Makuupussin pesu ja huoltaminen

Teltta ja makuupussi

Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit ovat merkitty *-merkillä tai erillisillä painikkeilla.

Makuupussin oikeaoppinen pesu, tuuletus ja muut huoltotoimenpiteet lisäävät sen käyttöikää huomattavasti. Kankaisiin imeytyneet epäpuhtaudet ja kosteus heikentävät makuupussin lämpöarvoja, minkä vuoksi voidaan sanoa, että makuupussin huolto on myös turvallisuustekijä. Tähän artikkeliin kokosin tiivistetyt ohjeet, joiden avulla osaat pitää makuupussistasi hyvää huolta niin retkillä, kuin sen jälkeenkin! 

 

Makuupussin säilytys

Kun makuupussi ei ole käytössä, se tulisi säilyttää avattuna ja löyhästi esimerkiksi henkarissa roikkumassa. Tämä auttaa pussia säilyttämään paksuutensa ja kuohkeutensa. Erityisesti untuvamakuupussien kohdalla ilmava säilytys on tärkeää. Kuohkeana säilyvä untuva säilyttää lämmöneristävyytensä huomattavasti paremmin, kuin litistynyt untuva. Untuvapussien mukana toimitetaankin usein erillinen säilytyspussi kotisäilytystä varten. Huomioithan että säilytyspaikan tulee olla kuiva tila.

 

Makuupussin sisäpussi tai –lakana

*Makuupussin sisäpussilla tai sisälakanalla tarkoitetaan ohuesta materiaalista valmistettua pussia joka on nukkujan ja makuupussin välissä, ikään kuin lakanan asiaa ajamassa. Sisälakana voi olla esimerkiksi kevyttä ja miellyttävän tuntuista silkkiä tai hieman edullisempaa polyesteriä. Sisäpussi pidentää koko makuupussin pesuväliä. 

Makuupussin bivy- ja suojapussi

Makuupussin säilytyspussi suosittelen vedenpitävää pakkauspussia tai kompressiopussia. Näin makuupussisi pysyy varmemmin kuivana koko retken ajan. Makuupussi kannattaa laittaa suojapussiinsa sullomalla eikä esimerkiksi rullaamalla. Sulloessa täyte asettuu joka kerta eri tavalla eikä taivu aina samaan suuntaan.

*Bivy- eli bivouac-pussi on makuupussin päälle tarkoitettu, esimerkiksi puuvillainen, pussi, joka suojaa makuupussia ulkopuoliselta kosteudelta ja kipinöiltä. Laadukas bivy-pussi on hengittävä, jotta osa sisältäpäin tulevasta kosteudesta pääsee ulos. Jos bivy-pussi ei hengitä, on riskinä, että makuupussi pääsee kostumaan.

 

Makuupussin pesu

Vaikka käyttäisit makuupussin kanssa sisälakanaa, täytyy pussia välillä pestä. Likaantunut makuupussi menettää vähitellen lämmöneristyskykyään. Aloita tarkistamalla makuupussisi oma pesuohje ja noudata sitä mahdollisimman tarkasti.

 Jos omistat vanhan pussin, jossa ei enää ohjetta ole luettavissa, hyvä yleissääntö on pestä makuupussi isossa pesukoneessa 30–40 asteessa hienopesuohjelmalla. Untuvalle suositellaan usein 30 asteen pesua. Mikäli makuupussisi kuivapaino ylittää 1/3 pesukoneesi kapasiteetista, pussi tulisi viedä pesulaan isompaan pesukoneeseen.

makuupussin pesu

Jauhemaista pesuainetta ei suositella käytettäväksi ollenkaan makuupussien pesussa, sillä se voi paakkuuntua pussin täytteeseen. Käytä siis nestemäistä pesuainetta ja unohda huuhtelu-, valkaisu- ja esipesuaineet. Untuvapussin pesussa tulee käyttää untuvalle tarkoitettua nestemäistä pesuainetta, esimerkiksi tätä *OrganoTex:in Biocare Wool & Down Wash- pesuainetta. Makuupussia ei saa lingota, vaan paras tapa kuivaamiseen on pitkä rumpukuivaus, matalassa lämmössä.

Rumpukuivauksen joutuu todennäköisesti tekemään muutamaan kertaan, ennen kuin pussi on kuiva. Väleissä on hyvä pöyhiä makuupussia. Erityisesti untuvan kanssa pöyhiminen on tärkeää untuvan ennallistamiseksi. Jos sinulla ei ole rumpukuivausmahdollisuutta, levitä pussi väljästi kuivaustelineelle kuivaan tilaan, jossa on hyvä ilmanvaihto. Kääntele ja pöyhi makuupussia säännöllisesti ilmakuivauksen aikana

 

Makuupussin tuuletus

Makuupussia on hyvä tuulettaa ja kuivatella jo vaelluksen aikana, mikäli mahdollista. Palatessasi kotiin, jätä makuupussi tuulettumaan ilmavasti vähintään vuorokauden ajaksi ennen säilytykseen siirtämistä, jotta kaikki kosteus pääsee varmasti haihtumaan. 

 

Lopuksi…

Makuupussin huoltaminen on loppujen lopuksi melko simppeliä. Se vaiva kannattaa nähdä, sillä saat lisättyä makuupussin käyttöikää huomattavasti. Se kuinka usein joudut makuupussiasi pesemään, on yksilöllistä ja riippuu muun muassa siitä kuinka herkästi hikoilet. Suuntaa antavana voidaan sanoa, että noin 25–35 nukutun yön jälkeen on vesipesu paikallaan.

Jos ei perheestäsi vielä löydy makuupusseja, käy lukaisemassa myös seuraavat artikkelini!