Savotta rinkka on viiden tähden valinta (lue miksi!)

Savotta on suomalainen valmistaja, jonka retkeily- ja erätarvikkeet ovat tunnettuja korkeasta laadusta. Savotalla on vuosikymmenien kokemus päiväreppujen ja rinkkojen valmistuksesta suomalaisiin tarpeisiin.

Tuotteet ovat vähitellen hiotuneet nykyiseen muotoonsa. Pitkän tuotekehittelyn tuloksena on syntynyt sarja upeita tuotteita, jotka saavat kuluttajilta täydet arvosanat kerta toisensa jälkeen.

Savotalta löytyy pieniä ja keskikokoisia päiväreppuja, pieniä rinkkoja sekä isompia putkirinkkoja. Tässä artikkelissa kerron miksi Savotta Jääkärit ovat niin tykättyjä ja esittelen neljä suosittua mallia:

 • Savotta Jääkäri S (pieni päiväreppu)
 • Savotta Jääkäri M (iso päiväreppu/pieni rinkka)
 • Savotta Jääkäri L (keskikoinen rinkka)
 • Savotta Jääkäri XL (iso putkirinkka)

 

Repuissa käytetyt materiaalit

Yleisin Savotan repuissa ja rinkoissa käytettävä kangas on nimeltään 1000D Cordura. Tämä kangas kestää äärimmäistäkin kulutusta. Kankaan sisäpuolella on polyuretaanisively, mikä lisää vedenpitävyyttä. Repuissa käytetyt soljet, vetoketjut ja nauhat ovat nekin äärimmäisen kestäviä.

Savotan tuotteita valmistetaan retkeilijöiden lisäksi puolustusvoimille, pelastusjärjestöille ja muille viranomaisille. Tämänkin vuoksi kestävyys ja pitkä käyttöikä on Savotan tuotteissa noussut tärkeäksi arvoksi. Pitkäikäisyyttä lisää helposti saatavilla olevat varaosat.

Savotta taskut

Kaikissa Jääkäri-repuissa ja rinkoissa kulkee päällä PALS-nauhakujasto. Tämän avulla rinkkaan saa kiinnitettyä lisätaskuja ja välineitä. Lisätaskut asettuvat tukevasti kiinni ja niillä voit mukauttaa reppua hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Voit aina hankkia taskuja lisää, jos käyttötarpeet muuttuvat.

Kujastoon saa kiinnitettyä myös hihnoja ja kuormaliinoja esimerkiksi makuualustaa varten. Lisähihnoilla saa kirveen, aseen tai muut työkalut rinkan ulkopuolelle näppärästi ja tukevasti kiinni.

 

Savotta Jääkäri S on pienin Jääkäri repuista. Se on tilavuudeltaan noin 20l. Jääkäri S sopii hyvin sekä arkikäyttöön, että lyhyille päiväretkille. Kaikissa Jääkäri-repuissa kulkee repun ulkopuolella PALS-nauhakujasto, mikä mahdollistaa erilaisten lisätaskujen ja tarvikkeiden kiinnittämisen reppuun.

Lisätaskuilla pystyy tarvittaessa kasvattamaan repun tilavuutta ja käyttömahdollisuuksia. Suuaukon nokkela sulkumekanismi antaa sekin pelivaraa koon suhteen. Suurimmillaan S-koon repun saa venytettyä jopa 30-litraiseksi.

Päälokero suljetaan nimittäin läpällä, jolloin repun suuaukko taittuu alas sulkeutuessaan. Kun tavaraa on vähän, voi repun kompressiohihnat kiristää tiukalle. Pidemmällä retkellä voit löysätä kompressioremmit pisimmilleen, jolloin tilaa vapautuu jopa 10l enemmän.

Läpän sisäpuolelta löytyy vetoketjullinen tasku pikkutavaroille. Repun sisällä selkää vasten on paikka juomarakolle. Juomarakolla tarkoitetaan kestävästä muovista valmistettua pussia, johon saat laitettua juomavedet. Juomarakosta lähtee letku juomista varten.

Repun yläosassa on molemmin puolin läpiviennit, josta toisesta voi pujottaa juomaletkun ja toisesta vaikkapa elektroniikkalaitteen piuhan tai radiopuhelimen antennin.

Faktat

 • Tilavuus: 20l-25l (ylipakattuna 30l)
 • Paino: 775 g
 • Mitat: korkeus 45 cm (ylipakattuna 55cm), leveys 25 cm, syvyys 16 cm
 • Selkäosan pituus: 42cm
 • Materiaali: 1000D Cordura (100% polyamidi)
 • Värivaihtoehdot: vihreä, musta ja M05 maastokuvio
 
 

Kokemuksia Savotta Jääkäri S repusta:

”Savotan Minijääkäri, kuten Savotan tuotteet aina, on erittäin hyvä reppu, laadukas ja toimiva.” -Vesa J. (Lähde: Skandinavian Outdoor)

”Tiesin kyllä tätä reppua ostaessani, että Savotta on laatumerkki. Enpä silti olettanut, että reppu onkin näin passeli. Ensinnäkin repun yleisilme on hyvin siisti ja pelkistetty. Ulkopuolella on paljon MOLLE-kiinnityskohtia, mutta ei juuri muuta.

Sisäpuolelta löytyy pääsäilytysosio sekä kaksi pienempää osiota. Näissäkään ei moittimista. Reppua pystyy myös hyvin laajentamaan MOLLE-taskuilla sekä ylipakkaamaan ja reppu kestää todella paljon kulutusta.

Toisaalta repun pystyy särmäämään erittäin kompaktiksi ja tyhjänä rullaamaan pieneksi. Soljetkin ovat laadukkaat. Eipä voi muuta, kuin suositella.” -Milla R (Lähde: Skandinavian Outdoor)

Jääkäri M on 30 litrainen iso päiväreppu tai pieni rinkka. Se on siis kymmenen litraa Jääkäri S:ää suurempi. Rinkka on malliltaan kapea, jotta kulkeminen hankalissa maastoissa ja risukoissa on mahdollista. Jääkäri M on kehitelty ”Kevyt Rajapartiorepusta”, joka suunniteltiin Suomen Rajavartiolaitoksen tarpeisiin.

Toisin kuin S-koossa, tästä mallista löytyy myös pehmustettu lantiovyö. Olkaviilekkeet, toiselta nimeltään olkaremmit, ovat niin ikään pehmustettu käyttömukavuuden lisäämiseksi. Ne yhdistyvät toisiinsa irrotettavalla rintaremmillä.

Rinkan sisällä on muovitukilevy tukevoittamassa kantovälinettä. Sen ja kompressiohihnojen ansiosta Jääkäri M on varsin tukeva paketti!

Päälokeron suuaukolla on nyörikiristeinen lumilukko ja koko komeus suljetaan niin kutsutulla kelluvalla läpällä. Päälokeroon pääsee näppärästi käsiksi myös rinkan sivulla olevan pitkän vetoketjun kautta.

Pikkuveljensä tavoin, tässäkin Jääkäri rinkassa on päällä PALS-nauhakujasto lisätaskujen ja välineiden kiinnittämiseen. Lisäksi rinkasta löytyy juomarakolle tasku ja letkun läpiviennit.

Faktat

 • Tilavuus: 30l
 • Paino: 1750g
 • Mitat: korkeus 52 cm, leveys 25 cm, syvyys 17 cm
 • Materiaali: 1000D Cordura (100% polyamidi), selkätukilevy: HDPE
 • Värivaihtoehdot: vihreä, musta ja M05 maastokuvio
 
 

Kokemuksia Savotta Jääkäri M repusta:

”Vasta yksi reissu tehty, mutta sen perusteella reppu vaikuttaa todella hyvältä selässä. Olen tyytyväinen ostokseen.” -Päivi L (Lähde: Skandinavian Outdoor)

”Ystäväni on eräopas ja suositteli tätä minulle. On jokapäiväisessä arkikäytössä ja myös viikonloppuretkillä. Aivan mielettömän hieno laite kaikkine ominaisuuksineen.

Valitsin koon M, koska retkeilyni ei vielä viikonloppua pidempään kestä. Lisätaskuja ja mahdollisuuksia saa tähän vaikka millä mitalla. Tukevaa ja laadukasta tekoa, sen kyllä huomaa. Minun käytössäni ikuinen kaveri.” -Juha-Matti V. (Lähde: Skandinavian Outdoor)

”Jääkäri-perheen S-, M- ja L-mallit nyt käytössä. M-malli lunasti heti paikkansa päivä- ja viikonloppuretkien monipuolisena kantimena. Savotan taskuilla saa näppärästi lisätilaa tarvittaessa. Värillä ei väliä, kunhan se on musta ;-)” -Jyrki N. (Lähde: Skandinavian Outdoor)

Kenelle Savotta rinkka sopii?

Savotat sopivat henkilölle, joka arvostaa tukevaa, kestävää ja käytännöllistä rinkkaa ja on valmis maksamaan laadusta. Savotta Jääkärit ovat pitkäikäisyyden vuoksi ekologinen valinta. Ostamalla Savottaa, tuet suomalaista yritystä.

Kenelle Savotta Jääkärit eivät sovi? Kestävät ja lujat materiaalit näkyvät painossa. Jääkäri rinkat ovat monia vastaavan kokoisia rinkkoja jonkin verran painavampia. Savotat eivät siis ole grammanviilaajan valinta.

Savotan tuotteet eivät ole edullisemmasta päästä eli jos etsit halvinta mahdollista rinkkaa, suuntaa katse muualle. Kuitenkin jos lasketaan hinta käyttövuosia kohti, Savotta ei ole ollenkaan kallis vaihtoehto.

Jääkäri L on vuosikymmenien käytössä hioutunut timantti! Se suunniteltiin alun perin Rajavartilaitokselle ja kantoi tuolloin nimeä Rajapartioreppu. Tuotekehittelyä on tehty jo yli 30 vuoden ajan. Tämän päivän versio on vaativaankin tarpeeseen soveltuva laaturinkka.

Jääkäri L on Savotan anatomisista rinkoista suurin. Se on tilavuudeltaan 40-60l. Jääkäri L sopii siis hyvin muutaman yön reissuille. Rinkan sisällä kulkee alumiininen tukiranka, joka yhdessä kompressioremmien ja napakan ja pehmustetun lantiovyön kanssa tekee rinkasta tukevan kantaa.

Rinkka on malliltaan kapea, jotta sen kanssa pystyy taivaltamaan hankalimmatkin maastot. Sisäosasto jakautuu kahteen osaan välipohjalla. Läpässä on tilavuudeltaan 2 litrainen vetoketjullinen tasku pienille tavaroille.

Sisällä selkäosaa vasten on tarrallinen tasku, jonka sisällä tukiranka kulkee. Repun sulkeminen tapahtuu rolltop-tekniikalla eli rullaamalla suuaukko kiinni. Tämä mahdollistaa rinkan ylipakkaamisen, sillä korkeutta on mahdollista säätää 60-80cm välillä.

Huomio, että selkäosan pituuden säätömahdollisuudet ovat rajalliset. Jos olet pituudeltasi 170cm tai alle tai lähemmäs 190cm, käy sovittamassa riittävätkö säädöt sinulle.

Faktat

 • Tilavuus: 40-55l (ylipakattuna 60l)
 • Paino: 2380g
 • Mitat: korkeus 60-80 cm, leveys 31 cm, syvyys 22 cm
 • Materiaali: 1000D Cordura (100% polyamidi)
 • Värivaihtoehdot: vihreä, musta ja M05 maastokuvio
 
 

Kokemuksia Savotta Jääkäri L repusta:

”Erittäin laadukas ja hyvin suunniteltu rinkka. Hyvät säätömahdollisuudet, mukava kantaa melko isoillakin painoilla. Plussaa myös mahdollisuus liittää lisätaskuja oman mielen mukaan.” -Jarkko K. (Lähde: Skandinavian Outdoor)

”Istuu selkään kuin hanska käteen. Erittäin lujatekoista laatua, että tulee kestämään pidemmälle kuin oma eliniänodote. Lyhyesti sanottuna täytti kaikki odotukset, eli kestävä, tukeva ja tilava. Suosittelen” -Tuntematon (Lähde: Skandinavian Outdoor)

”Tuote vankkaa tekoa ja hyvä kantaa. Yhden viikonloppureissun jälkeen ei valittamista. Juomarakko mahtui hyvin sille suunniteltuun paikkaan. Pidemmille reissuille saa hyvän kantolaitteen kunhan lisää vain taskuja. 193 cm käyttäjälle riitti säätövara juuri ja juuri kun vaihtoi lantiovyön kiinnityspisteet alempaan kohtaan. Modulaarisuus iso etu.” -Mika M. (Lähde: Skandinavian Outdoor)

”Rinkka juuri sitä mitä ajattelin sen olevan. Laadukas, kestävä ja käytännöllinen! En löydä pahaa sanottavaa.” -Oskari R. (Lähde: Skandinavian Outdoor)

Savotta jääkäri XL on Savotta perheen suurin ja ainoa putkirungolla varustettu rinkka. Se on kooltaan 70-100l eli soveltuu pitkille vaelluksille ja raskaan taakan kantamiseen.

Tässäkin mallissa pals– nauhakujasto antaa mahdollisuuden muunnella rinkkaa lukuisilla tavoilla. Savotan omien taskujen lisäksi nauhakujastoon saa jousihakojen ja irtohihnojen kanssa kiinnitettyä kaiken tarvittavan.

Rinkan yläosassa on rullattava roll top– sulku ja alaosassa vetoketjullinen tasku. Ison yhtenäisen tilan saa jaettua kahtia välipohjalla.

Kompressiohihnojen ja kelluvan läpän ansiosta rinkan tilavuutta pystyy joustavasti säätämään.
Vajaalla kuormalla rinkan saa siis kutistettua pienempään kokoon. Rinkassa on useita pieniä lokeroita tavaroiden järjestelyyn. Lisäksi läpässä on vetoketjullinen tasku ja juomarakolle löytyy paikka selkää vasten.

Olkaremmit ja lantiovyö ovat hyvin pehmustetut ja säädettävissä portaattomasti käyttäjän pituuden mukaan. Tämä rinkka soveltuu 160– 200cm pituisille.

Faktat

 • Tilavuus: 70-100l
 • Paino: 3680g
 • Mitat: korkeus 79 cm, leveys 32 cm, syvyys 23 cm
 • Materiaali: 1000D Cordura (100% polyamidi), alumiiniputki
 • Värivaihtoehdot: vihreä, musta ja M05 maastokuvio


Kokemuksia Savotta Jääkäri XL repusta:

”Täyden 10 valinta, kestävä ja tilava. Istuu selkään kuin nakutettu + tilaa vesitaskulle valmiina. Tämä on täydellinen sijoitus.” -Otto M. (Lähde: Skandinavian Outdoor)

”Jääkäri XL lunastaa lupauksensa; laadukkaat materiaalit, hyvä pakattavuus, muunneltavuus Molle kujastojen kautta ja vimppa päälle toimiva kantojärjestelmä…paras rinkka ikuna:)” -Keijo H. (Lähde: Skandinavian Outdoor)

”90km UK-kansallispuistovaelluksen jälkeen voin todeta, että tämä rinkka istuu loistavasti selkään ja raskaammankin kuorman paino jakautuu tasaisesti.

Rinkka itsessään on käytännössä yksi iso kangasputki, mutta MOLLE-kujat antavat mukavasti mahdollisuuksia lisäillä juuri sellaisia kiinnityksiä ja taskuja kuin itse haluaa ja juuri sinne minne haluaa.

Pakko myöntää että tässä on ihan pirun kova rinkka kun matka on pitkä ja kannettavaa on paljon. Savotta ei pettänyt tälläkään kertaa.” -Tuntematon (Lähde: Skandinavian Outdoor)

Alla olevalla videolla näet esittelyn Savotta pystytaskuista:

Savotan laatu ja takuu

Savotan filosofiaan kuuluu, että tuotteiden täytyy kestää vuosia ja myös vaativaa käyttöä. Savotan tuotteita on myös rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien käytössä. Savotan repuilla ja rinkoilla onkin 5 vuoden materiaali- sekä valmistusvirhetakuu.

Tiivistettynä

Savotta sopii sinulle, jos…

 • Arvostat kotimaisuutta
 • Haluat tukevan kantojärjestelmän
 • Etsit pitkäikäistä ja luotettavaa rinkkaa
 • Haluat helposti muunneltavan rinkan, jonka litramäärä ei ole tarkkaan rajattu
 • Olet valmis maksamaan laadusta hieman enemmän ja saat vastineeksi varmasti toimivan pelin!

Kenelle en Savotta Jääkäreitä suosittelisi…

 • Kevytretkeilijälle
 • Mahdollisimman pieneen budjettiin pyrkivälle

 

Toivottavasti sait esittelystäni irti sen mitä tulit hakemaan. Jos luulet, ettei kaverisikaan pärjää ilman Savotta Jääkäriä, jaa postaus alla olevilla painikkeilla.