Lasten makuupussi – vertailu tuotteista ja vinkit hyvän makuupussin ostoon

Millainen on hyvä makuupussi lapselle? Kriteerit tälle vaihtelevat perheen ja käyttötarkoituksen mukaan, mutta minusta lapsen makuupussin olisi hyvä olla riittävän lämmin, kevyt ja näppärään kokoon pakkautuva. Kaikkein pienimmät perheenjäsenet voivat hyvin nukkua telttayönsä vaunuihin tarkoitetuissa lämpöpusseissa asianmukaisesti puettuina. Teini-ikäiselle taas kannattaa hankkia jo aikuisten makuupussi, joita löytyy monen kokoisia. Tässä artikkelissa esittelen makuupusseja, jotka ovat tarkoitettu leikki-ikäisestä ylöspäin sekä opastan mitä ottaa huomioon valinnassa.

Makuupussin koko

Lapselle makuupussia ostaessa haluaisi jättää reilusti kasvuvaraa, jotta käyttöikä olisi pidempi. Liian iso makuupussi kuitenkin eristää huonommin lämpöä ja toisaalta, jos ylimääräistä kangasta on runsaasti, myös makuupussin paino kasvaa. Joissakin malleissa koon säätö on otettu huomioon suunnitteluvaiheessa. Jos näin ei ole, pituutta voi helposti säätää sujauttamalla esimerkiksi kuminauhasta tehdyn lenkin jalkopäähän ja jättämällä ylimääräisen osan jalkojen lämmikkeeksi. Selvästi liian leveä makuupussi voi olla kylmä, tosin kesäkäytössä tällä ei liene suurta merkitystä.

Lapsen kanssa retkella


Makuupussin koko pakattuna sekä paino on sitä merkityksellisempi, mitä pidempiä matkoja varusteita kannetaan. Jos lapsi kantaa vaelluksella tai partioleirillä omat tavaransa, suosittelen valitsemaan mahdollisimman kevyen makuupussin.

 • Pituussäädettävissä vetoketjulla 130-170cm lapselle / nuorelle
 • Paino 900g
 • Lämpöominaisuuksia parantaa muotoiltu huppu kiristysnauhalla ja vetokejussa suojalista
 • Pituussäädettävissä, sopii 95 – 130cm lapselle
 • Paino vain 650g
 • Muotoiltu huppu ja vetoketju molemmilla puolilla

Untuvamakuupussi vai keinokuituinen malli

Untuvan lämmöneristyskyky on parempi, joten sitä tarvitaan täytteenä määrällisesti vähemmän, kuin keinokuituja. Tästä syystä untuvapussit ovat kevyempiä, kuin keinokuituiset. Niiden miinuksena mainittakoon kalliimpi hinta ja ominaisuus menettää lämmöneristyskykyään kostuessaan. Keinokuituiset makuupussit ovat edullisempia, mutta painavampia ja vievät enemmän tilaa. Niiden lämmöneristyskyky kostuessaan on parempi, sillä keinokuitujen rakenne ei muutu. Keinokuitupussit ovat tulenarkoja, mikä tulee ottaa huomioon lähellä tulipesää tai nuotiota nukkuessa.

 • Pituus säädettävissä noin 130 – 160cm lapselle / nuorelle
 • Paino vain 680g!
 • Untuvatäytteen ansiosta sopii myös kylmempiin öihin
 • Käyttäjän pituus 140-170cm
 • Paino 1200g
 • Edullinen makuupussi lämpimiin kesäöihin tai sisätiloissa nukkumiseen

Makuupussi talvikäyttöön

Lasten makupusseissa ei useinkaan ole ilmoitettu lämpötilastandardia, kuten aikuisten malleissa. Tämän vuoksi arvioiminen voi olla vaikeaa. Jos lämpötilastandardi on ilmoitettu, kannattaa seurata ”comfort”-arvoa, joka kertoo missä lämpötilassa nukkuminen on vielä miellyttävää.

Lapsille suunnattuja talvimakuupusseja ei juuri ole saatavilla. Talvella retkeilevälle lapsella yksi vaihtoehto on hankkia omalle koolle sopiva kolmen vuodenajan makuupussi, jonka päällä käyttää vielä aikuisten kesä- tai kolmen vuoden ajan makuupussia. Tässä miinuksena on, että joutuu kuljettamaan mukanaan kahta eri pussia. Kahden makuupussin taktiikka ei kuitenkaan välttämättä toimi, jos lapsi on kovin levoton nukkuja. Tällöin miettisin paksumpaa vaatetusta makuupussin sisään, kerrospukeutumisen periaatteita noudattaen. Osa tykkää pitää teltassa lisäksi ylimääräistä vilttiä, jonka voi asetella päälle, jos kylmä meinaa yllättää.

 • Käyttäjän maksimipituus 152cm
 • Paino 834g
 • Marmot suosittelee tätä pussia käytettäväksi kylmimmillään -1 asteen lämpötiloissa

Muut lämpimänä pysymiseen vaikuttavat tekijät

Pään kautta haihtuu paljon lämpöä, joten pipon lisäksi kiristettävä huppu ja lämpökaulus parantavat lämmön eristävyyttä. Samoin tekee vetoketjun lämpölista. Jos makuupussia aiotaan käyttää myös pakkasöinä, näihin kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota. Koska teltassa nukkuessa kylmää hohkaa maan kautta, on hyvin eristävällä makuualustalla iso merkitys. Muistathan, että myös nälkä lisää palelua, joten riittävä energiansaanti retkellä on tärkeää lämpimänä pysymisen kannalta!