Neljän hengen teltta retkeilyyn – esittelyssä kuusi erilaista mallia

Neljän hengen teltta

Teltan valinta

Teltta on useimmiten yksi kalliimmista hankinnoista retkeilyvarusteiden saralla ja siksi iso päätös. Ennen ostoa on järkevää miettiä millaisissa olosuhteissa telttaa ensisijaisesti aiot käyttää. Tuleeko teltta ympärivuotiseen käyttöön vai retkeiletkö sen kanssa pääosin kesäisin? Kannatko telttaa pitkiä matkoja mukana rinkkaan kiinnitettynä vai ajatko autolla lähelle yöpymispaikkaa? Millaisissa maastoissa teltassa yövyt? Tässä artikkelissa kerron vinkit valintaan ja esittelen kuusi neljän hengen telttaa eri hintaluokista.

Halpa teltta vai kalliimpi vaihtoehto?

Teltan keveys tarkoittaa yleensä kalliimpaa hintaa, mutta vaelluksilla, jossa telttaa kannetaan useita kilometrejä mukana, kalliimpi ja kevyempi teltta on varmasti hintansa väärti. Teltan hintaa punnitessa on fiksua arvioida käyttöpäivän hintaa. Kalliimmissa teltoissa on lähes poikkeuksetta pidempi takuu, kestävämmät materiaalit ja varaosien saatavuus parempi. Kallis teltta on edullisempaa mallia pitkäikäisempi ja hinta käyttöpäivää kohden jääkin usein edullisemmaksi.

Kupoliteltta vai tunneliteltta


Teltat voidaan jakaa muotonsa mukaan karkeasti kahteen luokkaan; kupolitelttoihin ja tunnelitelttoihin. Kupoliteltoissa on risteävät kaaret, joiden avulla teltta pysyy hyvin pystyssä ja on tukeva. Kupoliteltan voi pystyttää lähes mihin tahansa tasaiselle alustalle. Tunneliteltassa kaaret ovat samansuuntaiset, minkä vuoksi se on pingotettava hyvin naruilla ja kiiloilla maahan kiinni. Tämä asettaa tiettyjä vaatimuksia ympäristölle. Tunneliteltassa painon suhde tilavuuteen on keskimäärin parempi. Tämä tarkoittaa, että samankokoisia telttoja vertailtaessa tunneliteltta on yleensä jonkin verran kevyempi. Tunneliteltassa on lähes aina tilava eteistila eli absidi, joka mahdollistaa varusteiden säilyttämisen ja pienen puuhastelun nukkumatilan ulkopuolella, säältä suojassa.

Paras telttaTeltan vesipilariarvo


Vesipilariarvo kertoo telttakankaan vedenpitävyydestä. Arvo ilmaistaan millimetreinä ja se kertoo miten korkean vesipatsaan paineen kangas kestää ilman veden vuotamista sisälle telttaan. Pohjakankaalta vaaditaan päälliskangasta suurempaa vesipilariarvoa, sillä pohjakankaan ollessa tiiviisti maata vasten, siihen kohdistuu suurempi kosteuden paine. 3000mm on pohjakankaassa hyvä vedenpitävä arvo normaalioloissa, jos ei maaperä ole poikkeuksellisen märkä. Päälliskankaissa 1500mm on vedenpitävyyden raja. Rankkasateeseen vaaditaan tästä korkeampaa vesipilariarvoa.

Neljän vuodenajan teltat


Neljän vuodenajan teltoissa on panostettu vahvoihin tukirakenteisiin ja tuulta sekä lumikuormaa kestäviin kankaisiin. Kaarien tunnelit ovat yleensä suuremmat, jotta niihin on mahdollista lisätä ylimääräiset kaaret tukevoittamaan telttaa entisestään. Ilmanvaihdon tulee olla toimiva, ettei kosteus pakkaskelillä jäädy telttakankaan sisäpuolelle. Ilmanvaihtoaukot ovatkin talviteltoissa sijoitettu riittävän ylös, sillä ne eivät saa jäädä korkeidenkaan lumikinosten alle.

Fjällräven teltta – neljän vuodenajan teltta laatua arvostavalle

FJÄLLRÄVEN KEB ENDURANCE 4 unisex on huippulaadukas tunneliteltta, joka kestää vaativammatkin sääolot. Tämä lujarakenteinen teltta on suunniteltu kestämään myös lumisia olosuhteita ja säädöt sekä vetimet ovat valittu niin, että niiden käsittely onnistuu toppakintaiden kanssa. Sisäteltta on tilava ja kiinni ulkoteltassa, joten pystyttäminen onnistuu myös sateessa ilman vedenpääsyä sisälle. Absidissa on reilusti tilaa varusteille ja molemmilla sivuilla sisäänkäynti. Korkealla olevat isot tuuletusaukot varmistavat hyvän ilmanvaihdon ja tiivis itikkaverkko pitää ylimääräiset vierailijat ulkopuolella. Pitkäikäinen valinta!

 • Sisäteltan pinta-ala: 225 x 210cm
 • Paino: 6000g

Hillerberg teltta – kevyt teltta jokaiseen vuodenaikaan

HILLERBERG NALLO 4 on jokaisen vuodenajan ultra kevyt teltta! Tämän teltan materiaalit ja rakenne ovat mietitty huolella, jotta kestävyydestä tinkimättä on saatu aikaan vain 3000g painava neljän hengen teltta. Sanomattakin selvää, että Nallo on pidempiä vaelluksia kulkevien perheiden ja seurueiden suosiossa. Malliltaan teltta on tunneli ja kaaret ovat kestävää alumiinia. Ulkoteltan vesipilariarvo on 5000mm ja pohjan 15000mm. Sisä- ja ulkoteltan välissä on riittävän kokoinen ilmarako takaamassa hyvän tuuletuksen.

 • Sisäteltan pinta-ala: 220 x 210cm
 • Paino: 3000g

Jack Wolfskin teltat – Real dome muotoilu tuo tilavuutta

JACK WOLFSKIN YELLOWSTONE IV FR on neljän hengen edullinen kupoliteltta, jonka pystytät helposti ja vaivatta. Teltassa on kaksi sisäänkäynti ja eteistä. Kaaret ovat valmistettu kestävästä alumiinista. Kankaassa on palonestokäsittely, mikä vähentää teltan syttymisriskiä. Hyvä perusteltta retkeilyyn perinteisissä olosuhteissa. Helpon pystytysmekanismin johdosta hyvä valinta myös lasten leireille.

 • Sisäteltan pinta-ala: 225 x 125 x 180cm
 • Paino: 5300g

JACKWOLFSKIN GRAND ILLUSION IV on aiemmin esitellyn mallin paranneltu versio. Sisätila on Real dome-muotoilun ansiosta tilava ja tästä teltasta löytyy myös hyvän kokoinen ikkunoilla varustettu eteistila eli absidi tavaroiden säilytykseen. Teltan kaaret ovat kestävää alumiinia. Ulkoteltan vesipilariarvo on 4000mm ja pohjan 10 000mm eli tämän kanssa pysyt kuivana kunnon sateellakin!

 • Sisäteltan pinta-ala: 230 x 215 x 140cm
 • Paino: 6550g

Outwell teltta – perheteltta mukavaan asumiseen


OUTWELL NEVADA 4P 2020 perheteltassa on kaksi erillistä makuutilaa esimerkiksi omansa perheen vanhemmille ja lapsille tai erilliset tilat kahdelle pariskunnalle. Makuutilojen edessä on reilu oleskelutila, kaksi sisäänkäyntiä ja valoisuutta tuovat isot ikkunat verhoineen. Telttakankaan vesipilariarvo on 6000mm ja pohjan 10 000mm eli ei huolta kastumisesta. Tätä telttaa ei ole tarkoitettu kannettavaksi pitkiä matkoja, mutta asumismukavuutta on senkin edestä!

 • Makuutilan mitat: 260 x 230 x 205cm
 • Paino: 18500g

Halti teltta – hyvä valinta kesäleireille


HALTI OULANKA on kolmen vuodenajan kupoliteltta neljälle hengelle. Ulkoteltan kangas on vedenpitävä ja saumat teipatut. Kenkien ja varusteiden säilyttämistä varten on tilava absidi, joten makuutilaa ei tarvitse täyttää varusteilla. Perusteltta hyvällä hinta-laatusuhteella!

 • Makuutilan mitat: 225 x 225 x 130cm
 • Paino: 5000g

Lopuksi…


Telttojen valikoima markkinoilla on laaja ja onkin tärkeää tietää millaisiin olosuhteisiin telttaa olet hankkimassa. Edulliset kupoliteltat sopivat vaikkapa satunnaisempaan retkeilyyn tai lasten kesäleireille. Talvella ulkona yöpyvän, säännöllisesti telttaa käyttävän tai muuten vaativimmissa oloissa retkeilevän suosittelen panostavan laadukkaaseen telttaan. Hyvä teltta kestää käyttöä, pitää nukkujat kuivassa ja turvassa myrskyiltä sekä lisää retkeilymukavuutta.