Ennen retkelle lähtöä
Uusi teltta kannattaa pystyttää kertaalleen jo ennen retkelle lähtöä. Samalla tulee varmistuneeksi kaikkien osien olemassa olosta ja yhden pystytyksen jälkeen, seuraava sujuukin yleensä joutuisammin. Jos ensimmäisen kerran kokoat telttaasi jo vaeltamisesta väsyneenä ja iltahämärässä, osien ja ohjeiden hahmottaminen on haastavampaa ja turhautuminen voi olla vastassa alle aikayksikön!
Telttapaikan valinta
Varmista ennen teltan pystyttämistä, että retkeily alueella on sallittua. Esimerkiksi kansallispuistoissa saa leiriytyä vain merkityillä tuli- ja taukopaikoilla. Jos mahdollista, valitse teltalle paikka, joka on muuta ympäristöä korkeammalla. Tällöin sateen sattuessa vesi ei jää makaamaan teltan alle. Jos maasto on tasaista, voi teltan ympärille kaivaa ojat, joista sadeveden saa johdettua muualle. Siivoa teltan alle jäävä alue risuista ja oksista. Suosi tuulelta suojassa olevia paikkoja ja mikäli teltassa on vain yksi oviaukko, kannattaa se sijoittaa suojaisammalle puolelle.
Kupoliteltan pystytys
Pystytystapa vaihtelee jonkin verran kupoliteltan merkistä ja mallista riippuen, mutta seuraavilla ohjeilla pärjää jo pitkälle. Levitä ensin valitulle paikalle alusta/maavaate, jos sellaista haluat käyttää. Kiinnitä maavaate tiukasti maahan kiiloilla, ristikkäisistä kulmista aloittaen. Tämän jälkeen voit koota telttakaaret. Kaarien sisällä on useimmiten kuminauha, joka helpottaa kaarien kokoamista ja pitää ne kiinni toisissaan. Osassa telttoja erimittaiset kaaret ovat värikoodattu, jotta on helpompi päätellä mihin kujaan kaaret on tarkoitettu.
Mallista riippuen kaaret kiinnitetään joko sisätelttaan tai ulkotelttaan. Jos kaaret pujotetaan ulkotelttaan, ulkoteltan pystyttämisen jälkeen, sisäteltta kiinnitetään ulommaiseen telttaan sisäpuolelta klipseillä tai naruilla. Kiinnitys täytyy kuitenkin tehdä vain ensimmäisellä kerralla, sillä telttaa purkaessa sisäteltan voi jättää kiinni ulkotelttaan. Tästä on etua, jos teltta täytyy koota sateella.
Pystyttäminen siis alkaa kaarien kokoamisesta. Kun kaikki kaaret ovat pujotettu teltan kaarikujiin, päällimmäisenä kulkevan kaaren toinen pää pujotetaan teltan kulmassa olevaan purjerenkaaseen. Tämän jälkeen sama toimenpide tehdään ensin päällimmäisenä kulkevan kaaren toisessa päässä ja yksi toisensa jälkeen joka kulmassa. Lopuksi teltta kiinnitetään tiukasti maahan maakiiloilla. Maakiilat upotetaan maahan takaviistosta noin 45 asteen kulmassa.
Malleissa, jotka lähtevät liikkeellä sisäteltan pystyttämisestä, kootut kaaret monesti asetetaan maahan levitetyn sisäteltan yläpuolelle. Sisäteltta kiinnitetään kaariiin klipseillä tai naruilla. Kun sisempi kangas on pystyssä, ulkoteltta levitetään sisäteltan päälle ja kiinnitetään. Viimeisenä pingotetaan pitkät myrskynarut tiukasti kiinni hieman etäämmälle teltasta.
Alla olevalta videolta voit katsoa miltä kupoliteltan pystytys näyttää käytännössä!
Tunneliteltan pystyttäminen
Tunneliteltan pystyttäminen tapahtuu useimmiten samaa kaavaa noudattaen merkistä riippumatta. Sen voi aloittaa kiinnittämällä teltan tuulen puoleinen pääty kiilalla maahan kiinni. Jos sää on tyyni, tämä ei toki ole välttämätöntä tehdä ensimmäisenä. Seuraavaksi kootaan kaaret ja ne asetetaan kaarikujiin. Joissain malleissa kaarista sekä kujista löytyy värikoodaus selkeyttämään pystyttämistä. Kaaret pingotetaan muotoonsa ja kaaren pää asetetaan sille tarkoitettuun renkaaseen tai vastaavaan kiinnitysmekanismiin. Kaarien pujottamisen jälkeen, teltta kiinnitetään kiiloilla tiukasti maahan ensin päädyistä ja seuraavaksi sivuista. Lopuksi kiinnitys viimeistellään pingottamalla myrskynarut kaarien suuntaisesti maahan vähintään parin metrin päähän teltasta. Päälliskankaan tulee olla kireällä, jotta mahdollinen sadevesi valuu alas eikä muodosta lammikoita teltan päälle.
Teltan purkaminen ja huolto
Retken tultua päätökseen on aika siistiä ja purkaa teltta. Tavaroiden poisviemisen jälkeen teltan pohjalta kerätään suurimmat roskat ja neulaset. Tämän jälkeen kiilat irrotetaan ja kerätään talteen. Kupoliteltasta on helppo ravistella loput roskat pois kääntämällä se ylösalaisin ennen kaarien pois pujottelua. Kaarien poistamisessa tärkeää on työntää ne kujasta ulos. Jos kaarta yrittää vetää, osat irtoavat toisistaan ja kaari katkeaa kujan sisään. Aloita kaaren kasaan taittelu keskeltä, jolloin sisällä oleva kuminauha venyy tasaisesti joka kohdasta. Lopuksi telttakangas kerätään säilytyspussin sisään.
Muista aina kuivata ja tuulettaa telttaa väljästi retkeltä kotiin tulon jälkeen. Tämä on tärkeä toimenpide, vaikka sadetta ei olisikaan yöpymisen aikana osunut kohdalle. Samassa on hyvä avata kaaret pussistaan ja pestä kiilat. Kun kaikki on varmasti kuivaa, teltta on valmis pakattavaksi seuraava reissua varten!
Alla ohjeet kupoliteltan purkamiseen videona!