Merinovilla alusvaatteet ovat retkeilijän ykkösvalinta

Merinovillan ominaisuudet ovat vailla vertaa! Merinovillavaatteiden käyttöaika ei suinkaan rajoitu talveen, vaan ne kuuluvat retkeilijän ja ulkoilijan varusteisiin läpi vuoden. Jos merinovilla on sinulle vielä materiaalina vieras, suosittelen ehdottomasti jatkamaan lukemista! Artikkelin luettuasi tiedät mistä tämä kehuttu materiaali tulee ja miksi se on niin ylivoimainen. Merinovillavaatteita kokeiltuasi ei paluuta entiseen ole.

Merinovillan ominaisuudet

  • Hyvä lämmöneristyskyky
  • Tuntuu lämpimältä märkänäkin
  • Erinomainen kyky siirtää kosteutta iholta
  • Hyvin hengittävää
  • Pehmeän tuntuinen ja tavallista villaa vähemmän kutittava
  • Helppohoitoinen
  • Luonnostaan antibakteerinen

Miksi merinovilla?

Merinovillalla on uskomaton kyky käsitellä kosteutta. Samalla, kun se imee kosteutta itseensä tehokkaasti, vaatteiden pinta tuntuu yhä kuivalta. Merinovaatteet pysyvät keinokuituisia vaatteita pidempään raikkaampana, sillä merinon antibakteeriset ominaisuudet hajottavat pahanhajuisia bakteereja. Villavaatteille riittää useimmiten tuuletus, eikä pesukertoja tule läheskään siinä määrin, kuin keinokuituisille vaatteille.

Merinovillavaatteet tuntuvat miellyttäviltä viileinä kesäpäivinä erinomaisen hengittävyytensä ansiosta ja talvella pääsee nauttimaan erityisesti niiden lämmöneristävyydestä. Merinon lämmittävyys perustuu kuidun rakenteeseen, joka on tavallista villaa ohuempi, pidempi ja kihartuvampi. Materiaaliin muodostuu tuhansia pienen pieniä ilmataskuja, mitkä eristävät ja pitävät käyttäjänsä lämpimänä. Merinovillavaatteet ovat myös hyviä nuotiovaatteita, sillä korkean syttymispisteen vuoksi ne ovat selvästi puuvillasta tai polyesterista valmistettuja vaatteita paloturvallisempia.


Merinovillan eettisyys

Merinovilla on parhaimmillaan varsin ekologinen tuote. Se on uusiutuva ja vaatii vastaavia vaatteita vähemmän pesukertoja, jolloin veden, sähkön ja pesuaineen kulutus jää alhaisemmaksi. 100% merinovillavaate ei sisällä myöskään mikromuovia.

Mulesing vapaa merinovilla

Merinolampaiden ongelmana ovat myiaasi-sairautta aiheuttavat loiskärpäset. Tätä vastaan taistellakseen jotkin tuottajat turvautuvat mulesing-nimiseen toimenpiteeseen. Toimenpiteessä karitsan häntä typistetään ja peräpäästä poistetaan ihoa ilman puudutusta. Tästä muodostuu arpikudosta, joka ehkäisee myaasi-sairautta. Ymmärrettävästi toimenpide on eläimelle tuskallinen. Mulesing-vapaa merinovilla tarkoittaa villaa, joka tulee ”mulesing free”-tiloilta. Toisin sanoen tiloilta, jotka eivät tätä kivuliasta toimenpidettä karitsoille suorita. Kaikki seuraavaksi esitellyt tuotteet ovat mulesing vapaasta merinovillasta valmistettuja.

 

Lasten merinovillakerrasto

Reima Kinsei set – kerrasto on ihanan pehmeä merinovillakerrasto lapsille koosta 90cm kokoon 160cm asti. Saatavilla kolmessa värissä.

Merinovilla-aluspaita

Kylmillä ilmoilla kerrospukeutumisessa on äärimmäisen tärkeää, että alimmainen kerros on hengittävä ja kosteutta iholta siirtävä. Mikäli alin kerros kastuu hiestä, kylmä voi yllättää äkkiä.  Kerrospukeutumiseen merinovillainen aluspaita on huippu valinta! Merinopaita toimii mainiosti myös viileässä kesäsäässä ulkoillessa tai kuntoillessa. *Merinovillapaitoja on saatavilla lyhyillä ja pitkillä hihoilla, kokonaan merinovillaisena tai merinovillaseoksesta valmistettuina.

Merinovillalegginsit naisille

Ulkoiluun kuorihousujen alle, talvella lenkkeilyyn alimmaksi kerrokseksi tai alusvaatteeksi makuupussissa nukkuessa – merinovillaiset legginsit taipuu moneksi!

Merinovillahousut miehille


Merinovillaiset pitkät alushousut ovat laatutietoisen ulkoilijan valinta kerrospukeutumiseen alimmaksi kerrokseksi. Merinohousut eivät hiosta, pysyvät raikkaampina pidempään ja pitävät käyttäjänsä lämpimänä.

Merinovillasukat

Hyvän kosteudensiirtokyvyn ja lämpöominaisuuksien vuoksi merinovillaa käytetään myös sukissa. Merinovillaa sisältävät sukat pitävät varpaat paremmin lämpimänä niin hiihtomonoissa, luistimissa, kuin vaelluskengissäkin. Villan hankauksenkesto ei ole keinokuitujen luokkaa, joten sukissa käytetään villan lisäksi keinokuituja kestävyyttä lisäämään.

Merinovillakauluri ja -sormikkaat

Merinovilla on toimiva materiaali huiveissa ja kaulureissa, jotka tarpeen vaatiessa nostetaan lähelle suuta, kaulaa ja leukaa suojaamaan. Koska merinovilla imee itseensä tehokkaasti kosteutta, se ei tunnu märältä leukaa vasten vaikkakin kostuu hengitysilmasta.
Aluskäsineissä merino on vailla vertaa – ohuet sormikkaat mahtuvat toppahanskojen sisään ja pitävät sormet lämpiminä ja kuivina jopa paukkupakkasilla

Merinovilla kypärämyssy


Pehmeä merino tuntuu miellyttävältä kasvojen ihoa vasten ja tasaa lämmönvaihteluita. Hengityksen mukana tuleva kosteus kastelisi keinokuituisen huivin tai kypärähupun, mutta merinovillan kanssa tätä ongelmaa ei ole. Kypärämyssyt toimivat nimensä mukaisesti kypärän alla, mutta lisäksi se on mainio varuste käytettäväksi pipon kanssa kasvoja, niskaa ja kaulaa suojaamaan.

Merinovillan pesu ja hoito-ohjeet


Merinovilla on luonnostaan antibakteerista, joten merinovaatteiden pesuvälejä voi huoletta pidentää. Useimmiten käytön jälkeen riittää pelkkä tuuletus. Saatat hämmästyä, ettei aluskerrasto ala haista, kuten keinokuituisilla on tapana. Merinovillavaatteita kannattaakin pestä mahdollisimman harvoin, jolloin villan rasvaisuus ja antibakteerisuus säilyvät pidempään. Pestessä, muista tarkistaa vaatteen oma pesuohje. Useimmiten konepesu on sallittua vähintään 30 asteessa villalle tarkoitetulla pesuaineella.


Tiesitkö?

Merinovilla keritään merinolampaista, jotka tuottavat pelkkää alusvillaa. Merinolampaiden jalostaminen on lähtöisin 1100-luvun Espanjasta, josta kyseinen lammasrotu levisi vähitellen ensin Englantiin ja myöhemmin muihin maanosiin. Merinolampaista saatava villa on erittäin ohut kuituista ja pehmeää. Se on myös pidempää, kuin tavallinen villa. Näistä syistä johtuen merinovilla on tavallista villaa arvokkaampaa, mutta samalla myös pehmoisemman tuntuista ja vähemmän nyppyyntyvää.

 

Lopuksi…


Merinovilla on ekologinen ja ainutlaatuisen materiaali ulkoilu- ja urheiluvaatteiden saralla. Sen ominaisuudet eivät jää toiseksi ”teknisille vaatteilla”, monen mielestä merino jopa päihittää ne mennen tullen. Tämä toki on mielipidekysymys. Siispä jos vaatekaapistasi ei vielä löydy merinovillatuotetta, suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Tuskin petyt!