, ettei pelkkä harjaus riitä, voi puhdistusta tehostaa voiteiden poistoaineella.
Videolla vinkit voiteiden poistamiseen vahan ja raudan avulla & suojavahan levittämiseen
Suksien pohjustus – suojaa suksia ja lisää luistoa
Uusiin suksiin kannattaa ehdottomasti jo ennen ensimmäistä käyttöä laitattaa pohjustusvoide. Pikavoiteet kuluvat pohjasta pois melko nopeasti ja luisto loppuu siihen ilman pohjustusta. Pohjustusvoide siis lisää luistoa, mutta sillä on lisäksi tärkeä tehtävä suksien rakenteen suojaamisessa. Kun suksen pohja on muuttunut kiiltävän mustan sijasta harmaaksi, on aika uusia pohjustusvahaus. Sen saa edullisimmillaan noin 20 eurolla.
Perinteisen suksen voitelu – Luistovoitelu
Suksen hyvä pito takaa sen, että suksella voi potkaista ilman sen lipsumista taaksepäin. Hyvän luiston ansiosta suksi sen sijaan liukuu kevyesti eteenpäin. Pidon ja luiston suhteen ollessa optimaalinen, hiihdosta myös nauttii eniten.
Kuntohiihtäjä pärjää yleensä hyvin helppokäyttöisillä ja nopeilla pikavoiteilla. Pikavoitelu on nopea tehdä, mutta kuluu myös pois nopeammin, kuin perusteellisesti tehty voitelu. Tämän takia suksen pohjustusvoide on tärkeä laitattaa aika ajoin. Pikavoitelussa voide levitetään sukseen pullon omalla sienellä, annetaan hetki kuivua ja lopuksi kiillotetaan liinalla.
Suksien voitelu kynttilällä on vanha konsti ja toimiikin hätäapuna, mutta pidemmillä lenkeillä suosittelemme käyttämään tarkoitukseen suunniteltuja voiteita.
Perinteisen suksen voitelu – Pitovoitelu
Suksen pitoalue ulottuu kantapään kohdalta noin 50-60cm suksen kärkeä kohti aikuisten suksissa. Lasten suksissa pitoalue on luonnollisesti hieman lyhyempi. Voit määrittää pitoalueen myös seisomalla tasaisesti suksien päällä ja pyytämällä toista henkilöä liu´uttamaan paperipalaa kannan alta kärkeä kohti. Pitoalue loppuu noin 5cm ennen paperinpalan pysähtymistä.
Tälle alueelle levitetään pitovoide. Voit parantaa pitovoiteen tarttumista sukseen karhentamalla suksen pintaa hiontapaperilla (karkeus noin 90–130). Hio tällöin vain pitoalue poikittaisella liikkeellä.
Erilaiset pitovoiteet – Pikapito vai kelivoide?
Nestemäinen pitovoide tai pikapitovoide on varsin simppeli ratkaisu aloittelijalle. Voide levitetään pitoalueelle ja annetaan kuivua. Lisäpitoa saa levittämällä useamman kerroksen päällekkäin.
Kelin mukaiset perusvoiteet eli kelivoiteet valitaan nimensä mukaisesti kelin mukaan. Niitä on hyvä olla muutamaa erilaista, jotta saat hyvän pidon säällä, kuin säällä. Perusvoiteet ovat onneksi edullisia hankkia. Fluorilliset voiteet ovat perusvoiteita hintavampia, sillä niiden koostumus on perusvoiteita hienostuneempi.
Levitä pitovoide suoraan purkista ja tasoita hankaamalla korkilla, kunnes voide on muuttunut läpikuultavaksi. Voidekerroksia levitetään yleensä vähintään kaksi, tarvittaessa enemmän. Jokainen kerros kannattaa voidella edellistä lyhyemmäksi, jotta suksen korkeimman kohdan alla on eniten voidetta. Tästä on hyötyä erityisesti, jos suksi on kovin jäykkä.
Pitoteippi perinteiseen sukseen – huoleton ratkaisu
Pitovoitelun voi korvata pitoteipillä, joka sopii monenlaiseen säähän. Pitoteippi kestää hyvin kulutusta ja sen päälle voi jopa tarvittaessa levittää pitovoiteita. Teippi on helppo asentaa ja onkin huoleton ratkaisu monelle kuntohiihtäjälle.
Pito liisterin avulla
Liisteri tulee tarpeeseen märällä tai jäisellä kelillä. Liisteri on omiaan myös tykkilumessa hiihdettäessä. Liisterivoidetta levitetään esim. peukalon avulla pitoalueelle ohut kerros.
Luistelusuksien voitelu

Luistelusuksien voitelu eroaa perinteisten suksien voitelusta, sillä luistelusuksissa ei käytetä ollenkaan pitovoidetta. Luistelusuksien voitelussa ehdottomasti tärkein asia on pohjan puhtaus! Luistelusuksien voitelunkin voi tehdä pidemmän kaavan mukaan, jolloin tarvitset vähintään voitelutelineen, -raudan, harjan tai kaksi ja siklin. Jos haluat oikaista, luistovoitelun voi tehdä pikavoiteilla. Tässä tapauksessa puhdistuksen jälkeen voidetta levitetään tasaisesti koko suksen mitalle, annetaan kuivua ja valmista tuli!
Pitopohjasuksien huolto ja voitelu
Pitopohjasuksien huolto on muita suksia vaivattomampaa, mutta nekin tarvitsevat huoltoa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Täysin huoltovapaita suksia ei ole olemassakaan.
Pitopohjasukset eivät ole joka sään yleissukset, mutta ne toimivat erittäin hyvin nollakelillä ja nollan lämpimämmällä puolella. Myös roskaisilla laduilla pitopohjasuksilla pärjää selvästi paremmin, kuin vaikka liisterillä voidelluilla suksilla. Pitopohjasukset vaativat aina kosteutta alleen toimiakseen optimaalisesti. Lumen ollessa kuivaa, kuten uuden lumen pakkaskeleillä, luisto- ja pito-ominaisuuksia on vaikea saada kohdalleen edes hyvällä voitelulla. Vanhalla pakkaskelillä, paljon hiihdetyllä uralla, pitopohja toimii hieman paremmin, sillä ladulla on tällöin kosteutta.
Pitoalueen suhteen pitopohjasukset ovat voiteluvapaat. Pitopohjasuksia on olemassa kahdenlaisia. Zero-suksissa on kumimainen massa pitoalueen kohdalla. Pitoaluetta pitää putsata säännöllisesti ja lisäksi karhentaa hiontapaperilla. Puhdistukseen soveltuvat hyvin tavalliset voiteenpoistoaineet. Kelin ollessa lähellä nollaa, suksen pohjaan tulee laittaa jäätymisenestoainetta.
Nanogrip-sukset ovat yleensä koko matkalta pinnoitettuja. Nano-suksien tärkein huoltotoimenpide on pohjan säännöllinen puhdistaminen, sillä huokoinen pohja tukkeutuu likaisesta lumesta. Puhdistukseen voi käyttää tavallista voiteenpoistoainetta. Puhdistusaineella siveltyä pohjaa voi harjata karhunkielellä, jotta pinttynyt lika irtoaa. Nollakelillä pohja tulee käsitellä jäänestoaineella. Tämä estää pohjan jäätymisen ja lumen tarttumisen. Suosittelemme valitsemaan nano-pohjille suunnitellun jäänestoaineen. Perinteiset jäänestoaineet sisältävät usein silikonia, mikä tukkii nanopohjan.
Skin-suksien huolto
Skin-sukset eli pitokarvasukset vaativat vain vähän huoltoa. Tärkein hoitotoimenpide on pitokarvan puhdistaminen säännöllisesti. Laduilta kerääntyy suksen pohjaan pihkaa, voidejäämiä ja muita epäpuhtauksia. Nämä heikentävät erityisesti luisto-ominaisuuksia, mutta ajan kanssa vaikuttavat myös pitoon. Puhdistaminen kannattaa tehdä, kun huomaa suksen ominaisuuksien heikentyneen.
Perinteiset voiteenpoistoaineet eivät sovellu skinien puhdistamiseen niiden sisältämien liuottimien takia. Suosittelemme siis hankkimaan varta vasten karvapohjasuksien puhdistamiseen tarkoitetun tuotteen. Puhdistusainetta levitetään karvaan liinan avulla edestakaisella liikkeellä. Puhdistuksen jälkeen pitokarvat kannattaa käsitellä hoitotuotteilla, joiden tarkoituksena on estää karvan likaantumista, vettymistä ja jäätymistä. Kun karva on käsitelty, halutessaan voi suksien luistoalueelle levittää esimerkiksi nestemäistä luistoainetta. Käytön jälkeen pitopohjasukset kannattaa nostaa sisätiloihin kuivumaan ja samalla pyyhkäistä liinalla irtoava lika pois.
Vinkit karvapohjasuksien huoltoon
Lopuksi…
Suksien voitelusta on olemassa lähes yhtä monta mielipidettä, kuin on tekijääkin. Aloittelijalle helppo ratkaisu on teettää suksihuollossa pohjan puhdistus ja pohjustusvahaus aika ajoin. Tämän jälkeen kuntohiihtäjä pärjää hyvin helpoilla pikavoiteilla. Muista voitelun lisäksi puhdistaa suksiesi pohja säännöllisesti. Mukavia hiihtolenkkejä!