Neljän hengen teltta retkeilyyn – esittelyssä seitsemän erilaista mallia

Neljän hengen teltta

Teltan valinta

Teltta on useimmiten yksi kalliimmista hankinnoista retkeilyvarusteiden saralla ja siksi iso päätös. Ennen ostoa on järkevää miettiä millaisissa olosuhteissa telttaa ensisijaisesti aiot käyttää. Tuleeko teltta ympärivuotiseen käyttöön vai retkeiletkö sen kanssa pääosin kesäisin? Kannatko telttaa pitkiä matkoja mukana rinkkaan kiinnitettynä vai ajatko autolla lähelle yöpymispaikkaa? Millaisissa maastoissa teltassa yövyt? Tässä artikkelissa kerron vinkit valintaan ja esittelen seitsemän neljän hengen telttaa eri hintaluokista.

Halpa teltta vai kalliimpi vaihtoehto?

Teltan keveys tarkoittaa yleensä kalliimpaa hintaa, mutta vaelluksilla, jossa telttaa kannetaan useita kilometrejä mukana, kalliimpi ja kevyempi teltta on varmasti hintansa väärti. Teltan hintaa punnitessa on fiksua arvioida käyttöpäivän hintaa. Kalliimmissa teltoissa on lähes poikkeuksetta pidempi takuu, kestävämmät materiaalit ja varaosien saatavuus parempi. Kallis teltta on edullisempaa mallia pitkäikäisempi ja hinta käyttöpäivää kohden jääkin usein edullisemmaksi.

Kupoliteltta vai tunneliteltta


Teltat voidaan jakaa muotonsa mukaan karkeasti kahteen luokkaan; kupolitelttoihin ja tunnelitelttoihin. Kupoliteltoissa on risteävät kaaret, joiden avulla teltta pysyy hyvin pystyssä ja on tukeva. Kupoliteltan voi pystyttää lähes mihin tahansa tasaiselle alustalle. Tunneliteltassa kaaret ovat samansuuntaiset, minkä vuoksi se on pingotettava hyvin naruilla ja kiiloilla maahan kiinni. Tämä asettaa tiettyjä vaatimuksia ympäristölle. Tunneliteltassa painon suhde tilavuuteen on keskimäärin parempi. Tämä tarkoittaa, että samankokoisia telttoja vertailtaessa tunneliteltta on yleensä jonkin verran kevyempi. Tunneliteltassa on lähes aina tilava eteistila eli absidi, joka mahdollistaa varusteiden säilyttämisen ja pienen puuhastelun nukkumatilan ulkopuolella, säältä suojassa.

Paras telttaTeltan vesipilariarvo


Vesipilariarvo kertoo telttakankaan vedenpitävyydestä. Arvo ilmaistaan millimetreinä ja se kertoo miten korkean vesipatsaan paineen kangas kestää ilman veden vuotamista sisälle telttaan. Pohjakankaalta vaaditaan päälliskangasta suurempaa vesipilariarvoa, sillä pohjakankaan ollessa tiiviisti maata vasten, siihen kohdistuu suurempi kosteuden paine. 3000mm on pohjakankaassa hyvä vedenpitävä arvo normaalioloissa, jos ei maaperä ole poikkeuksellisen märkä. Päälliskankaissa 1500mm on vedenpitävyyden raja. Rankkasateeseen vaaditaan tästä korkeampaa vesipilariarvoa.

Neljän vuodenajan teltat


Neljän vuodenajan teltoissa on panostettu vahvoihin tukirakenteisiin ja tuulta sekä lumikuormaa kestäviin kankaisiin. Kaarien tunnelit ovat yleensä suuremmat, jotta niihin on mahdollista lisätä ylimääräiset kaaret tukevoittamaan telttaa entisestään. Ilmanvaihdon tulee olla toimiva, ettei kosteus pakkaskelillä jäädy telttakankaan sisäpuolelle. Ilmanvaihtoaukot ovatkin talviteltoissa sijoitettu riittävän ylös, sillä ne eivät saa jäädä korkeidenkaan lumikinosten alle.

Fjällräven teltta – neljän vuodenajan teltta laatua arvostavalle

FJÄLLRÄVEN KEB ENDURANCE 4 unisex on huippulaadukas tunneliteltta, joka kestää vaativammatkin sääolot. Tämä lujarakenteinen teltta on suunniteltu kestämään myös lumisia olosuhteita ja säädöt sekä vetimet ovat valittu niin, että niiden käsittely onnistuu toppakintaiden kanssa. Sisäteltta on tilava ja kiinni ulkoteltassa, joten pystyttäminen onnistuu myös sateessa ilman vedenpääsyä sisälle. Absidissa on reilusti tilaa varusteille ja molemmilla sivuilla sisäänkäynti. Korkealla olevat isot tuuletusaukot varmistavat hyvän ilmanvaihdon ja tiivis itikkaverkko pitää ylimääräiset vierailijat ulkopuolella. Pitkäikäinen valinta!

 • Vesipilariarvo: 3000mm, pohja 10000mm
 • Sisäteltan pinta-ala: 225 x 210cm
 • Paino: 6000g

Frilufts Errigal Family 4 – Tilava teltta hyvällä hinta-laatusuhteella

Tässä kolmen vuodenajan tunneliteltassa mahtuu jopa aikuinen seisomaan! Tilavaan eteistilaan mahtuu vaivatta koko porukan varusteet sateelta suojaan. Eteistilaan pääsee kulkemaan kahdesta ovesta ja ikkunat tuovat siihen mukavasti valoa. Nukkumatila on pimennetty. Sekä eteistilassa, että sisäteltassa on jokaiselle oma tasku tavaroiden säilyttämistä varten. Kokoonsa nähden tämä teltta on vieläpä kevyt!

 • Vesipilariarvo: 3000mm, pohja 5000mm
 • Paino: 6300g

Hillerberg teltta – kevyt teltta jokaiseen vuodenaikaan

HILLERBERG NALLO 4 on jokaisen vuodenajan ultra kevyt teltta! Tämän teltan materiaalit ja rakenne ovat mietitty huolella, jotta kestävyydestä tinkimättä on saatu aikaan vain 3000g painava neljän hengen teltta. Sanomattakin selvää, että Nallo on pidempiä vaelluksia kulkevien perheiden ja seurueiden suosiossa. Malliltaan teltta on tunneli ja kaaret ovat kestävää alumiinia. Ulkoteltan vesipilariarvo on 5000mm ja pohjan 15000mm. Sisä- ja ulkoteltan välissä on riittävän kokoinen ilmarako takaamassa hyvän tuuletuksen.

 • Vesipilariarvo: 5000mm
 • Sisäteltan pinta-ala: 220 x 210cm
 • Paino: 3000g

 Kevyt Marmot kupoliteltta – Helppo pystyttää!


MARMOT LIMESTONE 4P on kolmen vuodenajan kupoliteltta neljälle hengelle. Esittelemistäni teltoista tämä on toiseksi kevyin. Painoon nähden halpa teltta! Ulkoteltan kangas on vedenpitävä ja saumat teipatut. Kenkien ja varusteiden säilyttämistä varten on absidi, joten makuutilaa ei tarvitse täyttää varusteilla. Helppo pystyttää. Perusteltta hyvällä hinta-laatusuhteella!

 • Vesipilariarvo: 3000mm, pohja 5000mm
 • Makuutilan mitat: 254 x 218 x 160cm
 • Paino: 4920g

High Peak Alghero 4 – edullinen valinta kesäretkeilyyn

Tämä neljälle hengelle riittävä edullinen High Peak teltta sopii hyvin kesällä retkeilyyn.  Teltta on vedenpitävä. Sivuovessa ja ikkunassa on hyttysverkko, minkä ansiosta tuulettaminen on helppoa. Makuuosan saa halutessaan jaettua kahtia sivuseinällä.

 • Vesipilariarvo: 4000mm
 • Paino: 10,9kg
 • Makuutilan mitat: 220 x 240 x 180cm

Vango Beta 450 XL – edullinen perheteltta isolla eteisellä

Lasten kanssa reissatessa tavaroiden määrä on välillä huima, mutta tässä teltassa se ei haittaa. Isoon absidiin mahtuu useampikin kassi! Edullisen hinnan takia teltta ei kuulu kevyimpien joukkoon, mutta tämä teltta sopii mainiosti esimerkiksi leirintäalueelle tai mökkipihassa yöpymiseen. Teltta on vedenpitävä.

 • Vesipilariarvo: 3000mm
 • Makuutilan koko: 250 x 210 x 145cm
 • Paino: 7500g

Outwell teltta – perheteltta mukavaan asumiseen


OUTWELL NEVADA 4P 2020 perheteltassa on kaksi erillistä makuutilaa esimerkiksi omansa perheen vanhemmille ja lapsille tai erilliset tilat kahdelle pariskunnalle. Makuutilojen edessä on reilu oleskelutila, kaksi sisäänkäyntiä ja valoisuutta tuovat isot ikkunat verhoineen. Telttakankaan vesipilariarvo on 6000mm ja pohjan 10 000mm eli ei huolta kastumisesta kovemmallakaan sateella. Tätä telttaa ei ole tarkoitettu kannettavaksi pitkiä matkoja, mutta asumismukavuutta on senkin edestä!

 • Vesipilariarvo: 6000mm, pohja 10000mm
 • Makuutilan mitat: 260 x 230 x 205cm
 • Paino: 18500g

Lopuksi…


Telttojen valikoima markkinoilla on laaja ja onkin tärkeää tietää millaisiin olosuhteisiin telttaa olet hankkimassa. Edulliset kupoliteltat sopivat vaikkapa satunnaisempaan retkeilyyn tai lasten kesäleireille. Talvella ulkona yöpyvän, säännöllisesti telttaa käyttävän tai muuten vaativimmissa oloissa retkeilevän suosittelen panostavan laadukkaaseen telttaan. Hyvä teltta kestää käyttöä, pitää nukkujat kuivassa ja turvassa myrskyiltä sekä lisää retkeilymukavuutta.