Rinkan säätö

Rinkan saato

Rinkan säätö sinulle sopivaksi on vähintään yhtä tärkeää, kuin hyvän rinkan valinta. Huonosti säädetty rinkka kuormittaa kehoa enemmän ja altistaa rasitusvammoille ja lihasjumeille. Heiluva ja huojuva rinkka voi myös aiheuttaa hiertymiä.

Rinkan istuvuuteen vaikuttaa myös miten rinkka on pakattu. Täältä voit katsoa vinkit rinkan pakkaamiseen. Rinkan säätäminen vaatii aluksi hieman perehtymistä, mutta pian siitä tulee rutiini, jonka suoritat käden käänteessä. Alla on kerrottu vaihe vaiheelta rinkan perussäädöt.

Aloita säätäminen löysäämällä kaikki remmit ja laittamalla rinkkaan ainakin jonkin verran painoa. Tyhjän rinkan kanssa on vaikea arvioida, miten se täytettynä asettuu.

Jos olet vielä vailla omaa rinkkaa, saat vinkkejä valintaan vertailuistani

 

Rinkan selkäosan säätö

Jo ostovaiheessa kannattaa tarkistaa selkäpaneelin pituus, sillä joitakin malleja on saatavilla eri mittaisilla selkäosilla. Tämän lisäksi suurimmasta osasta rinkkoja löytyy säädettävä selkäpaneeli. Tämä säätö tehdään vain kerran, eikä sitä tarvitse enää muuttaa oikean mitan löydyttyä.

Selkäpaneelin tulisi olla yhtä pitkä, kuin suoliluusi uloimman kärjen ja olkapään välinen matka selkäpuolelta mitattuna. Suoliluun kärki tuntuu, kun laskeudut kylkeä pitkin alimmasta kylkiluusta alaspäin. Selän pituuden mittaaminen auttaa hahmottamaan sopivaa mittaa selkäpaneelille. Jos rinkka ei istu hyvin, kun loputkin säädöt on tehty, voit uudelleen hienosäätää selän pituutta.

Rinkan pakkaus

 

Rinkan lantiovyö


Seuraavaksi nostat rinkan selkääsi ja kiinnität lantiovyön. Rinkan lantiovyön paikka on suunnilleen suoliluiden päällä, niin että suoliluiden kärjet ovat keskellä vyötä. Lantioyön saa kiristää todella napakaksi, jotta iso osa rinkan painosta jakautuu lantiolle.

 

Olkahihnat


Lantiovyön ollessa napakasti paikallaan, siirrytään hartiaviilekkeiden eli olkahihnojen kiristämiseen. Tartu molemmin käsin olkahihnoihin ja vedä samanaikaisesti taakse alaviistoon niin, että rinkka nousee pystyyn ja hartiaviilekkeet asettuvat tiiviimmin hartioita vasten. Vältä ylikiristämistä, sillä hartiaviilekkeiden painaessa liikaa, verenkierto yläraajoihin heikentyy, mikä aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia.

 

Rinkan tasapainotus

Hartiaviilekkeistä lähtevät pienet remmit kiinni rinkkaan, joilla saadaan hienosäädettyä rinkan tasapainoa. Seistessäsi suorassa, rinkan tulisi olla mahdollisimman pystyssä. Taaksepäin nojaava rinkka tekee menosta epävakaan tuntuista, kun taas liiaksi eteen nojaava rinkka kuormittaa hartioita ja niskaa. Tasapainoremmien ihanteellinen kulma on 45 astetta.

 

Rinkan rintaremmi

Viimeiseksi napsautetaan rintaremmi kiinni. Rintaremmi estää hartiaviilekkeitä liukumasta sivullepäin ja osaltaan tasapainottaa rinkan asentoa. Hartiaremmi saa olla rintakehää vasten, mutta kovin tiukalle sitä ei kannata kiristää. Rintaremmin tulisi olla muutama sentti solisluiden alapuolella.

Alla olevalta videolta näet miten 60 litran Jääkäri L rinkka säädetään.

Jos rinkka ei tunnu hyvältä?


Kun rinkan säädöt ovat kohdallaan, valtaosan kuormasta pitäisi levätä lantion varassa ja vain pieni osa hartioilla. Jos lantiovyö on liian ylhäällä, paino jakautuu liiaksi hartioille.

Hartiaviilekkeiden ja hartioiden väliin ei kuulu jäädä tyhjää tilaa. Jos näin käy, voit koittaa lyhentää selkäpaneelia. Hartiaviilekkeiden pitäisi tuntua mukavalta. Jos ne hankaavat kaulaa, löysennä rintaremmiä ja tarkista saako rinkassasi säädettyä hartiaviilekkeiden etäisyyttä. Naisten malleissa olkaviilekkeet ovat lähtökohtaisesti lähempänä toisiaan, kuin unisex/miesten malleissa.

Mikäli rinkan ja selän väliin jää tyhjää tilaa tai tuntuu, että rinkka vetää sinua taaksepäin, kiristä tasapainoremmejä. Jos katsot itseäsi peilistä sivusuunnassa, rinkan pitäisi olla pystysuorassa.

Muista, että myös pakkaaminen vaikuttaa kantomukavuuteen. Painavimmat tavarat tulisi olla lähellä selkää ja kevyimmät, uloimmissa taskuissa. Ihanteellista olisi, että myös teltta ja makuupussi mahtuisivat rinkan sisään.