Paras otsalamppu retkeilyyn, juoksuun ja arkeen – Esittelyssä 6 erinomaista mallia
Paras otsalamppu on sellainen, joka toimii luotettavasti juuri siellä missä sitä tarvitset, olitpa sitten vaelluksella, juoksulenkillä, iltanuotiolla tai ulkoiluttamassa koiraa pimeällä tiellä. Otsalamppu vapauttaa kädet, lisää turvallisuutta ja parantaa näkyvyyttä, minkä vuoksi se kuuluu jokaisen ulkoilijan ja retkeilijän perusvarustukseen.
Markkinoilla on laaja valikoima eri käyttötarkoituksiin suunniteltuja otsalamppuja ja oikean mallin valitseminen voi olla yllättävän haastavaa. Tarvitsetko kevyen otsalampun juoksuun, tehokkaan valon vaellukselle vai helppokäyttöisen ja edullisen otsalampun arkeen ja matkustamiseen?
Tässä oppaassa esittelen kuusi testattua ja hyväksi todettua mallia eri tarpeisiin. Samalla käyn läpi, mitä ominaisuuksia kannattaa vertailla ja miten valita juuri sinulle paras otsalamppu.
Otsalampun valinta – mihin kannattaa kiinnittää huomiota?
Otsalampun valinta kannattaa tehdä omien käyttötarpeiden ja olosuhteiden mukaan. Toimiva otsalamppu ei ole vain riittävän valaiseva, sen täytyy olla luotettava, kestävä ja miellyttävä käyttää. Alla tärkeimmät ominaisuudet, joita kannattaa vertailla ennen ostopäätöstä.
Otsalampun valoteho ja valokeila
Valoteho ilmoitetaan luumeneina (lm) ja se kertoo kuinka kirkas lamppu on. Perusulkoiluun ja leirintäkäyttöön riittää usein 100–300 luumenia, kun taas vaativaan vaellukseen, suunnistukseen tai työkäyttöön suositellaan 500–1000 luumenin tehoa. Juostessa tai pyöräillessä, jolloin vauhti kasvaa tai umpimetsässä pilkkopimeässä kulkiessa valon määrä olisi hyvä olla jopa 1000 lm tai enemmän.
Huomioi myös valokeilan muoto: laaja keila sopii lähikäyttöön, kapea ja pitkä kantama taas tarkkaan suunnistukseen tai maastopyöräilyyn. Monessa malleista onkin useampi erilainen valokeila optimaalisen valaistuksen aikaansaamiseksi.
Otsalampun akku ja virtalähde
Otsalampun käyttöaika vaihtelee mallista ja tehoasetuksesta riippuen. Pidemmillä retkillä tai kylmissä olosuhteissa akunkesto korostuu. USB-ladattavat otsalamput ovat käteviä arjessa ja lyhyillä retkillä, kun taas paristokäyttöiset tai vaihdettavalla akulla varustetut mallit soveltuvat paremmin pitkiin vaelluksiin, jolloin latausmahdollisuuksia ei useinkaan ole.
Useissa otsalampuissa on valotehon säätö, jolloin voit valita hieman tehokkaamman lampun, kuin ajattelet tarvitsevasi. Akun säästämiseksi tehon voi säätää normaalikäytössä matalammalle ja tarpeen tullen saat valaistusta saa tehostettua. Otsalamppujen käyttöajat vaihtelevat muutamasta tunnista jopa yli sataan tuntiin.
Paino ja käyttömukavuus
Koska otsalamppua kannatellaan päässä, on keveys valttia. Erityisesti urheilukäyttöön kannattaa valita kevyt otsalamppu. Kevyet mallit eivät heilu tai paina otsaa ja säädettävä otsapanta varmistaa hyvän istuvuuden. Pitkään käytettäessä tai raskaampien mallien kanssa hyvä pehmuste lisää mukavuutta.
Vesitiiviys ja iskunkestävyys
Osa otsalampuista ei kestä ollenkaan vettä, kun taas jotkut voi upottaa kokonaan veden pinnan alle lampun siitä kärsimättä. Harkitse oman käyttötarkoituksesi mukaan miten vesitiiviin otsalampun tarvitset.
Retkeilijän tai ulkoilijan otsalamppu joutuu usein koville: sade, lumi, pakkaset ja kolhut kuuluvat asiaan. Kestävä runko ja laadukkaat osat pidentävät käyttöikää ja varmistavat lampun toimintakyvyn kaikissa sääolosuhteissa.
Lisätoiminnot
Monet modernit otsalamput sisältävät lisäominaisuuksia, kuten punavalo pimeänäköä varten, säädettävät valotilat, lukitustoiminnon (ettei lamppu syty taskussa) tai automaattisen kirkkaudensäädön. Nämä eivät ole välttämättömiä kaikille, mutta voivat parantaa käyttökokemusta huomattavasti.
Otsalamppu vaativaan käyttöön, kuten pilkkopimäessä suunnistukseen tai maastopyöräilyyn
Kaikista tehokkaimmissa otsalampuissa valoteho on 1000 luumenista ylöspäin. Haittapuolena on joskus akun koon ja painon kasvaminen. Uusimmassa laadukkaissa otsalampuissa on kuitenkin jo saatu lisättyä merkittävästi tehoa painon pysyessä maltillisena. Tehokas otsalamppu on tarpeen nopeatempoisissa lajeissa, kuten maastopyöräilyssä tai tosimielellä suunnistaessa. Valotehon, suuntauksen ja valokeilan säätömahdollisuudet ovat yleensä monipuoliset ja joissain malleissa valoteho säätyy automaattisesti.
Kevyt & tehokas otsalamppu suunnistukseen
Arvosana: 5 / 5
Petzl Swift RL 1100 lm
Tehoonsa nähden äärimmäisen kevyt otsalamppu ei haitaa menoa vauhdikkaammassakaan menossa! Lampussa on käytössä Petzlin reaktiivinen valaisuteknologia. Lampun teho säätyy siis itsestään tilanteen mukaan. Tähyillessäsi pimeään syysmetsään valo kirkastuu ja himmenee taas kun käännät katseen karttaan. Kevyt ja tehokas eli hyvä otsalamppu esimerkiksi juoksuun.
- Maksimiteho: 1100 luumen
- Paino: 100g
- Irroitettava 2350 mAh litium-ioniakku
- Sateenpitävä
Paras otsalamppu työkäyttöön
Arvosana: 5 / 5
Fenix HM71R 2700lm
Tästä ladattavasta otsalampusta löytyy kaikki ominaisuuudet mitä vaativaan työkäyttöön tulevassa lampussa tulee olla. Valotehon säätö on laaja, lampun saa näppärästi irti taskulampuksi ja suuren painonappikytkimen käyttö onnistuu hanskat kädessä. Lamppu on kiinnitettävissä metallipintaan kantaosan magneetin avulla ja lisävarusteena on saatavilla myös kypäräkiinnike. Lisäksi tämä on täysin vedenkestävä otsalamppu!
- Maksimiteho: 2700 luumen
- Paino: 207g
- 5000 mAh akku
- Kestää veteen upotuksen
Otsalamput polkujuoksuun, vaeltamiseen tai vaikka armeijaan
Kun hypätään tehokkaimmista lampuista seuraavaan ryhmään, valoteho pyörii noin 400–1000 luumenin välillä. Näillä lampuilla onnistuu jo mainiosti hämärässä juokseminen ja yöllä vaeltaminen. Myös tämän luokan lampuista löytyy erilaisia valotehon ja suuntauksen säätöjä. Koska tehoa ei ole yhtä paljon, myös hinta on monesti edullisempi.
Kevyt otsalamppu juoksuun
Arvosana: 5 / 5
Led Lenser Neo5R
Kevyt otsalamppu ei heilu päässä juostessa ja valoteho riittää hyvin hämärässä metsässä juoksuun. Fusion Beam” -valokeilan ansiosta otsalamppu valaisee hyvin sekä lähellä, että kauas. Otsalampun takana on huomiovalo ja otsapanta itsessään on haijastava, eli myös sinut nähdään kaukaa!
- Maksimiteho 600 luumen
- Paino 104g
- 1800 mAh litium-ioniakku
- Kestää sadetta kaikista suunnista
Paras otsalamppu retkeilyyn
Arvosana: 5 / 5
Petzl Actik Core 600lm
Tähän astisista otsalmapuista kevyin, vai 88g painava Petzlin otsalamppu on retkeilijöiden suosiossa. Lamppua voi käyttää sekä mukana tulevalla akulla, että paristoilla, mikä on tärkeä ominaisuus pidemmillä vaelluksilla. Lampussa on kolme valoasetusta, josta pienimmällä tehoasetuksella lampun valossa pystyy etenemään jopa 110 tunnin ajan. Lampussa myös punavalo, josta saa välkkyvän turvavilkun. Mukana toimitetaan pakkauspussi, jonka avulla otsalamppu muuttuu pehmeää yleisvaloa tarjoavaksi telttalyhdyksi.
- Maksimiteho 600 luumen
- Paino 88g
- 1250 mAh Petzlin Core akku
- Kestää sadetta kaikista suunnista
Hyvät otsalamppu lapselle tai koiran ulkoilutukseen
Teholtaan pienimmät ja toisaalta edullisimmat lamput sopivat osittain valaistuilla reiteillä kulkemiseen, varalampuksi retkille tai vaikka lapsen ensimmäiseksi otsavaloksi. Nämä ovat usein pienikokoisia ja kevyitä ja maksavat muutaman kympin. Valoteho vaihtelee 100-300 luumenin välillä. Pienitehoisiakin lamppuja löytyy sekä paristolla, että ladattavalla akulla. Akunkesto niissä on usein hyvä, sillä teho on pieni.
Hyvä otsalamppu arkikäyttöön
Arvosana: 4,5 / 5
Petzl Tikka
Tämä edullinen ja kevyt otsalamppu sopii hyvin arkiseen käyttöön esimerkiksi koiran ulkoilutukseen tai taajamassa lenkkeilyyn. Valon kirkkautta pystyy säätämään kolmeen eri tehoon ja valokulmaa pystyy muuttamaan. Lamppu toimii paristoilla, mutta halutessasi voit hankkia siihen lisävarusteena akun.
- Maksimiteho 350 luumen
- Paino 82g
- Toimii paristoilla, akku saatavilla lisävarusteena
- Roiskeveden kestävä
Hyvä otsalamppu lapselle
Arvosana: 4,5 / 5
Petzl Tikkina
Petzl Tikkina toimii kolmella AAA-paristolla, mutta tähänkin malliin voit hankkia lisävarusteena akun. Valossa on kolme tehoasetusta, joista pienimmällä valoa riittää jopa 100 tunniksi. Tikkinasta saat tehtyä myös pyörävalon erikseen hankittavan adapterin avulla. Monipuolinen lamppu varsin halvalla!
- Maksimiteho 300 luumen
- Paino 92g paristoilla
- Voidaan käyttää myös akulla
- Roiskeveden kestävä
Lopuksi…
Otsassa mukana kulkeva valaisin on taskulamppua näppärämpi vaihtoehto, sillä se vapauttaa kädet muihin puuhiin. LED-teknologia on kehittynyt hurjaa vauhtia, minkä ansiosta otsalamput ovat entistä pienempiä, kevyempiä ja tehokkaampia.
Otsalamppujen valikoima on valtava ja asiaan perehtymätön saattaa helposti ostaa ensimmäiseksi lampuksi omiin tarkoituksiin sopimattoman. Hankinnassa kannattaa ottaa huomioon missä aktiviteetissa sitä aikoo käyttää. Tuleeko otsalamppu suunnistukseen, kiinni kypärään vai esimerkiksi koiran ulkoilutukseen? Käyttö määrittelee miten tehokkaan ja millaisilla ominaisuuksilla varustetun lampun tarvitset.
Vauhdin kasvaessa tarvitaan suurempaa valotehoa. Vesitiiviyteen tulee kiinnittää huomiota, jos aikoo liikkua säällä, kuin säällä. Mieti myös sopiiko tarkoitukseesi paremmin akullinen malli vai haluatko käyttää paristoja. Monipuolinen liikkuja saattaa tarvita useamman lampun, joista valita käyttötarkoituksen mukaan.
Usein kysytyt kysymykset
Tehokkaimmissa otsalampuissa on lähes aina akut. Joissain malleissa on mahdollista käyttää sekä paristoja, että akkua. Paristollinen lamppu sopii tilanteisiin, jossa latausmahdollisuutta ei ole, mutta paristoja on saatavilla lisää. Ostaessasi akullisen lampun on hyvä harkita varavirtalähteen tai vara-akun ostoa. Mikäli käytät ladattavaa otsalamppua pääosin kovilla pakkasilla, saatat hyötyä mallista, jossa akun saa jatkojohdon kanssa sujautettua lämpimään taskuun. Näin akun varaus säilyy pidempään.
Valotehon tarve riippuu käyttötarkoituksesta. Peruskäyttöön ja esimerkiksi leirintäalueella liikkumiseen riittää 100–300 lumenia. Polkujuoksuun tai vaelluksille pimeässä suositellaan vähintään 400–600 lumenia, ja vaativissa olosuhteissa (esimerkiksi suunnistus, vuoristo tai tarkkaa näköä vaativa työ pimeässä) jopa yli 1000 lumenin lampusta on hyötyä.
Retkeilyyn ja vaelluksille hyvä otsalamppu on kevyt, kestävä ja tarjoaa säädettävän valokeilan sekä riittävän pitkän käyttöajan. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Petzl Actik Core, joka toimii sekä akulla, että paristoilla.
Kyllä, mutta kannattaa tarkistaa, että lamppu on pakkasenkestävä ja suojattu kosteudelta (esimerkiksi IP67-luokitus). Akut tyhjenevät nopeammin kylmässä, joten ne kannattaa pitää lämpimänä silloin, kun lamppua ei käytetä, esimerkiksi taskussa tai makuupussin sisällä.