Kajakki vai kanootti – kumman valitsen?

Melominen on yksi mahtavimmista tavoista nauttia kauniista vesistöistämme samalla luontoa tutkien. Kajakit ja kanootit tarjoavat molemmat ainutlaatuisia kokemuksia, mutta kumpi niistä sopii parhaiten sinulle? Tässä blogipostauksessa kerron kajakkien ja kanoottien plussista ja miinuksista sekä autan sinua tekemään valinnan.

Kajakki tarjoaa ketteryyttä ja nopeutta

Kajakki on yleensä kapeampi ja pitkänomainen verrattuna kanootin leveämpään ja avoimempaan muotoon. Kajakissa istutaan lähellä veden pitää, alaraajat lähes suoraksi ojennettuina. Nämä seikat tekevät kajakista erittäin kevyesti liikkuvan. Kajakin pienempi koko ja suoraviivainen muoto mahdollistavat tarkan hallinnan ja ketteryyden. Tämä on tarpeen, kun haluat liikkua ahtaissa vesistöissä, väistää esteitä tai meloa mutkikkaiden reittien läpi.

Kajakin kapea runko ja aukkopeitteellä suljettu istumapaikka tarjoavat myös paremman suojan aalloilta ja roiskeilta, mikä tekee siitä hyvän valinnan tuulisempien vesistöjen retkeilyyn. Kajakit ovat useimmiten kanootteja köykäisempiä, joten niiden liikuttelu kuivalla maalla ja kuljettaminen on vaivattomampaa.

Jos melonta on sinulle enemmän yksilölaji tai aiot meloa useimmiten yksin, kajakki voi olla kätevämpi vaihtoehto. Kajakkeja on sekä yhden, että kahden ihmisen käyttöön, avokanootteja melotaan tyypillisesti kahdestaan.

Kajakin miinukset

Kuten kaikilla vaihtoehdoilla, myös kajakilla on omat miinuksensa, jotka on hyvä huomioida valintaa tehdessä. Kajakki tuntuu aluksi usein epävakaalta aloittelijoille. Sen kapea muoto vaatii tasapainolta enemmän, mikä voi olla haasteellista ensimmäisellä kokeilukerralla. Kuitenkin harjoituksen ja kokemuksen myötä oppii nopeasti hallitsemaan kajakkia ja säilyttämään tasapainon vaivattomasti.

Kajakeissa on myös valtavia eroja kiikkeryydessä. Aloittelijoille suunnatut kajakit ovat leveämpi pohjaisia ja huomattavasti vaikeampi saada kaatumaan, kuin kilpakäyttöön suunnitellut kajakit.

Toinen haittapuoli on säilytystilan rajallisuus. Kajakeissa on muotonsa vuoksi vähemmän tilaa tavaroillesi, kuin kanooteissa. Päiväretkillä tämä ei tule ongelmaksi, mutta pitkiä vaelluksia tekevän tarvitsee miettiä tarkkaan minkä verran varusteita voi ottaa mukaan, jos kajakilla liikkuu. Kajakissa istutaan täysistuntaa muistuttavassa asennossa, vaikkakin polvet aavistuksen koukussa. Asento voi vaatia totuttelua.

kajakilla-melominen

Kanootti – enemmän tilaa ja vakautta

Kanootti on toinen houkutteleva vaihtoehto vesillä liikkumiseen. Kanootti on leveämpi ja tilavampi kuin kajakki, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan, jos haluat kuljettaa enemmän varusteita mukanasi. Kanootti tarjoaa myös enemmän vakautta ja tasapainoa, mikä voi olla hyödyllistä aloittelijoille tai sellaisille, joilla tasapaino on heikentynyt. Koska kanootti on vähemmän herkkä kaatumiselle, se tarjoaa turvallisemman melontakokemuksen perheen pienimmille. Kanootissa pieni liikehdintä penkillä ei vielä horjuta kanootin tasapainoa.

Kanootti on parempi vaihtoehto myös esimerkiksi kalastukseen tai valokuvaamiseen vakaamman olemuksensa vuoksi. Lisäksi kalastaessa kanootissa on enemmän tilaa tarvikkeille ja saaliiden kuljettamiseen.

Kanootti tarjoaa usein mukavamman istuma-asennon kuin kajakki. Kanooteissa istutaan matalalla penkillä, mikä voi olla ergonomisempi ja miellyttävämpi asento pitkille retkille.

Kanoottien miinukset

Vaikka kanootti tarjoaa monia etuja, käydäänpä läpi myös sen miinukset. Kanootti on kajakkia leveämpi, mikä voi tehdä siitä hieman hankalamman ohjata ja hidastaa sen liikettä vedessä. Lisäksi kanootti on yleensä raskaampi ja voi vaatia enemmän voimaa melomiseen, erityisesti vastatuulessa tai vastavirrassa. Kanootin avonainen muoto antaa vähemmän suojaa roiskeilta, joten melasta lentävä vesi kastelee helpommin, kuin kajakissa aukkopeitettä käytettäessä.

Huomaa myös, että kanootti vaatii enemmän tilaa kuljetuksessa ja säilytyksessä. Se yleensä painaa enemmän, joten liikuttelu yksin on haastavaa.

Ilmatäytteinen kajakki

Jotta valinta ei menisi liian helpoksi, esitelläänpä vielä yksi vaihtoehto, joka on saavuttanut suuren suosion viime vuosina! Ilmatäytteinen kajakki on kajakkimalli, joka koostuu kahdesta tai useammasta ilmatäytteisestä kammioista ja se voidaan näppärästi täyttää ilmalla vasta juuri ennen vesille laskua. Se on valmistettu kestävästä muovista ja pohja on laadukkaissa ilmatäytteisissä kajakeissa samaa tukevaa ja vahvaa materiaalia, kuin hyvissä SUP-laudoissa.

Pumpattava kajakki tarjoaa useita etuja perinteisiin kiinteäpohjaisiin kajakkeihin ja kanootteihin verrattuna. Se on kevyempi ja helpompi kuljettaa, koska se voidaan tyhjentää ja taittaa pieneen tilaan kuljetusta varten. Myös varastoiminen onnistuu pienen koon vuoksi vaikkapa kerrostalon häkkivarastossa. Lisäksi ilmatäytteinen kajakki on varsin vakaa, mikä tekee siitä sopivan sekä aloittelijoille että kokeneille melojille. Ilmatäytteinen kajakki on myös kestävä, eikä pienet kolhut haittaa menoa. Täältä pääset lukemaan lisää ilmatäytteisistä kajakeista.

Lopuksi…

Lopullisen valinnan kajakin, kanootin tai ilmatäytteisen kajakin välillä tulisi perustua omiin mieltymyksiin, tarpeisiin ja kokemustasoon. Jos arvostat ketteryyttä, nopeutta ja tarkkaa hallintaa, kajakki voi olla sinulle sopivin vaihtoehto. Kajakki tarjoaa myös paremman suojan aalloilta ja roiskeilta.

Toisaalta, jos tarvitset enemmän tilaa varusteille, kaipaat lisää vakautta tai mukavampaa istuma-asentoa, suosittelen kanoottia. Kanootti sopii erityisen hyvin kalastukseen, valokuvaamiseen ja perheen pienempien kanssa melomiseen.

Ilmatäytteinen kajakki taas tarjoaa kevyen ja helposti kuljetettavan vaihtoehdon, joka on vakaa, kestävä ja vaatii huomattavasti pienemmän säilytystilan. Se sopii hyvin eritasoisille melojille.

Lämpimästi suosittelen ensin kokeilemaan esim. paikallisyhdistyksen tai luontopalveluita tarjoavan yrityksen välineitä ennen lopullista ostopäätöstä. Huolellisen harkinnan ja tarvittaessa kokeilemisen avulla on helpompi tehdä oikea valinta. Mukavia melontahetkiä!