Retkiruokavinkkejä – valmiit retkimuonat & nuotioreseptejä

Retkiruokavinkkeja

Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit ovat merkitty *-merkillä tai erillisillä painikkeilla.

 

Ei tarvitse olla kummoinenkaan kokki, että saa retkellä nautittavat eväät maistumaan herkullisilta – luonnossa kaikki vain maistuu paremmalta! Retkieväiden merkitys korostuu retken pituuden kasvaessa, mutta jo lyhyilläkin vaelluksilla kannon päällä nautittu evässämpylä tai nuotiolla lämmitetyt herkut kruunaavat retken. Lasten kanssa luonnossa liikkuessa evästauko on useimmiten se odotetuin hetki. Tähän artikkeliin kokosin vinkkejä päiväretkien evästykseen olipa sitten tarkoituksenasi valmistaa retkiruokaa nuotiolla tai ottaa mukaasi valmista retkimuonaa.

Kuivamuona retkelle

Lähes mitä tahansa voi kuivata itse uunissa tai kuivurilla, eikä se vaadi erityistä osaamista. Kuivatessa raaka-aineista haihtuu vesi, jolloin ne säilyvät paremmin ja ovat kevyitä kantaa mukana. Itse kuivasäilötyissä retkimuonissa maut säilyvät puhtaimmillaan. Kuivatuissa vihanneksissa, marjoissa ja juureksissa on lisäksi vitamiinit tallella. Kuivaaminen vaatii kuitenkin aikaa ja jos retkelle lähtö tulee yllättäen tai muuten haluaa päästä helpommalla, voi turvautua valmiina myytäviin kuivamuoniin.

Summit to Eat – retkiruoka

kuivamuona-retkelle

Summit to Eat on valmiiden retkimuonien aatelia. Tuoteperheeseen kuuluu useita eri pääruokavaihtoehtoja, aamupalalle ja jälkiruoaksi omat annoksensa sekä kolmen lajin sekoitepakkauksia juustoista, kasviksista ja marjoista. Summit to Eat on panostanut tuotteissaan runsaisiin ja aitoihin aineksiin ja koostumus on mietitty tarkkaan. Ateriat ovat ravintoaineiltaan terveellisiä ja energiapitoisia. Summit to Eat retkiruoissa ei ole käytetty keinotekoisia lisäaineita.

Jokainen Summit to Eat-ateria on pakattu sulkumekanismilla varustettuun alumiinipussiin. Pussien pohja on laaja, jonka ansiosta se pysyy pystyssä valmistumista odotellessa. Ateria valmistetaan kaatamalla pussiin kuumaa vettä merkkiviivaan asti. Ainekset sekoitetaan hyvin ja annetaan hautua muutama minuutti. Valmiin aterian voi lusikoida pussista ääntä kohti, eikä ylimääräistä tiskiä synny.

Suosittelen testaamaan erityisesti kana fajita ja riisiä (gluteeniton ja laktoositon), pasta bolognesea (laktoositon) tai papupataa (gluteeniton), joka sopii myös vegaaneille. Aamupalalle huippuvalinta on vadelmainen kaurapuuro ja jälkiruoaksi mieltymyksistä riippuen joko suklaa-kirsikka moussea ja granolaa tai omenacrumblrea ja vaniljakastiketta. Nam!

Blå band retkiruoka

Bla band retkiruoka

Blå blandin valikoimasta löytyy yhdeksän erilaista valmisruokaa. Käyttötapa on samankaltainen, kuin muillakin retkimuonilla; pussiin lisätään vesi merkkiviivaan asti ja lyhyen odottelun jälkeen ruoka on valmis nautittavaksi. Käytännön kokeilut ovat osoittaneet, että Blå bandin ateriat tarvitsevat hieman pidemmän haudutusajan, kuin aiemmin esitelty Summit to Eat. Blå bandin ateriat ovat edullisimmasta päästä retkimuonien valikoimassa. Tämän valitettavasti huomaa myös maussa, joka ei yllä toisen vertailemani merkin aterioiden tasolle. Blå bandin valikoimasta parhaimmaksi valikoitui Välimeren kanapasta.

Retkieväät nuotiolle

Jos suunnittelet ruoan valmistamista nuotiolla, tarkista ennen retkelle lähtöä, ettei alueella ole voimassa metsäpalovaroitus ja että reitin varrella on sallittuja tulentekopaikkoja. Tulenteko ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan se vaatii maanomistajan luvan tai valmiin luvallisen tulentekopaikan. Ilman nuotiotakin pärjää mainiosti, mutta ei käy kieltäminen etteikö tulella valmistettu ruoka toisi omanlaista luksusta retkeen.

Suosittelen tekemään esivalmistelut mahdollisimman pitkälle kotona. Näin nälkäisenä taukopaikalla voi ottaa rennosti ja keskittyä ruoan viimeistelyyn/lämmittämiseen. Alle olen koonnut hyväksi todettuja nuotioreseptejä.

Nuotionyytit

Helppoa, terveellistä ja vieläpä herkullista! Laita foliopala kaksin kerroin ja kaada pohjalle loraus öljyä. Lisää esikeitettyjä ja pilkottuja perunoita ja juureksia maun mukaan. Lisää halutessasi joko puolitettuja lihapullia, pilkottuja nakkeja tai esimerkiksi lämminsavulohta. Mukaan sopivat myös kirsikkatomaatit, sipulirenkaat ja feta-kuutiot tai vaikka nokare tuorejuustoa. Jos nyytissä olevissa raaka-aineissa on itsestään suolaa, ei sitä välttämättä tarvitse lisätä. Pelkkiin kasvisnyytteihin voi ripauksen suolaa laittaa. Mausteeksi sopivat mainiosti myös tuoreet tai kuivatut yrtit. Sulje folio tiiviisti ja lämmitä nuotiolla ritilän päällä. Lautasta ei näiden kanssa tarvitse, mutta haarukka on hyvä muistaa ottaa mukaan.

Hampurilaiset

Helppo ja varma lapsiperheen suosikki! Nämä valmistuvat nopeasti ja ovat useimpien mieleen täytevaihtoehtoja vaihdellen. Sämpylät ja valmiit jauhelihapihvit tai vege-pihvit lämpenevät ritilällä tai pienellä pannulla. Lämmityksen loppuvaiheessa voi pihvin päälle laittaa juustosiivun. Mieltymysten mukaan väliin laitettavaksi voi varata esim. majoneesia, ketsuppia, salaattia ja tomaattia – tai mitä ikinä hampurilaisesi väliin haluat. Näiden kanssa et välttämättä lautasia tai aterimia tarvitse, mutta käsipaperi voi tulla tarpeeseen.

Perunamunakas

Ruokaa nuotiolla resepti

Jos olet valmis kantamaan mukana nuotiopannua, voit valmistaa esimerkiksi maukkaan espanjalaishenkisen perunamunakkaan. Tässäkin esivalmistelut tehdään jo kotona. Lohko kypsennetyt perunat reilun kokoisiksi paloiksi ja mausta suolalla ja halutessasi vaikka grillausmausteella tai paprikajauheella. Pilko erilliseen astiaan tai pieneen pussiin sipulit. Kananmunia voit varata noin 2kpl/hlö. Lisäksi tarvitset voita, lastan ja astian, jossa saat munien rakenteen rikottua. Valmistus aloitetaan miedolla tulella kuullottamalla ensin sipulit voissa. Tämän jälkeen lisätään perunat ja viimeisenä kananmunat, joiden rakenne on rikottu. Munakas on valmis, kun kananmunat ovat kypsiä. Tämä eväs pitää nälän pitkään loitolla!

Banaani-suklaavene

Klassikkoherkku, joka kruunaa nuotioaterian ja valmistuu vaivatta! Tarvitset vain banaanin, 5-8 palaa suklaata, lusikan ja puukon. Tee banaanin kuoreen pituussuunnassa puukolla viilto, älä kuitenkaan viillä päihin asti. Asettele suklaapalat viiltoon. Lämmitä banaania ritilän päällä tai suoraan hiilloksessa, kunnes kuori on tummunut ja suklaa sulanut. Lusikoi suuhun ja nautiskele.

Jos tulenteko ei ole luvallista, eikä retkikeitintä halua kantaa mukana jää vaihtoehdoksi nauttia eväät kylmänä tai napata mukaan ruokatermos. Retkikeittimet ansaitsevat kokonaan oman postauksensa, joten emme tässä paneudu niihin. Ruokatermos on varteenotettava vaihtoehto päiväretkille ja laajentaa eväsvaihtoehtojen repertuaaria. Ruokatermoksessa yhdistyvät eväsrasian ja termospullon hyödyt. Se pitää kylmän kylmänä ja lämpimän lämpimänä useita tunteja. Ruoan syömisen suoraan termoksesta on mahdollista ison suuaukon ansiosta. Miksipä et siis ottaisi retkelle mukaan jo kotona valmiiksi tehtyä lohikeittoa, kiusausta tai vaikka hedelmäsalaattia?

Kylmänä syötävien eväiden joukosta suosikeiksi nousevat useimmiten valmiiksi pilkotut kasvikset, hedelmät, erilaisilla täytteillä varustetut leivät, patongit tai vaikka paikan päällä kootut tortillat. Jos syötävien eväiden lämmittäminen ei ole mahdollista, kuuma mehu tai kahvi termarissa lämmittää kummasti viileinäkin päivinä. Jos olet vailla hyvää termosmukia, tutustu vertailuumme parhaista termosmukeista täällä. Mihin tahansa vaihtoehtoon retkiruokailun saralla päädytkin, tärkeintä on, että ruokaa ja juomaa on riittävästi, sillä nälkä on huono kaveri retkeilijälle. Makoisia retkiä!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit