Yöpyminen ulkona talvella

Otsalamppu talvella

Retkeily talvella tarjoaa huikeita ja täysin erilaisia kokemuksia, mitä sulan maan aikaan on mahdollista saada. Yön yli retket talviaikaan vaativat kuitenkin huolellista suunnittelua ja hyviä varusteita. Tässä artikkelissa kerron talviretkeilyn teoriaa ja majoittumiseen liittyvistä varusteista.

Ahkio vai rinkka?

Lumisina aikoina varusteet kulkevat vaivattomimmin mukana ahkiossa, jota vedetään suksilla perässä. Rinkka tulee kysymykseen oikeastaan vain silloin, kun aiotaan yöpyä autiotuvissa tai varaustuvissa tai maassa ei ole lunta.

Teltassa yöpyessä varustemäärä kasvaa talvella niin suureksi, etteivät varusteet meinaa mahtua rinkkaan ja kantaminen tulisi kovin raskaaksi. Toisaalta raskas rinkka upottaa enemmän suksilla tai liukulumikengillä kulkiessa ja hiostaa selkää. Pieni ja kevyt päiväreppu yhdistettynä ahkioon on näppäräksi koettu yhdistelmä. Jos kuitenkin hikoat herkästi, jättäisin päivärepunkin pois ja pakkaisin kaikki ahkioon.

Ulkona nukkuminen talvella

Talvella luonnossa yöpyjä voi valita majoitteensa muutamasta vaihtoehdosta, joista esittelen yleisimmät. Ensimmäinen niistä on Metsähallituksen maksuttomat autiotuvat ja maksulliset vuokratuvat, joihin voit tutustua täällä. Tupien lisäksi talvella voi nukkua talviteltassa tai teltassa, jossa on kamiina. Hurjapäisimmät nukkuvat myös riippumatoissa, mutta tätä en suosittele kaikkein viluisimmille.

Autiotuvat ja vuokratuvat

Tuvissa yöpyessä tulee etukäteen huomioida tuvan lämmitysmahdollisuudet ja tarkistaa kohteen polttopuutilanne. Matkapalovaroitin on turvallisuusvaruste, jonka lämpimästi suosittelen pakkaamaan tupaöitä varten. Autiotuvissa on aina myös mahdollista, että tupa on jo täynnä paikalle mentäessä. Varaustuvissa etuna on, että tiedät varmasti majapaikan olevan käytössäsi saapuessasi.

Hyvä talviteltta kestää lumimyräkät

Talviteltoissa suositaan eniten tunnelitelttoja, sillä tunnelimallinen kestää kupolitelttoja paremmin tuulta ja tuiverrusta. Tuntureilla tunneliteltta on talviaikaan ehdottomasti luotettavin vaihtoehto. Mikäli yövyt metsän siimeksessä, voit valita myös kaksikerroksisen kupoliteltan. Neljän vuodenajan teltoissa on tukevammat kaaret ja kestävämmät kankaat, jolloin ne myös painavat enemmän.

Etelä-Suomessa voi talvisin pärjätä myös hyvällä kolmen vuodenajan teltalla, mutta jos haluat pelata varman päälle, testaile ennen maastoon lähtöä miten teltan kaaret, klipsut, kuminauhat ym. kestävät kovaa pakkasta.

Talvimakuupussi

Telttavalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota ilmanvaihtoon, sillä erityisesti talvella varusteiden kuivana pysyminen on tärkeää! Kostea makuupussi tai vaatteet lisäävät palelua ja altistavat hypotermialle kovilla pakkasilla. Talvella telttaa varten tulee hankkia tukevammat ja pidemmät maakiilat, jotta teltan saa tukevasti paikoilleen. Hätätilanteessa voit käyttää teltan kiinnittämiseen myös suksia, sauvoja ja tietenkin ankkuroida teltan puihin, jos sellaisia on saatavilla.

Taltiteltta kamiinalla

Isommalle ryhmälle yksi vaihtoehto talvella yöpymiseen on puolijoukkueteltta, jota lämmitetään kamiinalla. Kamiinassa pidetään tulta läpi yön ja jokainen vuorollaan toimii kipinävahtina. Teltassa pysyy lämpö läpi yön, jolloin makuupussiksi riittää esimerkiksi talvimakuupussia ohuempi kolmen vuodenajan makuupussi.

Talvimakuupussi takaa mukavat yöunet

Erityisesti teltassa nukkuessa lämmin makuupussi on talvella yksi tärkeimmistä varusteista! Tutustu makuupussien lämpöarvoihin ja kiinnitä huomiota erityisesti comfort-arvoon, joka kertoo missä lämpötilassa makuupussilla nukkuu yönsä mukavasti palelematta. Naisille ja miehille ilmoitetaan oma comfort-arvo. Huomaa, että paleluherkkyys on yksilöllinen, joten vilukissana kannattaa valita hieman oletettua tarvetta lämpimämpi pussi.

Untuvamakuupussit ovat painoonsa nähden lämpimämpiä, mutta kestävät kosteutta kuitumakuupussia heikommin. Talvella voi käyttää myös kahden makuupussin taktiikkaa eli alle esimerkiksi untuvapussi ja päälle paremmin kosteutta sietävä kolmen vuoden ajan kuitumakuupussi. Varmista, että makuupussien yhteenlasketut lämpötila-arvot riittävät tarpeeseesi. Kannattaa myös huomioida, että sääennuste voi yllättäen muuttua ja pakkanen kiristyä oletettua kovemmaksi.

Teltta kerää talvella kosteutta, mikä herkästi kastelee myös makuupussit. Makuupussi ja muut kostuneet varusteet on hyvä asettaa ulos kuivumaan heti aamulla tai tauoilla, mikäli ei sada vettä. Pakkasella makuupussi kuivuu hyvin ulkona.

Lue myös:

Talvimakuualustat tai hyvä pohjan eristäminen lisää lämpöä

Koska kylmä hohkaa maan kautta, on teltan pohjan eristäminen tärkeää. Lämminkään maukuupussi ei riitä, jos ei eristys selkäsi alla ole riittävä. Makuupussi menee kehon alla kasaan, jolloin se ei juuri lämmitä maata vasten olevia kehonosia. Vaihtoehtoja eristämiseen on monia, mutta vähintäänkin suosittelen käyttämään kahta umpisoluista makuualustaa päällekkäin. Toinen vaihtoehto on käyttää solumuovialustaa alimmaisena ja ilmatäytteistä alustaa sen päällä. Mikäli retkeilee säännöllisesti talvella, on järkevää hankkia neljänvuoden ajan käyttöön suunniteltu ilmatäytteinen alusta tai untuvainen makuualusta. Makuualustoissa ilmoitetaan R-arvo, joka kertoo patjan eristävyydestä.

Lue myös:

talvivaellus

Avaruuslakana vai routamatto

Olen kuullut käytettävän avaruuslakanaa teltan pohjalla eristeenä, mutta se ei juuri lämmitä, mikäli ei ole käärittynä ihmisen ympärille. Muuten avaruuslakana on monikäyttöinen varuste retkeilijälle, sillä hätätilanteissa sen avulla voi vetää tai kantaa loukkaantunutta retkiseurueen jäsentä ja sen voi kääräistä tarvittaessa itsensä ympärille lämmittämään, jos syystä tai toisesta joutuu seisoskelemaan paikallaan odotettua kauemmin.

Routamatto, jota myydään metritavarana, sen sijaan on erinomainen lisäeriste teltan pohjalle. Se mitoitetaan peittämään koko teltan pohja ja mielellään vielä taittumaan 20-30cm teltan sivuille, jolloin se estää kylmän ilman hohkaamista myös sivusuunnasta. Routamatto on edullinen hankinta ja sitä myydään muun muassa hyvin varustelluissa rautakaupoissa.

Ahkion kanssa liikkuessa telttaa ei kannata koota omaan pussiinsa, vaan kaarien irrottelun jälkeen rullata sellaisenaan isoksi pötköksi ahkion päälle, jolloin sen pystyttäminen seuraavassa paikassa on vaivatonta. Routamaton voi siis jättää teltan pohjalle, kun teltta kääritään rullalle.

Lopuksi…

Talvella vaeltaminen tarjoaa upeita elämyksiä! Se kuitenkin vaatii enemmän vaivannäköä ja panostusta varusteisiin, kuin lämpimällä säällä retkeily. Talviretkeilyyn tutustuminen on hyvä aloittaa päiväretkistä, jolloin saa käsitystä sopivasta vaatetuksesta ja voi aloittaa eräkokkailuharjoitukset kylmässä säässä. Kun muutaman tunnin retket sujuvat mutkattomasti, jää jäljelle enää yöpymiseen liittyvien varusteiden hankinta ja olet valmis lyhyelle talvivaellukselle!

Jos mietityttää miten liikkua talvella, lue artikkelini: