Paljasjalkakenkien hyödyt 

Miljoonien vuosien ajan, ennen nykyaikaisten kenkien kehittämistä, ihmiset kulkivat paljain jaloin. Jalan lihakset saivat työskennellä ilman jäykkää tukirakennetta niiden alla ja toisaalta jalkapohjan kautta välittyi tieto alustan pinnasta ja muodoista, jolloin kehon tasapainojärjestelmä pääsi kehittymään huippuunsa ja alaraajan toiminnallisuus säilyi hyvänä. 

Kenkien avulla alettiin suojata jalkoja kylmältä, teräviltä kiviltä ja niin edelleen. Vähitellen kuitenkin kehitys meni ojasta allikkoon ja kengistä tuli niin suojaavat ja jäykät, että ihmisten jalkapohjan lihakset alkoivat kenkien käytön myötä laiskistumaan.

Tämä on johtanut moniin toiminnallisiin jalkavaivoihin, kuten ylipronaatioon, vaivaisenluihin, kantapääkipuihin ja edelleen polvi- ja lonkka sekä selkävaivoihin. Moni onkin saanut ison avun hypättyään paljasjalkakenkien maailmaan! Lue lisää, niin kerron miten kehosi hyötyy luonnollisemmasta tavasta liikkua.

Jos paljasjalkakenkien hyödyt ovat jo tiedossa ja haluat tutustua eri malleihin, käy lukaisemassa artikkelini:

Merrell barefoot kengät – esittelyssa kahdeksan eri mallia

 

Ennaltaehkäise vaivaisenluut ja vasaravarpaat

Paljasjalkakengät ovat muodoltaan jalkaterän malliset eli ne levenevät kärkeä kohti. Varpaille jää tilaa levitä kävellessä ja juostessa niin sanotun keskitukivaiheen aikana. Näin jalkaterä pääsee toimimaan luonnollisella tavalla.

Nykyaikana suuri osa meistä käyttää kenkiä, joissa varpaat joutuvat puristukseen, mikä voi johtaa esimerkiksi vaivaisenluihin tai kiusalliseen päkiän hermopinteeseen eli Mortonin neuralgiaan. Jalkaterveyden kannalta olisi tärkeää käyttää omaan jalkaan riittävän leveä lestisiä kenkiä.

paljasjalkakengat-vaivaisenluu

Ohuen pohjan ansiosta barefoot kenkien kanssa askelluksen viimeinen vaihe, varvastyöntö, onnistuu jäykkiä kenkiä paremmin, kun varpaat pääsevät kunnolla ojentumaan päkiänivelten kohdalta. Tämä taas ennaltaehkäisee muun muassa vasaravarpaiden muodostumista. Myös jalan etu- ja takaosan luonnollinen spiraalimainen liike mahdollistuu, kun jäykkä pohja ei vastusta liikettä.

 

Asentotunto ja tasapaino 

Paljasjalkakengissä pohja on ohut ja niiden kanssa kävellessä saa hyvän tuntuman maastoon. Pystyasennossa tasapainojärjestelmämme on riippuvainen jalkaterän kautta saadusta palautteesta. Paljasjalkakenkiä käyttämällä pystyt parantamaan jalan ja nilkan proprioseptiikkaa eli asentotuntoa, koordinaatiota sekä tasapainoa. Näillä tekijöillä on vammoja, muun muassa nilkan nyrjähdyksiä ja kaatumisia, ennaltaehkäisevä vaikutus.

 

Jalan lihasten vahvistaminen

Monien jalkaterän vaivojen, kuten kantapääkipujen ja vaivaisenluun, hoito on ensisijaisesti jumppa, joihin muun muassa fysioterapeutit ohjaavat harjoitteita. Jalkaterän voimisteluohjeet tuntuvat monista työläiltä ja positiivisten vaikutusten aikaansaamiseksi toistomäärän tulisi olla suuri. Paljain jaloin tai paljasjalkakengillä kävely harjoittaa jalkaterän lihaksia huomaamatta ja varsin tehokkaasti. Jokainen askel on harjoitus!

 

Paljasjalkakävely selkäkipujen hoidoksi?

Olet ehkä kuullut, että jopa olkapäävaiva on voinut saada alkunsa jalan virheasennosta tai vanhasta nilkkavammasta. Keho on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten tämä todellakin pitää paikkansa.

 Merkittävä osa toiminnallisista polvi-, lonkka- ja alaselkävaivoista ovat seurausta muuttuneesta jalkaterän asennosta tai tavasta kävellä. Iso joukko paljasjalkakenkien käyttäjistä on kokenut kenkien vaihtamisen helpottaneen lukuisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Vaikka en voi taata, että paljasjalkakävely vie kipusi pois, suosittelen lämpimästi kokeilemaan. 

Aloittaminen

Koska paljasjalkakengillä kävely on todellista treeniä jalkaterän pienille lihaksille, ymmärrät varmasti, että aloittaminen tulee tehdä maltillisesti. Kenkien käyttöön kannattaa totutella vähitellen, tekemällä ensin päivittäin pieniä kävelylenkkejä tai käyttämällä barefoot kenkiä parin tunnin ajan arkikäytössä.

Viikko viikolta voit lisätä paljasjalkakenkien käyttöaikaa. Kun jalat ovat tottuneet uusiin kenkiin arkikäytössä tai kävelylenkeillä, voit halutessasi siirtyä juoksun harjoitteluun. Varsinkin alussa paljasjalkakenkien kanssa kannattaa suosia pehmeitä alustoja kuten pururatoja, sorateitä, metsäpolkuja tai hiekkarantaa.

Jos jalkasi kipeytyvät uusiin kenkiin totutellessasi, eikä kipu mene ohi yön yli nukkuessa, kannattaa hidastaa tahtia. Voit vaikka pitää pienen tauon paljasjalkakengistä ja muutaman päivän kuluttua jatkaa totuttelua maltillisemmin. Paljasjalkakengillä on niin suuri vaikutus tapaasi kävellä, että totuttelu voi viedä useita viikkoja. Maltti kuitenkin useimmiten palkitaan lopussa!