Millainen on hyvä makuualusta?

Hyva makuualusta

Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit ovat merkitty *-merkillä tai erillisillä painikkeilla.

Hyvä makuualusta pitää käyttäjänsä lämpimänä. Makuupussi painuu kasaan käyttäjän painon alla, eikä tältä puolelta lämmitä. Makuualustan yksi tehtävä on eristää maasta hohkaavaa kylmää. Makuualustoja valmistetaankin erikseen kesä- ja talvikäyttöä silmällä pitäen. Kylmältä suojautumisen lisäksi hyvä makuualusta tekee kovalla alustalla nukkumisesta miellyttävämpää ja parantaa yöunen laatua retkillä.

 

Makuualustan R-arvo

R-arvo on eristävyyden arvo, joka kertoo miten tehokkaasti materiaali eristää lämmön kulkeutumista toiselle puolelle. Jos etsit itsellesi makuualustaa kolmen vuodenajan käyttöön tai talvella retkeilyyn, kiinnitä huomiota R-arvoon. Kesällä tällä ei ole merkitystä.

Kolmen vuodenajan alustoissa R-arvo on hyvä olla vähintään kolme ja talvialustoissa sen tulisi olla viisi ja kovilla pakkasilla jopa 7-8. Vaikka neljän vuodenajan ilmatäytteisissä makuualustoissa on lisäeristettä, on pakkasilla ilmatäytteisen makuualustan alla hyvä käyttää lisäksi solumuovista alustaa. Yksinään solumuoviset makuualustat soveltuvat vain kesäkäyttöön

 

Solumuovi makuualusta

Solumuovinen makuualusta on todella kestävä eikä puhkea terävien kivienkään päällä. Solumuovialustat ovat myös varsin edullisia. Nämä alustat ovat joko rullalle pakkautuvia tai taiteltavia. Solumuovi on materiaalina melko napakkaa, eikä tarjoa nukkujalleen ilmapatjan tavoin pehmeyttä. Solumuovinen on paras alusta, jos haluat käyttää yhtä ja samaa alustaa sekä yöllä, että istuma-alustana.

 

Taitettava lämpömakuualusta – kolmenvuodenajan käyttöön

  • Paino 260g

Ilmatäytteinen makuualusta

Ilmatäytteiset makuualustat ovat vanhanaikaisten solumuovialustojen jälkeen varsin mukavan tuntuisia. Ilmatäytteisiä alustoja löytyy sekä itsestään täyttyvinä, että pumpattavina.

Ilmatäytteiset alustat pakkautuvat pieneen tilaan ja varsinkin kesäkäyttöön tarkoitetut ovat lisäksi todella kevyitä. Talvikäyttöön on syytä hankkia eristemateriaalilla varustettu ilmapatja. Joissakin ilmatäytteisissä alustoissa on täytemateriaalina kuitueristettä tai untuvaa.

Ilmatäytteisen makuualustan paksuus vaihtelee parista sentistä noin kymmeneen senttiin. Ilmatäytteinen makuualusta saattaa kuitenkin puhjeta, joten makuupaikka on syytä tarkistaa huolella terävien kivien varalta. Talvella tällaisenkin alustan alla on syytä käyttää lisäeristeenä solumuovialustaa.

 

Itsetäyttyvä makuualusta

Itsetäyttyvät alustat ovat pumpattavia alustoja ohuempia. Niiden täyttyminen perustuu sisällä olevaan vaahtomateriaaliin, mikä täyttyy vähitellen ilmalla, kun venttiili avataan. Joissakin malleissa vaahtomuovia pumpataan muutaman kerran käsillä, jolloin patja täyttyy.

Itsetäyttyvät patjat kannattaa pitää pidempiaikaisessa säilytyksessä avattuina ja venttiili auki, jotta vaahdon kuohkeus säilyy. Thermarest on laadukas ja suosittu itsetäyttyvien makuualustojen valmistaja.

 

Itsetäyttyvät Thermarest makuualustat

Pumpattavat makuualustat

Osassa pumpattavista patjoista on integroitu pumppu ja joihinkin se ostetaan erikseen. Useat valmistajat suosittelevat pumpun käyttöä puhaltamisen sijaan, sillä hengitysilmasta siirtyy aina kosteutta patjan sisälle. Paksuimmat pumpattavat makuualustat tarjoavat ylellistä nukkumismukavuutta retkillä.

 

Pumpattavat yhden hengen makuualustat

Makuualusta riippumattoon

Riippumatossa voi käyttää periaatteessa mitä tahansa makuualustaa, mutta osa kokee alustan käytön hankalaksi, sillä se ei riippumatossa pysy kovin hyvin paikallaan. Tämä alusta on muodoltaan toisenlainen ja suunniteltu varta vasten riippumatossa käytettäväksi!

  • Paino 1020g

Lopuksi…


Hyvän makuualustan valinta viileillä ja kylmillä keleillä on lähes yhtä tärkeää, kuin säähän sopiva makuupussi. Pelkällä solumuovialustalla pärjää ainoastaan kesäkeleillä. Kolmen vuoden ajan retkeilijälle on paikallaan hankkia ilmatäytteinen alusta, joka R-arvo ylittää kolme.

Jos taas mielii talvella ulos nukkumaan, on syytä varautua kahdella alustalla. Eristetyllä ilmatäytteisellä, jonka alle lisäeristeeksi laitetaan ohut solumuovialusta. Hyvä makuualusta tekee toki muutenkin vaelluksesta mukavamman kokemuksen. On taatusti mukavampaa lähteä uuteen päivään askeltamaan, kun paikat eivät kolota huonosti nukutun yön jälkeen.