Hyvä ilmatäytteinen kajakki on vesillä retkeilijän luottoystävä

Ilmatäytteiset kajakit ja kanootit ovat mahtava keksintö, joka on mullistanut vesillä retkeilyn. Näiden kevyiden ja helposti kuljetettavien vesikulkuneuvojen suosio on kasvanut huimasti viime vuosina, ja se ei ole ihme. Ilmatäytteisten kajakkien ainutlaatuinen rakenne tarjoaa monia etuja perinteisiin kajakkeihin tai kanootteihin verrattuna. Tässä blogikirjoituksessa tutustumme lähemmin ilmatäytteisiin kajakkeihin, niiden etuihin sekä vinkkeihin, joiden avulla voit valita itsellesi sopivan mallin. Olitpa sitten aloitteleva meloja tai kokenut vesiretkeilijä, ilmatäytteinen kajakki voi avata uusia mahdollisuuksia vesillä seikkailuun.

Mikä on ilmatäytteinen kajakki?

Ilmatäytteinen kajakki, jota usein kutsutaan myös puhallettavaksi tai pumpattavaksi kajakiksi tai ilmatäytteiseksi kanootiksi, on innovatiivinen vesillä liikkumisen väline. Se on valmistettu kestävästä kankaasta, joka pumpataan ilmalla täyteen ennen vesille lähtöä. Kun kajakki on täysin täytetty, se muotoutuu jäykäksi ja kestäväksi rakenteeksi, joka tarjoaa vakaan ja turvallisen alustan vesillä liikkumiseen. Myös pumpattavissa kajakeissa on istuin ja jalkatuki, kuten perinteisissä kajakeissa.

Laadukkaiden ilmatäytteilmatäytteisten kajakkien pohja on on jämäkkää ja kestävää dropstitch-materiaalia. Samaa materiaalia, jota käytetään myös SUP-laudoissa. Jäykän runkonsa ansiosta kajakki ei taivu keskeltä suurenkaan painolastin alla, vaan säilyttää ominaisuutensa aallokossakin. Materiaali on varsin hyvin kulutusta kestävää ja oikein täytetty kajakki kantaa raskaammankin melojan varusteineen.

Ilmatäytteiset kajakit ovat erinomainen valinta monenlaisille vesille. Ne sopivat hyvin niin järviin, jokiin, kuin rauhallisiin rannikkovesiin tyynellä säällä. Varsin monikäyttöisiä siis!

Kajakin kuljetus ja säilytys

Perinteiset kajakit ja kanootit voivat olla hankalia kuljettaa ja säilyttää, mutta ilmatäytteinen kajakki ratkaisee nämä ongelmat. Ilmatäytteiset kajakit ovat äärimmäisen kevyitä ja ne voidaan helposti pakata pieneen tilaan. Kajakin kuljetus onnistuu siis auton takakontissa tai jopa lentokoneessa. Tämä tekee niistä erinomaisen valinnan aktiivisille retkeilijöille ja seikkailijoille, jotka haluavat tutkia uusia vesistöjä. Koska kuljettaminen on helppoa, pääset nopeasti vesille ilman huolta logistiikasta ja ehdit nauttia kajakistasi useammin.

kajakointi

Täytettävän kajakin vakaus

Ilmatäytteiset kajakit tarjoavat erinomaisen vakauden ja ohjattavuuden. Vaikka ne saattavat aluksi näyttää hauraammilta kuin perinteiset kajakit, niiden älykkäästi suunniteltu rakenne tarjoaa vakaan ja turvallisen kyydin. Lisäksi ne ovat suunniteltu kestämään kolhuja. Ilmatäytteinen kajakki pysyy tukevasti pinnalla ja sitä on melko hankala saada edes kaatumaan. Näin voit keskittyä maisemien ihailuun ja luonnosta nauttimiseen.

Kajakin pumppaaminen käyttökuntoon

Ilmatäytteiset kajakit ovat erittäin helppoja täyttää ja tyhjentää. Voit olla vesillä muutamassa minuutissa ja taittaa kajakin takaisin pieneen pakettiin nopeasti. Tämän vuoksi ilmatäytteiset kajakit ovat oiva vaihtoehto ihmisille, jotka haluavat nauttia vesiretkistä ilman suurta vaivannäköä tai aikaa vievää valmistelua.

Täytettävä kajakki kahdelle

Jos olet retkeilemässä yhdessä kumppanin tai ystävän kanssa, ilmatäytteinen kajakki kahdelle on loistava vaihtoehto. Näissä kajakeissa on tilaa kahdelle aikuiselle ja pienelle määrälle tavaraa. Yhdessä retkeily tarjoaa unohtumattomia hetkiä, joita muistellaan vielä pitkään. Ilmatäytteistä kahden hengen kajakkia voi meloa myös yksin. Tällöin tavaroille jää huomattavasti enemmän tilaa.

Miten valita hyvä pumpattava kajakki?

Kun päätät hankkia ilmatäytteisen kajakin, suosittelen valitsemaan laadukkaan ja kestävän mallin. Markkinoilla on useita arvostettuja valmistajia, joista esittelen nyt paremmin Fitnordin. Fitnord Seal kajakit ovat suunniteltu Suomessa ja ne valmistetaan kestävästä PVC-materaalista ja pohja äärimmäisen tukevasta dropstitch-materiaalista. Fitnord Seal kajakkien pohja on suora, minkä ansiosta ne ovat äärimmäisen vakaita ja lähes mahdottomia saada kaatumaan. Seal- kajakeista on saatavilla yhden ja kahden hengen mallit, joista molempia on mahdollista meloa myös yksin. Jos kuljetat suurta määrää tavaraa mukanasi, kahden hengen malli on parempi valinta myös yksin meloessa.

Seal-kajakeissa on tukevat istuimet, joiden irrotus ja kiinnitys metallisiin D-renkaisiin käy käden käänteessä. Jalkatuen etäisyys on säädettävissä pituutesi mukaan. Kajakin kyljissä on melanpidikkeet, joihin melan saa kiinnitettyä tauoilla. Lisäksi Fitnordin kajakeista löytyy uraan kiinnittyvä vakainevä, joka lisää kajakin suuntavakautta. Huomaa, että Fitnordin ilmatäytteiset kajakit ovat avomallisia ja tuulisella säällä vettä saattaa roiskua kajakin sisäpuolelle. Kauniilla poutasäällä ja tyynillä vesillä nämä ovat mitä näppärin väline vesillä liikkumiseen!