Rinkan säätö – Näin onnistut säätämään rinkkasi

Rinkan säätö sinulle sopivaksi on vähintään yhtä tärkeää, kun hyvän rinkan valinta. Huonosti säädetty rinkka kuormittaa kehoa enemmän ja altistaa rasitusvammoille sekä lihasjumeille. Heiluva ja huojuva rinkka voi myös aiheuttaa hiertymiä.

Rinkan säätäminen tulee tehdä vasta, kun rinkka on pakattu. Pakkaamisjärjestys vaikuttaa myös suuresti siihen miltä rinkka tuntuu selässä.

 

Miten rinkka kannattaa pakata?

Rinkan istuvuuteen vaikuttaa myös miten rinkka on pakattu. Täältä voit katsoa tarkemmat vinkit rinkan pakkaamiseen. Rinkan säätäminen vaatii aluksi hieman perehtymistä, mutta pian siitä tulee rutiini, jonka suoritat käden käänteessä. Alla on kerrottu vaihe vaiheelta rinkan perussäädöt.

 

Rinkan säätö

Aloita säätäminen löysäämällä kaikki remmit. Tässä kohtaa rinkka saisi olla pakattu jo siihen painoon, minkä kanssa olet reissuun lähdössä. Jos haluat tehdä säädöt hyvissä ajoin etukäteen, pakkaa ainakin jonkin verran painoa rinkkaan. Tyhjän rinkan kanssa on vaikea arvioida, miten se täytettynä asettuu.

 

Rinkan selkäosan säätö

Seuraavaksi tarvitsee löytää sopiva mitta rinkan selkäosalle. Tämä säätö tehdään vain kerran, eikä sitä tarvitse enää muuttaa oikean mitan löydyttyä. Jo ostovaiheessa kannattaa tarkistaa selkäpaneelin pituus, sillä joitakin malleja on saatavilla eri mittaisilla selkäosilla. Suurimmasta osasta nykyaikaisia rinkkoja löytyy säädettävä selkäpaneeli.

Sopiva selkämitta on välttämätön hyvän istuvuuden kannalta. Selkäpaneelin tulisi olla yhtä pitkä, kuin suoliluusi uloimman kärjen ja olkapään välinen matka selkäpuolelta mitattuna. Suoliluun kärki tuntuu, kun laskeudut kylkeä pitkin alimmasta kylkiluusta alaspäin. Voit pyrkiä ensin säätämään selkäpaneelin tämän mitan mukaan.

Kun rinkka on selässä, lantiovyön keskikohta tulisi olla suoliluun yläreunan kanssa samalla tasolla. Hartiaremmit tulisi nyt olla lähellä hartioita. Itse olen kokenut parhaaksi jättää hartiaremmin noin sormen paksuuden verran irti hartioista. Näin säädettynä veri kiertää hartioissa paremmin, eivätkä hartiat kipeydy yhtä herkästi.

Jos rinkka ei istu hyvin, kun loputkin säädöt on tehty, voit uudelleen hienosäätää selän pituutta.

 

Rinkan lantiovyö

Seuraavaksi nostat rinkan selkääsi ja kiinnität lantiovyön. Lantiovyön tulisi kulkea suoliluiden päällä, niin että suoliluiden kärjet ovat keskellä vyötä. Lantioyön saa kiristää todella napakaksi, jotta iso osa rinkan painosta jakautuu lantiolle.

 

Olkaremmit

Lantiovyön ollessa napakasti paikallaan, siirrytään hartiaviilekkeiden eli hartiaremmien kiristämiseen. Tartu molemmin käsin olkahihnoihin ja vedä samanaikaisesti taakse alaviistoon niin, että rinkka nousee pystyyn ja hartiaremmit asettuvat tiiviimmin hartioita vasten. Vältä ylikiristämistä, sillä olkaremmien painaessa liikaa, verenkierto yläraajoihin heikentyy. Se voi aiheuttaa sormien pistelyä ja puutumista.

 

Rinkan tasapainotus

Hartiaremmeistä lähtee pienet remmit kiinni rinkan yläosaan. Näillä saadaan hienosäädettyä rinkan tasapainoa. Seisoessasi suorassa, rinkan tulisi olla mahdollisimman pystyssä.

Taaksepäin nojaava rinkka tekee menosta epävakaan tuntuista, tuntuu kuin olisit koko ajan kaatumassa taaksepäin. Liikaa eteen nojaava rinkka kuormittaa hartioita ja niskaa. Tasapainoremmien ihanteellinen kulma on 45 astetta.

 

Rinkan rintaremmi

Viimeiseksi napsautetaan rintaremmi kiinni. Rintaremmi estää hartiaremmejä liukumasta sivullepäin ja osaltaan tasapainottaa rinkan asentoa. Hartiaremmi saa olla rintakehää vasten, mutta kovin tiukalle sitä ei kannata kiristää. Rintaremmin tulisi olla muutama sentti solisluiden alapuolella.

Alla olevalta videolta näet miten 60 litran Jääkäri L rinkka säädetään.

Jos rinkka ei tunnu hyvältä?

Kun rinkan säädöt ovat kohdallaan, valtaosan kuormasta pitäisi levätä lantion varassa ja vain pieni osa hartioilla. Jos lantiovyö on väärässä kohtaa tai liian löysällä, paino jakautuu liiaksi hartioille. Ensikertalainen jättää monesti lantiovyön liian löysälle. Se saa todellakin olla niin napakasti, että ensimmäisen vaelluspäivän jälkeen lantioluut voivat hieman aristaa.

Hartiaremmien ja hartioiden väliin ei kuulu jäädä montaa senttiä tyhjää tilaa. Jos näin käy, voit koittaa lyhentää selkäpaneelia. Hartiaremmien pitäisi tuntua mukavalta.

Jos ne hankaavat kaulaa, löysennä rintaremmiä ja tarkista saako rinkassasi säädettyä hartiaremmien etäisyyttä. Naisten malleissa olkaviilekkeet ovat lähtökohtaisesti lähempänä toisiaan, kuin unisex tai miesten malleissa.

Mikäli rinkan ja selän väliin jää tyhjää tilaa tai tuntuu, että rinkka vetää sinua taaksepäin, kiristä tasapainoremmejä. Jos katsot itseäsi peilistä sivusuunnassa, rinkan pitäisi olla pystysuorassa.

Muista, että myös pakkaaminen vaikuttaa kantomukavuuteen. Painavimmat tavarat tulisi olla lähellä selkää ja kevyimmät, uloimmissa taskuissa. Ihanteellista olisi, että myös teltta ja makuupussi mahtuisivat rinkan sisään.

Jos joudut jättämään teltan rinkan ulkopuolelle, suosittelen kiinnittämään sen esimerkiksi kuormaliinoilla teltan yläpuolelle.

Teltta on usein raskain varuste ja näin se tulisi olla mahdollisimman lähellä hartioita ja yläselkää. Vaihtoehtoisesti voit jakaa teltan kahteen osaan, kaaret ja kiilat rinkan sisään ja telttakankaan ulkopuolelle.

Lopuksi…

Tutustu rauhassa oman rinkkasi säätöihin ennen reissua. Etsi sopivat säädöt vasta pakattuasi rinkan. Varaudu siihen, että ensimmäisenä vaelluspäivänä voit joutua muutaman kerran pysähtymään ja hienosäätämään rinkan asentoa tai jopa muuttamaan tavaroiden paikkaa rinkassa. Tämä kuitenkin kannattaa, sillä hyvin pakattua ja säädettyä rinkkaan on mukava kantaa!

Jos olet vielä vailla omaa rinkkaa, saat vinkkejä valintaan vertailuistani: