Millainen on paras talvimakuupussi?

Talvimakuupussi

Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit ovat merkitty *-merkillä tai erillisillä painikkeilla.

Talvimakuupussin tärkein ominaisuus on pitää käyttäjänsä lämpimänä. Toisaalta talvimakuupussin tulisi pysyä kuivana ja kuivua nopeasti kostuessaan, sillä kosteus ja pakkanen ovat huono yhdistelmä. Yleisin laadukkaiden neljän vuodenajan makuupussien täytemateriaali on untuva, sillä untuvalla on erinomainen kyky sitoa ilmaa itseensä. Untuvalla saavutetaan hyvät lämpöarvot ilman kohtuutonta painoa. Untuvan miinuspuoli on huonompi kosteudensietokyky verrattuna kuitumakuupusseihin.

Leudommille talvikeleille voi kuitenkin riittää hyvin keinokuituinen makuupussi, jotka ovat untuvamakuupusseja edullisempia. Valitettava fakta on, että halvalla ei saa makuupussia, jolla pärjäisi vielä kovilla pakkasilla.

Pieneen budjettiin sopiva vaihtoehto on ostaa edullisempi talvimakuupussi ja tarpeen vaatiessa käyttää tämän päällä kolmenvuodenajanmakuupussia. Kahden makuupussin taktiikassa on myös se etu, että sisälle voi valita hyvin lämmittävän untuvapussin ja päälle paremmin kosteutta hylkivän kuitupussin. Näin sinä pysyt lämpimänä ja varusteesi kuivina!

Talvivaelluksilla on monesti mukana ahkio, joten kaksi makuupussia kulkee melkein siinä missä yksikin. Tässä artikkelissa esittelen suosittuja talvimakuupusseja eri tarkoituksiin, pieniin pakkasiin, kevytretkeilyyn ja pienempään budjettiin.

 

Lämmön eristyskyky 

Makuupussien lämmöneristävyydestä kertomaan on kehitetty EN 13537- standardi, joka antaa viitteellisen arvon missä lämpötilassa makuupussissa on mukava nukkua ja mikä on käytön suositeltu alin lämpötila, jotta säästyy hypotermialta. EN 13537 –standardissa keskivertomiehen oletetaan olevan 173 cm pitkä ja painavan 73 kg. Naisen taas oletetaan olevan 160 cm pitkä ja painavan 60 kg. Molempien iäksi on oletettu 25 vuotta. Jotta standardin ilmoittamat arvot pitävät paikkansa, tulee olla pussin lisäksi tarkoitukseen sopiva makuualusta, kuiva aluskerrasto ja makuupussi huppu kiristettynä tiiviiksi.

”Comfort”-arvo tarkoittaa lämpötilaa, jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti ja palelematta. Keskivertonaisen lisäksi tästä arvosta voi ottaa vinkkiä herkästi palelevat.

”Limit” on lämpötila, jossa keskivertomies nukkuu yön kylmyyttä kokematta. Tämä voisi olla ohjeellinen lämpötila henkilöille, jotka ei herkästi palele. 

”Extreme” on alin lämpötila, jossa selviää yön ilman hypotermiaa.

Marmot Micron 25W on kompaktin kokoinen ja kevyt ankanuntuvalla täytetty makuupussi korkeintaa 168cm pitkälle käyttäjälle. Untuva on käsitelty vettä hylkiväksi. Jos kärsit viluisista jaloista, tämän talvimakuupussin päästä löytyy tasku keinotekoisille lämmittimille. Päävetoketjun lisäksi toisella puolella on lyhyt pätkä vetoketjua, mikä mahdollistaa käsien käytön ilman lämmön karkaamista pussin sisältä. Hyvä makuupussi naiselle kohtalaisiin pakkasöihin.

 • Paino: 1160g 
 • Käyttäjän max.pituus: 168cm
 • Lämpötilaarvot: comfort -6°C/ limit -12C° / extreme -32 °C 

Marmot Never Summer Long on lämmin untuvatäytteinen makuupussi, jonka mitoitus on monia malleja väljempi ja pituutta riittää jopa kaksimetriselle miehelle. Makuupussissa on muhkea ja lämmin huppu ja sekä lämpökaulus ja vetoketjun lämpölista estämässä lämpöhukkaa. Toisella puolella olevan pitkän vetoketjun lisäksi vastakkaisella puolella on lyhyempi vetoketju, josta saa käden ulos ja pienet puuhat teltassa onnistuu tulematta makuupussista ulos. Suosittu neljän vuoden ajan makuupussi vuodesta toiseen!

 • Paino: 1840g 
 • Käyttäjän max.pituus: 198cm
 • Lämpötilaarvot: Marmot ilmoittaa comfort-arvoksi -18°C 

Fjällräven Polar -30 on todella lämmin untuvapussi koviin pakkasiin. Tämän pussin mukavuus lämpötila naiselle on -20 astetta ja äärilämpotila jopa -54 astetta eli varma valinta Lapin erämaahan keskelle sydäntalvea! Makuupussi on suunnitteltu niin, että lämmönkarkaaminen on pyritty minimoimaan. Tiiviisti päätä myötäilevä huppu irroitettavalla karvareunuksella ja vetoketjullinen aukko kättä varten varmistaa lämpimänä pysymisen. Vetoketjujen ympärillä on suojakaulukset, jotka voi napittaa kiinni, siltä varalta, että vetoketju aukeaisi kesken unien. Ominaisuuksiinsa nähden makuupussin paino on varsin kohtuullinen.

 • Paino: 2150g 
 • Käyttäjän max.pituus: 195cm
 • Lämpötilaarvot: comfort -20°C/ limit -30°C / extreme -54 °C 

Tätä leutoihin pakkaskeleihin tarkoitettua on saatavilla kolmessa eri koossa. Makuupussin ulkokangas on kestävää rip-stop polyesteriä ja sisäpuoli pehmeämpää materiaalia. Makuupussi on mallilaan muumionmuotoinen ja vetoketju löytyy vasemmalta sivulta. Hyvä valinta pieneen budjettiin pikkupakkasille!

 • Paino: koosta riippuen 1600g – 2000g 
 • Käyttäjän max.pituus: koosta riippuen 185 – 205cm 
 • Lämpötilaarvot: comfort -5°C/ limit -10°C 

Mythic 600 on ultrakevyt neljän vuoden ajan makuupussi! Makuupussin täytteenä on laadukasta hanhenuntuvaa ja sekä täyte, että päällinen on käsitelty vettä hylkivästi. Ergonomisesti muotoiltu lämpökaulus ja säädettävä huppu vähentävät lämmönhukkaa ja auttavat lämpimänä pysymisessä. Makuupussin mukana tulee kompressiopussin lisäksi myös puuvillainen säilytyspussi, jossa makuupussi kannattaa säilyttää avattuna retkien ulkopuolella. 

 • Paino: 885g 
 • Käyttäjän max.pituus: 185cm 
 • Lämpötilaarvot: comfort -5°C/ limit -12°C/ extreme -32 °C 

Talvimakuupussin valinta

Talvimakuupussin valintaan vaikuttaa sinun yksilöllinen lämmönsietokykysi, millaisilla pakkasilla aiot retkeillä ja tietenkin kokosi. Lämminverinen voi pärjätä hyvin kolmenvuoden ajan makuupussilla vielä pienillä pakkasilla, kun taas vilukissa kaivaa talvimakuupussin esille jo syyskuussa. Ota tämä huomioon valintaa tehdessäsi.

Talvimakuupussin painoa ei kannata liiaksi tuijottaa, sillä pussin tärkein tehtävä on pitää sinut lämpimänä ja suurempi määrä täytettä, oli se sitten untuvaa tai keinokuitua, väkisinkin tuo lisäpainoa. Onneksi talvivaelluksilla saa kuitenkin tavarat kulkemaan kätevästi ahkiossa, jolloin yksi ylimääräinen kilo ei ole katastrofi.

Makuupussin koon määrää tietenkin sinun kokosi. Turhaa tilaa ei kannata talvimakuupussiin jättää, jotta kehostasi haihtuva lämpö ei leviä liian suurelle alueelle. Talvimakuupussi ei kuitenkaan saa olla ahdas, sillä pieni ilmatila eristää hyvin kylmyydeltä.

Hyvässä talvimakuupussissa on lämmönhukkaa vähentämään tiivis huppu/lämpökaulus, joka istuu tiiviisti pään ympärille, sekä lämpölista, joka estää lämmön karkaamisen vetoketjun kautta. Nämä on hyvä tarkistaa ennen ostoa. Kangas, joka on käsitelty kosteutta hylkiväksi, on myöskin plussaa!

Jos suunnitelet kahden makuupussin taktiikkaa, täältä pääset tutustumaan kolmen vuodenajan makuupusseihin: