Parhaat vaelluskengät ja retkeilykengät – esittelyssä kymmenen mallia

Hyvat retkeilykengat esittely

Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit ovat merkitty *-merkillä tai erillisillä painikkeilla.

Hyvät retkeily- tai vaelluskengät ovat tärkeä osa retkeilijän varustusta. Valikoimaa löytyy laidasta laitaan ja ennen ostoa on hyvä pysähtyä miettimään mitä ominaisuuksia kengiltään tarvitsee. Valintaan vaikuttaa jalan malli, vaellusten pituus, vuodenaika ja maasto, jossa pääosin kulkee. Tässä artikkelissa esittelen kahdeksan erilaista retkeily- ja vaelluskenkää, ensin tulevat naisten mallit ja artikkelin loppupäästä löydät miesten jalkineet.

Monesti vaelluskenkä ja retkeilykenkä ovat synonyymejä toisilleen, mutta nyt olen jaotellut ne eri ryhmiin. Vaelluskengät ovat jäykempiä ja niissä on vähintään matala varsi. Vaelluskenkä sopii myös merkittyjen reittien ulkopuolella liikkumiseen ja tukee paremmin, kun selässä on kuormaa kannettavana.

Retkeilykengällä tarkoitan joustavampia kenkiä, jotka voivat olla myös varrettomia. Retkeilykenkä on ikään kuin lenkkarin ja vaelluskengän puolesta välistä ja sopii hyvin vaikkapa päiväretkille luontoon.

Naisten retkeilykengät

 

*Retkeilykengät leveällä lestillä – Lowa Renegade Mid W GTX Wide

Lowan suosikkimallin leveälestinen versio, jossa on joustoa enemmän, kuin jäykimmissä vaelluskengissä. Tämä retkeilykenkä ei tarvitse toimiakseen painavaa rinkkaa, mutta keskikorkea varsi tukee nilkkaa haastavimmillakin poluilla. Pohjan pehmeähkö kumi takaa hyvän pidon.

 • Täysin vedenpitävä, Gore-tex
 • Leveä lestinen

Näillä Salomonin kevyillä retkeilykengillä taittuvat päiväretket mukavasti säällä, kuin säällä. Varsi on nilkkakorkuinen ja Gore-tex kalvo pitää kosteuden ulkopuolella. Jos et tykkää nauhojen solmimisesta, Quicklace-pikanauhoilla kenkien pukeminen käy vikkelään.

 • Täysin vedenpitävä, Gore-tex
 • Painoa vain 340g

Merrellin suositussa mallissa yhdistyy vedenpitävyys, mukavuus ja kohtuullinen hinta. Tässä III-verisossa on paremmat iskunvaimennusominaisuudet ja aiempaan pitävämpi pohja. Hyvä ilmatyynyvaimennus kannassa tekee kävelystä ergonomisempaa kovemmillakin poluilla.

 • Täysin vedenpitävät, Gore-tex
 • Edullinen

Nämä laadukkaat matalammalla varrella varustetut vaelluskengät toimivat niin päivä- kuin viikonloppuretkilläkin. Kenkä on keskijäykkä ja matalasta varresta huolimatta rakenne tukee nilkkaa myös juurakkoisilla poluilla. Kärjessä ja kannassa on kivisuojukset ja materiaali on laadukasta nupukkinahkaa. Hyvä vaelluskenkä moneen tarkoitukseen!

 • Täysin vedenpitävä, Gore-tex
 • Matala varsi

Nämä laatuvalmistajan tukevat ja vedenpitävät vaelluskengät ovat niittäneet suosiota jo pitkään! Sopii sekä päiväretkille, että pidemmille vaelluksille. Pohjan Vakuum foam-rakenne ja muotoutuva pohjallinen saa kävelyn tuntumaan miellyttävältä kengän napakkuudesta huolimatta. Oikein huollettuna nämä vaelluskengät kestävät lukuisia kilometrejä!

 • Täysin vedenpitävä, Gore-tex
 • Kestosuosikki!

Tutulta valmistajalta leveämpään jalkaan kevyt ja joustava retkeilykenkä. Lowa Renegade on täysin vedenpitävä ja lyhyt varsi tukee kevyesti nilkkaa. Tämä kenkä toimii hyvin myös ilman painavaa kantamusta. Hyvä retkeilykenkä, kun lenkkari ei riitä, mutta vaelluskengän jäykkyys ei ole tarpeen.

 • Täysin vedenpitävä, Gore-tex
 • Joustava rakenne

Haglöfsin retkeilykenkä kestää katseita myös arkikäytössä. Tukevan pohjan sisältä löytyy geelivaimennus, joka pehmentää menoa. AHAR Plus-ulkopohja on kestävää tekoa, joten näillä kelpaa askeltaa myös kivikkoisissa maastoissa. EcoProof- kalvon ansiosta jalkineet ovat vedenpitävät.

 • Vedenpitävä, EcoProof-kalvo
 • Jämäkkä pohja

Tällä matalavartisella retkeilykengällä taittuu mukavasti päiväretket merkityillä poluilla. Vedenpitävä DrymaxX-kalvo pitää jalat kuivina, mutta myös hengittää jonkin verran. Kengässä on kuminen Antislip-pohja pitoa parantamaan.

 • Vedenpitävä
 • Edullinen

Tämä Lunhagsin huippulaadukas vaelluskenkä on todella pitkäikäinen ja sopii vaativiin olosuhteisiin! Kiertojäykkä pohja ja napakka varsi antavat parhaan mahdollisen tuen esimerkiksi kivikkoisessa maastossa raskaan kantamuksen kanssa. Kengässä ei ole vedenpitävää kalvoa, jonka vuoksi varsi on hengittävämpi. Kengän alaosa on vedenpitävää Certech-kumia ja varsi nahkaa, jonka voi kyllästää vedenpitäväksi. Kengän rakenteen vuoksi siinä suositellaan käytettävän kahta paksumpaa sukkaa.

 • Leveä lesti
 • Laatukenkä vaativalla käyttäjälle

Monikäyttöiset vaelluskengät niin päiväretkille, kuin pidemmillekin vaelluksille. Meindl on tuttu valmistaja vaelluskenkien parissa ja nämäkin kengät vakuuttavat laadullaan. Pinta on kestävää nupukkinahkaa ja Gore-tex kalvo pitää jalat kuivina. Kenkä on keskijäykkä eli tukee juurakkoisilla poluilla, mutta mahdollistaa vielä rullaavan askeleen.

 • Täysin vedenpitävä, Gore-tex
 • Jalkine monipuoliseen käyttöön

Lopuksi…

Retkeilyjalkineet ja vaelluskengät on syytä valita huolella. Hyvä retkeilykenkä vähentää rasitusvammojen riskiä, estää nilkan nyrjähdyksiä ja tekee kaiken kaikkiaan liikkumisesta mukavampaa. Koska valikoima on laaja, on sinun ensin päätettävä mitä ominaisuuksia kengiltäsi ensisijaisesti toivot. Se määrittelee valitsetko pitkän vain lyhyen varren, gore-tex jalkineen vai kalvottoman kengän ja niin edelleen.  Kun nämä ovat tiedossa, jalkasi tekevät viimeisen valinnan. Se mikä tuntuu heti omalta, todennäköisesti istuu parhaiten jalkaan myös metsässä.